Hrozí mi vyhadzov z práce
Ahojte žienky, potrebujem sa aspoň trochu vyrozpravat. Pred pol rokom som nastúpila do novej práce ako fakturantka v jednej firme na zástup počas materskej...slečna ktorá má zaucala pred odchodom na MD si myslím že to nespravila tak ako by mala, na dosť veľa veci som po jej odchode musela prísť sama čo spôsobilo že dvaja moji šéfovia ma vnímajú ako nesamostatnu a ktorá nevie si jednoducho poradiť s fakturaciou. Svoju prácu sa snažím robiť ako viem ale jednoducho sa niektoré veci potrebujem opýtať aby všetko čo sa vyskladnilo sa aj vyfakturovanie. Čo je však horšie je že pred pár dňami som mala nepríjemný rozhovor s nadriadeným že jednoducho so mnou nie sú spokojný, že majú pocit že si prídem odsedieť svojich 8 hodín a idem domov, že som do firmy nič nepriniesla a že očakávali od mňa že prídem a zmením niektoré veci, že potrebujú niekoho kto bude doslova žiť pre tu firmu ako keby bola jeho. A ak to nezmením tam mi jednoducho dajú koniec.Bola som riadne zaskočená a ani som nevedela ako zareagovať...ani som sa nevedela obhájiť poriadne... Keďže ja sama som dosť utiahnutý človek a nie som typ človeka čo si povie svoje🥺 Až neskôr som si vlastné uvedomila že systém na ktorý má zaucili si myslím je dobrý a nečakala som že by potreboval zmenu. Tu babu ktorantam robila všetci zbožňovali a stále len o nej počúvam ako jej všetko išlo a vo všetkom bol poriadok. Ak by som aj povedala že má nezaucila do všetkých veci tak by to bola pre nich len výhovorka. Zostala som z toho strašne demotivovana, kolegovia sa so mnou poriadne nebavia, mám už len strach sa ísť opýtať potrebné prAcovne veci od šéfa aby som zas nebola považovaná za neschopnú, stále rozmýšľam čo a aký prínos by som mala priniesť do firmy alebo či mám akože pracovať 10 11 hodin v kancelárii aby boli so mnou spokojny.Neviem čo ďalej robiť pretože o prácu si nemôžem dovoliť prísť a novú sa v terajšej situácii ťažko hľadá. Od toho rozhovoru chodím každý deň do práce s úzkosťou a strachom ze zase nieco pokazil. snažím sa dosť ale stále mám pocit že to nie je to čo ocakavaju..a ani ten pocit že má kolegovia nemusia a ani sa so mnou nerozprávajú mi na nálade nepridáva.
Dievčatá, stretli ste sa už s niečím takým v práci? 🥺 Neviem čo mám robiť, a ďakujem vám za každú radu 😚
tbstrachhostrachom.prácu nechcem prís spkojny
@jesienka_zelena tak to byva v robote,niekde super,niekde zle...ale pokial by som robila co mam a platia mi,ako nahle by som opustila pracu. Po 8 - hodinach nemyslela by som na to...a fakt za 600-700 eur tolka stresy, tak yo dakujem....ine je keby si doktor a operujes neviem co....blby priklad polici,tiez zle robia,nic nerobia neriesia nic....a keby ta aj vyhodili no co zivot ide dalej, a pracu si najdes urcite mozno inu ale najdes...a byt 1/3 mojho dna,skoro aj zivota niekde kde mam stres akoze naco,ludia prichadzaju,odchadzaju...tiez som odisla z 1 roboty po 3 tyzdnoch,lebo no nedalo sa inak,v inych robotach som.bola dlho super kolektivy...o 30-40 rokov umres,aj tak nie je to negativne,proste je to tak, tak to neries,to si vzdy hovorim,ked sa mi nedari a co
No nechcem byť zlá, ale pol roka je už dosť dlhá doba nato, aby si vedela čo a ako vo firme funguje, aby si si vedela robiť prácu bez toho že sa budeš chodiť pýtať kolegov, potrebné info ti môžu posielať emailom, alebo nech dávajú oni info po vyskladneni oni, mala si si zistiť ako to robila tá pred tebou. Takisto ak ťa niečo nezaučili na začiatku, mala si sa dávno ozvať a povedať to šéfovi štýlom, že ti veci neboli dobre vysvetlené a rada by si mala lepší prehľad, tak nech ťa zauči ešte niekto iný aspoň pár vecí ktoré ti chýbajú vedieť, teraz keby si sa vyhovorila na bývalú zamestnankyňu, vyzeralo by to, že to že nevieš robiť niektoré veci, chceš hodiť na ňu.
Ja chápem že práca fakturantky znie dobre, či už keď to niekde povieš, alebo dobuducna v životopise, aj pracovný čas je super, najmä ak potrebuješ pracovať v tomto čase, ale aby som za 600e chodila pomaly s úzkosťou do práce, tak to nie..to radšej robiť niekde v supermarkete predavačku.. Ja by som na tvojom mieste už pozerala po niečom inom, zatiaľ pracuj, rob prácu najlepšie ako vieš, ale hľadaj niečo iné. Podľa mňa táto nepríjemná skúsenosť sa ťa bude držať a hlavne ak nieje kolektív príjemný, bude ťa to len psychicky ničiť.
@anja27 presne tak,nehovorim ze netreba robit,ale zas odtial potial, v 1 robote som robila prve ,posledne a co z toho nic 😀 akoze za 2000e by to bolo ine ale za 600 e to by son aj odisla...a zas zit 24 hodin a pofotim ze robota,robota preboha akoze naco,pridem odrobim,a dovidenia.
Jo a este som zabudla co byva casto v inzeratoch ze firemne benefity. Stravace a volne vikendy a sviatky 😂 to je topka. A plat tak 500-600..co mas fakt akurat na pokrytie zakladnych potrieb v lepsom pripade ti ostane nieco navyse
Ty maš ako fakturantka prinašat nove napady a v čom ako? Maš objednavky, skladnik vyskladní taký ataký tovar, ty spraviš fakturu a čo ttam maš akože inovovať?.Ze za 600€ v čistom máš dychať pre firmu.??😂 teraz som sa dobre zasmiala však upratovačka ma 600€.Že pozdravujem tvojho šéfa
@luccija no napr nikto sa ma nič nespýtal...čo by som aj prijala...a proste len čakajú kedy sa tamta vrátii. A ani som od nich nepočula nejaké zvlášť požiadavky na mňa alebo to že chcú aby som niečo nové priniesla..
A to s tým protiútokom si uvedomujem...ale vieš je to rodinná firma a šéfovia sú súrodenci...čiže mám pocit že ak sa ozvem tak jednoducho by som ja bola tá zla
@jesienka_zelena to by son hned odisla,za takychto podmienok, tak nech pekne cakaju,ty si zatial najdes nieco ine a vybavene...pripadne sa skus dat na podporu na pol roka.
@jesienka_zelena je to tvoja vec a ani si sa nespytala co máš inovovať?iné by bolo, keby Ti povedali dajte nejaké nápady co tu zlepšiť, s týmto nie sme spokojni premyslite čo s tým.Pockala by som chvíľu a utekala preč.Praveze niekde vo firmách nemajú radi, keď príde niekto nový a zavedie tam nové pravidlá, móresy.Ale ty nie si na marketingu, aby si firmu ťahala dopredu novými nápadmi.Stalo sa presne čo čakali, že spochybňuje s samu seba a máš stres.
@ofzuza prečítaj si to ešte raz, očakávali, že bude žiť pre tú firmu. Za 600 čistého 🙂
@luccija no ja som bola tým dosť zaskočená a až potom mi prišlo na rozum že som sa mohla samej seba viac zastať...ale neviem tak dobre zareagovať v takom " slovnom suboji" čiže neskôr som si uvedomila čo som mohla poveddat a aj sa pýtať čo chcú inovovať...a nie som typ človeka ktorý príde do novej práce za šéfom a hneď meniť veci a systémy
Z osobnej skusenosti ti mozem povedat, ze som robil v ramci svojej profesie aj an veducej pozicii a tak ako kolega spominal, neboli sme vo firme nic viac nez len cislo na vyplatnych paskach.
Absolutne ziadne ocenenie prace okrem nejakeho podakovania s ktorym si mozes asi vies co a to sme pre podnik urobili naozaj vela aj co sa tyka zlepsenia systemu prace, poriadku, produktivity atd.
V tvojom pripade vidim viac vykricnikov:
1. Si zamestnana ako fakturantka. Z tvojho prispevku rozumiem, ze nie si na veducej pozicii. Ocakavat od radoveho zamestnanca ktory nema ziadne kompetencie kedze nie si Teamleader ani nic, ze tam zacnes vsetko menit a inovovat je prinajmensom naivne. Iniciativa je vitana, nespada to vsak do tvojej prac. naplne menit zauzivany system. Tieto veci maju obvykle na starosti veduci pracovnici ktori su od toho plateni. Ty mozes tak akurat davat podnety na zlepsenia ak ich niekde vidis
2. Zit pre firmu za 600 eur? Aspon, ze maju tvoji sefovia zmysel pre humor ked uz nic
3. Vravis, ze sa necitis v kolektive vitana. To vidim ako zasadny problem. Po polroku by si sice zrejme mala zvladat svoju pracu, to ano, ale toto je pre mna asi najzasadnejsi problem. Podat dobry vykon v prostredi v ktorom sa necitis vitana je nesmierne tazke a psychicky narocne. Ja by som tam neostaval a to z dovodu, ze sa nerad zdrziavam tam kde nie som vitany
4. Slaby support. Tvoji kolegovia ci sefovia by sa mali snazit pomoct ti, pytat sa kde vidis nedostatky, kde potrebujes pomoct, kde vidis svoje slabiny v urcitych ukonoch aby sa zvysila tvoja produktivita.
Povedat, ze mas za 600 eur zit pre firmu a vozit sa na tebe pretoze si neodvadzas pracu podla ich ocakavani nema absolutne nic spolocne s motivaciou zamestnanca k podavaniu lepsich vykonov.
Prostredie v ktorom momentalne pracujes sa casto nazyva aj toxic work environment.
Mohol by som pokracovat, ale myslim, ze vidis kam tym prispevkom spejes.
Tvoja firma z teba nikdy nebude mat produktivneho zamestnanca pretoze nielen ze sa nevedia k tebe slusne spravat, namiesto motivacie v tebe prebudzaju pocity uzkosti a nedoveru vo vlastne schopnosti.
Na tvojom mieste by som skoncil. Hovorim z vlastnej skusenosti ked ti poviem, ze casom sa to podpise pod tvoje psychicke zdravie.
Drz sa.
Som si pri tejto diskusii spomenula, ze som bola v podobnej situacii a dostala som nakoniec vypoved. Dlho som plakala a mala so sa za neschopnu, strasne ma to vtedy zdeptalo. Odstupom casu to vnimam ako jednu z najpozitivnejsich veci, co sa mi kedy stali. Keby ma z tade nevyhodili, tak by som sa nikdy nedostala tam kde som teraz. Milujem svoju terajsiu pracu stale viac a viac, uz 9 rokov s niekolko nasobne vyssim platom a zaujimavym CVckom. Ak sa naozaj snazis a pracujes na sebe, tak sa nestratis.
@ofzuza nie je to uvedené nikde, ale hádam sa vie človek ohodnotiť, nie? Ak túto sumu v pohode zarobí niekto, kto chodí upratovať domácnosti, alebo robí predavača v pojazdnej predajni, tak má predstavenstvo firmy veľkú odvahu také niečo žiadať. Tiež som mala zamestnanie, kde sa nám snažila manažérka vymývať mozgy tým, že je to vlastne všetko naše, že by sme sa mali správať, ako spolumajiteľky. Keď sme sa spýtali, či si je istá, že máme podiel na zisku a právo rozhodovať, tak bolo ticho. Našťastie kolegovia tam boli úžasní, plat som mala podstatne vyšší ako 600 eur a aj tak som nakoniec odišla. Peniaze nie sú všetko, teraz sa do práce teším a to je pre mňa naj
@ndrag Uplny suhlas....
Clovek musi proste akceptovat realitu, ze existuju firmy ktore idu za peniazmi doslova cez mrtvoly. Ked sa dostanes do podniku kde si ta vazia, to je nieco uplne ine chodit do prace. Celkova kvalita zivota je ina.
Ja by som autorke navrhoval urobit switch. Ak sa jej sef vyhraza vypovedou, osobne by som dosiel s vlastnou.
V sucasnej situacii sa hlada praca tazko cize nechat sa vyhodit ma zmysel. Vies, ze to nie je z racionalnych dovodov a na urade prace budes mat narok na davku kedze si sa zamestnania nevzdala ty.
@elizabet173 no trufala by som si povefat, ze clovek sa malokedy vie ohodnotit. Ja som za 500e v hrubom ucila a dusu som tam nechavala. Zila som tym a som na seba hrda, ze som aj za tu almuznu dala zo seba max. A robim to tak vzdy, ono to zvykne prinasat ovocie a ked nie, tak aspon dobry pocit, ze som nieco neflakala.
@hopsadobrandejsa na dávku v nezamestnanosti bude mať nárok, aj keď dá výpoveď ona, len musí mať odrobené, ale neviem presne koľko, nech ma niekto opraví. Hľadala by som si intenzívne inú prácu a tu dala výpoveď. Nám sa síce výpoveďami priamo nevyhrážali, len také poznámočky nevinné, komu sa nepáči...a aké bolo prekvapko, keď sa okrem jednej nepáčilo všetkým ostatným.
@ofzuza ja by som za 500 eur nenechávala dušu nikde, ani keby ma tá práca veľmi bavila, na to sa mám príliš rada. Poznám svoje kvality, aj svoje slabiny. Neočakávam plat ministra, ale zase nie som Matka Tereza. Ak niekto chce, aby som pre firmu žila, treba to patrične oceniť, ale v takej firma sa musím v prvom rade dobre cítiť, inak moje pracovné nasadenie nebude nikdy také ako by malo byť.
@ndrag no aj mňa ten rozhovor so sefom dosť zdeptal a pocit že som neschopná a neviem nič robit mám stále...aj keď si hovorím že sa odhodlam na rozhovor so sefom a uvidím aj ako to bude v.kolektive...ale je mi asi jasné že by som si mala hľadať inde prácu aj keď je to aktuálne dosť bieda.

@elizabet173 ale bohužiaľ na sk je to tak. Aj ja pozerám novú prácu a keď vidím tie mzdy co ponúkajú je mi do placu