Info o odstupom
Ahoj chcem sa prosim opytat manzel mal mat vypoved 31.8.2020 tyzden pred tym siel na pn a ja sa chcem opytat dovolenku a odstupne spolu z vypovedou bude mat az po ukonceni pn? A tiez sa chcem este opytat ma tam odpracovane rok aj 10 mesiacov to sa mu pocita 1 mesacne odstupne ak by mal dostat 2 mesacne musel by tam pracovat dva roky co mu chyba 2 mesiace pocita sa ta pn do doho ci plati vypoved k 31.8.2020 Dakujem vsetkym za odpovede
Ide aj o to, aká to bola výpoveď. Z jeho strany, zo strany zamestnávateľa, dohodou? Detaily ďalej neviem, ale ma to vplyv na výšku odstupného
@basska_b Vypoved dohodou neexistuje ;) Vypoved moze byt zo strany zamestnavatela, alebo zo strany zamestnanca. Potom este existuje ukoncenie PP dohodou - vtedy je to obojstranne, obe strany sa dohodnu na podmienkach skoncenia PP.
@lenuska333 31.8. bol datum skoncenia vypovednej doby? Alebo k 31.8. este len odoslal vypoved? Alebo podpisal dohodu s ukoncenim 31.8.?
@lenuska333 ak bola výpoveď k 31.8., tak pracovný pomer končí týmto dňom aj keď je PN. Ak odrobil 1 rok a 10 mesiacoch, tak odstupné závisí na tom, či dostal výpoveď alebo podpísal dohodu. Pri výpovedi v tomto prípade bez nároku na odstupné, pri dohode 1 mesačné odstupné. Nevyčerpaná dovolenka a odstupné sa vypláca v poslednej mzde, t.j. v tomto prípade v mzde, ktorá príde v septembri.
Lebo v poslednej vyplate nemal ani odstupne ani dovolenku vyplatenu ano vypoved mal 31.8.2020 ale odstupne mal dostat mal to napisane v tych papieroch co mu dali k vypovedi a v posledne paske mal napisanu dovolenku ze zostatok 15 dni
@ivkazba
@lenuska333
Nie je ta formulacia zmatocna ze "vypoved mal k 31.8."? Co znamena mal? Mal = koncil PP, alebo mal = podal ju?
Vypoved sa predsa podava v urcity den, napriklad podavam vypoved 30.6. - k tomuto dnu som podala vypoved, takze od 1.7. zacne bezat vypovedna doba - napriklad 2 mesiace - a pracovny pomer skonci dnom 31.8.
V pripade teda, ze 31.8. je datum kedy uz mal PP skoncit, tak v septembri (pravdepodobne niekedy teraz okolo 10-12teho podla toho kedy im vyplacaju mzdu) ma dostat poslednu vyplatu za august + odstupne + preplatenu zvysnu dovolenku.
V pripade, ze vypoved estelen podal 31.8., tak mu aktualne bezi vypovedna doba (napriek tomu ze je na PN) a vsetko to dostane vyplatene az ked mu PP skonci.
@fokuska vypoved mu dali oni od juna bol 2 mesacnej vypovednej dobe a zmluvu mal do 31.8
@lenuska333 takže poslednú výplatu za august ktorá sa vypláca v septembri ešte nedostal či áno? My mávame výplatný termín napríklad 15.
@lenuska333 je možné že to vyplácajú na dvakrát. treba zdvihnúť telefón a opýtať sa nám personálnom alebo v učtárni alebo čo tam majú. Deň, dva ešte počkajte, možno cinkne na účte.
@lenuska333 ako som písala, nevyčerpaná dovolenka a odstupné má byť v zmysle zákonníka práce vyplatená v poslednej mzde. Takže nech volá mzdárke resp. niekomu, kto robí mzdy alebo svojmu bývalému nadriadenému a nech žiada vysvetlenie. Ak nebudú reagovať, doporučujem čo najskôr napísať doporučený list s požiadavkou o okamžité vyplatenie nevyčerpanej dovolenky a odstupného do konca 30.8.2020 (podľa zákonníka práce mzdu je potrebné vyplatiť do konca nasledujúceho mesiaca, t.j. augustová mzda musí byť vyplatená do 30.8.). Ak nebudú ani tak reagovať, obrátiť sa na Inšpektorát práce.
Tak nakoniec sne volali do prace a je to tak ze po kym bude na pn je stale ich zamestnanec a ked skonci pn vtedy mu vyplatia odstupne dakujem este raz za odpovede
@fokuska neviem tak mu povedala ze pokial je na PN tak je stale ich zamestnanec
@lenuska333 Podla mojich vedomosti je to uppna hlupost. PN nijak nerusi vypoved ani nepredlzuje vypovednu dohodu, netusim na zaklade coho by mal byt ich zamestnancom ked mu PP 31.8. skoncil...

@lenuska333 pokiaľ mal výpoveď k 31.8.2020 jeho pokračujúca PN po tomto dátume jeho už bývalého zamestnávateľa nezaujíma. Nevyčerpanú dovolenku + odstupné podľa ZP (resp.tak ako je uvedené vo výpovedi) bude mať vyplatenú v tejto poslednej výplate.