Nový kolega má vyšší plat: riešiť to so zamestnávateľom?
Ahojte, nastúpil k nám nový kolega a mám ho zaučiť. Náhodou som sa dozvedela, že má vyšší nástupný plat ako ja, hoci som vo firme niekoľko rokov. Otvorili by ste túto tému so zamestnávateľom?
@anonym_autor nie. Mozes otvorit temu zvysenia tvojho platu na zaklade svojich zrucnosti, schopnosti, prinosu pre firmu atd, nie na zaklade toho, ze kolega ma vyssi nastupny plat (co mimochodom isto nemas z oficialnych zdrojov).
Vieš ako sa hovorí: kto mlčí a sa hanbi, má prázdne gamby. Takze áno.
Dohodni si termin u šéfa a prekonzultuj vserko čo robíš a čo si urobila prw firmu a až potom požiadaj o vyšší plat
To s novým kolegom by som si nechala až na absolútny koniec ak by mal
Šéf zamietavý postoj
Je mozne ze kolega ma viac skusenosti, lepsie cvcko a to miesto sluzi iba pre zaciatok a pocita sa s nim na dalsi postup. Plus plat sa dohaduje na pohovore. Pride clovek, toto viem, tolko chcem. A povedal si viac ako mas ty a HR to bud akceptuje, alebo nie. Ty mozes ist za sefom a poziadat si o zvysenie. Novy kolega nemoze za tvoj nizsi plat. Firme vyhovovuje, ak si roky nepovies o vyssi plat. Znamena to, ze si s nim spokojna.
Ja som taka rada,ze u nas sa kazdym rokom zvysuju platy automaticky,ze toto clovek naozaj nemusi riesit.A este ked takto clovek,cloveku zavidi.My sme 4ria,robime rovnaku pracu a aj tak mam pritom vyssiu triedu,lebo viem robit viac robot.
A prijem sa vzdy zvysuje ked menis pracu,teda hladas s vyssim prijmom.Toto si vsimni,ludia malo kedy idu do novej prace s nizsim prijmom.
Tak je na mieste,si hladat nieco nove.Skusenosti mas,prax mas, tak kde je problem???
@anonym_autor urcite by som to otvorila...nie kvoli kolegovi, ale kvoli sebe...ak mas viac rokov skusenosti, poznas firmu a este aj zauczas noveho cloveka, je normalne chciet sa porozpravat o svojom plate a ohodnoteni...
buď rada že len plat. To je ten lepší prípad.
Známa po zaučení jedného pána dostala výpoveď ako nepotrebná prac. sila.
@anonym_35c065 aj toto sa moze stat,ak je pani starsia a mlady ju zaskoci opät na niekolko rokov.
@anonym_35c065 aj toto sa moze stat,ak je pani starsia a mlady ju zaskoci opät na niekolko rokov.
@anonym_443fa6 "Starsia" pani ma mozno 25. 🙂
a to zaucanie ti firma plati nadramec? to by som otvorila so zamestnavatelom a teda ak ti dlho nezvysovali plat tak aj to
Toto je teraz bezny standard, ze novoprijaty zamestnanec ma vyssi plat ako ten, co tam robi dlhsie. Kludne aj niekolko rokov. Lebo oni si vedia vypytat, hlavne ti mladi, nielen plat ale aj slusne benefity.
a to zaucanie ti firma plati nadramec? to by som otvorila so zamestnavatelom a teda ak ti dlho nezvysovali plat tak aj to
@anonym_a19893 ak je zaúčanie v rámci pracovnej doby, tak zamestnávateľ nie je povinný za zaúčanie pltiť nad rámec bežnej mzdy. Nadriadený môže dať zamestnancovi aj úlohu mimo pracovnej náplne, ak tá úloha súvisí s prácou daného zamestnanca.
@anonym_a19893 ak je zaúčanie v rámci pracovnej doby, tak zamestnávateľ nie je povinný za zaúčanie pltiť nad rámec bežnej mzdy. Nadriadený môže dať zamestnancovi aj úlohu mimo pracovnej náplne, ak tá úloha súvisí s prácou daného zamestnanca.
@melanta nereaguj pls na mna ja som pisala autorke
Dakujem za pochopenie
Uplne normalna situacia, cena prace na trhu stupa .
Ty ako nova si si mohla kupit za svoj mesacny plat vtedy tolko isto cibule (benzinu, masla,blablabla) ako on si moze kupit dnes
Cize plat ma plus minus rovnaky
@anonym_autor odporúčam otvoriť tému zvýšenia mzdy, v prvom rade bez riešenia nového kolegu. Žiadaj o zvýšenie platu, žiadaj o konkrétnu sumu a žiadaj s poukázaním na konkrétne fakty - aká je tvoja hodnota pre firmu, čiže činnosti ktoré robíš vysoko nad 100%, v čom si prínosná pre tím, atď.
Ak to nepôjde touto cestou, potom by som odporúčala pýtať sa, prečo má nový kolega vyššiu mzdu (pozor, toto rieš ak máš naozaj istotu, že vyššiu mzdu má, čiže nie "jedna pani povedala"). Tam je namieste sa pýtať na dôvod. Dokonca v súvislosti s novým zákonom o rovnakom odmeňovaní bude mať zamestnávateľ povinnosť uviesť kritériá, na základe ktorých sa stanovujú mzdy.
@melanta tiez musim zaucat buduci tyzden,zaucam za seba nahradu pocas dovolenky.A je to uplne normalne.Ine je,ked clovek zauca 3mesiace cloveka,urobi skusky a ten,co ho zaucal dostane premie navyse.U nas je aj takyto benefit.
@melanta nereaguj pls na mna ja som pisala autorke
Dakujem za pochopenie
@anonym_a19893 autorka je povinná kolegu zaúčať, takže budem reagovať, ak niekto píše blbosti ako si napísala ty. Môžeš diskusiu opustiť, ak máš problém akceptovať, že ide o diskusiu, kde môže prispieť kto chce a môže reagovať na koho chce.
@melanta tiez musim zaucat buduci tyzden,zaucam za seba nahradu pocas dovolenky.A je to uplne normalne.Ine je,ked clovek zauca 3mesiace cloveka,urobi skusky a ten,co ho zaucal dostane premie navyse.U nas je aj takyto benefit.
@anonym_443fa6 áno, aj ja som zvyknutá, že vždy ľudia dostali odmeny za to, ak niekoho dlhodobo zaúčali, pretože čo si budeme hovoriť, nie je to vždy jednoduché a niekedy je ťažko zladiť v rámci rovnakého času svoju prácu aj nového kolegu. Ale nie všade to tak je a nie je to povinné, odmeniť človeka za to. Navyše, mnohí často zabúdajú, že väčšinu z nás tiež niekto zaúčal, keď sme nastúpili do novej práce či na novú pozíciu.
@anonym_443fa6 áno, aj ja som zvyknutá, že vždy ľudia dostali odmeny za to, ak niekoho dlhodobo zaúčali, pretože čo si budeme hovoriť, nie je to vždy jednoduché a niekedy je ťažko zladiť v rámci rovnakého času svoju prácu aj nového kolegu. Ale nie všade to tak je a nie je to povinné, odmeniť človeka za to. Navyše, mnohí často zabúdajú, že väčšinu z nás tiež niekto zaúčal, keď sme nastúpili do novej práce či na novú pozíciu.
@melanta presne,svoju pracu nemoze predsa robit na 100percent,hoci si to zamestnavatelia casto predstavuju,ze to bude na 200 percent,lebo ved su uz dvaja.
Nastupujem na novu poziciu v auguste a mam kolegov a je uplne jasne, ze dostanem vyssi plat ako oni... lepsie skusenosti, stupla trhova cena a velmi dlho na mna robili "tlaky" kadecim, aby ma ziskali..takze mam aj auto, aj velmi dobry plat dohodnuty... nie, nikdy toto nikde s nimi diskutovat nebudem...
@anonym_443fa6 len preto že je staršia? vek . 50 r? Ona nešla do dôchodku, ale na úrad práce. Starší bude raz každý.
@anonym_443fa6 len preto že je staršia? vek . 50 r? Ona nešla do dôchodku, ale na úrad práce. Starší bude raz každý.
@anonym_35c065 to bol priklad,kedy sa to moze stat.
Presne tato situacia bola neraz spominana v relacii utajeny sef.
Ze stari zamestnanci mali nizsie mzdy. Potrebovali ale motivovat novu pracovnu silu a tak mali ovela vyssiu mzdu aj ked iba zacinali.
@anonym_autor nie. Mozes otvorit temu zvysenia tvojho platu na zaklade svojich zrucnosti, schopnosti, prinosu pre firmu atd, nie na zaklade toho, ze kolega ma vyssi nastupny plat (co mimochodom isto nemas z oficialnych zdrojov).
@sissy27 Jak že nie? Už dávno platí zákon, že zamestnávateľ nemôže od zamestnancov vyžadovať, aby zatajovali svoj plat - inými slovami, zamestnanci sa medzi sebou môžu spokojne rozprávať o tom, kto má aký plat.
@anonym_35c065 ja som dostala takuto pracovnú ponuku. Nastúpim, zaucia ma 2 kolegyne. Následne jednu prepustia. Časom, o čom je šéf presvedčený, budem agendu zvládať sama, prepustia aj druhu pani.
@sissy27 Jak že nie? Už dávno platí zákon, že zamestnávateľ nemôže od zamestnancov vyžadovať, aby zatajovali svoj plat - inými slovami, zamestnanci sa medzi sebou môžu spokojne rozprávať o tom, kto má aký plat.
@thirstymonk ani nie že dávno platí zákon, ale ak si dobre pamätám, v zákone ani nikdy nebola možnosť toto zakázať. Čiže povedzme asi tak 25 rokov minimálne, ak aj zamestnanec má v zmluve zákaz hovoriť o príjmoch, tak táto časť zmluvy nemá právnu platnosť.
@thirstymonk pre istotu som si to overila, aby som nepísala blbosť. Tak je zákaz zakazovania hovoriť o mzde medzi zamestnancami od 2019.
@anonym_autor Samozrejme, ze mas pravo prejednat to so zamestnavatelom. Minimalne sa mozes odvolat na novy zakon c. 76/2026 o rovnakom odmenovani muzov a zien.
@thirstymonk to sa mohli aj predtym, nikdy mi to nikto vyslovene nezakazoval. Ale ze mi nejaky fero z vedlajsieho kanclu povie, ze on zaraba 7k v cistom, tak to nie oficialna informacia - mozem a nemusim mu verit. Oficialna info je pracovna zmluva, vyplatna paska alebo pisomna informacia z hr.
@anonym_autor ako ja nechapem, co ta prekvapuje. Je snad logicke, ze novy zamestnanec bude mat pravdepodobne vyssi plat. Preco? No lebo nenastupil pred x rokmi, ale teraz. Nemozes ocakavat, ze platy budu rovnake ako pred x rokmi. Takze ano, je to normalne.
@anonym_autor Samozrejme, ze mas pravo prejednat to so zamestnavatelom. Minimalne sa mozes odvolat na novy zakon c. 76/2026 o rovnakom odmenovani muzov a zien.
@lenka_da wtf, tak to by ju nadriadeny dobre vysmial 🤣🤦♀️ ved to s tym nema nic spolocne. Keby nastupili v rovnakom obdobi,tak mozno potom.. ale toto je diametralne odlisny pripad