Z akého príjmu sa počíta materská pri reťazovom pôrode?
Ahoj, som zamestnaná na dobu neurčitú, zamestnávateľa som nemenila, ani som počas rodičovskej nepracovala, poberala som rodicak na staršie dieťa.
Na materskú som odchádzala v 2024 a vypocitavala sa z príjmu 2023, mala som slušne odmeny a tak som dostala maximálnu materskú.
Teraz v 2026 mi vypočítali materskú na 1600€ aj keď sa jedná o reťazový porod. Dávka je nižšia ako som poberala v 2024, ano viem, ze nizsia byt nemôže, na to je zákon o retazovom pôrode, ze sa musi dorovnať aspoň na sumu poberanu predtým.
Su tu ženy, ktorým vyšla po sebe 2x maximálna materská?
Aká je teda podmienka aby som mohla mať aj druhú materskú maximálnu?
Z čoho sa počíta, ta druhá materská? Z akého príjmu? Alebo z akého vymeriavacieho základu?
Môj hruby zmluvný príjem je 2000€.
Ďakujem
Ak si tam mala vtedy odmeny (ci uz ucelovo alebo nie), tie Ti nie su zaratane do bezneho pravidelneho a predpokladaneho prijmu, nie su narokovatelne 😉 Materska Ti je pocitana z Tvojej normalnej hrubej mzdy.
Myslím si, že na základe zákona o transparentnom odmeňovaní by sa materská mala rátať z predpokladaného príjmu, nie z toho, ktorého sa rátala pri predchádzajúcej materskej ale z príjmu, ktorý by si mala teraz, ak by si pracovala

Z toho, čo uvedie zamestnávateľ ako pravdepodobný príjem (pokojne bez odmien).