Kedy prezradiť tehotenstvo v práci?
Zaujima ma, kedy ste v praci prezradili, ze ste tehotne. Rada by som bola, keby sa vyjadrili zeny, ktore predtym potratili a museli byt na pn. Chcem vediet, ci ste to nejako tajili, ci nie. Dakujem.
Ja som sice nepotratila, mo musela som to prezradit tiez dost skoro. Hned na zaciatku tehotenstva (7.-8.tt) som totiz zacala krvacat a dr. ma poslal na 2 tyzdne PN + nakazal mi do konca tehotenstva sa setrit a vyvarovat sa stresovym situaciam. Mam v celku rizikove povolanie - 8 a pol hodin stat na nohach v ustavicnom zhone a strese, tak som to sefovi musela povedat... Moc sa mi to nevyplatilo (mali mi zvysovat plat a mala som karierne postupit), no teraz mam doma prekrasnu zdravu dcerku a to je to najhlavnejsie! 🙂
Ja som pri poslednom tiež začala v 7tt krvacať,skončila som v nemocnici.Ked som sa vratila tak som tiež musela povedať šefke čo je vo veci.Bola som PN .Dohodli sme sa ,že to zatiaľ nikomu nebude vytrubovať do sveta.Čakali sme ako sa to vyvinie.Dopadlo to dobre ,máme krásnu dcéru.Ked pôjdeš na PN,tak by si to mala povedať .Aspň podľa mna.Takže moja šefka vedela čo je vo veci skôr ako zbytok famílie.
Vôbec nemusíš zamestnávateľovi povedať dôvod tvojej PN. Spadá to do lekárskeho tajomstva, takže môžeš sama slobodne posúdiť kedy mu to oznámiš. Môžeš mu povedať, že máš zdr. komplikácie a tvoja PN bude trvať dlhšie a dôvod mu povieš neskôr. Ja by som to zbytočne moc skoro nehovorila, môže sa niečo stať a nemusia ťa potom ohovárať.
@erika12345 tiež som tehotenstvo oznamovala skoro (7tt), nakoľko som krvácala, bola som na rizikovom a v práci som aj slúžila nočné, čo som mala teraz zakázané. Túto informáciu vedel len šéf a kolegovia, nedalo sa tajiť, prečo nie som zapísaná na rozpise. Na personálne som to oznámila až v šiestom mesiaci. Pokiaľ máš dobrých kolegov, skôr Ťa budú podporovať, ako ohovárať 🙂
čo sa týka práce (potraviny), tak tam som to musela prezradiť už v 7.tt, pretože som začala vracať dobre že nie každých 5 minút a aj som musela ťahať obrovské palety tovaru a dvíhať ťažké veci, takže som neriskovala a povedala to. a čo sa týka rodiny, tak oni to vedeli hneď v ten večer keď som si robila test, lebo mám takého nedočkavého manžela, že sa musel pochváliť. 🙂
my sme to natajili ale ani sme s tym nesli ,,na bubon,,.nikto sa nepytal a my sme nikomu nic nevraveli-v oktobri som sa vydavala vo stvrtom mesiaci no nemala som este brusko no a o to vacsie bolo prekvapko ked som v marci obvolala s manzelom rodinu a ti zostali uplne vyvaleni 😕 😕 😕 po svadbe som odisla byvat k manzelovi takze okrem mojich rodicov ma do konca tehu takmer nik nevidel 🙂
@erika12345 : ja som síce nepotratila ale v robote som to povedala cca. v 4.mesiaci ešte predtým ako to bolo na mne vidno. rodine asi v 8tt keď som to zistila a bola u lekára.
ja som tiez oznamovala skoro 7tt ako vi3ka pracovala som v hypermarkete a kedze pokial tehotenstvo v praci neoznamis zamestnavatelovi ten ta berie ako by si tehotna nebola takze nema zo zakona povinnost a ani dovod ti vyhoviet ak by si ziadala o zmenu prac.zaradenia,navstevy poradne a lekarou a nevztahuje na teba ochranna lehota atd..ja poverciva niesom a radcej oznamit ako riskovat ze by mi dal dvihat nieco tazke alebo tahat palety a nahodou by som potratila ☹
Nie si povinná to oznamovať kvôli ochrannej lehote, lebo zákonník práce hovorí, že sa vzťahuje na tehotnú, nie na tehotnú len ak to vopred oznámila.. Každopádne ak by nebolo potrebné preradenie na iný typ práce, oznamovala by som to až po 12.tt.
ja som si raz poobede nasla slabunku 2 ciarku(30DC), sla som este ten den na nocnu a po nocneej hned k dr. ten ma vypisal na pn a na druhy den som to oznamila v praci a viac som sa tam nevratila. bolo to totiz prve tehu po 2.5 roku od potratu a nechcela som nic riskovat. vyplatilo sa 😉
ja som to oznamila v 7tt a isla som na dlhodobu PN (prevntivne) kvoli IVf a potrate predtym. na druhy den som zacala krvacat a potrtila som. o tyzden som sa vratila do prace, nasli sa aj taki, co mali blbe poznamky, ze som to unahlila.
teraz som to nechcela povedat, ale v 8tt opat krvacanie, ktore nastasie dobre dopadlo, bola som potom mesiac a pol PN, dalej bol sef taky ustretovy, ze ma nechal robit z domu....v podstate som sa zacala niektolko dni v tyzdni objavovat v praci az v 7. mesiaci. Inak som az na to 2 dnove krvacanie mala bezproblemove tehu
mam sice sedave zamestnanie, ale zato stresove
prve tehotenstvo som v praci oznamila cca v 12 tyzdni, druhe tehotenstvo az na zaciatku 6 mesiaca, to som isla rovno do nemocky, mala som rizikove ... a teraz sme chceli oznamit vsetkym az cca tiez v 5 mesiaci, ale osud to zariadil inak, zacala som krvacat, takze sme to oznamili vsetkym, vratane zamestnavatela, sokovou terapiou v 13tt
v 5tt sme to oznamili vsetkym,ked to bolo potrvdene od dr. sonom 🙂, kedze od 4tt ako vysli dve ciarky som bola na PN, pre rizokovu pracu.
určite nie skôr ako po 12tt, v našom prípade sme to tak urobili iba v najbližšej rodine. ostatným došlo samé, keď rástlo bruško. u syna to bolo iné, v 9tt ma hospitalizovali, takže sa to všetci dozvedeli.
ahojte 🙂
ja som tehu oznamila muzovi,mojim rodicom a bratovi, zamestnavatelovi v 6tt, svokre a svagrovcom v 17tt a ostatny sa podozvedali az ked ma uvideli 🙂
mna v praci odhalila kolegyna v 10 tt, inak som chcela povedat az po 12 tt a rodicom a svokrovcom sme povedali v 6 tt ... a manzelovi este pred MS, ked mi vysli //, ale on mi to predpovedal hned po sexe, ked sa nam maly podaril, ze som isto tehu 🙂
ja som tehu oznámila v práci 3tt, a hneď na ďalší deň som bola v nemocnici,kde som si aj poležala. 3 mesiace predtým som potratila,takže s nadriadeným som sa dohodla že ostatným kolegom nebude vysvetľovať prečo som v nemocnici.
Rodine sme to oznámili až po 12tt
Ahojte dievčatá, nedá mi neprispieť k tejto diskusii, keďže práve riešim rovnakú dilemu. Konečne po 4 rokoch trápenia a túženia sa mi podarilo po IVF otehotnieť. Zatiaľ to mám potvrdené len z krvi, čakám na 1. ultrazvuk. Samozrejme som to chcela v práci oznámiť čo nejneskôr sa bude dať, aby som sa vyhla blbým rečiam keby sa nedajbože niečo stalo ( za tie 4 roky som sa ich napočúvala až až).. Predsalen, je ešte veľmi skoro (som v 5. tt). Bohužiaľ pracujem v nemocnici a po nočnej ma aj ako netehotnú ráno vždy klepalo od únavy a psychického aj fyzického vyčerpania, okrem iného slúžim aj na infekčnom. Po prvej takejto službe ako tehotná som si povedala a dosť! Počkám na prvý ultrazvuk v piatok a ak tam lekár uvidí gestačný váčok, hneď to oznámim v práci, s tým, že nechcem ďalej slúžiť. Bojím sa, že ak by som slúžila naďalej a niečo by sa stalo (aj keď by to s tým nemuselo súvisieť), budem si to vyčítať.

@erika12345 no ja mam bohuzial skusenost s niekolkymi potratmi a nie je to jednoduche to oznamovat, zvlast ked ma clovek obavy ako to zas dopadne...no v praci som to oznamila az po 12tyz. dovtedy nebol dovod, samo ak budes od zaciatku PN tak sa tomu asi nevyhnes a budes musiet s pravdou von 🙂