Koľko by mali zarábať učitelia?
Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.
@zirafienka no, ja Ti mam ale dojem, ze pre niektorych to bola naopak debilna otazka😀 Teda aspon podla niektorych reakcii😉
oki, tak podme diskutovat o platoch, ktore maju predavacky, upratovacky..... nechapem naco tato diskusia....
@nanka3 aj také diskusie tu boli, kde vidíš problém? Chceš tu lúštiť krížovky?
majte sa krasne 🙂
Nie len nehnuteľnosti sú drahšie vo väčších mestách, ale aj služby
1600 eur a davno sa mali zrusit tabulkove platy vo verejnej a statnej sprave.Sestre nefunguje dlhodobo stavebny urad na dedine, lebo nikoho nevedia najst
@viestta práve preto, že všetci pracujeme na potraviny, benzín za rovnaké ceny, neviem čo autorka sleduje, už napríklad je iná cena bývania, ale to je mesto-region-kraj
@zirafienka ale az take priepastne rozdiely to nie su, to sa len niektori nazdavaju, ze mimo BA a prilahleho okolia kupis byt za babku. A ked uz sme pri nehnutelnostiach, tak tehla stoji rovnako v Kezmarku ako v BA, aj kabel na elektinu, aj Tondach na strechu. Mozno lacnejsi pozemok sa da kupit niekde na lazoch ako v satelitoch okolo Bratislavy, ale vsetko ostatne stoji rovnako, takze postavit dom tam kde lisky davaju dobru noc nevyjde az tak lacno ako si poniektori myslia. Mozno v Kezmarku je lacnejsia kadernicka, aj nechty sa daju lacnejsie, ale tie sa daju aj v BA.
V čistom aspoň 1500€ za tie nervy pri žiakoch a to štúdium na VŠ. Predsa len vychovávajú našu budúcu generáciu.
@zuzana9415 to sa ti zdá adekvátne?
@viestta ty nechapes zjavne
problem je okrem ceny nehnutelnosti i to ze kym v BA su uplne ine moznosti sa zamestnat ako v Kezmarku kde lisky davaju dobru noc a je to otazka ponuky a dopytu
ale tak niekedy nevysvetlis
@zuzana9415 Prečo by ste im chceli ešte znižovať platy?
Nerozumiem prečo sa pri výške platu kohokoľvek dáva dôraz na bytovú otázku a cenu nehnuteľnosti. Koľkokrát za život si človek kupuje byt? a koľkokrát si kupujeme potraviny, drogériu, oblečenie, topánky? koľkokrát tankujeme, či platíme za plyn, elektrinu? si myslíte, že ceny v Kauflande, či v Tescu v BA sú iné ako kdesi v Stropkove? nemôžeme všetci žiť a pracovať v Bratislave a len preto, že žijem v inom meste, mám mať nižší príjem, hoci som študovaná a neustále na sebe pracujem? o čo som ja menej kvalitná učiteľka ako tá v Bratislave?
Autorka a čo si myslíš ty?
Inak nerozumiem, prečo má verejnosť potrebu donekonečna riešiť, koľko si zaslúži učiteľ. Práca každého z nás je dôležitá a svojim spôsobom sme jeden od druhého závislý. Každý z nás si zaslúži žiť dôstojne, či už je to upratovačka, či právnik. Chcem veriť, že sa raz dožijem toho, že si navzájom doprajeme a nebudeme jeden na druhého ukazovať prstom....
@viestta pre zaujímavosť, daj. Nechce sa mi to hľadať. Ale cena bude určite zodpovedať kvalite- komfortu. Aj keď nechcem tú oblasť hodnotiť ponížiť.
@loginexistuje vies, najst ucitela je presne rovnaky problem v Kezmarku ako v BA, v KE ako v Moldave. Lebo ucitelia su slabo plateni vsade a preplati ich hocijaka ina ponuka.
Som učiteľka, aj keď momentálne už pracujem v inej sfére (áno aj kvôli platu a spoločenskému ohodnoteniu), ale keby som ešte učila, mala by som asi 1000eur v čistom (10 rokov praxe, 1.atestácia). Takže určite minimálne tých 1500 v čistom by si učitelia zaslúžili. Už len preto, že majú vysokoškolské vzdelanie a rôzne ďalšie vzdelávania či atestácie.
Toľko aby si v školstve mohli dovoliť ostať pedagógovia, ktorí svoju prácu robia radi, celoživotne sa vzdelávajú, majú ľudský prístup, prirodzenú autoritu a vedia naučiť.
Taký aby v školstve neostávali unavené vyčerpané učiteľky v dôchodkovom veku ktoré riaditeľka presvedčila aby ešte rok potiahli a neschopné podivné existencie ktoré sa inde nedokážu zamestnať.
Aby som nikoho neurazila - ešte stále sú v školstve dobrí a schopní učitelia, ale nadšenie pre prácu/dobre zarábajúci partner nie sú dôvodom prečo by človek za prácu nemal dostávať adekvátny plat.
@zuzana9415 čiže ak je priemerná mzda na Slovensku 1300€ v hrubom, podľa teba si študovaný učiteľ so zodpovednosťou za deti, ktorý s nimi trávi denne častokrát aj viac času ako ich vlastní rodičia, zaslúži 900€?
a ty by si bola s takým príjmom spokojná?
@nanka3 akurát som to šla napísať my sme sa s mužom rozhodli ze odchádzame z ba kde učí už niekoľko rokov späť do môjho rodného mesta "malej diery" akoby to niekto nazval aby sme nemuseli platiť cudzí byt a mohli mat konečne svoje keďže tu 3 izbak sa dá v pohode aj do 100 000 zohnat co by bolo v ba nereálne
ja som v skolstve robila, ucila som AJ na gymnaziu a bavilo ma to, ale zial aj kvoli ohodnoteniu som odisla, rovnako ako vela mojich kolegov (hlavne jazykarov). ak mam povedat, aka mzda by ma motivovala, tak aspon taka, ako zarobim teraz, pricom robim tak 4h denne doma v klude a mozem sa venovat vlastnemu dietatu. tj aspon 1500 v cistom, v hrubom si to vies prepocitat. a to pisem ASPON, lebo v skole by som sa narobila ovela viac ako teraz. druha moznost, ktora pre mna prichadza do uvahy, je ucit nie na plny uvazok, cize mat to popri tejto praci ako "hobby" (tak som to mala aj v minulosti a bolo to fajn), ale tomuto riaditelia zial nie su velmi nakloneni, je to pre nich nevyhodne z viacerych dovodov (triednictvo, suplovanie, dozory, ale aj odvody).
ale k otázke, ja si myslím, ze dobrý učiteľ by mal mať 2000 €, ale musel by mať aj účasť na inovačných vzdelávaniach, 1.2. atestaciu, výsledky v súťažiach, testovaní, zapojenost do projektov, mimoškolska a krúžková činnosť a pozitívne hodnotenia po hospitacii alebo skolskej inšpekcii.

@dskjhfdlkdjhl konečne rozumná otázka, aj ja som sa na to chcela spýtať.