Končí mi RD a som tehotná. Mám nárok ísť na PN?
mamicky poradte mi som v takejto situacii...moja dcera bude mat 3 rocky 7.1.2011 cize konci mi rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi nadalej trva ale kedze momentalne som znovu tehotna nemozem nastupit do prace, termin porodu mam vypocitany na 21.6. 2011...na socialke mi povedali ze ak nenastupim do prace nebudem poberat ziadne peniaze....mate niektora skusenosti s takouto situaciou?
@gapa ahoj,aj ja by som potrebovala radu.Momentalne som od decembra 2012 na RD, pracovny pomer mi stale trva. Teraz som opat tehotna,termin porodu mam v marci 2015.Chcela by som si do nastupu na MD nejakym sposobom prilepsit,resp.ist na PN, no chcem vediet,ci mam na to narok a ak nie,tak kedy by mi vznikol.Vdaka za radu
@gapa Ahoj,aj ja poprosím o radu,13.1.bude mať malá 3 roky,čiže mi končí RD ,tak nastúpiť by som mala do práce mám TPP 14.1.?Lenže by som chcela ísť na PN a potom na materskú,v auguste mám termín,ako to budem mať platené a môžem nastúpiť na PN hned toho 14?nemusím nič odrobiť?Mám aj teraz poredu zavolať mzdárke nech mi ukončia 13.1.RD?
@mirkamurko ak máš nástup na md ten istý kalend.rok, ako je rok kedy končí RD, tak áno, môžeš ísť hned na pn od 14., nemusíš nič odrobiť, ale môžeš napr. aj čerpať zostatok dovolenky, ak chceš. Nemocenské (od 11dna pn) aj materské sa bude rátať z vym.základu, z ktorého by sa ti platilo nemocnské za mesiac nástupu na PN/md. Ten sa vydelí číslom 30 a 55% je nemocnské na kalend.deň a 65% materské na kalend. den.
Ďakujem krásne. 😉
@mirkamurko ja som tak bola pri treťom synovi. RD mi končila v juni a na MD som isla v septembri. Riešila som to cez svojho gynekologa, problém mi nerobil. Do karty vždy napísal napr. nizky tlak, opuch nôh, .....Bolo to naročne obdobie-žiadne vychádzky, pravidelné kontroly.
@gapa Dobry den, chcela by som vas poziadat o radu. 28.4. 2015syn dovrsi 3 roky. 8.6 2015 mam termin nastupu na druhu mtersku. Mam dvoch zamestnavatelov na dobu neurcitu jedno ako cely uvazok, druhy polovicny. Do prace sa na medziobdobie vratit nechcem aj z dovodu ze by museli prepustit na tu dobu nahrady za mna. Ake je najlepsie riesenie a budem mat narokna matersku, ci len RP. Z coho sa mi vyrata materská? Ak by som cerpala dovolenku, nie som si ista ci v tej polovicnej praci by som mala tolko dni, kedze tam mam narok na pomernu ciastku. Alebo teda PN? poradte prosim. dakujem
@salemi jednoznačne treba zistiť, kolko dovolenky nevyčepanej ti ostalo. Asi nástup na md bol cca marec 2012, či dovolenku za r.2012 máš vyčerpanú. Neviem, či sa vyznáš v dovolenkách a hovoríš o pomernej časti preto, že tento pp netrval celý kalendárny rok alebo kvôli tomu, že je to len čiastočný úväzok. Ak to druhé, tak tomu sa nehovorí pomerná čiastka a ak pracuješ rovnako dlho v oboch prac.pomeroch a máš tam rovnako čerpanú dovolenku, pn, md... a všetko ostatné, tak nárok v dnoch by mal byť rovnaký.Asi by som si najprv čerpala riadnu dovolenku a potom pn, aj ked dá sa aj hned pn (čo len v prípade, že by končil pp by nebolo dobré, lebo by mohla byť podpora z minima, no kvôli tomu istému by som si možno dala bacha na dni medzi RD1 a pn, aby medzi nimi bolo čo najmenej víkendov (čo je ozaj podstatné pre prípadnú podporu alebo ak by si nastupovala po md do práce, tak na výpočet pn ...). Ak by si dovolenku nečerpala, ale išla hned na pn, tak ti neprepadne, ostane ti po druhej RD.
Nezabudni dať odhlášku na soc.poistovni do 8dní od ukončenia RD (aj ked pôjdeš na pn alebo čerpať dovolenku, ukončením RD sa ti obnovuje dôch.poistenie zamestnanca a preto už nemôžeš byť poistencom štátu)
tiež si skontroluj zdrav.poistenie, či máš správne zaevidované poberanie rodič.príspevku počas RD.(mzdárka to už nemusí nahlasovať, je to povinnost mamičky, aj ked to mzdárky obvykle zo zotrvačnosti robia)
Ak si v roku 2014 nemala ani v jednom zamestnaní vym.základ, ale LEN!!! (to je podstané, že len!) rodičovskú dovolenku, materské sa ti vyráta z pradepodobného vym.základu, z ktorého by sa ti odvádzalo nem.poistenie v mesiaci nástupu na md a ktoré ti mzdárka potvrdí pre soc.poistovnu (dobré sa asi hned spýtať, napr. ked sa budeš informovať o dovolenke pred nástupom na md, že si si zistovala z čoho sa bude rátať a že čo ti ona uvedie - mala by najmenej mzdu podla platnej prac.zmluvy).
z toho istého sa vyráta aj nemocsnké (od 11dna pn)
Dobrý den syn my dovrší 2.3. 2015 .3 roky a nevíme co mám spravit či mám zamesnavatelovi povedat ze som tehotna kedze termín porodu mám 17.8.2015 a mám rizikové tehotenstvo.a zamesnavatel by ma mal kontaktoval či mozu somnou ratat .mám povedat ano a potom 3.3.2015 sa dam vypisat na PN aby som mala nerok na PN.poradte prosim .dakujem
@gapa Ahojky prosim ta potrebovala by som sa poradit. Viem ze zakony sa stale menia takze co je aktualne dnes nemusi byt o rok no potrebujem vediet
1) 30.6. 2016 mi konci rodicovska dovolenka planujeme druhe dieta , viem ze v pripade retazoveho porodu mam narok na matersku no chcem vediet ci mam narok na matersku aj v pripade ze by sme to nestihli a dalsia materska dovolenka by vychadzala az dajme tomu v oktobri 2016...Ak by som medzi tym casom pracovala cca tie 3 mesiace tak mam narok na vyplacanie materskej a ak hej z coho sa bude ratat? Nemusim mat odrobenych 270 dni aby som vobec na matesrku mala narok?
2.) Čo v pripade ak by som po ukonceni tejto odicovskej dovolenky musela ist hned na PN z dvovodu rizikoveho tehotenstva mala by som narok na nemocenske davky ? alebo by vtom pripade bolo lepsie ukoncit RD a vycerpat dovolenku a pak ist PN? Po ukonceni PN a nastupe na matesrku ( oktober) by mi z coho ratali matersku ? Mala by som vobec na nu narok? dakujem velmi pekne za odpoved
Ahojte rada by som sa opýtala či budem mať nárok na PN a v akej výške by bola. Od augusta 2013 som bola na rizikovom a v apríli 2014 sa mi narodila dcérka. PN som dostávala celý ten čas, keďže som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa viac ako 7 rokov. Teraz som znova tehotná a lekár mi povedal, že by ma znova dal na PN aj keď som na RD. Viete mi poradiť na akú výšku PN by som mala nárok? Bude to rovnaká suma ako pri prvej PN?- teda pri tom rizikovom???
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
@gapa
chcela by som sa opýtať, som na materskej dovolenke, ktorú som nastúpila 10.12.2014. Zistila som, že som tehotná / momentálne 7 tt / . MD mi končí tuším začiatkom augusta a nastupujem RD. Rozmýšľala som, že nastúpim do práce aspoň na pár dní , lebo gynekológ ma už upozornil, že vzhľadom na sekciu atď budem pravdepodobne na rizikovom a predtým mi dá PN. Keď budem na rodičáku a pracovať, PN mi budú z čoho rátať a či vôbec budú ? Následne keď v kvázi budem mať nastúpiť na MD s druhým dieťatkom, budú mi výšku materskej tiež vypočítavať z platu ? Pýtam sa, lebo pri malom som mala dobrú PN- ku a taktiež materskú ...,pomohlo by mi to,keďže pri dvoch deťoch tých 220 nie je bohvie čo... ďakujem za každú radu 🙂
@gapa ahoj 🙂 chcela by som sa opytat,ci mi poradis.
RD mi konci 21.9.2015 vtedy ma drobec tri roky. Ale udiali sa veci,kvoli ktorym nenastupujem do prace v auguste ako som mala nastupit. Idem ziadat predlzenu rodicovsku dovolenku zo zdrav.dovodov drobca. Aka je moja povinnost? zamest avatelovi som to ustne oznamila. Len netusim ci mi da vypoved alebo ostavam u nich zamestnana 🙂 len v auguste ziadam na upsvare o predlzenie RD. Cize ani netusim ci mi to schvalia. Ale do prace nastupit urcite nemozem,drobec nie je samostatny. A staci mi ist na ten ulsvar mesiac lred koncom RD?
Dakujem velmi pekne za odooved
@leon1978 ak máš nárok na materské 34týž (1dieťa, nie osamelá a nástup na md nie neskôr ako 6týž. pred termínom), tak pri nástupe na md 10.12.2014 je ukončenie 4.8.2015, ak dobre rátam a to je utorok. Ak máš nástup na md2 v r.2016, tak matesrké sa bude rátať z vym.základu roku 2015. Ak tam budeš mať len MD+ pn, tak by si mala nárok len na MINIMáLNU MATESRKú!!!!! pozor na to!!!!!! Na tvojom mieste ak ta nechajú potom na pn až do nástupu na md, tak by som čerpala dovoleku stredu + štvrtok (5.-6.8.) a od piatka 7.8. na PN. Takto bude materské rátané z tých 2och dní, tj. mzda za tie dva dni bude vydelená číslom 2 a 65% z toho bude materské na 1den. Ak ale budeš pracovať či čerpať dovolenku aj další pondelok, tak mzda sa vydelí aj víkendami, tj. bude to už potom na 1kalend.den menej.
Potom môžeš poberať aj RP aj nemocnské, len teda dodržiavať liečebný režim. Tak nech to zvládate 🙂
@mravvcek ak budeš mať rozhodnutie o nepriaznivom zdr.stave v den, kedy máš nastúpiť do práce a požiadaš o predlženú RD z dôvodu nepriaz.zdr.stavu s predložením potvrdenia z upsvar, tak ti výpoved dať nemôžu. Ak to mať nebudeš, tak môžu. Ale dalo by sa čerpať dovolenku (ale to tiež nie si chránená pred výpovedou) alebo pn, očr (tam ale pozor pri ukočovaní pp, môže to spôsobiť minimálnu podporu, potom treba čerpať riadnu dovolenku aspon pár dní, resp. podla potom platných zákonov sa zariadiť).
@mravvcek áno, treba požiadať o predlženie z tých dôvodov + podklad z upsvar, treba aby to mali na papieri, na kopiu nech ti podpíšu prevzatie. ONi musía súhlasiť s tým, len ty musíš požiadať. Ono by sa malo mesiac popredu, ale aj ked neskôr požiadaš, musia poskytnúť. (ak by si nemala skôr a budeš oznamovať-žiadať neskôr ako mesiac popredu, tak môžeš v liste spomenúť, že ako som Vám už predtým oznámila, či tak spomenúť, že si to už riešila, že to nebolo na poslednú chvílu. ale to len ak by ste mali nejaké "iné" vzťahy nie príjemné vo firme, inak netreba to vysvetlovať, prečo dávaž žiadost neskôr)
@gapa ahoj, idem si ešte po radu ku tebe 🙂 je taká možnosť, že keď mi skončí materská dovolenka s druhým dieťatkom, že by na rodičák išiel manžel a ja by som taktiež poberala rodičák,ale na prvé dieťa ? Po materskej som šla do práce, potom na PN / ako si mi poradila / 🙂 za čo ďakujeeem 🙂 poberám teraz rodičák ja na prvého, porodím druhé vo február i2016 , budem mať materskú a keď skončí, tak by som mala rodičák len jeden na dve deti. Tak som rozmýšľala, že by išiel ak sa to dá na rodičák aj manžel s jedným dieťaťom a po pri by mohol chodiť aj do práce . Veľmi pekne ďakujem za radu.
@leon1978 nedá sa poberať na dve deti RP, dá sa len príspevok na starostl. o dieťa poberať na dve deti, ale to sa dá, len ak pracuješ a napr. sú v súkromnej škôlke, tak by sa dalo 2x230eur poberať,
- spolu materské + prísp. na star., len v období do 6týž. od narodenia posledného môžeš poberať príspoevok na starostl. o dieťa na staršie (41eur ak je doma s tebou), potom len jeden RP

@zuziii21 (zrýchla) ak ozaj skončila RD 11.5. a teda 3roky malo dieťa dna 11.5.2014 v nedelu, v pondelok 12.5.2014, kedy ti vzniklo nanovo poistenie zamestnanca si odpracovala a si tehotná, teda lekár ti potvrdí, že si tehotná s dátumom pôrodu v 1-2/2015, tak je isté, že 270dní máš splených a vzhladom na to, že aspon 1den ti trvá poistenie zamestnanca, kedy si už tehotná, tak aj ochranná lehota ti začne odo dna po ukončení nem.poistenia plynúť. očr je platená max. 10kalend.dní, to asi vieš. Ak by si išla na pn počas trvania pp alebo aj po jeho ukončení, tak ti nárok na nemconské vznikne. Ak by si pred nástupom na md išla sa evidovať ako uchádzač o zamestnanie na upsvar, tak ti vznikne aj nárok na podporu. Ak si nevyčerpáš celých predpokladám 6mesicov podpory, tak si ju môžeš dočerpať, ak sa nanovo zaregistruješ do 2rokov od vyradenia (vyradia ta den pred pôrodom), tj. ak sa znovu zaeviduješ do 2rokov dieťaťa. Alebo sa dá si vyžiadať polovicu preplatiť, ak budeš poberať podporu aspon 3mesiace. (teraz som toto niekomu písala podrobnejšie, no neviem, či v ip či vo fore). Nárok na nemocnské samozrejme máš. Ak by si išla na pn neskôr ako 7dní po ukončení prac.pomeru, tak treba priloiť k pn-ke aj doklad od lekára, že si tehtoná a aj si tehotná bola toho 31.5.2014, kedy skončí nem.poistenie.