icon

Končí mi RD a som tehotná. Mám nárok ísť na PN?

nikastar
29. dec 2010

mamicky poradte mi som v takejto situacii...moja dcera bude mat 3 rocky 7.1.2011 cize konci mi rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi nadalej trva ale kedze momentalne som znovu tehotna nemozem nastupit do prace, termin porodu mam vypocitany na 21.6. 2011...na socialke mi povedali ze ak nenastupim do prace nebudem poberat ziadne peniaze....mate niektora skusenosti s takouto situaciou?

leon1978
2. okt 2015

@gapa rozumiem, ďakujem 🙂 takže ostanem na PN, následne pôjdem na materskú dovolenku a keď mi skončí, tak budem na jednom rodičáku s oboma deťmi. Dúfam, že som to pochopila 🙂 A keď budem na materskej s druhým bábätkom, tak môžem zároveň poberať rodičák na toho druhého ? či budem poberať len materskú .... bez rodičáku a ten si vybavím opäť po skončení materskej ? Ďakujem za odpoveď.

leon1978
2. okt 2015

@majusqa77 ďakujem za odpoveď 🙂

gapa
3. okt 2015

@leon1978 ked budeš na mateskej z dalším dieťaťom a poberať materské zo SP, tak za kalend.mesiac, v ktorom budeš poberať materské už celý mesiac, teda od 1vého už nebudeš mať nárok na RP. Od tohoto mesiaca ale môžeš po pôrode druhého požiadať na upsvar o príspevok na starostlivosť o dieťa-staršie (pozri tému Záhadný jednorázový príspevok ... či tak dáko sa volá, tu na koníku), snád to nezmenia. No toto sa poberá len do dosiahnutia 6týž. veku novonarodeného dieťaťa, tj. obvykle 3mesiace (no záleží od dátumu narodenia dieťaťa voči poberaniu materského).

leon1978
4. okt 2015

@gapa ďakujem. Tak ak som tomu porozumela, budem brať materskú na druhé bábatko, zanikne mi RP na prvé dieťatko a rodičovský si opäť vybavím, keď mi skončí materská stým druhým . Tak ? ďakujem 🙂

laura444
8. okt 2015

ahojte ja tiez potrebujem poradit som zo slovenska a pracujem uz 2 roky v cechach pod ceskou firmou zmluva mi konci 30.11. 2015 som tehotna cca v 6 tt neviem ci vydrzim do konca zmluvy pracovat kedze robim 12 hodin ranne a nocne v ziadnom pripade nebudem ohrozovat miminko. chcem sa spytat ci mam narok na nejaku ochrannu lehotu ci ma moze prepustit. ak mi nepredlzia zmluvu 1.12.2015 sa budem hlasit na slovensku na urad prace a ziadat o podporu v nezamestanosti neviem ci budem mat na nu narok ani z coho mi ju budu platit alebo sa dat na nemocensku uz teraz koncom 10. mesiaca az som v nejakej ochrannej lehote prosim ak viete na koho sa obratit alebo komu napisat o radu a pomoc tak mi dajte prosim vediet. Dakujem za kazdu jednu odpoved.

januska279
9. nov 2015

dobry den chcem sa spytat dna 31,12,2015 mi konci prac.pomer momentalne som v 6tt a chcem sa dat na pn ale mam moznost poberat predlzeny rod.prispevok do 6 rokou pri synovi je možné poberat obe davky sucasne__???

januska279
9. nov 2015

@gapa dobry vecer pridala som otazku budem rada ak by ste poradila dakujem

gapa
9. nov 2015

@januska279 áno, dá. Nárok na materské vzniká presne 6týž. pred termínom. Ale teda podmiekou je, že ti trvá nem.poistenie, tj. že teraz až do ukončenia prac.pomeru nečerpáš rodič.dovolenku, kedy netrvá nem.poistenie zamestnanca.

januska279
10. nov 2015

Gapa a ak by som pocas pn nastupila na rodicovsky tak na matersku narok nemam ale mam teda narok na rodicovsky aj pn sucasne

januska279
10. nov 2015

Ak tomu dobre rozumiem na rodocovsku dovolensku treba nastupit az po ukonveni prac.pomeru.

januska279
10. nov 2015

@gapa ak tomu dobre rozumiem tak na pn mozem ist uz teraz ale rodicovsky mozem poberat az po ukonceni prac.pomeru co je od 1.januara.2016 a vtom pripade bude poberat pn aj rodicovsky sucasne a nezanikne mi narok na materske?dakujem

gapa
10. nov 2015

@januska279 ty si pletieš poberanie rodič.príspevku (RP) a čerpanie rodičovskej dovolenky (RD), to nie je to isté. Môžeš pracovať+poberať RP ale nemôžeš pracovať a zároven čerpať RD, lebo RD je ospravedlnené volno v práci (bez ohladu na poberanie RP)
Ako to je s dieťaťom, má do 3rokov, či viac a má zdr.ťažkosti, tj.môžeš si vybaviť nepriazn.zdr.stav +poberať RP?

januska279
10. nov 2015

@gapa takto syn na 4roky dr nam vypisala papiere aby som mohla opet poberat rodicovsky prispevok(nepriaznivy zdr stav)a vlastne chcem byt na pn a popri tom poberat prispevok.nie ist na rd

gapa
10. nov 2015

@januska279 tj, môžeš vybavovať RP, lebo myslím, oni to spätne nepriznajú, len odkedy požiadaš (aj ked teda vlastne aj spätné som počula ale asi aj od diagnozy záleží a od nich) a na pn môžeš ísť nezávisle od toho. Si tehotná a predpokladám robila si aspon 270dní, teda presnejšie trvalo ti tolko nem.poistenie, aby si mala nárok na materské. Ale samozrejme počas pn treba dodržiavať lekárske pokyny, tj. vychádzky ...

zicherka691
10. nov 2015

@gapa dobry den.Chcem sa informovat-v decembri mi konci materska dovolenka a zacnem poberat rodicovsky prispevok pri ktorom sa moze aj pracovat teda by som poberala aj mzdu aj prispevok.Ak by som zostala v tejto dobe tehotna-mozem sa dat vypisat na PN a budem poberat aj nemocenske a aj rodicovsky,ci sa to takto neda?dakujem za odpoved.

leon1978
13. jan 2016

@gapa pekný večer 🙂 idem si po radu 🙂 teraz 17.1. mi končí PN a 18.1. nastupujem na MD. Papiere odnesiem zamestnávateľovi- žiadosť o materské a ukončenie PN, len ma zaujíma to dôchodkové poistenie, musím to ísť vybaviť na SP ,alebo to ide automaticky s MD. Poberala som ešte aj rodič. na prvé dieťa , to mi skončí automaticky, či mám to ísť ohlásiť ? Ďakujem za radu a v Novom roku 2016 prajem všetko dobré 😉

gapa
13. jan 2016

@leon1978 Ak tebe všetko dobré 🙂
Na upsvar treba doklad o tom, kedy začneš poberať mateské (kopia rozhodnutia), najneskôr začiatkom marca ( RP za január vyplatený vo febr. ti ešte RP patrí), ak nebudeš mať rozhodnutie, tak treba aj tak oznámiť. Potom po vybavení RL po pôrode si vybavíš aj príspevok na starostlivost na staršie dieťa (do 3rokov) od 1.2.2016 do mesiaca, kedy novonarodené dieťa dovrši tuším 6týž. (snád sa nemýlim, či to bolo 8?, opravte ma, resp. vid téma Záhadný jednorázový príspevok...).
To dôchodkové poistenie štátom teraz nemáš, lebo si dôch.poistená ako zamestnanec (predpokladám si pracaovala a potom išla na pn????? ak si išla na pn v ochrannej lehote, tak je to inak a ak si si dala prihlášku, si poistencom štátu, tak treba odhlášku, aj ked to vraj vybavujú pri podaní prihlášky nástupom na Rd). Ak ti prac.pomertrvá, tak aj počas MD si stále poistená ako zamestnanec a z toho titulu aj si poistá ako osoba, ktorej trvá povinné nem.poistenie zamestnanca +poberajúca materské. Od nástupu na RD, kedy a prerušuje dôch.poistenie zamestnanca treba prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ktorá sa nedá vybaviť ani DEN SPäTNE!!!! Ttj. najneskôr v prvý den čerpania RD treba vybaviť, ak je to cez víkend, tak ešte pred víkendom. Urob si kopiu prihlášky a založ do dôchodku.

leon1978
13. jan 2016

@gapa ďakujem, si poklad 🙂

zicherka691
15. jan 2016

@leon1978 mne asi neviete odpovedat vsak?

leon1978
18. jan 2016

@zicherka691 však ste mi nepísala, tak na čo Vám mám odpovedať ??? 🙂

zicherka691
19. jan 2016

@leon1978 prepacte,tam mala byt oznacena @gapa 😀 🙂

babikaaa84
22. jan 2016

Ahojte mam otazku v roku 2014 sa mi narodila dcerka, cele tehotenstvo som bola na pn (teda od 8\2013) nasledne od 10\2014 materska a potom rodicovsky prispevok. 30.12 2015 som tazko ochorela a isla som na pn, avsak teraz mi zo socialky vyratali len minimalnu pn z dovodu ze som za rok 2015 bola 2dni na pn - teda sa mi pocita z minima aj pn. Momentalne som stale na pn ale chcela by som ju stornovat, z dovodu aby som mala narok na matersku, kedze sa snazime o babetko. Viete mi poradit ci je to mozne? Lebo ak by som ju stornovala - teda ak by sa to dalo, mala by som v roku 2016 narok na nemocensku v pripade rizikoveho a aj normalnu matersku a nie len minimalnu. Dakujem velmi pekne za info

k_a_t_k_a
26. jan 2016

Ahojte...všade čítam že ak sa končí Rd,žena je zároveň opäť tehotná a nenastúpi do zamestnania zo zdravotných dôvodov, má si vybaviť PN odo dňa,kedy by mala nastúpiť do zamestnania. Som v podobnej situácii,ale nie je mi jasné, prečo je tak dôležitý dátum začiatku PN presne v deň,kedy by mal pokračovať pracovný pomer? Čo ak budem mat vystavenu PN so začiatkom napr. 3 dní pred ukončením RD? Ďakujem
@gapa vieš mi prosím objasniť tento stav? Dakujem

gapa
26. jan 2016

@k_a_t_k_a nárok na nemocenské by ti nevznikol, lebo ti vznikla pn počas prerušenia=netrvania nem.poistenia. Nie som si istá, či by si mala nárok na náhradu mzdy počas dočasnej pn (poberá sa prvých 10kalend.dní PN, pokial trvá nem.poistenie a platí ju zamestnávatel, nie soc.poistovna), ale skôr myslím, že nie. tj. bola by si pn, ale nepoberala nemocenské. Ale v takýchto prípadoch je podstatné aj, či MD je v tom istom kalend. roku, kedy končí RD. Inak ak pn trvá až do md a md je v dalšom kalend. roku sa stane, že matesrká bude rátaná z minima (ak pravdep. mzda nie je ešte nižšia, berie sa to nižšie)

k_a_t_k_a
26. jan 2016

@gapa veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie. RD mi konci vo februári a na MD nastupujem v marci,takže je to v jednom roku....takže by to malo byť v pohode.
Mala som hokej hlavne v datumoch tej Pn,lebo v práci mi oznámili že na Pn môžem nastúpiť aj pred ukončením RD....áno môžem,nik mi nezakazuje,ale má to zjavne veľký vplyv na nemocenské. Ešte raz ďakujem.

gapa
26. jan 2016

@k_a_t_k_a jedine ak by si požiadala písomne o ukočenie RD skôr ako dovrši dieťa 3roky a odo dna po ukončení RD (uvedenej v žiadosti) môžeš čerpať pn.
Ak bude medzi RD1 a md2 len pn, tak potom pozor na to, ak by skončil pp posledným dnom RD. Bude záležať na zákonoch účinných v čase zaevidovania, ale teraz by to bolo že podpora by sa rátala z minima. Tj. pred ukončením pp ešte aby sa obnovilo poistenie a z toho by bola podpora. Ale potom sa porad. Preto je niekedy dobré aj čerpať dovolenku medzi rd a md, ale s tým, že predtým oznámiš písomne tehotenstvo aj s dokladom od lekára, aby si nemohla dostať výpoved. Ale v pohode je aj pn, len si zapamätať toto.

leon1978
4. máj 2016

@gapa pekný večer prajem....idem si zase po radu 🙂 máme 16 mesačného syna a 2,5 mesačného syna. S tým menším som na materskej dovolenke. Zaregistrovala som, že by mohol ísť manžel na materskú s tým starším. Manžel je konateľom v našej malej firme a zároveň zamestnancom na 1/2 úväzok. Je možnosť, že by mu priznali materskú na toho staršieho ? Keďže je na polovičný , tak som rozmýšľala, že keby sa dal na plný úväzok na nejaký nevyhnutný čas, či by mu priznali vyššiu materskú, keďže by sme si chceli prilepšiť, vzhľadom na dosť vysoké výdavky, čo sa týka našich detičiek. Alebo ak by sa dal na plný úväzok a po nejakom čase išiel na PN / má dosť vážne problémy zo srdcom - vysoký tlak / a takto by to potiahol do konca roka a požiadal o materskú napr. v januári 2017 , či by mu brali do úvahy priemer za rok 2016 aj keby bol na PN , či by vychádzali z jeho základu, ak by si ho teraz zvýšil. Nie som si istá,ale materskú tuším môže čerpať do 3 rokov dieťaťa.Takže by to vychádzalo. Keď by ukončil materskú so starším synom, tak by išiel na materskú s mladším a ja by som nastúpila do práce. Mladší bude mať vo februári 2017 jeden rôčik. Musel by medzi materskými niečo odpracovať ? A Ako je to s platením odvodov , keď je na materskej....myslím si, že to platí štát, len nie som si istá, či treba zahlasovať aj niečo na SP. Manžel keď by bol s jedným na materskej, je možnosť, že by som poberala rodičovský príspevok na druhé dieťa ? Ďakujem vopred za odpoveď 🙂

majusqa77
5. máj 2016

@leon1978 bud materska alebo rodicak. Nemozes ty brat jedno a muz druhe. A zvysenie uvazku mu nepomoze, vymeriavaci zaklad bude pre neho rok 2015 (kedze nastup na md bude v 2016)

majusqa77
5. máj 2016

@leon1978 ale ano, ak by siel az v roku 2017, bral by sa mu prijem 2016. Otazne je, kolko ma ako prijem doteraz a o kolko by si musel navysit prijem, aby mu to priemerovo vyslo. A ci sa to oplati potom...

leon1978
5. máj 2016

@majusqa77 dakujem