icon

Končí mi RD a som tehotná. Mám nárok ísť na PN?

nikastar
29. dec 2010

mamicky poradte mi som v takejto situacii...moja dcera bude mat 3 rocky 7.1.2011 cize konci mi rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi nadalej trva ale kedze momentalne som znovu tehotna nemozem nastupit do prace, termin porodu mam vypocitany na 21.6. 2011...na socialke mi povedali ze ak nenastupim do prace nebudem poberat ziadne peniaze....mate niektora skusenosti s takouto situaciou?

gapa
5. máj 2016

@leon1978 súhlas s vyššie napísaným, že nedá sa poberať naraz aj materské a aj rodičovské aj ked na iné dieťa. Ak nastúpi na "md" v 2017, tak sa berie vym.základ z r.2016, tj. samozrejme ak bude mať odvody z vyššieho vym.základu aj materské bude vyššie. Ale ak bude na pn, tak mu to nepomôže, lebo materské sa ráta z odvedených odvodov a počas pn sa neodvádza, tj. kolko mesiacov-dní platil nižšie a kolko vyššie. áno, materské možno poberať do 3rokov dieťaťa.
s kombináciou ísť na md s jedným a potom druhým dieťaťom tatko nemám žiadnu skúsenost. ale nástup na md sa berie podla dohody s matkou. Ak ty budeš robiť, tak snád je to ok. Ale opakujem, nemám skúsenosti s tým. Ak ty budeš pracovať v tom čase, nemal by byť problém s poistením . Štat by mal za neho odvádzať poistné na dôch. automaticky počas poberania materského., je to z vym.základu niečo viac ako 500eur, žeby 512??
v tomto velmi nepomôžem

rasjan
5. máj 2016

Uz toto tu urcite bolo pisane, ale chcem sa opytat. Kamoske konci RD 15.5.2016. Je tehotna. Ma termin porodu 8.8.2016. Je zamestnana a pracovny pomer trva. Mala by nastupit do prace. Dieta jej samozrejme nezobrali do solky, mozno az od septembra. Gynekologicka jej PN nechce dat, nema na to dovod. Tak poziadala zamestnavatela o neplatene volno. Ma este nejaku nevycerpanu dovolenku. Ma vyznam cerpat dovolenku, ovplyvni to nejako vysku materskej dovolenky s druhym dietatok. Este by ma zaujimalo. Materska jej zacina 6. Tyzdnov pred porodom? Alebo narodenim dietata?

leon1978
6. máj 2016

@gapa Ďakujem veľmi pekne . Ešte by som chcela vedieť, keby sa zamestnal inde , koľko by musel odpracovať,aby mu z toho základu vyrátali materskú ? Viem, že je som nastúpila do zamestnania , odpracovala som cca 100 dní a materskú mi vyrátali z toho, keďže som zmenila zamestnávateľa. Prosím ťa, ako je teraz ? Veľmi pekne Ďakujem 😉

gapa
7. máj 2016

@leon1978 ak ukončí jedno poistenie a vznikne nové, tak po platení poistenia aspon 90 kalend.dní sa bude rátať mateské z vym.základu v novom nem. poistení/zamestnaní.

leon1978
7. máj 2016

@gapa ďakujem veľmi pekne a prajem všetko dobré 🙂

leon1978
26. sep 2016

@gapa ahoj, to som opäť JA 🙂 Idem ťa poprosiť,sesternica otehotnela, aby mala lepšiu materskú, tak nastúpila do nového zamestnania. Dnes jej ale povedali,že ju zahlásili od 23.9. ,ale neprešlo elekt. prihlásenie. V predošlom zamestnaní pracovala do 22.9.Ako to má teraz riešiť, tie 4 dni ? Má si to zaplatiť ako samoplátca a zmluvu si dať od napr. zajtra 27.9. ? Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď 😉 Čo sa týka mňa, veľmi si mi pomohla, ďakujem 🙂

beton
28. sep 2016

@gapa akonahle nastupi co len na jeden den na dovolenku, berie sa to, ze nastupila do prace. ale kedze "odrobi" len ten jeden den, tak sa jej nebude ratat materske z pôvodného VZ, ale dostane minimalne materské. z toho vyplyva, ze sa to neoplati vyberat dovolenku, ani nastupit do prace na tak kratko, ze nebude mat dostatocny VZ.
@nikastar

gapa
29. sep 2016

@leon1978 už ste to iste vyriešili, ale môže samozrejme si to zaplatiť, tých pár dní. So spätným prihlasovaním nemám skúsenosť a asi by som to nerobila. Hlavne aby mala aspon 90dní platených pred nástupom na md (nástup najneskôr 6týž. pred termínom), ak má vyšší vym.základ.

gapa
29. sep 2016

@beton reaguješ na velmi stará príspevok, ale aj tak ak prac.pomer je dlhodobý (trvá aspon od 1.1. predchádzajúceho kalend. roku), tak sa neskúma 90dní. Tu je iný problém s určením pravdepodobného vym.základu v mesiaci nástupu na md, ak prac.pomer netrvá, no minimum to nie je, lebo v rozhod. období bola celý čas na RD.

leon1978
30. sep 2016

@gapa ďakujem veľmi pekne 🙂

mirinka227
31. dec 2016

Zdravím..Vedel by mi niekto prosím pomôcť?? Môj synček bude mať 1.2.tri roky, a znovu som tehotná, no porodiť by som mala až koncom augusta. Z práce mi dali výpoveď, potom som odišla na PN... takže neviem či sa zamestnam, no to je ten problém že budem doma bez peňazí, až pokiaľ nepôjdem na materskú... Ďakujem

evittam
1. jan 2017

@mirinka227 A v com chces teda konkretne pomoct?!
Bud sa zamestnas alebo budes bez penazi kym znovu neporodis. Nakolko pokial tvoj PP netrva nemas narok ani na PN ani na MD pri druhom dietati.

moni244
1. jan 2017

@mirinka227 bud praca, alebo doma bez penazi, ine vychodisko nemas

srsnovana
3. jan 2017

Ahojte kocky ako mam pokracovat konci my rodicak v januari a na matersku nastupujem v marci v aprili mam termin porodu pracovny pomer my skoncil ako mam postupovat aby to bolo premna co najlepsie dajte radu..🙂

majusqa77
3. jan 2017

@srsnovana kedy ti skoncil pracovny pomer?

srsnovana
3. jan 2017

@majusqa77 v januari 2014 som porodila a v maji my skoncil nepredlzili my zmluvu

majusqa77
3. jan 2017

@srsnovana narok na podporu nemas, narok na nemocenske (ani materske) nemas. ak ti dieta nechodi do skolky, mozes ostat doma na tzv.neplatenom rodicaku, alebo sa zaevidovat na UP. ak vyuzijes neplateny rodicak, nebude mat manzel narok na odpocet dane

srsnovana
3. jan 2017

@majusqa77 mala chodi do skolky na cely den takze s agam nic neda vymysliet len ist na socialku odhlasit sa a prihlasit s ana urad

majusqa77
3. jan 2017

@srsnovana este mozes ostat doma a platit si zdravotku

srsnovana
3. jan 2017

@majusqa77 no to asi skor pojdem na urad na tych par dni aby som si to nemusela platit to neni moc vyhodne premna

lucyyda
16. mar 2017

@srsnovana ahoj vidim ze si zbehla c týchto veciach, možem sa prosim ta nieco spýtať. Momentálne som na rd do 14.8. Ale som zasa tehotná a termin mam v októbri. Je mozne teraz u zamestnávateľa zrušiť Rd a ist na pn? Pretože som na rizikovom. Budem mat nárok na dávku? Pracovný pomer stale trvá uz vyše 4 roky. Veľmi pekne dakujem za odpoved

srsnovana
16. mar 2017

@lucyyda moja netusim neviem ti poradit mne pracovny pomer netrval a tu dobu som bola na urade prace..

majusqa77
16. mar 2017

@lucyyda treba ohlasit zamestnavatelovi koniec rd, nastupit do prace a potom.mozes ist na pn

lucyyda
16. mar 2017

@majusqa77 čiže musím aspoň jeden den odpracovať?Dakujem za odpoved

grelu
16. mar 2017

@lucyyda nemusis...ja som isla z rd rovno na pn

grelu
16. mar 2017

@lucyyda
Aha, ty si iny pripad...mne koncila rd

lucyyda
28. mar 2017

Baby este jedna otázka, viete mi poradiť z čoho mi budu rátať materské? Pretože Rd mi konci 13.8 a na materskú nastupujem až v októbri. Čiže nespĺňam ten reťazovy pôrod do troch rokov. Dakujem pekne za odpoved

katriona1
28. mar 2017

@lucyyda žádný řetězový porod se splnovat nemusí, já jsem ve stejné situaci, RD mi skončila ve februáru a ted jsem nastoupila na MD a počítat se bude s pravděpodobného vym. základu, který napíše mzdová, takže je to jenom na ní, může napsat to stejné co při první MD nebo může napsat i více nebo méně 🙂 na dobu mezi RD a MD můžeš čerpat PN nebo OČR nebo dovolenku, taky "péčka"

lucyyda
28. mar 2017

@katriona1 dakujem pekne za odpoved a chcem sa spýtať nieje tam aj taká možnosť ze by som teraz prerušila Rd a šla na pn? Bola by mi vyplácaná? Nie som dobrovoľne poistená. Dakujem este raz.

katriona1
28. mar 2017

@lucyyda hore ti už @majusqa77 psala, že to tak jde udělat a ještě zjisti jestli nemůžeš přehodit RD na otce dítěte, tak aby jí ještě do těch 3 roků pobíral 🙂