icon

Končí mi RD a som tehotná. Mám nárok ísť na PN?

nikastar
29. dec 2010

mamicky poradte mi som v takejto situacii...moja dcera bude mat 3 rocky 7.1.2011 cize konci mi rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi nadalej trva ale kedze momentalne som znovu tehotna nemozem nastupit do prace, termin porodu mam vypocitany na 21.6. 2011...na socialke mi povedali ze ak nenastupim do prace nebudem poberat ziadne peniaze....mate niektora skusenosti s takouto situaciou?

Strana
z6
lucyyda
28. mar 2017

@katriona1 dakujem len neviem ci som to správne pochopila ze musím odpracovať aspoň jeden den ci nie? Staci len zrušiť Rd a na druhy den nastúpiť na pn?

majusqa77
28. mar 2017

@lucyyda z predpokladaneho prijmu = co napise mzdarka. len si treba vyriesit cas medzi koncom rd a nastupom na md
da sa to, ale musis sa vratit do prace

katriona1
28. mar 2017

@lucyyda nemusíš odpracovat žádný den, já jsem oznámila zaměstnavatelivi měsíc před 3. narozeninami dcery, že se vracím do práce, hned od začátku jsem čerpala očr a potom jsem pokračovala dovolenkou až do nástupu na MD

lucyyda
28. mar 2017

@majusqa77 dakujem staci jeden den odpracovať, alebo staci len čerpať dovolenku?

majusqa77
28. mar 2017

@lucyyda teoreticky nemusis nic. len pozor, prvych 10 dni ti plati PN zamestnavatel

lucyyda
28. mar 2017

@majusqa77 takze dobre tomu rozumiem ze len oznámim personálnemu ze napr. 1.4. Chcem ukončiť Rd a 2.4. Ist na pn? Prepáč ze stale otravujem len to nikde nemôžem vyzistit dokonca ani na našom upsvare tetušky nevedia

majusqa77
28. mar 2017

@lucyyda zakonnik prace hovori, ze kazdu zmenu by si mala hlasit mesiac vopred.. ..takze ak to chces takto narychlo je to skor len o dohode so zamestnavatelom.
druha vec je, ze za mesiac kedy budes poberat RP ty manzel nemoze

lucyyda
28. mar 2017

@majusqa77 Oki tak to nahlasim písomne mesiac dopredu ja som uviedla príklad. A manžel co nemôže?

lucyyda
28. mar 2017

@majusqa77 uz chápem sorry prečítala som si to este raz. Este raz dakujem🙂

evittam
28. mar 2017

@majusqa77 No pockaj co sa tyka tej PN-musi sa obnovit poistenie-cize aspon dovolenka,ci?

evittam
28. mar 2017

@lucyyda Tetusky z UPSVaR nemaju nic spolocne s PN a nemaju to preco vediet. Suhlasim s @majusqa77, len som si nie ista s tou PN....

majusqa77
28. mar 2017

@evittam niesom si ista, ale myslim si, ze nie.. ..lebo oni ju odhlasia z RD den pred nastupom...
@zalka prosim, ako to je? :D

zalka
28. mar 2017

@majusqa77 @evittam no ak chce ísť @lucyyda na PN, a je na RD.
Tak musí ukončiť RD napr. k 31.3. a od 1.4. ju zamestnávateľ nahlási že je opäť zamestnancom , a kludne od 1.4. môže ísť na PN .
A súbežne môže poberať do augusta okrem PN aj RP z UP.

majusqa77
28. mar 2017

@zalka dakujem ;)

guizui
Odpoveď bola odstránená
majusqa77
11. júl 2017

@guizui teoreticky mozes. ale - zakon hovori, ze mesiac pred nastupom oznamujes navrat do prace (neviem, co sa moze stat, ak to nedodrzis).. ..a prvych 10 dni plati zamestnavatel - takze ked, tak hned aj oznamenie o tehotenstve..
nastup na pn v 2017 = nemocenska davka pocitana z vym.zakladu z roku 2016, nastup na md v roku 2018 = vypocet podla roku 2017 (mala si cerpanu dovo, takze z toho)

guizui
Odpoveď bola odstránená
zuzkame
4. okt 2017

Chcem sa spytat,ak som 2x tehu a trva mi rodicak az do 2.3.2019,ked maly dovrsi 3 roky.Je mozne si zrusit rodicak a nastupit na PN rizikove tehu az do materskej?cizeze by som ukoncila RD 2.11.2017 pred dovrsenim 3 rokov dietata,nasledne od 3.11 na PN/na tyzden nastupila na dovolenku,kedze sa mi preniesla este spred prveho tehu a na PN nastupila povedzme 11.11.2017.Mam na taku PN narok a z coho by sa ratala,povedzme,ze pred prvym tehu som mala prijem vhrubom 1900.A ak je to mozne,z coho by sa mi nasledne ratala materska,kedze na tu by som nastupovala cca nejak maj 2018, islo by to z priemerky co aj dovolenka?dakujem

mimi_11
4. okt 2017

Ahojte,
Chcem sa spytat na 2.otazky.
1.citala som niekde,ze mam narok na predlzenie rodicovskej (syn 4,5r.) Som na rodicovskej s 2.dietatom (2r.). Mam narok ziadat rodicak na starsieho s kt.som doma?
2.planujeme 3.dieta, 2.syn bude mat 30.8.2018 3.roky. ak otehotniem do konca roka. Tak 34.tyzden vychadza zhruba na august buduceho roka,kedy mi konci rodicovska dovolenka.ak tam bude rozdiel par dni al.mesiac, musim sa zamestnat? Ake su moznosti? Ak sa nezamestnam a budem cerpat dovolenku,bude sa pocitat materska z mojho predosleho platu ked som bola zamestnana? Kde na urade mi daju odpovede na moje otazky? Dakujem

zalka
5. okt 2017

@mimi_11 ak ti skonkčí skôr RD ako bude nástup na MD tak treba čerpať dovolenku medzitým, alebo ísť na PN ...
k bodu jedna to sa pýtaš na to či máš nárok na 2x RP na jedno aj druhé dieťa? nie nemáš nárok ... RP sa vypláca len jedno

mimi_11
5. okt 2017

Zalka dakujem za odpoved,ano pytala som sa,ci mam narok na oboch, lebo som citala,ze je moznost predlzenia rp do 6r. Ci to sa berie pri poslednom dietati na kt.je poberany Rp?

zalka
5. okt 2017

@mimi_11 no ak nemá zdravotné problémy ... tak nemáš nárok na platenú RP ...
a ak má zdravotné problémy a tvoje mladšie dieťa bude mať 3 roky a staršie menej ako 6 rokov tak sa dá na staršie požiadať predlžený RP do jeho 6 rokov

mimi_11
7. okt 2017

Dakujem pekne za info zalka 🙂

stankahb
8. mar 2018

Je toto forum este aktivne?

pomarancik
14. jún 2018

Ahojte dievcata,pozeram,ze je to tema uz z pred rokov,ale predsa ci mi niekto neporadi lebo nikto mi nevie povedat,1.jula mi konci rodicovska dovolenka a som tehotna,termin mam 4.januar,pracujem na dobu neurcitu,idem na PN kedze sa mi neoplati nastupit na 3 mesiace a v decembri som potratila tak lekar nechce riskovat,chcem cerpat este dovolenku,mam 25 dni,poradte co je lepsie,ist od 2.jula na 25 dni dovolenky a tak na PNku? Alebo naopak? Neovplyvni mi to potom vysku materskeho? Je potrebne aj nastupit na ten 1 -2 dni do prace aby sa obnovilo nemocenske alebo ta dovolenka staci? Dakujem

majusqa77
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
14. jún 2018

@pomarancik termin v januari = nastup na md v 2018 = rozhodne obdobie rok 2017.
je uplne jedno, co spravis, kludne chod hned na PN a dovo si nechaj

zuzkame
Autor odpoveď zmazal
pomarancik
14. jún 2018

@majusqa77 dakujem krasne,asi vycerpam tu dovolenku aby som mohla stravit leto s dcerkou v pokoji bez stresu a potom pojdem na pnku.

Strana
z6