Mám nárok na odstupné od zamestnávateľa?
Dobrý den, mám na Vás niekolko otázok:
1, 1.3.2012 má syn 3 roky a vie mi niekto povedať či dostanem za marec ešte rodičovský s uradu práce?
2, Moj zamestnávateľ(ZMT) je v TN a my v BA to je jasne že nepojdem spať do práce, ale neviem že ked mi dá ZMT výpoved tak či mi patrí aj odstuné? A ak ano tak sa počíta s obdobia spred troch rokov?
3, A ak by došlo k takej situácii, že ja dám výpoved tak dostanem s úradu práce nejakú podporu?
Dakujem za odpovede.
@sympa1 dakujem, to tam musím asi zavolať, aby mi povedali čo a ako, len aby somnou nevybabrali.
@adamikovalucia
1 -hej , rodičovský za marec dostaneš
2 - ja ked som končila prvú materskú, resp. rodičovskú a šla sa hlásiť k ZMT, tak nemali pre mňa miesto, tak som dostala odstupné, plus preplatili mi aj všetku RD
3 - budeš mať nárok na podporu
@adamikovalucia ano zavolaj si. ja som bola osobne za ekonomkou povedala som jej ze neplanujem sa vratit, aj kvoli tomu ze nemala som kde dat malu, do skolky sla az od septembra a tiez je marcova. a rovno som sa jej pytala na nejake odpstupne a dovolenku...treba sa uz dopredu dohodnut nie 1.3. aby nebolo neskoro
@adamikovalucia
mala by si dostat aj odstupne, najprv sa ale popytaj ci s tebou pocitaju. Ak ti povedia, ze chcu rozviazat PP dohodou, patri ti aj odstupne. Co sa tyka starej dovolenky, mali by ti ju preplatit. Vyhodnejsie vsak je, aby si si ju mohla vycerpat kvoli nasledujucej podpore - bude vyssia.
@adamikovalucia 1.ak je syncek narodeny 1.3. aj za marec dostanete rodicovsky..
2. preco by Vam mal davat zamestnavatel vypoved?? Vy nechcete/nemozete nastupit do prace. Su dve moznosti - bud Vam da vypoved, tym padom su tiez dve moznosti - bud vyplati odstupne alebo budete mat vypovednu lehotu; Vo vasom pripade by bolo odstupne - jeho vyska zalezi od toho,kolko rokov ste u zamestnavatela odpracovala.
3. je uplne jedno, akym sposobom ste ukoncili u zamestnavatela pracovny pomer, narok na podporu v nezamestnanosti mate. treba si o nu poziadat najneskor vsak do 7dni (? tymto terminom nie som si celkom presne ista) odo dna, kedy ste ukoncili u zamestnavatela pracovny pomer.
@sisaha ahoj, to znamená, že ak vyčerpám dovolenku, tak budem mať viac z úradu práce? Tak to by bolo dobré, aspon o niečo viac by potešilo.
@katmi no vieš, ja by som rada nastúpila do práce, ved som tam pracovala 12rokov a 6 mesiacov, ale problém je v tom, že firma je v Trenčíne a my sme sa pred rokom prestahovali do Senca a dochádzať každý den, tak to nepojde. ale dakujem za rady a dufam, že my dajú odstupné(ved si ho hadam zalúžim ).
A ešte sa spýtam, ten nárok z úradu práce bude rovnaký ked mi dá firma výpoved aj keby som dala ja? dakujem.
narok na podporu budes mat iba v tom pripade ak mas odrobene 3 roky pred materskov inak ti nedaju podporu a co sa tyka zamestnavatela ak nieje spina tak sa mozte dohodnut a mal by ti dat odstupne mas nato narok .
@adamikovalucia ano, narok z uradu prace mas rovnaky. je to 55% z denneho vymeriavacieho zakladu, ktory sa pocita ako sucet hrubych miezd za obdobie poslednych 3rokov...
a za 12rokov odrobenych u rovnakeho zamestnavatela mas narok na odstupne vo vyske 3mesacnych prijmov..ale to ti musi dat vypoved zamestnavatel.. ak ukoncis PP dohodou, narok na odstupne nemas..
@adamikovalucia ano budes mat viac - stacilo by, ak by si nastupila hoci aj iba na tyzden a pocas neho cerpala dovolenku. Dostanes vyplatu a v nej bude aj odstupne...z tejto sumy ti potom budu vypocitavat podporu..
@adamikovalucia,ak rozviažeš pracovný pomer,alebo dáš výpoveď TY,tak nárok na odstupné nemáš.Iba keď zamestnávateľ ruší Tvoje miesto a rozviaže pracovný pomer on s Tebou.Nájdeš to v poradni na "topkách".
@adamikovalucia no s tym odstupnym tak ja by som sa skusila dohodnut na vypovedi dohodou a dat si tam v tej dohode podmienku vyplatit 3 mesacny plat ale ako odmenu ... pri vypovedi dohodou nemas narok na odstupne...
pripadne sa informuj ci ti daju vypoved oni..
mozu sa zachovat aj tak ze povedia ze oni ti vypoved nedaju ak chces daj ty dohodou a potom narok na odstupne nebude... a budu kalkulovat s tym ze nebudes tak daleko dochadzat najma ak vedia ze si sa prestahovala
@sympa1
ak si išla za ekonomkou a rovno jej povedala, že sa neplánuješ vrátiť, kvôli tomu, že nemáš škôlku pre malú, tak ozaj si nárok na odstupné nemala, lebo si chcela skončiť prac.pomer ty a nie zamestnávatel. Predpokladám, potom ste podpísali dohodu o ukončení pp bud bez uvedenia dôvodu alebo tam bolo uvedené, že na tvoju žiadost, či niečo v tom zmysle.
Nárok na odstupné zo zákona vzniká len ak iniciuje ukončenie prac.pomeru zamestnávatel.
Ale nárok na preplatenie dovolenky za obdobie pred ukočením prac.pomeru si určite mala, to by so sa ohradila. Aj na dovolenku, ktorá vzniká za obdobie čerpania materskej dovolenky (nie rodičovskej). No to záleží od konkrétnych dátumov.
@adamikovalucia
1.áno
2. ozaj treba ozaj velmi si rozmyslieť, ako budeš komunikovať a jednať so zamestnávatelom. Ak pôjdeš ako sympa1 do firmy a oznámiš, že nemôžeš nastúpiť už do práce, tak s odstupným nerátaj. Aj ked v prípade, že vedia, že si sa sťahovala a máš malé dieťa, možno velká šanca na ostupné nie je, ak vedia, že tam už robiť nemôžeš. Ale teda skús zistiť, ako tu už niekto písal, či s tebou rátajú, ako je na tom firma. Ak ti povedia, že rátajú, tak asi šancu nemáš, lebo by si musela nastúpiť do práce. Ak nerátajú, tak záleží na tvojej šikovnosti, ako to uhráš, že či sa budeš tváriť, že nastúpiť cheš a môžeš, tj. oni musia iniciovať ukončenie prac.pomeru.
Potom
A) bud ti navrhnú hned dohodu o ukonční pp s tým, že trvaj aby v dohode bol uvedený organizačný dôvod (napr. nadbytočnost ... alebo dôvod uvedený v § 63 ods.1 písm. b) alebo písm.a)) ukončenia pp (vtedy vzniká nárok na odstupné priamo zo zákona aj keby to nebolo v dohode uvedené)
B) alebo ti dajú výpoved z organizač dôvôodu. Ak dsotaneš výpoved, tak
- bud ti bude plynúť výpovedná lehota, počas ktorej musíš bud pracovať, čerpať dovolenku alebo ak nemá pre teba prácu, tak by ti platil priem.mzdou
- alebo máš nárok na odstupné.
Na oboje už nárok nemáš aj výpovedná lehota a aj odstupné v plnej výške. Ale ak máš nárok na 3mesačnä výpovednú lehotu, tak sa dá dohodnúť, teda požiadať, že chceš napr. 1mesiac výpoedná lehota + 2 mesiace odstupné, to možné je. NO na 3mes. výp.lehotu + 3mes. ostupné už nie.
Ak chceš aj pri výpovedi odstupné, tak je potrebné ešte PRED ZAčIATKOM PLYNUTIA VýPOVEDNEJ LEHOTY požiadať o ukončenie prac.pomeru dohodou s nárokom na odstupné a to v nadväznosti na výpoved, tj. z toho istého dôvôodu, ktorý je uvedený na výpovedi (treba v žiadosti spomenúť ich výpoved, aby bolo jasné, že nežiadate o dohodu sama bez ich prvotného iniciovania ukončenia prac.pomru). Tj. ked dostaneš, presnejšie prevezmeš výpoved ktorýkolvek februárový den (tj je jedno či 1.2 alebo 29.2.2012), tak treba žiadosť zamestnávatelovi dať=doručiť=musí zamstnávatel prevziať žiadost NAJNESKôR 29.2.2012!!!! (AJ KEBY VýPOVED DORUčIL 29.2.2012, POZOR NA TO), inak zo zákona už nárok na odstupné nevzniká. Preto je aj podstatné mať tie dátumy preukázané a to aj prevzatie výpovede (aby ste uviedla na výpoved dátum kedy ste ju prevzala), na výpoved napísať zamestnávatelovi PRevzala dna xx.xx.xx + podpis a toto isté aby uviedol zamestnávatel aj na vašu žiadost, teda kedy a kto prevzal žiadost. Aby ste mala dôkaz o prevzatí aj s dátumami.
3. či by bola vyššia podpora po vyčerpaní dovolenky nie je jednoznačné.
Je podstané, či si mala v posledných dvoch rokoch pred zaevidovaním na up nejaký vym.základ zo zamstnania. a)
Ak áno (napr. to čerpanie riadnej dovolenky po ukočnení rodič.dovolenky a pred uončením prac.pomeru), tak sa bude podpora rátať z tohto vym.základu. (ak by bolo odstupné, tak je to určite vyššie ako podla b) predpokadám ale inak nemusí byť. Výhodné je čerpať pár dní dovolenky a zbytok si nechať preplatiť, no záleží od konkrétnych dátumov, lebo je rozdiel, či končí RD v piatok alebo v nedelu, kvôli víkendom.
b)
Ak nie (napr. bude pracpomer ukončený posledným dnom rodič.dovolenky, vtedy ani z odstupnéno nejdú odvody do soc.poistovne), tak sa počíta podpora z obdobia dva roky pred nástupom na rodič.dovolenku (pozor, nie na md ale rodičovskú).
Takže záleží, aký si mala vym.základ v týchto obdobiach.
pozri Zákonník práce § 76 odstupné + § 62 výpovedná lehota + § 60 Dohoda príp. § 63 ods.1+2 (organiz. dôvody ukončenia pp)
@adamikovalucia pri pytani sa ci s tebou pocitaju a dostanes kladnu odpoved, mozes vyskusat (bez garancie uspechu) spomenut zamestnavatelovi, ze uvazujes nad polovicnym uvazkom, ci by ti vedeli vyhoviet... Ak nebudu, tak mozno sami navrhnu rozviazanie a odstupne..
@maznacik007 no, to ano, ale napisala si, ze vypoved dohodou, a to su 2 rozne veci a 2 rozne §
@gapa dakujem a aj ostatným maminkám za odpovede.
poradili ste mi a budem vedieť na čo si mám dávať pozor.
@sympa1
toto vela mzdárok neovláda (aj ja som s tým mala problém a to naša ekonomka je dosť zbehlá, no som bola už na nich velmi naštvaná vtedy). Pozrela som, že určite aspon od 1.4.2002 bola považovaná doba čerpania materskej dovolenky za výkon práde= považuje sa to za dobu odpracovavnú. TEraz je to dosť nejasne v Zákonníku práde, bolo to jasnejšie do 31.8.2011 uvedené v zákonníku práce v § 144 ods.4. Doba čerpania RD sa už za odpracovnaú dobu neráta. MOžno si si vyčerpala dovolenku za prvú md ešte pred jej čerpaním, ale za obdobie čerpania druhej md ti určite nárok vznikol.
@sympa1 ano, gapa ma pravdu, pocas materskej dovolenky ti vznikol narok na dovolenku. Ja som sa nedavno informovala kolko mam dovolenky, lebo RD sa mi krati a viem, ze zostatok starej bol 10 dni. Teraz mi oznamili, ze mam narok este na 11,5 dna. takze urcite si poziadaj o preplatenie..
@gapa Ahoj,casto vas citam,ale mam otazku tak trochu od veci 😉
som momentalne na RD,som zamestnana,ale zamestnavatel mi uz druhy krat postou dorucil list o hrubom poruseni discipliny,
prvy krat pocas tehotenstva,musela som ist na PN,co povedal ze som mala nastupit do prace,a druhe porusenie mi dali za neoznamenie ze z MD prechadzam na RD,bolo to treba pisomne nahlasit,co som potom neskor dolozila,nevedela som o tom 😒 ,
bolo mi povedane ze ak treti krat hrubo porusim disciplinu,tak so mnou rozviazu pracovny pomer 😒
ako sa vlastne definuje to hrube porusenie?,zamestnavatel mi uz niekolko krat oznamil,aby som dala vypoved 😀 ,no aj taki ludia existuju ☹
@kbeata
má firma kolektívnu zmluvu alebo máš v prac.zmluve uvedené, čo sapovažuje za hrubé poruš.prac.disciplíny??? to je podstatné
na tvojom mieste napíšem list na inšpekt.práce a presne uvediem, ako to bolo s pn, kedy si to oznámila, že si pn a kedy to bolo s tou Rd (písomne to platí až od 1.9.), lebo podla mna nejde o hrubé porušenie prac.disciplíny (ak to firma nemá v kol.zmluve či PZ dohodnuté, či neviem, inom intre.predpise) ale či ide o porušenie prac.disc.(teda nie hrubé) je tiež na povážení. Asi mu ide o to, aby ti nemusel platiť odstupné, tak by som sa na neho pripravila. Na IP by som neuvádzala názov firmy, oni ti len poradia, teda dúfam. Ale treba písať konkrétne. V tomto nemám skúsenosť a ide tam snád aj o interné postupy, ktoré ale predpokladám nie su žiadne, ak ide o malú firmu.
@kbeata
http://www.employment.gov.sk/sukromna_sfera_zak...
ešte si pozri v Zákonníku práce (vid link)
§ 63 ods.1 písm. e) + ods.4 a 6
§ 64 ods.1 písm. c) + ods.3 písm.c)
§ 68
to su cca § ktoré sa týkajú porušenia prac.disciplíny a výpovede z tohoto dôvodu

@adamikovalucia
1. ano dostanes este za cely marec rodicovsky
2.toto neviem, ale mne povedali ked som odchadzala z prace po rodicovskej ze nemam narok na odstupne...ale mozno so mnou len vybabrali, ani dovolneku nepreplatili, ze nemam narok...tak neviem
3. myslim ze mas narok , aj ked neviem ako sa to vyratuva. ja som mala narok z DPvN
dufam ze ti niekto este lepsie poradi, ale urcite by som sa informovala aj u zamestnavatelka uz dopredu na co mam narok lebo chcem odist