Mám šancu zamestnať sa v školstve bez praxe?
Vzdelanie mám, som vyštudovaná učiteľka, ale vždy som pracovala na inej pozícii. Momentálne mám prácu, ale tá nesúvisí s mojim vzdelaním a vždy som si tak predstavovala, že vy som raz chcela aj učiť, lenže som bola naivná a myslela som si, že to pôjde hocikedy, keď budem chcieť.
Priebežne pozerám učiteľské pozície a pozerala som ich aj vtedy, keď som naposledy menila prácu. Takže za posledných pár rokov som poslala zopár prihlášok do školstva, no skoro vždy som neúspešná - teda ani sa mi neozvú, alebo ma odmietnu bez pohovoru. Iba v jednej škole mi v minulosti ponúkli miesto, tam však boli také zásadné veci, ktoré mi vadili, že som to odmietla.
Bola by som rada, ak by ste sa k tomu vyjadrili, ak sa pohybujete v školstve a viete, ako fungujú tieto veci. Je taký zásadný problém, že nemám prax? Alebo to, že nemám známosti? Vadí aj to, že som si urobila aj doktorát?
Začínam si myslieť, že najlepšie bude, ak sa na to vykašlem, ak nemám vôbec šancu uspieť, avšak vždy som chcela učiť, len to život zariadil inak. A prosím, nemusíte písať o negatívach učiteľstva, som si všetkého vedomá 🙂
To je zaujimave, lebo v BA poriadne nema kto ucit. Obzvlast nedostatkovi su ucitelia matematiky a v tesnom zavese je fyzika. V akom okrese hladas? Ved aj mlady ucitel ked zacina, tak nema prax, ale samozrejme tabulkovy plat asi bez praxe nepusti hore... a tie platy v skolstve su aj tak dost biedne :(
@anonym_autor ahoj, mozno zalezi aj ake mas predmety, treba len skusat. a doktorat je v tom predmete, ktore by si ucila ci v inom smere?
To je zaujimave, lebo v BA poriadne nema kto ucit. Obzvlast nedostatkovi su ucitelia matematiky a v tesnom zavese je fyzika. V akom okrese hladas? Ved aj mlady ucitel ked zacina, tak nema prax, ale samozrejme tabulkovy plat asi bez praxe nepusti hore... a tie platy v skolstve su aj tak dost biedne :(
@vikusjk BA kraj, áno, viem, že na MAT, FYZ, INF hľadajú stále. Ja mám iné predmety
@anonym_autor ahoj, mozno zalezi aj ake mas predmety, treba len skusat. a doktorat je v tom predmete, ktore by si ucila ci v inom smere?
@anonym_45e4aa áno, v jednom z mojich predmetov
@anonym_autor to zrejme nebude praxou, že ťa odmietnu, aj mladý začínajúci po škole učiteľ by nemal šancu zamestnať sa. Skôr si myslím, že fakt nemali voľné miesto. Treba skúšať ďalej. Máme v rodine učiteľov a z východu odišli robiť k BA a bez problémov prácu našli. Skús aj v širšom okolí v školách.
Ahoj. Ja mám vyštudovaný odbor vedecky a nie učiteľský. Ale vždy som bola na tom tak že raz by som aj učila. A je to predmet ktorý sa vyučuje na školách bežne. Mám rok DPS vrátane praxe a skúsenosti s doucovanim a prax v mojej vyštudovanej oblasti. No nikdy som nepracovala na pozícii učiteľ. Po RD som sa rozhodla učiť a zobrali má na prvé miesto kde som bola na pohovor. A to teda ešte nie som úplne kvalifikovaná keďže DPS nemám dokoncene. A teda nie, nemám to cez žiadne známosti. Takisto sa mi ozvali aj z inej školy.
@anonym_autor to zrejme nebude praxou, že ťa odmietnu, aj mladý začínajúci po škole učiteľ by nemal šancu zamestnať sa. Skôr si myslím, že fakt nemali voľné miesto. Treba skúšať ďalej. Máme v rodine učiteľov a z východu odišli robiť k BA a bez problémov prácu našli. Skús aj v širšom okolí v školách.
@margotka17 ak majú inzerát na webe/ edujobs/profesii, tak musia mať voľné miesto, nie?
@margotka17 ak majú inzerát na webe/ edujobs/profesii, tak musia mať voľné miesto, nie?
@anonym_autor Áno, miesto je. Len možno potrebujú dejepisara či matikara a ak máš slovenský jazyk a fyziku už ťa nevezmú. Možno na začiatok by si mohla aj asistentku učiteľa či druzinarku zobrať . Potom by si sa už možno skôr dostala k práci učiteľky.
@anonym_autor a akú máš kombináciu? Dá sa aj bez praxe, keď je to nedostatkový predmet. Inak, ak sa bojíš, skús tú asistenciu.
Inak, ja som robila presne iné zamestnania, kým som šla do skolstva. To nebol problém.
@anonym_autor Áno, miesto je. Len možno potrebujú dejepisara či matikara a ak máš slovenský jazyk a fyziku už ťa nevezmú. Možno na začiatok by si mohla aj asistentku učiteľa či druzinarku zobrať . Potom by si sa už možno skôr dostala k práci učiteľky.
@margotka17 ale tak jasné, že sa hlásim iba na svoje predmety…jasné, ž sa nehlásim na pozíciu matikára, ak mám humanitné predmety
Učiteľa chémie je problém nájsť. Takých slovenčinárok je dostatok.
@anonym_autor a akú máš kombináciu? Dá sa aj bez praxe, keď je to nedostatkový predmet. Inak, ak sa bojíš, skús tú asistenciu.
@michaela329 nechcem presne uviesť, ale humanitné predmety, viem, že nie sú nedostatkové. Možno keby som mala matiku-fyziku, tak by to bolo jedno, ale takto radšej zoberú niekoho s praxou, alebo neviem, kde je problém.
Veľmi záleží od predmetov (humanitné predmety prebytok, prírodovedné treba viac) a od časti SK (na východe problém zamestnať sa, na západe problém zohnať učiteľov). Máš veľký či malý doktorát? V školstve je plno ješitných ľudí, pre ktorých to, že si mladý človek s vyšším titulom ako majú oni, môže byť dôvod, že ťa nezoberú. Na asistenta tiež asi nie, tam sa viac oplatia ľudia bez kvalifikácie, ktorí si začnú robiť vzdelávanie počas práce, lebo ich môžu dať do najnižšej platovej triedy. Dá sa nájsť miesto aj bez protekcie, ale to musíš byť v správnom čase na správnom mieste a bude to zrejme na dobu určitú - zástup za učiteľku na MD, na PN. Prípadne ak si z menšieho mesta, tak zisťovať, či sa niekde nechystá učiteľka s tvojou aprobáciou do dôchodku.
moja skusenost z prace... ak niekde maju dobreho cloveka drzia si ho, ak nie skola je nutena vystriedat na danu poziciu aj viacero ucitelov po sebe. my napr. stale hladame ucitela humanitarnych predmetov (ale asi fakt zalezi co presne mas vystudovane), taku etiku dokaze oducit aj neodborne ako doplnok iny ucitel, ale dejepis je uz tazsie na oducenie a pod. odporucam dat si v okoli na vsetky skoly prihlasky a uvidis ked sa to bude v juli "rozhadzovat" - menit tak ak budu mat zaujem oslovia ta. tiez sme BA kraj a tu je malo ucitelov. takze treba len hladat a byt trpezlivy. hladat vo vhodnom case kedy sa riesia uvazky nie v marci. casto beru ludi aj bez praxe, napr. my mame aj ucitelov po skonceni ci este v procese studovania,lebo proste ucitelia v okoli nie su. hlavne sa treba pripravit na narocnych ziakov a este narocnejsich a problemovych rodicov... drzim palceky
@anonym_autor Nemusia, resp. to miesto už je dohodnuté, ale musia vypísať výberko, keďže je to miesto akoby v štátnej správe.
Ja som začala hneď po škole na 1 inzerat čo som reagovala hneď sa ozvali 🙂 skúšaj
Takto napíšem hromadne, že samozrejme viem, že niektoré predmety sú hľadanejšie a na tie moje je menej inzerátov, to mi je jasné, že tým pádom mám aj menšiu šancu, ako niekto so žiadanou kombináciou. Vždy sa hlásim iba na relevantné pozície, preto by som chcela vedieť, kde je problém, prečo sa mi neozývajú, resp. prečo ma odmietajú. Lebo zas na druhej strane jeden predmet mám pomerne zriedkavý, takže si nemyslím, že príliš veľa ľudí behá v okolí s presne takou kombináciou, že by som mala takú “konkurenciu”.
@michaela329 nechcem presne uviesť, ale humanitné predmety, viem, že nie sú nedostatkové. Možno keby som mala matiku-fyziku, tak by to bolo jedno, ale takto radšej zoberú niekoho s praxou, alebo neviem, kde je problém.
@anonym_autor tak to máš horšie, napríklad u nás dlho hľadali vychovávateľku za mňa do ŠKD, toto tiež málokto chce a vydrží robiť. No ak chceš učiť a máš ochotu sa platovo uskromniť, skús asistentku, vychovávateľku, ak sa na tej škole niečo uvoľní, obvykle siahnu najskôr po už osvedčených ľuďoch.
@anonym_autor tak to máš horšie, napríklad u nás dlho hľadali vychovávateľku za mňa do ŠKD, toto tiež málokto chce a vydrží robiť. No ak chceš učiť a máš ochotu sa platovo uskromniť, skús asistentku, vychovávateľku, ak sa na tej škole niečo uvoľní, obvykle siahnu najskôr po už osvedčených ľuďoch.
@michaela329 takto, nechcem, aby to vyznielo nejak zle, ale nechcem silou-mocou ísť do školstva a robiť hocijakú prácu, ide mi vyslovene o učenie svojich predmetov. Ak to nepôjde, tak to radšej nechám tak.
@anonym_autor tak pises, ze mas doktorat. Zvacsa to na dane miesto nepotrebuju, museli by ti dat vyssi tabulkovy plat. Takze radsej zoberu niekoho ineho, s minimalnou praxou, ale daju mu nizsi plat.
Posobi to zle, ked ani nechces uviest predmety. Neviem co je na tom take tajne 🤷
Nechapem preco nechces napisat predmety, takto su to len take povedacky do vetra. Ak mas napr etiku, to uci kde kto, vyslovene sa tym doplnaju uvazky. Mozno si vyhovovala iba v jednom predmete a nasli niekoho, kto im viac zapasoval do tvorby uvazkov. Nikto nevie. Praxou to nebude, v skolstve sa dnes berie kazdy, kto ma pred menom Mgr., ak vyhovuje aprobacia a dotycnemu vyskladany uvazok.
@michaela329 takto, nechcem, aby to vyznielo nejak zle, ale nechcem silou-mocou ísť do školstva a robiť hocijakú prácu, ide mi vyslovene o učenie svojich predmetov. Ak to nepôjde, tak to radšej nechám tak.
@anonym_autor v skole sa ti ale kazdy rok ujde na doplnenie uvazku predmet/trieda, o ktorych tajne nesnivas
Nesúhlasím s názorom, že slovenčinárov je dosť. Sama mám SJ + NJ a pokiaľ by som vládala, mohla by som učiť aj 30 hodín týždenne. Slovenčina sa učí všade a s veľkou dotáciou, slovenčinárov treba na každej ZŠ aj SŠ. Na edujobs nonstop hľadajú slovenčinárov. A autorka, ja si vôbec nemyslím, že rozhodujú skúsenosti. Musíš sa na pohovore vedieť predať, ale to je základ v každej práci. Riaditelia si v prvom rade vyberajú učiteľa podľa toho, akú má aprobáciu, na roky skúseností pozerajú až v druhom rade, veď každý musí nejako a niekedy začať. Ale tiež by ma zaujímalo, o aké predmety ide.
Nechapem preco nechces napisat predmety, takto su to len take povedacky do vetra. Ak mas napr etiku, to uci kde kto, vyslovene sa tym doplnaju uvazky. Mozno si vyhovovala iba v jednom predmete a nasli niekoho, kto im viac zapasoval do tvorby uvazkov. Nikto nevie. Praxou to nebude, v skolstve sa dnes berie kazdy, kto ma pred menom Mgr., ak vyhovuje aprobacia a dotycnemu vyskladany uvazok.
@anonym_710ea5 to, že aké mám predmety, nie je relevantné preto, lebo moja otázka smeruje presne na takú situáciu, keď sa hlásim na pozíciu, na ktorú vyhovujem na 100% čo sa týka predmetov, takže problém musí byť niekde inde.
Nesúhlasím s názorom, že slovenčinárov je dosť. Sama mám SJ + NJ a pokiaľ by som vládala, mohla by som učiť aj 30 hodín týždenne. Slovenčina sa učí všade a s veľkou dotáciou, slovenčinárov treba na každej ZŠ aj SŠ. Na edujobs nonstop hľadajú slovenčinárov. A autorka, ja si vôbec nemyslím, že rozhodujú skúsenosti. Musíš sa na pohovore vedieť predať, ale to je základ v každej práci. Riaditelia si v prvom rade vyberajú učiteľa podľa toho, akú má aprobáciu, na roky skúseností pozerajú až v druhom rade, veď každý musí nejako a niekedy začať. Ale tiež by ma zaujímalo, o aké predmety ide.
@anonym_2a126e Rozumiem, mňa však nepozývajú ani na pohovory. Väčšinou nedostanem žiadnu odozvu, ale stalo sa, že iba napísali, že si ma nevybrali (bez pohovoru).
@anonym_2a126e Rozumiem, mňa však nepozývajú ani na pohovory. Väčšinou nedostanem žiadnu odozvu, ale stalo sa, že iba napísali, že si ma nevybrali (bez pohovoru).
@anonym_autor píšeš, že na 100% vyhovuješ na pozíciu, na ktorú hľadajú - tak skús ešte počkať. Neviem, či sa hlásiš na ZŠ alebo na SŠ, ale teraz je na školách hektický čas - prijímačky, maturity... Riaditeľ/ka ťa možno pozve neskôr. Aspoň z mojej skúsenosti to tak bolo, že sa ozývali až koncom mája. Teraz zbierajú životopisy a ukladajú si ich. A to, že máš doktorát, ti práveže môže pomôcť. Možno ti to uznajú (asi by mali) ako atestáciu, rovno ťa zaradia do vyššej platovej triedy. Ja by som na tvojom mieste skúsila byť trpezlivá, pre riaditeľov školy sú teraz pohovory s novými zamestnancami až druhoradé, teraz si potrebujú upratať povinnosti ohľadom prijímačiek, maturít a pod. Držím päste, aby ti to vyšlo ako chceš

môj muž si po 40ke urobil DPŠ a učí na 2. stupni ZŠ informatiku a technickú výchovu, nemal problém si nájsť miesto, teraz si dorába fyziku, aby mohol učiť odborne ďalší predmet