Ako sa zamestnať v školstve bez skúseností?
Už druhý rok si hľadám dlhodobú prácu v školstve (učiteľka na prvom stupni) a stále ju nemám. Vyštudovala som Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie. Bývam na východnom Slovensku. Tento rok som bola na 15tich pohovoroch na rôzne pozície - asistent učiteľa, vychovávateľka ŠKD, učiteľka MŠ a učitelka 1.st. So životopisom mi pomáhala aj kamarátka, ktorá sa dostala do školstva a sem tam sa dozvedá info o ich preferenciách. Drvivá väčšina pohovorov dopadla tak, že hľadajú niekoho už so skúsenosťami. Ja mám krátkodobé skúsenosti s ŠKD (3 mesiace na skrátený úväzok) a pracovala som aj ako animátorka v tábore. Ake ďalšie skúsenosti mám nabrať, aby som mohla fungovať v školstve? Čo všetko ešte rozhoduje na pohovore o prijatí? Som zúfalá lebo počas štúdia som bola veľmi zodpovedná a snažila som nabrať aj pracovné skúsenosti ale proste vždy je pretlak :( ani do centra voľného času sa nedostanem ľahko, vždy majú veľa uchádzačov na pohovore. Veľa známostí nemám a do Bratislavy sa nechcem sťahovať kvôli cenám nájmov. Poraďte čo by ste robili vy.
No, najprv by som sa naučila písať čiarky v súvetiach. Či na prvom stupni netreba vedieť?
@anonym_ee7ea6 ďakujem, to mi určite pomôže dostať sa tam
No, najprv by som sa naučila písať čiarky v súvetiach. Či na prvom stupni netreba vedieť?
@anonym_ee7ea6 ked rozdavali porozumenie na teba zjavne nevyslo 🙈 fakt si jej tym pomohla 👎
Nuž darmo, na chudobnejšom východnom Slovensku je práca učiteľa braná ako stabilná a dobre platená. Tam treba známosti, lebo tam si každý učiteľ drží svoje miestečko. Skúste BA, tam je naopak učiteľov nedostatok. Len v štátnej materskej školke kde chodíme ( BA ) je to isté. Tam sa pani riaditeľka otvorene stažuje že nemá personál dosť často ako pomaly keby chcela, že nech jej my rodičia hladáme učiteľky 😀 .
Su na slovensku oblasti kde je naozaj tazke zamestnat sa ako ucitel, pretoze tie miesta si ludia extremne strazia. Napriklad vychod, orava. Naopak v BA je ucitelov malo. Na tvojom mieste vyskusam ist viac na zapad, skus ine vacsie mesta. Napr viem ze v BB tiez nebol problem zamestnat sa ako ucitel.
@smoothie045 ak nepises, tak skus aj motivacny list okrem zivotopisu.
@domkakvet skúsim častejšie asi lebo posielam iba keď je v požiadavkach
Su na slovensku oblasti kde je naozaj tazke zamestnat sa ako ucitel, pretoze tie miesta si ludia extremne strazia. Napriklad vychod, orava. Naopak v BA je ucitelov malo. Na tvojom mieste vyskusam ist viac na zapad, skus ine vacsie mesta. Napr viem ze v BB tiez nebol problem zamestnat sa ako ucitel.
@anonym_e8fcc9 hej škoda že v BA je drahé bývanie. Skusim niekde s lacnejším nájmom
Suseda, tiež východné Slovensko, išla do Ba do súkromnej škôlky. Vraj má celkom dobrý plat. Ale tiež chápem, že nie každý chce ísť do Ba. No realita je taká, že pokiaľ nemáš známosť tak sa na východnom Slovensku do školstva nedostaneš
Ak si slobodná, nevidím dôvod, aby si sa nepresťahovala za prácou. Hoci len dočasne. Ak môže ísť Mohamed k hore, prečo by mala chodiť hora k Mohamedovi? Doma si prácu nezohnala, v BA a okolí by si ju možno našla. Skús to. Bývanie môžeš pozrieť aj zdieľané, ak Ti nevadí "internátny" štýl bývania. Alebo na začiatok hľadaj nejakú garsónku. Áno, bývanie je tam drahé, ale aspoň získaš potrebnú prax a s tou to potom môžeš znova skúsiť doma...
Čo tak pohnúť sa z východu ďalej…..
Odporúčam radšej na 1-2 roky odísť skúsiť aj BA, kde si túto prácu nájdeš hneď. A ešte si budeš môcť školu aj vybrať a mať lepší plat. Získaš prax a potom uvidíš. Ja som tak odišla, som z východu a nevedela som si nič nájsť. Ale ja sa už na východ nevrátim. Ak ostaneš a budeš čakať, môžu prejsť aj roky a nič si nenájdeš, čiže zbytočne stratíš čas. A v BA si vieš nájsť spolubyvanie povedzme za 300-350€ / izba. Dá sa to vydržať. Môj názor je, neostávať na mieste, kde teraz nič nie je..
@smoothie045 ja mám aj špeciálnu pedagogiku, aj vychovavatelstvo a učiteľstvo v MŠ a tiež sa neviem zamestnať. Na pohovoroch vždy veľa záujemcov…. Ale média stále splietaju, že nemá kto učiť. 🤷♀️
Cely BA kraj ma nedostatok ucitelov, nemusis ist priamo do BA, vyber si nejaku obec, tam zozenies aj lacnejsie byvanie
Cely BA kraj ma nedostatok ucitelov, nemusis ist priamo do BA, vyber si nejaku obec, tam zozenies aj lacnejsie byvanie
@emjee no ja neviem…plat začínajúcej učiteľky je všade rovnaký (tabuľkový), ani okolité obce BA by ju nezachránili. Plus koľko by precestovala….😵💫 ja som minulý školský rok cestovala…. Plat v cistom okolo 900€, cestovanie 230€…. V BA možno nemá kto učiť, ale za tie platy sa im ani necudujem, radšej sa usmievať z kapusty v Kauflande, tam viac zarobia.
@smoothie045 hľadaj ponuky, kde ponúkajú aj byt. V BA také ponuky mas. Pozri profesiu. Aj naša skolka hľadala a ponúkala aj byt. Cize treba zmeniť lokalitu. Na východe skapal pes, žiaľ. Vidíš ti aj sama
Naber skúsenosti v ba a potom chod spat na východ
@smoothie045 Presťahuj sa. V BA je tak málo prvostupniarov, že u nás učia na prvom stupni druhostupniarky.
@anonym_e8fcc9 hej škoda že v BA je drahé bývanie. Skusim niekde s lacnejším nájmom
@smoothie045 Nájdeš aj za 600, to ani pri nástupnom plate nie je likvidačné.
@smoothie045 Nájdeš aj za 600, to ani pri nástupnom plate nie je likvidačné.
@d_ivana bývanie za 600 pri plate cca 900 eur...bude štíhla ako laň, nezostane jej ani cent-jedlo, doprava, sponzoring škole(myslím pomôcky, ktoré si učiteĺky kupujú či robia za vlastné a nie je ich málo). Jedine ak by okrem práce učiteĺky rovno mala aj brigádu. Krutá realita školstva...
@smoothie045 pod do BA na ziskanie praxe a potom naspat na vychod. Zdielane byvanie v BA nie je take drahe. A skus aj dediny v okoli BA, tam casto hladaju ucitelov aj teraz. A hladaju aj lektorov zaujmovych kruzkov. Teraz som otvorila profesiu a kopec ponuk.