icon

Mám šancu zamestnať sa v školstve bez praxe?

Dnes o 14:08

Vzdelanie mám, som vyštudovaná učiteľka, ale vždy som pracovala na inej pozícii. Momentálne mám prácu, ale tá nesúvisí s mojim vzdelaním a vždy som si tak predstavovala, že vy som raz chcela aj učiť, lenže som bola naivná a myslela som si, že to pôjde hocikedy, keď budem chcieť.

Priebežne pozerám učiteľské pozície a pozerala som ich aj vtedy, keď som naposledy menila prácu. Takže za posledných pár rokov som poslala zopár prihlášok do školstva, no skoro vždy som neúspešná - teda ani sa mi neozvú, alebo ma odmietnu bez pohovoru. Iba v jednej škole mi v minulosti ponúkli miesto, tam však boli také zásadné veci, ktoré mi vadili, že som to odmietla.

Bola by som rada, ak by ste sa k tomu vyjadrili, ak sa pohybujete v školstve a viete, ako fungujú tieto veci. Je taký zásadný problém, že nemám prax? Alebo to, že nemám známosti? Vadí aj to, že som si urobila aj doktorát?
Začínam si myslieť, že najlepšie bude, ak sa na to vykašlem, ak nemám vôbec šancu uspieť, avšak vždy som chcela učiť, len to život zariadil inak. A prosím, nemusíte písať o negatívach učiteľstva, som si všetkého vedomá 🙂

Strana
z2
autor
Dnes o 16:01
@anonym_2a126e

@anonym_autor píšeš, že na 100% vyhovuješ na pozíciu, na ktorú hľadajú - tak skús ešte počkať. Neviem, či sa hlásiš na ZŠ alebo na SŠ, ale teraz je na školách hektický čas - prijímačky, maturity... Riaditeľ/ka ťa možno pozve neskôr. Aspoň z mojej skúsenosti to tak bolo, že sa ozývali až koncom mája. Teraz zbierajú životopisy a ukladajú si ich. A to, že máš doktorát, ti práveže môže pomôcť. Možno ti to uznajú (asi by mali) ako atestáciu, rovno ťa zaradia do vyššej platovej triedy. Ja by som na tvojom mieste skúsila byť trpezlivá, pre riaditeľov školy sú teraz pohovory s novými zamestnancami až druhoradé, teraz si potrebujú upratať povinnosti ohľadom prijímačiek, maturít a pod. Držím päste, aby ti to vyšlo ako chceš

@anonym_2a126e ďakujem za povzbudenie, ešte asi budem chvíľku skúšať. Za tento rok, áno, viem, že je ešte skoro, ale tieto skúsenosti mám aj z predchádzajúceho roka.

michaela329
Dnes o 16:03
@anonym_autor

@michaela329 takto, nechcem, aby to vyznielo nejak zle, ale nechcem silou-mocou ísť do školstva a robiť hocijakú prácu, ide mi vyslovene o učenie svojich predmetov. Ak to nepôjde, tak to radšej nechám tak.

@anonym_autor tak vieš, my Ti tu môžeme od boku strieľať iba situácie, ktoré za to môžu, keď Ty nenapíšeš kombináciu. Ale ešte môže byť zadrhel v tom, že je to nejaká časovo málo dotovaná a predbehli ťa ľudia, ktorí si ju doplnili - napríklad naša kolegyňa geo-obv si dorobila-inf a ešte jej tam zvýšil čas aj na techniku 🤷(to je tá vec, ktorou Ti doplnia úväzok ako bonus). Mnoho vecí musia v školách kombinovať takže občas Ťa môže predbehnúť niekto, kto sa im len viac hodil ďalšími predmetmi.

anonym_0a6a9d
Dnes o 16:20

A mozno prave chces iba tie urcite predmety a si v tom nekompromisna. Plus ja si myslim, ze jednoducho ten doktorat nepotrebuju platit.

anonym_4f6e36
Dnes o 16:35

Doktorat moze uplatnit za atestaciu, az potom sa to prejavi na plate. Atestacie uznavaju az po odpracovanych rokoch. Tam zadrhel nebude.
U nas mame kolegov, ktori pracovali mimo skolstva a po 40 sa vybrali ucit. Ucitelov je nedostatok. Pisala si tusim bratislavu, az sa mi verit nechce, ze nemas miesto. Na vychode a severe by som sa nedivila. Tam idu miesta vacsiniu po znamosti. Aspon tak to opisuju kolegyne.
Pozri na zivotopis. Tolko zivotopisov pride, ze ich hned zalozime. Neoplati sa volat ani na pohovor.

anonym_120714
Dnes o 17:13
@anonym_autor

@anonym_2a126e ďakujem za povzbudenie, ešte asi budem chvíľku skúšať. Za tento rok, áno, viem, že je ešte skoro, ale tieto skúsenosti mám aj z predchádzajúceho roka.

@anonym_autor problém je v tom, že nemáš známosti. Keby si poznala nejakú riaditeľku školy, hneď máš prácu.

michaela329
Dnes o 17:34
@anonym_120714

@anonym_autor problém je v tom, že nemáš známosti. Keby si poznala nejakú riaditeľku školy, hneď máš prácu.

@anonym_120714 toto je taká zaujímavá povera...ja a ani jedna moja kolegyňa po mne, sme riaditeľky na našej škole nepoznali a predsa sme sa do školy dostali. Dokonca moja prvá škola bola absolútne mimo mesta, kde som predtým žila...

vkatush
Dnes o 19:11

Ak máš doktorát, veľa škôl nechce zobrať, lebo ťa musia viac platiť. Musela by si mať veľmi žiadanú kombináciu (mám viaceré kamošky s PhD, a u väčšiny to bol problém).

Ak máš predmety s malou dotáciou (čo zrejme budú, keďže nechce povedať o aké ide), nezoberú ťa. Zoberú učiteľku, ktorá má slabý a silný predmet. Pretože slabý predmet stačí jedna na školu, vykryje jej to hodiny. Ak už na škole sú 2-3 učiteľky, potrebujú vykryť hodiny s ďalším predmetom.

A do tretice, buď dajú inzerát, lebo oficiálne musia, ale už majú nasadeného človeka alebo majú záujemcov z predchádzajúcich rokov, ktorým sa ozvú (kamoška tak dávala na jednu školu a po 2 rokoch sa jej ozvali, že ju mali na vrchu žiadosti dva roky, len čakali, kým učiteľka pôjde do dôchodku. Žiadna protekcia, len jej šikovnosť, skvelý životopis a zhoda okolností).

Ak máš nejakú občianku a výtvarnú, nie, nepobijú sa o teba. Preto vždy keď sa ma niekto pýta, aký odbor si vybrať, vravím, nech je to jeden silný predmet, s ktorým nebude problém sa zamestnať, nech na školách je viac ako len jedna učiteľka daného predmetu.

anonym_984f6e
Dnes o 19:16
@anonym_autor

@margotka17 ak majú inzerát na webe/ edujobs/profesii, tak musia mať voľné miesto, nie?

@anonym_autor na profesii ? No neviem. Pracujem u zriaďovateľa a voľne pracovne miesta dávame na našu stránku či už mš alebo zš

autor
Dnes o 19:43
@vkatush

Ak máš doktorát, veľa škôl nechce zobrať, lebo ťa musia viac platiť. Musela by si mať veľmi žiadanú kombináciu (mám viaceré kamošky s PhD, a u väčšiny to bol problém).

Ak máš predmety s malou dotáciou (čo zrejme budú, keďže nechce povedať o aké ide), nezoberú ťa. Zoberú učiteľku, ktorá má slabý a silný predmet. Pretože slabý predmet stačí jedna na školu, vykryje jej to hodiny. Ak už na škole sú 2-3 učiteľky, potrebujú vykryť hodiny s ďalším predmetom.

A do tretice, buď dajú inzerát, lebo oficiálne musia, ale už majú nasadeného človeka alebo majú záujemcov z predchádzajúcich rokov, ktorým sa ozvú (kamoška tak dávala na jednu školu a po 2 rokoch sa jej ozvali, že ju mali na vrchu žiadosti dva roky, len čakali, kým učiteľka pôjde do dôchodku. Žiadna protekcia, len jej šikovnosť, skvelý životopis a zhoda okolností).

Ak máš nejakú občianku a výtvarnú, nie, nepobijú sa o teba. Preto vždy keď sa ma niekto pýta, aký odbor si vybrať, vravím, nech je to jeden silný predmet, s ktorým nebude problém sa zamestnať, nech na školách je viac ako len jedna učiteľka daného predmetu.

@vkatush Mám kombináciu slabší predmet + silnejší predmet. Naozaj si nemyslím, že je v tejto otázke relevantné, či mám kombináciu matika - fyzika alebo dejepis - angličtina, ale je to niečo v podobnom štýle. Áno, stalo sa, že som sa hlásila iba na ten slabší predmet ( a tak to aj bolo v inzeráte, že iba ten jeden), a neozvali sa, to som si ľahko vysvetlila, že asi našli niekoho s vhodnejšou kombináciou. Keby som mala kombináciu občianska a hudobná, tiež by mi bolo jasné, kde je pes zakopaný. Ale ak sa hlásim na pozície, ktoré sú 100% moja kombinácia a viem, že je to aj dostatočný počet hodín, tak problém bude niekde inde. Preto som myslela na nedostatok praxe alebo ten titul “navyše”. Prípadne, že je väčšina inzerátov fake, čo je teda asi tiež možné.

autor
Dnes o 19:44
@anonym_984f6e

@anonym_autor na profesii ? No neviem. Pracujem u zriaďovateľa a voľne pracovne miesta dávame na našu stránku či už mš alebo zš

@anonym_984f6e Píšem, že na webe alebo Edujobs, z Edujobs to zvyknú dať aj na Profesiu. To nie je podstatné, skratka inzerát uverejnený hocikde.

anonym_984f6e
Dnes o 19:49
@anonym_autor

@anonym_984f6e Píšem, že na webe alebo Edujobs, z Edujobs to zvyknú dať aj na Profesiu. To nie je podstatné, skratka inzerát uverejnený hocikde.

@anonym_autor pre mňa, za mňa si pošli aj tak kde inzerát nie je ...
Suseda začala školu po 25ke popri 3deťoch, a bez praxe ju brali ako tridsiatničku, síce prvý rok iba na dobu určitú ale potom predlžili. A to bývame v hladovej doline

autor
Dnes o 19:55
@anonym_984f6e

@anonym_autor pre mňa, za mňa si pošli aj tak kde inzerát nie je ...
Suseda začala školu po 25ke popri 3deťoch, a bez praxe ju brali ako tridsiatničku, síce prvý rok iba na dobu určitú ale potom predlžili. A to bývame v hladovej doline

@anonym_984f6e napísala som snáď niečo zlé, že reagujem na inzeráty? Ako inak sa dá? Zvyknú radiť v diskusiách, že treba posielať aj tam, kde nehľadajú. Raz som to skúsila, to mi ešte prišli drzé odpovede…

Strana
z2