icon

Moja zlá skúsenosť na pohovore

17alexis
16. sep 2014

Nedávno som tu písala, ako by som chcela robiť trénerku obchodných zručností. Dala som si žiadosť do jednej banky na call centrum, aby som pochytila niečo aj z tejto oblasti a časom sa možno cez nich dostala na tú vysnenú pozíciu. Pýtali sa ma na predošlé zamestnanie a tak som im hovorila, ako som za rok postúpila trikrát, od "obyčajnej" obchodníčky na manažérku pobočky, kde som však nevedela nájsť nových zamestnancov a teda som z tejto pozície odišla. Pre svoju hrdosť som odišla celkovo z tej práce. Všetko som im opísala, ako to prebiehalo, aké boli podmienky postupu na dané pozície a viete, čo mi na to jedna z tých dvoch tiav povedala? Že sa jej to nezdá, aby to bola pravda. Vraj to nie je možné. Opýtala sa ma, koľko som zarábala a keď som zabila 1 000-3500 € mesačne, skoro ich šľak trafil. Je mi jasné, že ma odpísali a nevezmú ma. Ale je toto normálne? Keď je niekto lepší ako sú tie dve, tak to musí byť výmysel? Normálne som sklamaná a som rada, že už nie som dva roky ich klientkou. Po dnešnej skúsenosti budem všetkých známych od tejto "úžarateľne" odhovárať. Ešte by som zniesla tú ich aroganciu, veď ak zarábajú 700 € možno, tak fakt majú byť na čo hrdé, ale týmto ma úplne dorazili. V tej chvíli mi ani vhodné slová nenapadli, čo by som im povedala, ale tereäz mám chuť im normálne vynadať. Nechápem, ako dajú vyberať predajcov ľuďom, ktorí tých predajcov nikdy nerobili.

sissy27
16. sep 2014

@17alexis som to konečne dočítala celé... a už fakt len slzy... od smiechu 😅
nerobila som priamo trénerku či ako vznešene to nazývaš, ale jednou z mojich pracovných náplní v bývalej práci bolo vyškoliť nových zamestnancov... mala som na to 4-6týždňov... a keď prešli testami a dostali pracovnú zmluvu, tak to bola moja vizitka, že som z nich dostala čo bolo treba... ak by som s tým po týždni praštila, tak by to bolo moje zlyhanie...
dievča zlaté, nie že ty máš koho čo naučiť, ale v prvom rade si to TY kto sa má ešte hodne čo učiť...

janka279
16. sep 2014

@17alexis Precitala som si prispevok a aj reakcie nan a stale ostavam v nemom uzase. Nepacilo sa ti, ako sa k tebe na pohovore chovali? Preco si nezareagovala priamo tam a nedala im najavo, ze sa ti nepaci, ze ta oznacili za klamarku? Da sa to aj slusne. Je lepsie riesit svoju frustraciu na fore s neznamymi ludmi? Sme nezainteresovani, neboli sme tam a teda tazko nam ke sudit, ci konstruktivne posudit. Vidime len tvoj pohlad na vec. Trocha pokory, zdraveho sebavedomia a sebareflexie by ti fakt neuskodilo. 🙂

17alexis
autor
16. sep 2014

@kristinka.s mám prax na call centre, lebo ja to tak striedam - call a priamy kontakt. Samozrejme, priamy je jednoduchší, ale nie je pre také mĺkve typy, lebo zazvoniť niekomu pri dverách - to nie je pre každého, preto som mala problém prijať väčší počet ľudí a rovnaký problém má aj môj nástupca, preto ho idú tiež vymeniť, aspoň čo mi vravela asistentka. Call je zasa ťažký v tom, že tú druhú osobu nevidíš, nevieš, ako sa tvári, ani či ťa vôbec počúva, je ťažšie udržať si pozornosť toho človeka a o to dôležitejšie správne odprezentovať službu alebo produkt.
@jaaty svojich predajcov som učila, aj na úkor môjho času, ktorý som mohla využiť na svoj predaj, to je normálne. No školiť svojho šéfa - to mi príde trošku od veci, on by mal školiť mňa, ak je mojim šéfom. A on sa nechcel učiť, iba zhodiť povinnosti na mňa, lebo ja som už vedela, kedy treba čo urobiť, čo poslať, čo spísať a tak... a myslím si, že za každú prácu sa dáva nejaká odmena. Ak pracujem, mám z toho peniaze a ak nájdem nový domov túlavému zvieratku - mám z toho dobrý pocit, že som pomohla. Všetko má teda svoju odmenu a každá práca má svoju cenu. Prihlásila som sa do banky preto, aby som získala ďalšiu skúsenosť z inej oblasti, a aby som sa naučila niečo nové. Som si vedomá, že by som zarobila max 600 €, aj som im to povedala, že nechcem pôsobiť, že mám veľké oči, na druhej strane sa nechcem ani podhodnotiť a preto vravím 500-600€, že to je podľa mňa taký normál. Na to prikývli a potom sa ma začali pýtať na predošlé príjmy a keď som vravela, že už počas školy som si zarobila takmer tisku a postupne som to navyšovala pri ďalšej práci, tak bolo zle. Nikde na pohovoroch sa ma nepýtali, koľko som predtým zarábala, iba sa opýtajú na predstavy, aké mám. A to bežne mi ešte dajú na pohovoroch aj niečo predať. Tu sme sa len rozprávali o peniazoch a o tom, že som bola živnostníčka.

17alexis
autor
16. sep 2014

@janka279 Písala som hneď ako som sa doma dostala k internetu. Ide mi len o ten princíp, čiže preto som to, pravdaže, riešila. Ale vďaka za postreh. Tu som sa len potrebovala vykecať. 🙂

lenka.s
16. sep 2014

Celkom nerozumiem teme ... chcela si sa maminkam na koniku pochvalit, aka si sikovna, ze zarabas mesacne tisice a len pre novu skusenost si bola ochotna vymenit 3500e prijem za 500 e ?
Ci len varovat, ze na konkretnej pozicii maminkam neponuknu 3500e prijem, aby tam ani nechodili ?

ako tu uz bolo napisane, chcelo by to miernu davku skromnosti ... poznam zienky, co zarabaju viac, ale su omnoho skromnejsie a to ich robi vzacnejsimi 🙂

17alexis
autor
16. sep 2014

@sissy27 Ja som písala o tom, že som mala školiť môjho nového šéfa, nie môjho nového obchoďáka. trošku rozdiel. 😉 Ak mi má niekto šéfovať, tak logicky má byť lepší. Nie aby som ho učila ja. 😀

margarita
16. sep 2014

vacsinou neprispievam do diskusii, kde vidim, ze zakladatelka realne ziaden problem, s ktorym by chcela pomoct, nema, ale tu, by mi asi bok vyvalilo 😀 spravim vynimku a zareagujem na 2 vety iba

1....žiadosť do jednej banky na call centrum, aby som pochytila niečo aj z tejto oblasti a časom sa možno cez nich dostala na tú vysnenú pozíciu.
pride mi to ako ist s vysokou skolou do pokladne hypermarketu, aby som raz v buducnosti bola sefkou ich marketingu 😉 dost nelogicke, tiez by som taku pracovnicku neprijala, ze je prekvalifikovana na tuto poziciu

2.Nechápem, ako dajú vyberať predajcov ľuďom, ktorí tých predajcov nikdy nerobili.
jasne, az by som dostala tyfus, prave kiahne alebo rakovinu, budem trvat na tom, aby lekar, co ma lieci, prekonal aspon 2 z tychto ochoreni sam, inak na to nema kvalifikaciu 😉

ostatne nekomentujem, pokora bud pride s vekom, alebo nikdy nepride
😵

17alexis
autor
16. sep 2014

@lenka.s Téma je o tom, že sa ma pýtali na pracovné skúsenosti a koľko som tam zarábala. A tak mi jedna povedala: No neviem, či to bolo tak, lebo ten postup je taký rýchly... Na to som jej povedala, nech si obvolá mojich šéfovcov. Na to povedala, že to nie je potrebné a tak som pokrčila plecami a povedala jej, že v poriadku, asi to tak bude. Čo som jej mala povedať? Fakt neviem, ako inak som mala reagovať. Nebudem predsa niekoho presviedčať, keď vidím, že to nemá význam. Ešte odomňa chceli presné adresy firiem, hoci v CV sú, to aby si asi zas overili, či náhodou neklamem :D Prišlo mi to trápne proste. Ešte som sa s tým nestretla. Je pravda, že pôsobím arogantne, síce nie chcene, ale kamošky mi vravia, že na začiatku si mysleli, aký som nafúkanec a ide to so mnou od malička 😀 Skrátka som tým babám nezarezala, no, ale to ešte neznamená, že ma majú považovať za klamárku.

17alexis
autor
16. sep 2014

@margarita kiahne sme asi všetci prekonali 🙂 tým som chcela povedať, že len človek, ktorý má skúsenosť s predajom, vie odhadnúť, či kandidát je vhodný na predaj. Samozrejme, nie je to pravidlo lebo všetko sa dá naučiť, ale v práci, kde som bola či už počas školy alebo po som vždy mala nadriadených predajcov a aj školili ma bývalí predajcovia, lebo boli v tom doma. Mne ľudí posielali aj rôzne agentúry a to som skutočne nechápala. Raz mi poslali jednu veľmi milú, zlatú paniu, ktorá sa perfektne hodila na prácu s ľuďmi, ale nie na predaj, bolo mi ju ľúto ju vyhodiť a tak som ju držala chvíľu, nech má aspoň fix, no potom to muselo skončiť. Teoreticky vedela všetko, čo som ju učila aj v praxi ukázala, no akonáhle mala viesť obchodný rozhovor ona, zasekla sa ani slovo nepovedala. Takže pani v agentúre asi nikdy nepredávala týmto štýlom.

sissy27
16. sep 2014

@17alexis och bože... pri takýchto ako ty si vždy spomeniem na slová mojej prababičky - komu není zhůry dáno, v apatyce nekoupí...
nevadí, naďalej sa obzeraj v zrkadle akáže ty si len dokonalosť sama, všetko vieš, niet nad teba a všetci okolo sú vadní... ako hovorí @margarita možno to príde vekom... a možno aj nie... značná časť odpovedí na tvoj problém sa tu nesie v podobnom duchu, ale nie, nezoberieš si z toho nič...

vege1
16. sep 2014

@17alexis neviem presne preco, ale na mna neposobis nafukane a arogantne, ale pride mi, ze ti chyba sebavedomie - ale take realne - nie predstierane. Lebo inak si tuto alternativu na "pozrite, pozrite, ake mi spravili zle tety bobo" neviem vysvetlit..

17alexis
autor
16. sep 2014

@sissy27 haha, nikdy som netvrdila, že som dokonalosť sama. 😀 Ani som nenapísala, že niekto v mojom okolí je "vadný" , ani že "nadomňa niet". Vyššie som spomínala, že boli a aj sú lepší než ja, že aj ja mám dni, keď nepredám a že s chcem naučiť niečo nové z inej oblasti, aby ma to zas posunulo niekam ďalej. Len nerozumiem, na čo sa ma vypytujú ohľadom príjmu a pracovných skúseností/pozícií, keď potom si aj tak myslia, že im klamem. Dosť mám problémy so srdcom a ešte mi zvýšia tlak. 😀 Pritom stačí tak málo - zavolať a opýtať sa, či ma poznajú a či klamem. 😀

17alexis
autor
16. sep 2014

@vege1 Moje sebavedomie je v norme, si myslím. Som otvorená radám v oblasti, v ktorej sa nevyznám a zasa rada poradím a ukážem, že niečo viem, ak to viem. Len sa ma skrátka dotklo, že ma považujú za klamárku. 😀 A potrebovala som si to vyventilovať, lebo ešte som sa s týmto fakt nestretla. Asi fakt nie som zamestnanecký typ alebo čo. V tomto som rovnaká ako môj priateľ. Je šikovný, obľúbený, ale ako zamestnanec by ho po minúte vyrazili. Keď má pravdu, tak sa aj poháda a to sa žiadnym šéfom nepáči. Ja som zasa taká, že si tiež budem stáť za svojim, ak viem, že mám pravdu, no viem sa aj prispôsobiť. A skutočne neviem, na základe čoho si tie baby mysleli, že klamem o pracovných skúsenostiach - veď všetko sa dá overiť.

mima4
16. sep 2014

@17alexis

veta v style "asi klamete" a podobne, a ine face to face spochybnovanie uchadzasa je vysoko neprofesionalne zo strany personalistu, bez ohladu, čo si v skutocnosti mysli a akeho drula ma pred sebou. Personalistov tipujem na absolventky nejakej socialnej prace alebo masmedialnej komunikacie... 😉

bonaqa2013
16. sep 2014

Neviem to si vymýšĺaš alebo.... plat 3500 e, však to nemá ani starosta našej dediny, ktorá má takmer 5000 obyvateľov. Ešte aj ten má o tisícku menej, a zodpovednosti dosť.
A chceš nám tu nahovoriť, že ak si takýto plat mala, že si len tak z ničoho nič opustila takéto miestečko? Tak to rozprávaj tomu čo žere seno....

sissy27
16. sep 2014

@17alexis možno nenapísala, ale chováš sa tak - a ako sama vidíš, nie je to len môj dojem... možno v skutočnosti to tak nie je, možno sa len snažíš pôsobiť sebavedomejšia ako v skutočnosti si, ale očividne ti je to na škodu, už to pochop...
otázka na predchádzajúce pracovné skúsenosti a aj na plat je podľa mňa normálna, tiež som sa s tým stretla na pohovoroch a na rozdiel od teba som pochopila, prečo sa na to pýtajú... inak k nám do firmy chodí tiež x životopisov, a tuším každý už bol manager a prevádzkový riaditeľ prípadne konateľ, samozrejme všetci skvelí až nenahraditeľní (word dokument znesie tuším ešte viac ako papier 😅 ) a už sa im ťažilo zarábať tisíce, radi by "obyčajnú" pracovnú pozíciu za výrazne nižší plat... to sa dnes už asi nenosí využiť doterajšie skúsenosti a smerovať vyššie, oveľa viac "in" je začínať pod zámienkou získania nových skúseností od začiatku...
už stačilo večerníčku, idem spať 😉

bonaqa2013
16. sep 2014

@17alexis čo si to vlastne predávala. Stále mi to nie je jasné. Ja len tak ľahko e nepustím, mne by si asi nepredala nič.

17alexis
autor
16. sep 2014

Nie, vážne. V krajských mestách je pobočka mobilného operátora, ktorý má priamy predaj a tam sa to dá. Sú ľudia, ktorí zarobia aj viac. Samozrejme, nemáš fix a tak, ako môžeš zarobiť aj päťku, môžeš zarobiť aj nulu, no to ťa tam držať nebudú... keď som dostala viesť pobočku, lebo exšéfa vyhodili, tak som mala problém nabrať nových ľudí, lebo nie každému vonia chodiť po domoch/bytoch, klopať a predávať. Takže ma nahradili chalanom v mojom veku, ktorý má vraj rovnaký problém. Ja som mohla ostať na pôvpdnej pozícii obchoďáka, len mi to bolo proti srsti, že ľudia, ktorí ma rešpektovali, by mali byť na rovnakej úrovni so mnou. A už som tak raz jednu prácu nechala, ale ako som už vyššie písala, to pochopí len človek, ktorý v takom kolotoči bol. Kamoš mi tiež vravel, že on by sa takej práce nevzdal, ale po dlhšom čase by uvažoval inak. V tomto smere málokto vydrží viac ako rok. Preto to ja striedam. Call je pre mňa trošku "relax" a zasa ten priamy je makačka. Ak bývaš blízko nejakého krajského mesta, kľudne si pošli CV a presvedč sa sama. Stále majú na profesii inzerát. 🙂

17alexis
autor
16. sep 2014

@bonaqa2013 zlatá 🙂 ja som ani nepredala každému, nie som Boh 😀 predávala som telku a net. Nie však na pobočke, ale po bytoch, domoch... a inak, aj ja som odolná, tiež si nenechám len tak predať. 😀

vege1
16. sep 2014

@17alexis ale mne nejde o sebavedomie, ako to popisujes ty. Len si to rozloz seba vedomie - uvedomovanie si samej seba, t.j. co ma tesi, co ma hneva, co ma naplna, co sa mi prieci. Neviem, mna by sa nedotklo, keby mi niekto v takejto situacii povedal, ze sa mu moje skusenosti nezdaju - je to prosto ich chapanie situacie. Ak ti na tej praci zalezi, daj si pauzu zo dva dni a posli emailom podakovanie za to, ze ti venovali cas, otazku, ci od teba potrebuju nejake doplnujuce udaje a vyjadri nadej, ze sa dufas, ze to miesto ziskas.. Inak si sa nechala odradit dost predcasne.. A len moje vnimanie- niektori ludia vzhlad neriesia a aj tak su to profesionalni a vzdelani ludia. Moze to byt samozrejme aj inak, ale toto hodnotiace kriterium skor vypoveda o hodnotitelovi, ako o hodnotenom.

maznacik007
16. sep 2014

zienky to su taki ti odrbavaci ... co vam nutia predrazene produkty operatora, zamlcia x veci a oblbuju ludi ...
proste aj ten styl vyjadrovania a celkovo tomu zodpoveda ... na to treba mat extra zaludok ... ja osobne obchadzam z daleka a zabuchujem dvere. 😝

17alexis
autor
16. sep 2014

@sissy27 Poradil mi to jeden veľmi známy slovenský školiteľ, že ak chcem mať svoju školiacu firmu alebo niekde pracovať ako školiteľka, mám si nájsť banku alebo poisťovňu, kde začnem ako "bežný" pracovník, naberiem skúsenosti z ďalšej oblasti a postupným zlepšovaním sa postúpim vrámci firmy na školiteľa. On to tak urobil. Takže preto ten "večerníček." 🙂 A celkovo ja sa stále hrabem na predaj, lebo to mám proste rada. Nikdy som iné ani nerobila.

17alexis
autor
16. sep 2014

@maznacik007 hej, sú aj takí, čo oklamú, len aby mali ďalšiu čiarku, no u nás na druhý deň volala asistentka zákazníkovi, všetko ešte raz vysvetlila a ak sa rozhodol zrušiť, mohol. Je na to zákon, do 7 dní sa dá zrušiť čokoľvek kúpené na priamo, cez net alebo telefón. Predajca je však platený od zriadených, nie spísaných. Rovnako aj na pobočke len s rozdielom, že cez nás to bolo lacnejšie alebo v niečom výhodnejšie ako na predajniach. 🙂

bonaqa2013
16. sep 2014

@17alexis po domoch? U nás na dedine je v každom druhom dvore pes. to by si sa nastála pred plotom. kdeže za mesiac 3500 e. Za rok.

maznacik007
16. sep 2014

@17alexis vies co to ze je to lacnejsie ked to ponukaju po domoch hovor niekomu inemu nie mne ... ja nemam dve ludove a ratat a citat zmluvy zatial viem. 😉

17alexis
autor
16. sep 2014

@vege1 Chápem, no mňa sa to proste dotklo, lebo všetko ma stálo nejaký čas, nejaké úsielie, aj veľa zdravotných problémov, nakoľko som robila v teréne a potom zrazu príde niekto a celé to "pošliape" tým, že ma považuje za klamárku. Možno tie dve nemali svoj deň, ale to ich neoprávňuje k tomu, aby sa tak správali. Ja som inak pomerne citlivá povaha a preto okrem toho, že som nahnevaná, tak ma to aj trápi.

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
17alexis
autor
16. sep 2014

@bonaqa2013 Mňa mali psy radi, len raz mi jeden takmer vzal sukňu. 😀

sissy27
16. sep 2014

@17alexis len ten známy superškoliteľ ťa očividne zabudol vyškoliť, ako sa máš správať na pohovore... že síce si prišla ty ponúknuť svoje schopnosti, ale oni sú tí, ktorí si vyberajú... a ver, že si majú z čoho vyberať...
a už fakt choď spinkať, pre tvoje problémy so srdcom nie je vhodné, aby si ponocovala a rozčuľovala sa nad nesmrteľnosťou chrústa... zober si ponaučenie aj z pohovoru, aj z tejto diskusie a možno nabudúce budeš úspešnejšia...

17alexis
autor
16. sep 2014

@maznacik007 konkrétne som povedala o tom, čo som ja predávala, že to bolo lacnejšie. Produkty iných nepoznám, tak mi je ťažko to hodnotiť objektívne.
@ramzes1980 ja som si nepýtala 3000 €, vravela som, že na banku je ok 500-600€, v žiadnom "normálnom" zamestnaní by som nedostala toľko, to mi je jasné. Len som im odpovedala, čo sa pýtali a bolo zle. Teraz mi to už príde aj vtipné, ale v tej chvíli....ufff 😀