Moja zlá skúsenosť na pohovore
Nedávno som tu písala, ako by som chcela robiť trénerku obchodných zručností. Dala som si žiadosť do jednej banky na call centrum, aby som pochytila niečo aj z tejto oblasti a časom sa možno cez nich dostala na tú vysnenú pozíciu. Pýtali sa ma na predošlé zamestnanie a tak som im hovorila, ako som za rok postúpila trikrát, od "obyčajnej" obchodníčky na manažérku pobočky, kde som však nevedela nájsť nových zamestnancov a teda som z tejto pozície odišla. Pre svoju hrdosť som odišla celkovo z tej práce. Všetko som im opísala, ako to prebiehalo, aké boli podmienky postupu na dané pozície a viete, čo mi na to jedna z tých dvoch tiav povedala? Že sa jej to nezdá, aby to bola pravda. Vraj to nie je možné. Opýtala sa ma, koľko som zarábala a keď som zabila 1 000-3500 € mesačne, skoro ich šľak trafil. Je mi jasné, že ma odpísali a nevezmú ma. Ale je toto normálne? Keď je niekto lepší ako sú tie dve, tak to musí byť výmysel? Normálne som sklamaná a som rada, že už nie som dva roky ich klientkou. Po dnešnej skúsenosti budem všetkých známych od tejto "úžarateľne" odhovárať. Ešte by som zniesla tú ich aroganciu, veď ak zarábajú 700 € možno, tak fakt majú byť na čo hrdé, ale týmto ma úplne dorazili. V tej chvíli mi ani vhodné slová nenapadli, čo by som im povedala, ale tereäz mám chuť im normálne vynadať. Nechápem, ako dajú vyberať predajcov ľuďom, ktorí tých predajcov nikdy nerobili.
@jahodnicka sorry, trošku to mrzlo, tak som ťa viackrát označila. Celklom ma to baví čítať, naposledy som takú diskusiu vyvolala na FB, keď som si dala status, že nemám nič proti homosexuálom, a proti tomu, že chcú registrované partnerstvá a podobne. To sa do mňa obuli moji kamoši-katolíci. Aj ja som katolíčka, ale každý má hádam nejaké práva. To sa na mňa napojil dokonca jeden kňaz a začal mi písať, že ľudia, ktorí sú inak orientovaní si to namýšľajú, je to choroba a podobne. och 😀
@17alexis jaj zlatko, ty si taka dokonala, teba nikto nerozhadze, ty mas super skusenosti, super si si nalinajkovala zivot, ba ty si super, neomylna, no co k tomu viac dodat. ak si si potrebovala pohladit ego.......... co k tomu uz dodat. a na pausaly "vyhodne" a vyhodne telky sa mozem vytoto, lebo vyhodne vobec nie su a kto ma apson trochu chochmesa, tak si to pregoogli a prerata a predajcovi plesne dverami pred nosom.
dobru noc,
@17alexis ale o tom nevhoroím, prečítaj si po sebe túto diskusiu - vždy, keď ti niekto nejak oponuje, povie niečo negatívne, tak svoj názor prisposobíš jeho názoru a tváriš sa, že to tak bolo celú dobu. Tak buď som presvedčená o svojej pravde a stojím si za ňou, alebo poviem - áno, máš pravdu, porozmýšľam ešte nad tým. Možno si schopná nájsť na sebe chybičku, ale nie si ochotná priznať si chybu v diskusií.
panebože ty si čo za zjav... ako to tu čítam... tvoje ego vidím ešte aj z okna mojej izby... POKORA - vygoogli si.
@mawka kdeze ju nikto nerozhadze! Dve tety z personalneho ju rozhadzali.
Ja som raz bola na takom skoleni o tom, ako zvladat stres a ako komunikovat so zakaznikom. A tam nam hovorili, ze prave praca v call centre je nesmierne narocna na zvladanie stresu, ze to nemoze robit kazdy, lebo tam zakaznici casto aj utocia ked im nieco nefunguje, maju nejaky problem. Ze prave tam musi clovek byt psychicky velmi odolny, schopny riesit taketo neprijemne situacie, rychlo a pohotovo reagovat a pritom nenechat sa strhnut emociami. A hlavne nebrat pripadne utoky osobne.
Mozno pracovnicky personalneho pri pohovoroch chceli vyvolat nejaku takuneprijemnu situaciu, aby vedeli ako bude v nej reagovat.
@terina25 inak to je najhnusnejsia robota. Vydrzala som az 4 dni. No dobre necel 4, lebo posledny den som po obede vstala a isla domou. Mala som vyvolavat ludom a pozyvat ich na stretnutie. Akurat som nesmela povedar, ze na tom stretnuti im budu chciet predat magneticke plachty, ktore stoja 4000 eur. Takze ak ti bude volat firma Impulser, okamzite zloz. Najhnusnejsia robota fuj!
@petrouchka ved toto, clovek ani nevie, kam chce ten, kto pohovor robi nasmerovat uchadzaca. mne sa raz stalo, ze som pred pohovorom sla na kafe v biznis centre, mala som cas, volala som s nasimi, ze som dorazila, mam cas, dala som si kafe, bavili sme sa asi aky bude pohovor a vobec som netusila, ze vedla sedi moj buduci sef, po telefonate sa dal do reci so mnou a ja ani tucha o tom, kto to je, prebrali sme vselico a ked som prisla na pohovor, kukam ako puk 😀 ale malo to nejaku logiku, si ma prevetral v prirodzenom prostredi a bez stresu a bolo. tak som sla domov. expresne vybaveny pohovor 😀 a prijemny. takze prvym kolom som presla, potom nasledovalo AC a potom ma prijali aj. ale mozno to bolo aj tym, ze on sam bol dost nekonvencny typ cloveka, proste sme si sadli. na AC pritom proti mne stali ludia uz od fachu, so skusenostami, dokonca jeden aj s lepsim vzdelanim, ale vsetci sa tam tvarili strasne upäto. to im asi pomohlo. osobne sa mi viac paci na pohovore uvolnena atmosfera na oboch stranach, ked sa vsetci spravaju prirodzene. clovek potom aj ked neuspeje na pohovore, ale odchadza s prijemnejsim pocitom. a okrem toho, ja i vzdy vzdy pytam spatnu vazbu. prave preto, aby som vedela, co nabuduce "opravit" na sebe. coz zjavne u zakladatelky temy nejde.
Juj diskusia, ani som komentovat nechcela. No mala si sa tvarit len rozumne, nie povysenecky asi....pretoze aj ked tvrdis opak, no z tvojich opisov riadne vyzaruje, ze sa citis byt "nad" inými 😉 Aj ini postupili rychlo a pritom aj v tazsej a uznavanejsej robote...no netreba sa vytahovat, a na pohovore uz vobec..Tiez by som si nedovolila nikoho kritizovat kvoli obleceniu, aspon nie takym stylom ako ty....Tvoja komunikacia nie je zdaleka na takej urovni, aby si sa citili byt nieco "extra"...Uspesni clovek je ten, co má vyse 10 rokov praxe a najlepsie na jednom pracovisku, pravda funkcia sa urcite menila za tie roky. Ty si zarabala asi rok lepsie, a uz sa citis byt neviem kym...Neuspela si pravdepodobne preto, lebo je vela inteligentnych ludi, co sa dokazu predat.
Raz som bola na pohovore v banke, nikdy by som tam robit nesla. Tiez som dobre zarabala, nebola som zivnostnik a mala som pred desiatimi rokmi vyse tisic eur netto do ruky. No v banke som pytala menej, ale aj tak mi povedali, ze u nich ani vysokoskolaci po rokoch nezarabaju 700,-(brutto)....ale to bolo davno. No bolo mi to jedno, lebo este v ten den ma prijali na druhom pohovore za lepsie peniaze....ale nikdy nikoho nekritizujem za jeho vyzor alebo styl. Ano na takom mieste by sa mali obliekat vkusne, no je to kazdeho vlastna vec (aj penazenkova), pokial firma nenuti....
@petrouchka Tak na call centre na zákazníckej linke by som robiť nechcela, ja som však po telefóne len predávala a aj predávam, čiže ja som bola tá, čo volala. Nikde som nenapísala, že ma nikto nerozhádže, veď vyššie som napísala, že si zanadávam, keď mám fakt nepríjemného zákazníka a aj tie baby ma nahnevali, veď sa tým netajím, pretože namiesto jednej vety, ničím nepodloženej, si to mohla overiť u šéfovcov. A je pravda, že mňa má každý za arogantnú a namyslenú, len toto neriešim, lebo tak pôsobím už od škôlky a kamoši mi to povedia až po čase, že si mysleli to a ono... aspoň s priateľom som takmer rovnaká povaha. 🙂
@niveagirl Moja krstná si nechala predať hrnce, ale to už bolo sakra dávno, cca 18 rokov dozadu. Podpísala papier, že preberá darček a to podpisovala zmluvu - ale jej chyba, že to neprečítala, čo to podpisuje. Inak podobné firmy majú tie produkty veľmi predražené, lebo je veľa vecí, čo musia zaplatiť. V BB je tiež jedna firma, tá predáva nejaké matrace, kde jeden stojí 700 €, poznám obchoďáčku, ktorá pre nich robí. Normálne v Poľsku ho dostaneš za pár drobných.
@17alexis najskôr som sa nechcela vyjadrovať, ale nedá mi to.
1. ak si myslíš, že si dokonale vyškolená, keď si si prečítala nejakú príručku, či prešla jedným školením a poznáš komplet problematiku personalistov, tak rýchlo zmeň svoj názor. Oni to študovali, sú na to školení a venovali tomu podstatne viac času. Všetko, čo sa na pohovore deje, je za nejakým účelom a veľa sa o uchádzačovi dozvedia.
2. sama nepoznáš možnosti svojho zamestnávateľa (teda, aj keď si bola živnostník). Častokrát sú klienti nevedomí, a preto sa predajcom ako ty darí. Ale keď vieš, ako na to, aj na pobočke vieš vytrieskať zľavu. Predajcovia vždy nastavia ceny tak, aby boli vysoké - niekto to kúpi za danú cenu a niekto vyjednáva (vtedy má predajca vždy priestor na zľavu a klient je spokojný, že niečo dosiahol).
3. ak si myslíš, že tvoj plat by si nový zamestnávateľ overil u toho starého, tak sa mýliš - u zamestnávateľov je toto čierna diera, nikdy nepustia takéto informácie von. A potom uvádzaš, že máš plat 1000-3500 EUR, ale neskôr píšeš, že máš aj slabé mesiace a že pred Vianocami si dostala len 200 EUR. Do budúcna, ak chceš uviesť svoj plat, neuvádzaj rozpätie, ale uveď ho len ako priemernú sumu.
4. byť "dobrým" obchoďákom v prípade, ak predávam len za zámienkou, že ja vám to predám lacnejšie, nie ne umenie. Dobrým obchoďákom si vtedy, keď dokážeš predať produkt bez toho, aby si klientovi musela zdôrazňovať, že to je pre neho výhodnejšie, lacnejšie. Dobrým predajcom si vtedy, ak vieš klientovi ukázať, prečo by si mal ten produkt alebo službu kúpiť, aký to má pre neho prínos.
@andreah25 inak, podobnou situáciou som si prešla aj ja. Kolegyňa skoro dostala firemnú pečiatku do hlavy (pomýlil si ju so mnou), potom ho poslala za mnou, na mňa sa vyvrieskal.
Situácia bola tiež s Prevodník príkazom - odmietla som ho prevziať, pretože dotyčná nemala oprávnenie podať ho, musel len majiteľ účtu, tak sa najskôr na mňa vyvrieskala, že som smradľavá fuchtla a že sa bude sťažovať. Potom prišiel jej šéf, ziapal ako mu bolo ukrivdené, že ona je jeho účtovníčka, že mu spravuje peniaze. Tak som mu s kľúdom Angličana vysvetlila, že aj v banke musí mať zriadené oprávnenie na disponovanie, ale nepomáhalo. Prišla aj moja manažérka, aj na ňu naziapal, už chcel zasiahnuť aj riaditeľ. A vtedy som sa ho opýtala, či má ešte stále záujem predložiť ten prevodný prikaz, že či to môžeme dokončiť. Tak som ho prebrala, previedla peniaze a ešte sa aj slušne poďakovala a to ho ešte viac nasralo. No to bol cirkus. Jedna klientka, ktorá to celé videla mi potom doniesla čokoládu. A aj riaditeľ mi dal toffifee a povedal, že som to výborne zvládla. 😀
@gabrielaslivkova 😀 😀 😀 😀 také indivíduá asi poznáme všetky z tejto oblasti 😀 😀 😀 😀 - mne vtedy, keď si toho dotyčného zobrala k sebe manažérka, tak ku mne došli traja klienti, čo sedeli vedľa u kolegov, že aby som si poznačila ich údaje, že keby je treba, tak mi dosvedčia ako to celé bolo a že mi teda vôbec nezávidia danú prácu a že oni by to s takým kľudom vôbec nezvládli 😀. Ono je pravda, že potom som si v šatni porevala, jaké som mala nervy a mala som sto chutí s celou robotou šmariť, ale tak, stalo sa, ustála som to a také veci sú tiež školou života 😀 .
@andreah25 😀 to isté aj ja. Išla som dozadu, začala revať a zjedla toffifee. Odvtedy ma už žiadny klient takto nevyviedol z miery. No čo, ľudia sú rôzni. A aj keď sa snažím byť vždy slušná, odkedy som pracovala v banke, chápem každé ich konanie a tak sa k ním aj adekvátne správam. Žiaľ, veľa ľudí si myslí, že zamestnanci banky sú tí, do ktorých si treba vždy kopnúť, aj keď za to nemôžu.
@gabrielaslivkova Veľký súhlas so všetkým, čo si napísala - okrem tých zliav, ktoré sa dajú vytrieskať na pobočke. Samozrejme, sú rôzne "podpultovky", ale tie sú dávane vo veľmi, veeeeeľmi krajnom prípade.Sú napr. paušály, ktoré sa nedávajú do obehu, lebo nie sú firme výhodné, a keď príde niekto, čo si dobíja kredit a začne sa sťažovať, tak taký paušál dostane. Platí iba nejaký "smiešny" poplatok a operátor je rád, že si ho zaviazal. Inak, neabsolvovala som jedno školenie, ale viacero či už v práci alebo mimo, čo som si zaplatila. Netvrdím však, že na základe toho som dobrá obchoďáčka, veď niekde vyššie som písala, že chcem ešte prejsť niekoľkými oblasťami, nech sa naučím toho čo najviac, aby som si potom mohla splniť jeden zo snov, resp. cieľov, ktoré mám. S tým úžitkom máš pravdu, klient/zákazník musí vidieť zmysel v kupovanej veci/službe. Ani ja si niečo nekúpim, hoci je to veľmi lacné len preto, že je to trebárs pekné a neviem, aké ešte. K bodu č. 3 - vďaka za radu, naivne som si myslela, že ocenia, keď im opíšem, od čoho všetkého sa to odvíjalo a tak. 🙂
Ak si robila na živnosť,tak kde je problém? Založ si webstránku (prípadne si daj spraviť,nie je to taká obrovská investícia), daj inzeráty na web,novín, info na sociálne siete,kde ponúkneš práve školenia predajných, komunikačných príp.iných zručností pre jednotlivcov,firmy, spoločnosti,PO,FO atď. so stanoveným cenníkom a hor sa na podnikanie.Najmä ak sa vidíš v tejto oblasti a máš skúsenosti,tak vôbec nechápem prečo da chceš ponižovať na nejakom trápne zaplatenom mieste,kde budeš jednak časovo,kariérne a teda aj finančne obmedzovaná. Na takýto typ podnikania naozaj nepotrebuješ takmer źiadnu investíciu a teda ani o veľa neprídeš. Investuješ hlavne svoj čas a zručnosti, takže by som na tvojom mieste uź dávno skúsila túto cestu.
Neskúsiš,nemáš!

@terina25 som tu, lebo sa mi tu páči. A navyše mám chorobu, o ktorej je tu veľa diskusií, tak sa aspoň niečo nové dozviem. Snažilka nie som a pravdepodobne ani nikdy nebudem, ale možno tu stretnem niekoho, kto má bábo adoptované a zasa sa dozviem čo a ako...
@jalito dnes mi to aj kolega vravel, že som im nemala odpovedať, ale tak čo som mala? Náhodou by si to zisťovali a potom by som fakt bola za klamárku. 😀
@adeala na rovinu som im povedala, v čom som dobrá podľa môjho názoru a tiež som povedala aj o záporoch. Nie som Boh, takže mám aj tie.
@mawka ja som si to porovnala na pobočke a skutočne to bolo lacnejšie. Napr. na pobočke bola telka 6 mes. za 6 eur, u nás zadara a potom v rovnakých cenách. Mali sme napr. lacnejšie paušály - ja mám takmer neobmedzený za 10 ečok, ale už k nemu nie je mobil. Čiže v tomto ako komu, ale telka a net boli lacnejšie cez nás.
@jahodnicka
@jahodnicka