icon

Môže personalistka volať súčasnému zamestnávateľovi?

27. apr 2026

Dobrý deň. Som zamestnaná a bola som na pohovor v inej firme. Personalistka po pohovore volala mojmu súčasnému šéfovi ohľadom referencií. Môžu toto urobiť? Mám teraz v práci riadny prúser. Ďakujem

Strana
z2
anonym_304d80
27. apr 2026
@krasneleto

@anonym_autor ano moze, preco by nemohla... a co konkretne mas za pruser , ze si bola na pohovore? ved to je snad tvoja vec...

@krasneleto @anonym_autor Zamestnávateľ nesmie kontaktovať tvojho aktuálneho zamestnávateľa bez tvojho súhlasu.
Dôvodom je ochrana osobných údajov a zásada, že informácie o uchádzačovi môže nový zamestnávateľ získavať len v rozsahu, ktorý je primeraný a nezasahuje do jeho práv.
Toto vyplýva z rámca pracovného práva a GDPR, ktoré na Slovensku dopĺňa Zákonník práce (napr. obmedzenia v získavaní informácií o uchádzačovi)

mimirka32
27. apr 2026

@anonym_autor nie, nemoze bez tvojho suhlasu. A je dost blbe, ked tu niekto pise, ze to tak v praci bezne robi, ked hlada kandidata. To niekto tu pracuje ako HR a nevie svoje zakladne povinnosti?

anonym_091bb7
27. apr 2026

@anonym_autor pracovny posudok moze zamestnavatel poskytnut jedine zamestnancovi na jeho ziadost. NESMIE ho poskytnut tretej osobe bez suhlasu zamestnanca. Zákonnik prace 311/2001 Z. z. §75. Ak by si mala z tohto dovodu prist o miesto, mozes to napadnut sudnou cestou. Viac aj tu: https://eurofondy.praca.gov.sk/wp-content/uploa...

anonym_783462
27. apr 2026

Keď som kedysi pracovala vo firme jednej mediálne známej podnikateľky, tam fungovalo že akonáhle si si len zverejnila svoje CV na profesii, prišlo HR aby si sa pobalila a opustila pracovisko. A stála tam nad tebou, kým si to neurobila.
Zamestnávateľ by sa mal skôr zamyslieť, prečo tam ten človek pracovať nechce a nie robiť ešte človeku peklo na zemi.
Neviem, či tam tie móresy fungujú aj teraz.

autor
27. apr 2026
@anonym_b8153c

@anonym_autor naco vykvakas na pohovore kde robis? A nie, nie je to bezne ze nejaka HR vola len tak bez dohody s uchadzacom do sucasnej firmy a informuje sa na zamestnanca.

Neviem si take puľky 🦃 vobec predstavit. Ani ako HR ani ako uchadzaca o zamestnanie.

@anonym_b8153c načo vykvakam na pohovore kde robim? Ty srandujes? Vies ze sa to uvadza v zivotopise? Si uboha

anonym_6caf93
27. apr 2026

Boze to je mi uz logika volat sucasnemu zamestnavatelovi ohladom referencie ked si hladam tajne novu pracu.

Je snad uplne jasne, ze sucasny zamestnavatel ti pozitivnu referenciu neda a nielenze nebudes mat novy job, ale prides aj o sucasny.

Ak by som si hladal novu pracu tak by som v ziadosti jasne deklaroval, ze si neprajem aby personalista kontaktoval mojho sucasneho zamestnavatela aby som neprisiel o pracu predtym nez mam novu 🙄.

anonym_483b15
27. apr 2026
@anonym_091bb7

@anonym_autor pracovny posudok moze zamestnavatel poskytnut jedine zamestnancovi na jeho ziadost. NESMIE ho poskytnut tretej osobe bez suhlasu zamestnanca. Zákonnik prace 311/2001 Z. z. §75. Ak by si mala z tohto dovodu prist o miesto, mozes to napadnut sudnou cestou. Viac aj tu: https://eurofondy.praca.gov.sk/wp-content/uploa...

@anonym_304d80
@anonym_091bb7 presne tak

anonym_6caf93
27. apr 2026
@anonym_304d80

@krasneleto @anonym_autor Zamestnávateľ nesmie kontaktovať tvojho aktuálneho zamestnávateľa bez tvojho súhlasu.
Dôvodom je ochrana osobných údajov a zásada, že informácie o uchádzačovi môže nový zamestnávateľ získavať len v rozsahu, ktorý je primeraný a nezasahuje do jeho práv.
Toto vyplýva z rámca pracovného práva a GDPR, ktoré na Slovensku dopĺňa Zákonník práce (napr. obmedzenia v získavaní informácií o uchádzačovi)

@anonym_304d80 presne tak...

Bez tvojho suhlasu tvojho sucasneho zamestnavatela kontaktovat nemozu pretoze to spada pod GDPR a vseobecne ochranu osobnych udajov.

Tebe vznikla skoda v tom zmysle, ze ti teraz hrozi vypoved a vypadok prijmu. Bud mozes podat podnet na Urad pre ochranu osobnych udajov alebo konzultovat situaciu s pravnikom a podniknut pravne kroky.

Povazuj tuto situaciu za svoje stastie. Firma, ktorej HR nerozumie ochrane osobnych udajov a urobi takuto trivialnu chybu asi seriozna nebude.

Ja by som sa pravdepodobne branil pravnou cestou pretoze ak si neposkytla suhlas tak toto koser urcite nebude.

billy_jean
27. apr 2026

Nie, takýto postup nie je v poriadku. Kontaktovať tvojho aktuálneho zamestnávateľa bez tvojho súhlasu je zásah do ochrany osobných údajov . Referencie sa štandardne získavajú až po dohode s kandidátom a výslovnom súhlase, najmä ak ide o súčasného zamestnávateľa. Potenciálny zamestnávateľ má povinnosť postupovať tak, aby nezasahoval do tvojich oprávnených záujmov. Toto túto hranicu prekračuje. Teraz je otázka - chceš tam robiť alebo tam už nechceš robiť - ak by ti dali ponuku?

krasneleto
Včera o 07:33
@anonym_autor

@krasneleto nie,nikto iny si pracu nehlada. Vsetci su na neurcito,len ja som na zastupovanie. Cize by som isla automaticky ja.

@anonym_autor lenze to by si sla bez ohladu na to, ci si hladas alebo nehladas pracu...

vroni
Včera o 07:42

Robia to len rovnaké hovada ako tie, ktoré sa pýtajú na stav, deti, tehotenstvo a podobne. A len rovnaký hlupák im tie referencie aj poskytne. Medzi slušnými firmami sa to robí do súhlasom uchádzača a písomne.

autor
Včera o 13:25
@vroni

Robia to len rovnaké hovada ako tie, ktoré sa pýtajú na stav, deti, tehotenstvo a podobne. A len rovnaký hlupák im tie referencie aj poskytne. Medzi slušnými firmami sa to robí do súhlasom uchádzača a písomne.

@vroni tiez som bola prekvapená. Je to veľká firma so skusenymi personalistami. Sklamana som veru

luccija
Včera o 15:13

@anonym_autor nemáš žiadny prúser si zodpovedná, že vieš, že si na zástup a asi ta prepustia, tak si hľadáš prácu Nie si otrok, ale zamestnanec.Urcite sa nemáš prečo cítiť vinna.Ponukli ti, že budeš pokračovať?Asi nie, tak si hľadáš prácu.Ked ťa nechcú prepustiť mali by ti to po tomto telefonáte povedať.Tieto referencie su osemetne veľa ľudí sa rozíde v práci v zlom a potom záleží len na veľkej morálke, aby ti dali dobru

anonym_a87674
Včera o 15:16

Eticky a ani v ochrane osobných údajov nekonala personalistika správne. Pokiaľ si zamestnaná a hľadáš si inú prácu máš právo na ochranu osobných údajov a nevidím žiaden dôvod, prečo by mala nejaká personalistka komunikovať s tvojim terajším zamestnávateľom bez tvojho povolenia.
Ja terajšieho zamestnávateľa v mojom CV neuvádzam menom- len pozíciou ktorú tam vykonávam a opisom hlavných činnosti a ešte k tomu dopíšem, že vzhľadom že úväzok trvá, neprajem si o kontaktovanie o referencie a v prípade záujmu z oboch strán sa vieme na dodatočnej referencii dohodnúť.

anonym_a87674
Včera o 15:19

Zamestnacatelovi normálne vysvetli že keďže ti ešte nepredĺžili zmluvu a si na zástup, tak ti z toho vychádza že musíš hľadať chlebodarcu inde. Či zamestnávateľ žije zo vzduchu a bude živiť tvoje deti aj potom čo ti ukončí zmluvu???

Strana
z2