Môže zamestnávateľ zakázať brigádu popri práci?
Ahojte, pracujem na plný úväzok a chcela by som si privyrobiť pár hodín týždenne inde. Kolega ma však straší, že zamestnávateľ mi to môže zakázať. Je to naozaj tak?
Vseobecne nie. Moze len nesuhlasit s tzv. konkurencnou cinnostou. Napise presne, co je hlavny pomer a co by bola brigada.
Nedovolit to moze iba ak by ta brigada spadala pod konkurencnu dolozku v pracovnej zmluve, ktoru mas podpisanu. Ak nie, nema ti co zakazovat.
@anonym_autor môžeš mať toto obmedzenie priamo v pracovnej zmluve zakotvené. Niečo je aj v zákonníku práce o tom písané. V podstate by si mala mať písomný súhlas zamestnávateľa, že môžeš vykonávať činnosť u iných zamestnávateľa, hlavne ak sa jedná o rovnakú činnosť. Ja som to tak kedysi 20 rokov späť mala. Robila som v účtovnej firme TTP a súbežne som mala aj vlastnú firmu. Majiteľka s tým nemala problém, mali sme dobré vzťahy a pomáhali si.
Vseobecne nie. Moze len nesuhlasit s tzv. konkurencnou cinnostou. Napise presne, co je hlavny pomer a co by bola brigada.
@patrike Práveže by nešlo o konkurenčnú činnosť. Preto ma zaujíma, či môže zamestnávateľ riešiť aj brigádu v úplne inom odbore.
1. Máš v zmluve zakázanú inú prácu?
2. Zákon hovorí, že ak máš druhú prácu a zamestnávateľ A je konkurenciou zamestnáveteľovi B, tak druhú prácu môžeš vykonávať IBA so súhlasom toho prvého. Čiže príklad - ak robíš v Orange a chceš mať druhý uväzok v Telekom, tak potrebuješ súhlas Orange. Ale ak robíš v Orange a druhý úväzok chceš mať v Lidli, tak súhlas nepotrebuješ. Ani ti to nemôže zakázať.
Nedovolit to moze iba ak by ta brigada spadala pod konkurencnu dolozku v pracovnej zmluve, ktoru mas podpisanu. Ak nie, nema ti co zakazovat.
@anonym_eef649 zle píšeš. Nemusí mať v zmluve nič a napriek tomu jej to zamestnávateľ môže zakázať, pretože o tom hovorí zákon. Tak ako píšem vyššie.
Ja mam v zmluve jasne stanovene, ze kazdy job pomimo musi byt odsuhlaseny zamestnavatelom... a vacsinou to aj (aspon u nas) zamietaju... ludia sa maju sustredit na svoju pracu a nechodit do dvoch a potom ako vyplute ceresne... aj to na pohovore tak komunikovali...
1. Máš v zmluve zakázanú inú prácu?
2. Zákon hovorí, že ak máš druhú prácu a zamestnávateľ A je konkurenciou zamestnáveteľovi B, tak druhú prácu môžeš vykonávať IBA so súhlasom toho prvého. Čiže príklad - ak robíš v Orange a chceš mať druhý uväzok v Telekom, tak potrebuješ súhlas Orange. Ale ak robíš v Orange a druhý úväzok chceš mať v Lidli, tak súhlas nepotrebuješ. Ani ti to nemôže zakázať.
@melanta ako je to ak robí v Orange upratovačku a išla by upratovať aj do Telekomu?
obe firmy neposkytujú upratovacie služby zákazníkom, tak im nerobí konkurenciu
a druhý prípad ak robí v Orange pri pulte predaj pre zákazníkov a do Telekomu by išla upratovať?
tretí ak by šla do Telekomu k pultu predaj zákazníkom tak to už je jasná konkurencia
@melanta ako je to ak robí v Orange upratovačku a išla by upratovať aj do Telekomu?
a druhý prípad ak robí v Orange pri pulte predaj pre zákazníkov a do Telekomu by išla upratovať?
tretí ak by šla do Telekomu k pultu predaj zákazníkom tak to už je jasná konkurencia
@anonym_b269e6 ak robí v Orange, nemôže ísť bez súhlasu Orange robiť do Telekom. Bez ohľadu na to, či je v Orange upratovačka a v Telekom by robila služby zákazníkom. Zákon nerieši pracovnú pozíciu zamestnanca. Zákon rieši zamestnávateľov. Tí nemôžu byť obaja v konkurenčnom odvetví. Orange a Telekom obaja poskytujú mobilné služby, internet, TV. Čiže je jedno, akú má pozíciu ona, ide o to, že obaja zamestnávatelia sú konkurencia.
Čiže odpovede na tvoje dotazy:
1. ako je to ak robí v Orange upratovačku a išla by upratovať aj do Telekomu?
Bez súhlasu Orange nemôže robiť v Telekom, aj keby robila iba upratovačku, pretože zákon nerieši konkurenciu pracovnej pozície, ale konkurenciu predmetu podnikania zamestnávateľov.
2. a druhý prípad ak robí v Orange pri pulte predaj pre zákazníkov a do Telekomu by išla upratovať?
Rovnaká odpoveď - zákon nerieši pracovnú pozíciu, nie je podstatné, že u každého by robila inú pozíciu. Podstatné je to, že zákon rieši konkurenčnosť zamestnávateľov.
3. tretí ak by šla do Telekomu k pultu predaj zákazníkom tak to už je jasná konkurencia
Opäť - nejde o konkurenciu pracovnej pozície, ale zamestnávateľov.
@anonym_b269e6 ak robí v Orange, nemôže ísť bez súhlasu Orange robiť do Telekom. Bez ohľadu na to, či je v Orange upratovačka a v Telekom by robila služby zákazníkom. Zákon nerieši pracovnú pozíciu zamestnanca. Zákon rieši zamestnávateľov. Tí nemôžu byť obaja v konkurenčnom odvetví. Orange a Telekom obaja poskytujú mobilné služby, internet, TV. Čiže je jedno, akú má pozíciu ona, ide o to, že obaja zamestnávatelia sú konkurencia.
Čiže odpovede na tvoje dotazy:
1. ako je to ak robí v Orange upratovačku a išla by upratovať aj do Telekomu?
Bez súhlasu Orange nemôže robiť v Telekom, aj keby robila iba upratovačku, pretože zákon nerieši konkurenciu pracovnej pozície, ale konkurenciu predmetu podnikania zamestnávateľov.
2. a druhý prípad ak robí v Orange pri pulte predaj pre zákazníkov a do Telekomu by išla upratovať?
Rovnaká odpoveď - zákon nerieši pracovnú pozíciu, nie je podstatné, že u každého by robila inú pozíciu. Podstatné je to, že zákon rieši konkurenčnosť zamestnávateľov.
3. tretí ak by šla do Telekomu k pultu predaj zákazníkom tak to už je jasná konkurencia
Opäť - nejde o konkurenciu pracovnej pozície, ale zamestnávateľov.
@melanta vďaka a ako je to vo verejnej správe? tam sa tiež považujú za konkurenciu?
príklad robila by na základnej/strednej škole a išla by na brigádu do inej školy?
alebo pracuje v múzeu/galérii/zdravotníckom zariadení a išla by do iného?
@melanta vďaka a ako je to vo verejnej správe? tam sa tiež považujú za konkurenciu?
príklad robila by na základnej/strednej škole a išla by na brigádu do inej školy?
alebo pracuje v múzeu/galérii/zdravotníckom zariadení a išla by do iného?
@anonym_b269e6 ak sa daný zamestnávateľ verejnej správy riadi Zákonníkom práce (čiže neriadi sa z tohto pohľadu iným špecifickým zákonom), tak platia rovnaké pravidlá. Ja mám za to, že pedagogickí zamestnanci sa riadia Zákonníkom práce, plus jeho špecifiká ako napríklad odmeňovanie či nároky/podmienky na vzdelávanie rieši Zákon o pedagogických zamestnancoch. Pri zdravotníkoch neviem, aký špecifické zákony riešia ich pracovno právne otázky. Pri pracovníkoch napríklad múzeí bude predpokladám iba klasický Zákonník práce. Špecifické sú potom profesie ako polícia či vojsko.

@anonym_autor jedine ak sa jedná o konkurenčnú firmu. Ak nie, tak ho nemusíš ani informovať.