Môže zamestnávateľ zakázať rozprávať a spievať počas práce?
Je niekde v zákonníku práce vyslovene napísané že človek sa počas práce nesmie rozprávat, ani pospevovať si, vypiskovať si aby mu lepšie išiel čas? Však žijeme v slobodnej krajine a reč je základné ludské právo. Ale šéfovia aj jedna kolegyňa sa doslova navážajú do tých ktorý sa rozprávajú. Však to je pre človeka prirodzené. Sme socialne tvory, a chalani sa vidia iba v práci, takže nemajú sa kde inde stretnúť. A mlčať 12 hodín sa proste nedá. Ale šéfovia niektorí robia takú buzeráciu že sa si len prehodíte dve tri slovká s kolegom a už zjape po vás že heeej a také. Majú na toto právo?
Kiežby mali, kolegyňa spieva každý deň, je to strašne otravné, už to nedávame, ruší nás to. Podotýkam, robíme na úrade, nie vo fabrike.
@unbeholfen zamestnávateľ ma možnosť určiť, čo patrí k menej závažnému porušeniu pracovnej disciplíny. Avšak musí to byt patrične odôvodnené. Lebo inak by to na súde neobstálo.
Netuším v ktorej práci by bolo potrebné byt ticho. Predpokladám, že v mnohých nie. Pokiaľ si plníte pracovne povinnosti, neovplynujete svojim rozprávaním vykon iných kolegov, nemá na také zákazy nárok.
Možno by ste sa mohli viac porozprávať o tom, prečo to šéfovi vadí, nájsť vhodnú formu, čas na konverzáciu s kolegmi. Ak to prekáža konkrétne jemu, môže našich slúchadla, stuple, pustite si Jemenu hudbu, nech je rozhovory menej počuť..
Ja som mala kanceláriu s kolegyňami a teda super kolektiv a radosť chodit do prace, keď nás pomiešali a ja som išla ku šéfovi do kancelárie, kde sedi on, jeho žena a ešte švagriná tak ja tam trpim..oni preberajú súkromie a ja sa nezapájam skoro nikdy.Som skoro celých 8,5 hodiny ticho!!!Mozno 2x do mesiaca niečo rozoberieme,ale nechcem sa moc ‘otvarat’ sefovcom a taktiež nemozem roznášať , čo tam riesia. Zakázať nemôžu,ale upozorniť môžu..mna celkovo by to rusilo pri práci,ale chyba mi to a veľmi.
@unbeholfen zamestnávateľ ma možnosť určiť, čo patrí k menej závažnému porušeniu pracovnej disciplíny. Avšak musí to byt patrične odôvodnené. Lebo inak by to na súde neobstálo.
Netuším v ktorej práci by bolo potrebné byt ticho. Predpokladám, že v mnohých nie. Pokiaľ si plníte pracovne povinnosti, neovplynujete svojim rozprávaním vykon iných kolegov, nemá na také zákazy nárok.
Možno by ste sa mohli viac porozprávať o tom, prečo to šéfovi vadí, nájsť vhodnú formu, čas na konverzáciu s kolegmi. Ak to prekáža konkrétne jemu, môže našich slúchadla, stuple, pustite si Jemenu hudbu, nech je rozhovory menej počuť..
@anonym_11e948 však my si medzi sebou s kolegami robímte srandu že nech zamestnajú nemých ludí a ešte aj dostanú podporu od štátu že zamestnávajú zdravotne znevýhodnených 😉
Tak ja robím väčšinou na nekvalifikovaných manuálnych pozíciách tak neviem ako je to v kanceláriach, ale keď som robil pomocného robotníka na stavbe, alebo vo firme Koam v Sládkovičove tam pracovali prevažne rómovia a tí si doniesli rádio a peckovali si tam rumunské pesničky a nikomu to. evadilo. Jedna staršia kolegyňa ktorej to vadí hovorí že toto je zamestnanie nie cirkus, tak čo by robila v tom Koame? Kamaráti robia v technických službách kde tiež 70% zamestnancov sú rómovia a tiež spievajú kecajú.
@unbeholfen nie, v zákone nič také neexistuje. Ale zamestnávateľ môže dávať aj príkazy a nariadenia nad rámec zákona. Vzhľadom k tvojim diskusiám sa nebudem vyjadrovať, prečo si myslím, že od teba chce v práci zamestnávateľ ticho.
@unbeholfen nie, v zákone nič také neexistuje. Ale zamestnávateľ môže dávať aj príkazy a nariadenia nad rámec zákona. Vzhľadom k tvojim diskusiám sa nebudem vyjadrovať, prečo si myslím, že od teba chce v práci zamestnávateľ ticho.
@melanta nielen zamestnávateľ ale aj jedna kolegyňa, a nielen odomňa ale všeobecne ak vidia že sa niekto rozpráva tak im vynadajú. A to som už videl u viacerých zamestnávateľov.

Joj, no tak my keby sa nerozprávame a nespievame, tak už odchádzam. To sa reálne ani nedá 12 hodín byt ticho 🤦♀️