icon

Možnosti odchodu zo zamestnania bez výpovednej lehoty

david294
11. feb 2026

Chcem sa spýtať je nejaká možnosť odísť zo zamestnania bez výpovednej lehoty. Som zamestnaný cca 5 rokov a našiel som si lepšie platenú prácu. Chcel som sa so zamestnávateľom dohodnúť na výpovedi ale zamietol to. Je ešte nejaká iná cesta ako odísť hneď? Viem ze existuje nejaká okamžitá vypoved ale tie podmienky pravdepodobne nespĺňam. Dakujem za akúkoľvek reakciu.

Strana
z2
anonym_f4f3a8
11. feb 2026
@biba_18

@lenkahvh väčšinou človek nemení prácu ak je v starej spokojný, že... takže čo urobil zamestnávateľ aby ten zamestnanec spokojný bol?

@biba_18 aj s tebou súhlasím, ale čo môže na oplátku urobit zamestnávateľ, ak je s niekym po čase nespokojný? Tiež ho môže zo dňa na deň vyhodiť? Tiež sú tam nejaké právne kroky. Zamestnanec v prípade nespokojnosti môže vždy bez dôvodu odísť po vyp.dobe, asi tak.
Zamestnávateľ môže byt korektný. Korektne trvá na svojich právach, to je aký problem 🫣 Potrebuje napr. dodržanie vypovednej doby na obsadenie prac.miesta - korektnosť zo strany zamestnanca.

anonym_f4f3a8
11. feb 2026
@david294

ja len dodám, ze ano jedná sa hlavne o plat a o platovu diskrimináciu, kedže ini zamestnanci na rovnakej pozicíí maju viac pritom robite rovnaku prácu. plus este cerpanie OCR lebo malé deti mi bolo vycitané a dané ako dovod nizsieho platu. + zvysenie platu som sa snazil niekolko krat dohodnut teda poziadat ale vzdy to bolo zamietnute ( od septembra min roka som poziadal o zvysenie prvy krat) . a proste dnesna doba je taka ze kazdy pozera na plat , tak preco by som mal ostavat niekde kde mam nizsi plat a je so mnou zaobchadzané ako so zamestnancom inak.

@david294 však odíď, dodrž výpovednú dobu, nik ta nasilu tam nedrží resp.nemoze

moonlight1210
11. feb 2026
@david294

@martul ze mi bol zvýšený pred dvomi rokmi. Ony v nevidia žeby sa zvyšovali ceny v obchodoch a atď. A ze je to adekvátne na to co ponúkajú inde. Pritom inde som si našiel o x krát vyšší s mojou praxou a titulom.

@david294 ak si dolezity, tak na teba pockaju.

Skus si este vybavit cerpanie dovolenky. Pocas nej mozes uz robit v inej praci. Ale mozu ta z dovolenky aj odvolat. To by mohol byt problem.

moonlight1210
11. feb 2026
@biba_18

@moonlight1210 idem na PN a sú tam kde boli ... 😒 preto píšem že tomu nerozumiem ...

@biba_18 Dospeli riesia veci ako dospeli. Deti ako deti.

biba_18
11. feb 2026

@moonlight1210 čítala si celú diskusiu? ak sa zamestnávateľ správa korektne, nie je dôvod sa správať nekorektne. ale to že o niekom napíšeš že sa správa ako dieťa na veci nič nezmení - zamestnávateľ tým nič nevyrieši 🤷‍♀️

anonym_1f9732
12. feb 2026

Zákonník práce hovorí jasne,dohoda je dohoda oboch strán
Nemusia súhlasiť, je to v poriadku
A na pn?co s tým vyriešis, ajtak nebudes moct nastúpiť na novú prácu

melanta
12. feb 2026
@biba_18

@moonlight1210 čítala si celú diskusiu? ak sa zamestnávateľ správa korektne, nie je dôvod sa správať nekorektne. ale to že o niekom napíšeš že sa správa ako dieťa na veci nič nezmení - zamestnávateľ tým nič nevyrieši 🤷‍♀️

@biba_18 neverím, že konkrétne ty si takto naivná. Že veríš tomu, že ak je zamestnávateľ korektný, tak je korektný aj každý zamestnanec. Ani náhodou. A čo sa týka toho, ak zamestnanec nie je spokojný - ja som názoru, že áno, má odísť. Ale hneď. Nie roky byť nespokojný a potom zrazu bum, vyjdite mi v ústrety. Ak mu roky nevadilo dostávať mzdu od niekoho, s kým nie je spokojný, tak je korektné dohodnúť sa a ak sa nedá, tak jednoducho postupovať podľa zákona.

A jedna veľmi podstatná záležitosť - tvrdíš, že ak zamestnanec nie je spokojný, má byť zamestnávateľ korektný a pustiť ho zo dňa na deň. V takom prípade teda súhlasíš aj s tým, aby to bolo opačne. Aby zamestnanec bol ochotný odísť zo dňa na deň, ak si zamestnávateľ nájde niekoho lepšieho. Ak si napríklad namiesto matky, ktorá je každú chvíľu na OČR nájde niekoho iného, kto bude robiť bez vymeškávania a nebude ho musieť nikto zastupovať každú chvíľu.

Ak chceme, aby to na Slovensku fungovalo lepšie, každý musíme začať od seba.

biba_18
12. feb 2026

@melanta ja som nepísala nič o čom že ak je korektný zamestnávateľ, že každý zamestnanec je korektný, zle si čítala 😉 ja som písala že ak nie je, nie je dôvod byť korektný - čo je aj tento prípad ...
a čo sa týka opačného garde - je mnoho zamestnancov ktorí odídu zo dňa na deň a netrvajú na 2 mesiacoch... presne tak sa robia dohody ...
(btw, považuješ za korektné prepustiť matku s vyživovaným dieťaťom, lebo si nájdeš niekoho lepšieho?)

anonym_099be2
12. feb 2026
@biba_18

@biba_18 najviac ma udivuje, ze sa tu ohanas korektnostou a pritom si napisala, ze super riesenie je ist na PN hned zo zaciatku.
ucelovu vymyslenu PN, aby si potrestala zamestnavatela. to ti pride korektne?

a dokonca si na to dostala aj jedneho pacika - este nie sme na to tak zle, ale aj tak sa nasiel clovek, ktory s tebou suhlasil

mam dojem, ze sa k tebe nejaky zamestnavatel nespraval dobre a projektujes si do diskusie dake svoje krivdy.

biba_18
12. feb 2026

@anonym_099be2 nájdi si moju prvú odpoveď a potom sa ma prosím pýtaj na niečo čo som písala ďalej - pretože druhé bez prvého je vytrhnuté z kontextu ...

anonym_099be2
12. feb 2026
@biba_18

@anonym_099be2 nájdi si moju prvú odpoveď a potom sa ma prosím pýtaj na niečo čo som písala ďalej - pretože druhé bez prvého je vytrhnuté z kontextu ...

@biba_18
moonlight pise, ze kedze nie je za XY nahrada, zamestnavatel ho nemoze uvolnit, ked miesto ostane neobsadene, na to ty reagujes, ze teda XY pojde na PN a zamestnavatel je na tom istom --
tak ako teda? nie je to nabadanie na riesenie?

melanta
12. feb 2026
@biba_18

@melanta ja som nepísala nič o čom že ak je korektný zamestnávateľ, že každý zamestnanec je korektný, zle si čítala 😉 ja som písala že ak nie je, nie je dôvod byť korektný - čo je aj tento prípad ...
a čo sa týka opačného garde - je mnoho zamestnancov ktorí odídu zo dňa na deň a netrvajú na 2 mesiacoch... presne tak sa robia dohody ...
(btw, považuješ za korektné prepustiť matku s vyživovaným dieťaťom, lebo si nájdeš niekoho lepšieho?)

@biba_18 nie, nepovažujem (odpoveď na poslednú otázku/vetu). Naznačila som iba to, že ak chceme, aby boli korektní zamestnávatelia, tak nech sú aj zamestnanci. Pretože väčšina takýchto diskusií tu na MK (to sa teraz netýka nijako teba) sa totiž točí o tom, ako odísť hneď, ako sa hodiť na PN lebo som tehotná, ako odrbať systém atď. Toto je doslova móda na MK a nie je to v poriadku. Mimochodom, zažila som nespočetne veľa situácií, kedy bol zamestnanec naštvaný, že ho nepustíme hneď, hoci v práci bol spokojný pozične aj finančne aj z pohľadu kolektívu, ale rozhodol sa z určitého dôvodu pre zmenu a nebol ochotný diskutovať o termíne ukončenia. Ja osobne som ale vždy robila to, že ak to bolo možné, tak ak chcel niekto odísť, tak som bola za to, nech ide hneď. Ale nie vždy sa to dá. Niekedy budeš mať jednoducho veľký biznis problém, ak niekoho pustíš zo dňa na deň.

biba_18
12. feb 2026

@melanta veď ja to nespochybňujem. ja píšem že ten problém môžeš ako zamestnávateľ mať aj keď ho nepustíš 🤷‍♀️

biba_18
12. feb 2026

@anonym_099be2 je to posúdenie skutkového stavu. nabádaním to robí tvoje nastavenie, tak to neprojektuj do mňa.
ešte mi žiaden vedúci neodpovedal čo robí preto aby ten zamestnanec bol spokojný. zatiaľ čítam argumenty ako to má byť aby bol spokojný zamestnávateľ 😏

natalka13
12. feb 2026
@biba_18

@moonlight1210 idem na PN a sú tam kde boli ... 😒 preto píšem že tomu nerozumiem ...

@biba_18 nastastastie zamestnavatel moze podat podnet na soc.poistovnu ze nedodrziava liecbu. Lekari uz nactieto pnky nieraz doplatili.

biba_18
12. feb 2026

@natalka13 ja som ale nič o nedodržiavaní liečby nepísala. bude doma a bude dodržiavať liečbu napr… 🤷‍♀️

anonym_8f96db
12. feb 2026
@david294

ja len dodám, ze ano jedná sa hlavne o plat a o platovu diskrimináciu, kedže ini zamestnanci na rovnakej pozicíí maju viac pritom robite rovnaku prácu. plus este cerpanie OCR lebo malé deti mi bolo vycitané a dané ako dovod nizsieho platu. + zvysenie platu som sa snazil niekolko krat dohodnut teda poziadat ale vzdy to bolo zamietnute ( od septembra min roka som poziadal o zvysenie prvy krat) . a proste dnesna doba je taka ze kazdy pozera na plat , tak preco by som mal ostavat niekde kde mam nizsi plat a je so mnou zaobchadzané ako so zamestnancom inak.

@david294 a ty si sam na deti? Lebo píšeš o nižšom plate kvôli OCR.

natalka13
12. feb 2026
@biba_18

@natalka13 ja som ale nič o nedodržiavaní liečby nepísala. bude doma a bude dodržiavať liečbu napr… 🤷‍♀️

@biba_18 a ako nastupi do novej prace?🤣
Aha homeoffice🤔

biba_18
12. feb 2026

@natalka13 no napríklad. ale ja nepíšem o autorovi ako nastúpi do novej práce - ale ako zamestnávateľ nedonúti zamestnanca chodiť do práce ak on nechce…

Strana
z2