Musím dať výpoveď dva mesiace dopredu?
Dievcata,mala bude mat v auguste ,3 r.nechce naspat do prace.dovolenku uz nemam. Otazka treba dat 2 mes vypoved? Alebo zavolam, ze nenastipim?
Ako je to d urad prace? Tam sa prihlasit az v septembri? Dakujem, chcem byt aspon 3 mes doma kvoli skolke
podla mna je blbosť prísť o prácu kvôli 3 mesiacom, ktoré chceš byť doma pri škôlkárke.
To sa dá riešiť úplne inak - napr. zostať na neplatenej "predĺženej materskej" tie 3 mesiace, a potom nastúpiť do práce.
Ja som nastupovala do práce súbežne s nástupom detí do škôlky a prežili sme to ... dcéra s trochu viac slzičkami, syn v úplnej pohode. Na adaptáciu sme mali 2 dni a basta. Pri prvej dcere mi pomáhala aj moja mama, ked moc plakala, vzala ju domov skôr (ale to sa dá aj ak nemáš babky, dohodnúť sa s nejakou staršou pani alebo študentkou,a by ti vybrala dieťa skôr) a mám celkom dobrý pracovný čas, takže sa to dalo. Neviem, kde ty pracuješ a či ti tá práca nevyhovuje z iných dôvodov (ďaleké cestovanie, práca na smeny...)
Na úrad práce sa musíš prihlásiť do 8 dní od zmeny, teda nie až v septembri, ale od skončenia RD a/alebo skončenia pracovného pomeru. A nikto nezaručí, že budeš 3 mesiace doma, oni ťa budú posielať hľadať si prácu, nebudeš tam registrovaná len tak.
Čo sa týka výpovede, to sa najlepšie dohodneš priamo so zamestnávateľom, či bude trvať na výpovednej lehote, alebo nie. Niektorí sú v tomto celkom ústretoví. prípadne sa skús dohodnúť na úprave prac. času (mamičky na to majú nárok), čiastočnom úväzku...
@zuzanag1 záleží od rokov ak si tam pracovala rok máš výpovednú dobu jeden mesiac ak si pracovala 2 a viac výpovedná doba je 2 mesiace.
Pokiaľ chceš spraviť že jednoducho neprídeš do roboty môže sa stať to, že zamestnávateľ ti nemusí vyplatiť plat neprišla si do roboty nedala si vedieť musíš niesť aj následky.
Horší prípad môže ti dať paragraf a si v riti... S tým sa už ťažko zamestnáva kolegyňa to tak riešila má paragraf a nemôže sa zamestnat
@zuzanag1 Navrhni dohodu o skonceni PP k dátumu aky chces. Ak nepodpisu, tak vypoved s vypovednou dobou. Ak mas 2-mesacnu vyp.dobu tak daj vypoved v maji 2018, vyp.doba bude plynut od 1.6.-31.7.2018. Po skončení RD na UPSVaR a požiadať o podporu. Skoda,ze už nemáš dovolenku-mohla si mat aj max.podporu. Si ju vycerpala medzi MD a RD?
@lillystranska PP trva skoro 3roky urcite a viac, nakolko je na RD. Nevieme kolko tam pracovala pred nástupom na MD.
@zuzanag1 Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej
a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,
b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.
Oprava 3 mesiace beriem spat
Ahojte, mohla by som sa i ja pridať do diskusie? Potrebovala by som sa poradiť. O mesiac (3.2.) mi končí RD, moju prac. pozíciu zrušili, takže predpokladám, že mi nebudú mať akú prácu ponúknuť , a preto očakávam, že mi dajú výpoveď. V spoločnosti pracujem od r. 2005 (čiže necelých 13 r.) Prosím je lepšie, aby mi dali výpoveď ony alebo je rozumnejšia dohoda o skončení PP, budem mať nárok i na odstupné a nejakú výpovednú dobu? Vôbec sa v tom nevyznám a nerada by som urobila nejakú chybu. Ďakujem za každú radu.
@evittam Vďaka. Ano, oznámenie som už poslala.
Takže zjednodušene povedané: ak mi dá zamestnávateľ výpoveď, budem mať nárok na výpovednú dobu i odstupné a ak bude PP ukončený dohodou , tak budem mať nárok len na odstupné (inak myslela som , že vtedy na odstupné nárok nevzniká). Dovolenku určite ešte mám, viem, že vzniká na ňu nárok i počas čerpania MD ale koľko dní to bude nemám poňatia. Dá sa to nejako vypočítať?

@zuzanag1 skus sa dohodnut na ukonceni prac.pomeru. ved iste maju za Teba docasnu nahradu, a kedze chces ukoncip PP, a s nou boli spokojni, tak ostane 🙂