Nárok na lekára 7 dní. Čo to znamené v praxi?
Dobrý deń,
chcela by som sa opýtať, ako si mám vysvetliť že zamestnanec má nárok na 7 dní návštevu u lekára.
Berie sa to že jeden deň nároku je 8 hod ( podľa pracovného úväzku) alebo 24 hod.?
Ked prinesiem potrvdenie na celý deň - myslí sa tým že sa mi zníži celý deň nároku alebo 8 hodín ( ako mám pracovný úväzok)?
dakujem za info
a ako oni vedia z toho potvrdenia kolko som bola preč spätne ked tam nie je uvedený čas? automaticky budú počítať 4 hodiny?
Na priepustke predsa musíš mať uvedený čas odchodu z práce a čas návratu do práce, samozrejme že sa počíta aj samotná cesta k lekárovi, teda celý čas, po kedy nie si prítomná na pracovisku.
ak má 8hodinový prac. den = 40hod. prac. týžden, tak má nárok na 8hod x 7dní plateného volna nevyhnutný čas na vyšetrenia u lekára ... t.j. odrátavajú to podla skutočných hodín, kedy si nepracovala a mala si potvrdenie od lekára o absolvovaní vyšetrenia, ošetrenia....
Ak napr. pracuješ od 8 do 16,30 (pol hod. prestávka), ráno ideš lekárovi, a ten ti dá napr. odchod o 11hod, prídeš do práce o 12hod (lebo dochádzaš), tak ti odráta mzdárka čas od 8 do 12hod teda 4hodíny. atd. Niekde nerobia problém, ak donesieš doklad od lekára a nemáš tam žiadne hodiny a ospravedlnia celý den. Tam ide napr. o zvyky/predpisy vo firme, či nie si problémový pracovník, akú prácu vykonávaš (iné je ak si jedna z dvoch pokladníčok v obchode, kde ta musia nahradiť a iné ak robíš napr. v účtovnej firme a svoju prácu aj tak musíš dorobiť, či chýbaš 2hod alebo celý den, nikto to za teba nespraví)... je to individuálne

@pipinka1 je to 42 hodín celkom, čiže 7 dní po 6 hodín. Ak má firma pohyblivý pracovný čas s povinnou prítomnosťou na pracovisku napr. 6 hodín, tak je to 7 dní. Tých 42 hodin však môžeš čerpať aj postupne, napr. si u lekára na priepustku 2 hodiny tak sa odčítajú 2 hodiny, celkovo to však nesmie byť viac ako 42 hodín za rok.