icon

Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa chodí so mnou autom kolegyňa

7. máj 2022

Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa vozím domov kolegyňu. Keďže keď sme išli z práce domov opýtala sa ma kde bývam a či môže ísť somnou. Mám to po ceste, býva tým istým smerom ako ja .. len sa chcem spýtať, keďže nie sme nejaké veľké kamarátky keďže sa aj tak nepoznáme ešte, a je o 20 rokov staršia odomna tak čo by ste pýtali peniaze za cestu aj keď býva rovnakým smerom ako ja ? Neviem keby som ju mala rada aspoň tak jasné nerobí mi to problém.. lenže ja ju nepoznam a plus nemáme sa o čom až tak rozprávať akože není zla ale je taká nemasna neslana pre mňa... A už tam pracujem 2 týždne a vkuse automaticky ide somnou do auta....

melonik7
7. máj 2022

Ja by som peniaze nepytala...tym padom si ju "priviazes" a budes vozit kazdy den, bude to ocakavat.

Mne osobne by to nevyhovovalo, po praci mat este "spolocnost", niekomu sa pri odchode prisposobovat a hlavne nemat tu volnost byt sama so sebou

kormino
7. máj 2022

Mňa vozila 20 rokov kolegyňa,lebo ja som nemala auto a firma sa nachádzala medzi dvoma dedinami.Dalo sa tam dostať len autom,alebo na bicykli.Mne to ale navrhla ona sama,lebo sme aj kamošky.Peniaze som jej chcela dať hneď po týždni,skoro sa urazila.My si ale aj teraz vymieňame produkty zo záhrady,a to už ani nie sme kolegyne.Teraz už mám auto ,som v inej práci s nemám problém odviesť,samozrejme peniaze neberiem

annav
7. máj 2022

Dalsia skusenost: dva roky som vozila kamaratke syna do skoly a zo skoly, skoro kazdy den. Ist preňho bola 5 minut zachadzka a čakali sme, kym nastupi dalsich min.5 minut.

Zo skoly vychadzal aj o 20 minut neskor ako moje deti a kolkokrat sme ho museli aj hladat. Deti sa po skusenosti s tou susedou uz nechceli v aute rozpravat. Naco to je, ked sa nemozem v klude s mojimi detmi v aute porozpravat. S tým chlapcom neboli kamaráti a ani on ich nemal rad.

Dva roky sme to vydrzali s presvedcenim, ze ľuďom treba pomahat. Nic sme za to nebrali. A potom som si uvedpmila, ze ja pomáham a mam stare 15 rocne auto a som sama na rozvoz mojich deti. Ta rodina mala 3 auta, podstatne novsie a troch soferov, ktorí ich maleho mohli vozit do školy.

Teraz si vozím len svoje deti a sme stastnejsi, mame svoje sukromie, nemusime sa stale niekomu vysvetlovat, kedy mame aky program. A ušetrili sme strasne vela casu! Nemusime odbáčať a vyckavat a zhanat ine dieťa.

joannita
7. máj 2022

Ja sa nestacim divit co tu citam, hlavne to, kolko ludi ma taky nazor.
Ja bezne beriem kolegov autom z roboty a vysadim ich po ceste niekde a mne by bolo mega trapne pytat od nich peniaze.

ckocka
7. máj 2022

@dadis Ak to tebe nevadí a robíš to s radosťou je to úplne v poriadku a nikto ti to nezakazuje. A ak to niekomu vadí je to tiež úplne v poriadku a musí si urobiť poriadok sám.

nikdenikto
7. máj 2022

Ešte mi napadlo, ťa kolegyňa je nesofer alebo nemajú k dispozii auto? Lebo ak chodila do práce busom/pešo len pre ušetrenie nákladov mohli by ste sa aspoň striedať pokiaľ má auto a je šofér.

alexka89
7. máj 2022

A ráno do práce ako chodí? ....či tiež s tebou? čakávás ju ráno či ona ťa čaká pri aute už?ak chodí pešo ráno do práce tak vie hádam aj z práce ísť nie?

dadis
7. máj 2022

@ckocka Ved v poriadku, len ma sokovalo, kolko ludi ma iny pristup.

alexka89
7. máj 2022

Si jej hneď prvý deň mala povedať že ty nechodis hneď domov keď sa ťa pýtala kde bývaš....teraz po 2tyzdnoch sa vyhovárať je také už napadne

mooonika1975
7. máj 2022

@annav ježisi, toto isté som aj ja zažila, decko jedno sme vozili, rodičia veget, po všetkych akciach, atrakciach, jednodňoých výletoch, krúžkoch, tiež ho nejako extra nemuseli moje deti, bol vychcaný už od mala, RAZ jediný raz mal zobrať môjho na výlet s rodičmi, tak zobral iného. NIKDY VIAC a dokonca veľmi ostro som to dala pocitiť. Skončilo to, otras ti rodičia.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dadis
7. máj 2022

@elizabet173 Milion ludi som v aute vozila, aj mna, aj moje deti, aj ja kopec cudzich deti, aj dnes isla dcera v mikrobuse na preteky..a sa mame vsetci zuctovat, plus si platit nejake poistenie zodpovednosti za skody? Este som v slovenskych realiach nepocula o takom procese, ze niekto niekoho viezol z dobrej vole, havaroval a musel mu platit odskodne. Posli link prosim. Ved to su normalne medziludske vztahy. Ak ste s kolegynou dohodnute na spolocnych jazdach a zdielate naklady je to v poriadku. Ja to beriem tak, ze raz pomozem kolegynu, raz ona mne, raz odvezem deti na preteky ja, inokedy iny rodic. Nikdy si peniaze nepytame. Je to o elementarnej ludskej spolupatricnosti. A ano, autorka/kolegyna mohla otvorit temu zdielania cesty do prace, ak to robi kazdy den. Ale chce to vobec? Skor jej vadi, ze niekoho musi viezt? Nepochopim, ako niekomu moze vadit niekomu pomoct. Ak citi, ze jej pomoc zneuziva (mmch su to 2tyzdne a nie 2 mesiace ani roky) neciti od nej vdacnost ani snahu o revans, nech si otvori usta..ale nech si sama uzrejmi, ci chce radsej shareovat naklady alebo mat svaty pokoj od vsetkych..

ckocka
7. máj 2022

@dadis Ten kto sa takto vozí na tom profituje, plus zodpovednosť vodiča. Spolujazda je dobré riešenie z viacerých uhlov pohľadu, ale "prenájom" cudzieho majetku a prácu ktorú za nás niekto urobí predsa bežne zvykneme zaplatiť, tak prečo nie v tomto prípade?

moonlight1210
7. máj 2022

@dadis autorka ju ani moc nechce vozit. Nie su si blizke, nemaju sa o com bavit, je jej to neprijemne.
A ak nejak ju vozit musi, lebo jej nevie zatial povedat nie (citi sa jej najskor zaviazana za to zaucanie a ze je starsia od nej), tak by bola rada, keby aspon na benzin zo slusnosti prispela.

Pretoze ona nie je gratis taxi.

dadis
7. máj 2022

Boze baby, nie je vsetko o peniazoch 🙄

moonlight1210
7. máj 2022

Kamoska, este za mlada, mala takto kolegu, starsieho pana, ktory ju prvy den poziadal, ked prsalo, slovami: pocuj, ty ides do mesta, vezmi ma so sebou.
Zarazilo ju to, no ucili ju ucte k starsim, tak ho vzala. Od toho dna to povazoval za samozrejmost, a ked odchadzala, vzdy sa zdvihol, ze: pockaj na mna, idem s tebou.
Potom zazila, ze za nou dosiel rano a povedal jej: bolo by fajn, keby si dnes skoncila o tretej, potrebujem ist skor domov. (Preto jej to prisiel povedat rano, aby si uz naplanovala den podla jeho potreby.)
A vrchol bol, ked sa mu ospravedlnila (!), ze dnes ho nezavezie, lebo ma svoje vybavovanie v meste a on sa rozculil, ze co ako ma on teraz robit, ze s nou pocital. A ze nech ho teda zavezie domov a vrati sa vybavit si svoje veci do mesta. Namietla, ze to takto nestihne. Tak sa uracil, ze je ochotny skoncit dnes skor, aby ho stihla zaviest a vratit sa. A v podstate jej dal pocitit, ze nebude kvoli nej stihat svoju pracu.
To uz jej spadla sanka, vzburila sa a starsi-nestarsi, ucta-neucta, nalozila mu slovne hubovej polievky a viac ho nevzala. Ani on nemal viac odvahu sa ozvat.
Potom prisiel novy kolega, hned ho skusil tiez takto “osedlat” odvozmi, ale ten ho rovno odmietol.
Tak chodil potom busom, ako chodil aj vzdy predtym.

ckocka
7. máj 2022

@dadis Všetko nie, ale ak sa jedná o tvoju aktivitu ty určuješ či za dobré slovo alebo mrzký groš.

dadis
7. máj 2022

@ckocka Jasne, kazdy sme nejaky. Ja rada pomaham, robim to preto, lebo mam ludi rada a sama mam z tohi dobry pocit, ked pomozem. A pomahaju velmi ludia aj mne.

ckocka
7. máj 2022

@dadis To je pekné. Nech ti to vydrží bez sklamania.

mufka1
7. máj 2022

Pozri keby s tebou išla do auta povec ,že niekde ideš a hotovo správ to raz ,dva krát, trikrát a prestane .Najlepšie sa zbaviť lebo potom nebudeš mať vôbec pokoj .

h2
7. máj 2022

@thoughtfulweirdo Nemyslím si, že s tým má problém väčšina. Komentáre sú tu podľa toho, že autorke to vadí. A niečo iné je, keď sa tebe niekto ponúkne sám od seba, ako keď sa dotyčná rovno autorke posadí do auta a berie to, ako samozrejmosť.
Existujú takíto využívační ľudia, tiež som poznala jednu takúto osobu. Hneď v prvý deň, ako sme sa spoznali, sa ma opýtala, čo robím (zamestnanie) a hneď mala problém, ktorý som jej mala pomôcť vyriešiť. Aj som jej pomohla, všetko som jej pozisťovala, vytlačila potrebné dokumenty, veď sme ľudia a keď môžem, pomôžem. Potom raz bola u nás, prišiel môj muž a hneď aj od neho chcela čosi, čo by zase on cez svoju prácu mohol pre ňu vybaviť. Videli sa vtedy prvý raz, myslela som, že sa mi sníva. Našťastie, on ju hneď upratal, slušne, samozrejme, ale jednoznačne odmietol. Ona potom po istom čase ešte zase niečo chcela odo mňa, ale už som vedela, čo je zač, tak som rovno odmietla a dnes už nie sme v kontakte.

alanko20
7. máj 2022

Ved po praci nechodis do obchodu, potravin, drogerie, obcas povedz, ze si ides vyskusat nejake tenisky, na postu, bezne si ludia po praci vybavuju podobne zalezitosti. Pokial nepracujete do 22.00 napr. Je to ale divne.

ysseba
7. máj 2022

Mne by to tiež vadilo. A stopla by som to. Ja by som jej povedala, že už ju nemôžeš brávať, lebo si sa dohodla s mamou/sestrou/svokrou/kamoškou alebo niekým, že po robote budeš chodiť kvôli niečomu. Niečo si vymyslíš. Alebo jej povedz pravdu. I keď to sa určite urazí, priateľku v nej nepotrebuješ mať, ale ani nepriateľku, preto by som si radšej niečo vymyslela 🙈

evelyn226
7. máj 2022

@panelacikova ďakujem veľmi pekne 😊 kto chce porozumie pochopí a nebude sa hned urážať ako som pisala vyššie. Je to o komunikácii ale nepomoze si clovek, ked ta druha osoba, osoby tomu nerozumejú a potrebujú si nieco dokazovať a podobne. Skúseností mam viac ale toto bola moja prvá praca a bola som sikovna keby nie tak by ma vyhodili. Takto som pre svoj pokoj a psychickú pohodu odisla ja. Bavila ma práca iked plat bol hrozný. Tabuľkový statna sprava... Keby sa to dalo riešiť inak tak by som ale nedalo sa.
Nuz ale treba so svojim cistym svedomim sa zachovať voci inej osobe a pripadne ak je ta osoba falosna, urazliva atd trosku vypočítavo, aby ta osoba pochopila co jej človek hovori v tomto pripade kolegyni vysvetliť o co ide ale tak aby tomu rozumela a nebola urazena, nerobila problémy a aj autorka aby mala pokoj a ciste svedomie. Cim dlhšie to trva tym tazsie sa z toho vychádza

ummimaryam
7. máj 2022

To ľudia fakt nemajú ani základný chochmes? Ona sa ti proste votrie a zadarmo sa vyváža? Nemá chrbtovú kosť? Najmä dnes, keď si ceny pohonných hmôt hrozne vysoké? Určite to stopni, povedz jej že už ju nemôžeš voziť lebo niečo máš, nechceš ísť do detailov, a hotovo.

ceklis
7. máj 2022

@dadis pomáhaš aj takým, ktorí to “využívajú”? A aj z toho máš dobrý pocit?

autor
7. máj 2022

@mamula20 no len to že keď máme nočnú tak po nočnej kde inde by som išla.. jedine domov .. tak skúsim na rannej ju odmietnuť a snáď to pochopí a nebude sa trepať potom ku mne keď budem mať nocnu..
A ma napadlo že keby jej navrhnem že by sme sa skladali na benzín lebo tiež nejazdim zaadarmo a keby mi povie ona že načo keď ideme tým istým smerom? Tak čo jej na to povedať... Že ja tiež nejazdim zadarmo ? .. veď nesom free taxi dofrasa.... Keby ju mám aspoň rada nepoviem nič prisaham vozím ju. Ale ona sa mi protivy strašne slizka je a falošná a nechcem takého človeka brat

ibrunova
7. máj 2022

No v tomto konkrétnom prípade by mala ona sama ponúknuť, že ti bude prispievať, a ty môžeš povedať ok alebo nechcem peniaze. Ona nemá toľko chochmesu.. Skús jej to navrhnúť ty a čo? Možno sa urazí a aspoň budeš mať pokoj.

autor
7. máj 2022

A ešte toto je problém že bývame rovno v meste takže aj keby jej poviem že nejdem domov že idem niečo vybaviť tak mesto je tým smerom kde bývame obidve .... Proste chodím autom tým istým smerom keď mi treba vybaviť čokoľvek či poštu či obchody a všetko....

prasiatko30
7. máj 2022

Ja poznam ludi co tkto chodievaju ale dohoda je zvycajne, ze zvycajne sa dohodnu viaceri a bud idu jeden tyzden v aute jedneho/dalsi tyzden v aute druheho. Alebo ten co nesoferuje prispieva na benzin.