Kolegyňa má home office, ja nie. Čo robiť?
Ahojte,
s kolegyňou robíme prakticky rovnakú prácu. Ona môže pracovať z domu dva dni v týždni, mne to vedúci opakovane zamieta bez jasného vysvetlenia. Stále len nejaké omáčky rozpráva, ale žiaden reálny dôvod. Aspoň deň by mi home office pomohol.
Začínam mať pocit, že pravidlá neplatia pre všetkých rovnako :-/
Dá sa s tým niečo robiť? Čím argumentovať? Alebo kašlať na to?
@anonym_autor ake presne omacky ti hovori veduci?
Opýtaj sa vedúceho, čo musíš urobiť preto, aby ho povolil. Kolegyňa má možno nejakú prácu navyše, pohotovosť, alebo nižší plat.
ked dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté .... ktovie, aké dohody má kolegyňa so šéfom, nevidíš jej do zmluvy
Kolegyna si mozno home-office vyjednala ako podmienku nastupu alebo pri nejakej inej prilezitosti si to vyjednala a pod., to ze robite podobnu pracu neznamena, ze mate automaticky rovnake podmienky. Ak by vsetci mali a ty nie alebo si to mala v zmluve a napriek tomu, by si nemohla, vtedy by si to mala pravo riesit. V tejto chvili mozes len opakovane ziadat a idealne aj s odovodnenim, preco nie. V com by ti aspon den home-office pomohol? Ze by si usetrila vela dochadzania, pracovala efektivnejsie, lebo by si mala vacsi klud? Lebo mne uz raz kolega ako argument dal, ze by si opral a podobne, ze tak by mu pomohol 🙂.
@anonym_autor čo máš v zmluve?
@anonym_bbe639 V zmluve nemám home office vôbec spomenutý. Práve preto ma zaujíma, či môže vedúci povoliť prácu z domu jednému človeku a druhému nie, keď robíme prakticky rovnakú prácu.
@anonym_autor ake presne omacky ti hovori veduci?
@anonym_41b7d0 Väčšinou povie len niečo v zmysle, že "momentálne to nie je vhodné", že "potrebuje mať ľudí v kancelárii" alebo že "uvidíme neskôr". Keď sa opýtam konkrétne, prečo kolegyňa môže a ja nie, tak sa priamej odpovedi skôr vyhne. Preto mám pocit, že sa ku mne nepristupuje rovnako.
@anonym_bbe639 V zmluve nemám home office vôbec spomenutý. Práve preto ma zaujíma, či môže vedúci povoliť prácu z domu jednému človeku a druhému nie, keď robíme prakticky rovnakú prácu.
@anonym_autor ak mas miesto vykonu prace v zmluve len kancelariu, tak nie je velmi o com diskutovat…
Pripadne mate mozno nieco v internej smernici, ak ani tam nie, tak nemas narok na HO.
@anonym_autor treba ist na personalne oddelenie a spytat sa, ake su podmienky HO vo Vasej spolocnosti
My máme ľudí ktorý robia iba HO, veľká časť má hybridný model ale máme aj ľudí ktorý robia iba v kancelárii. Záleží kto si aké podmienky dohodol pri nástupe. Ak nemáš v zmluve HO tak je normálne že ho nadriadený neschváli.
Úplne ťa chápem, že to vnímaš nefér. Podľa mňa to nerobí dobrú atmosféru na pracovisku a dáva len frustráciu. A úprimne nerozumiem komentárom v štýle "drž hubu a krok". Skús to stále opakovať, ale profesionálne a slušne. Argumentuj tým, že si introvert a doma sa dokážeš lepšie sústrediť a si produktívnejšia. Neviem ako to funguje u vás, ale možno by pomohlo spojiť sa s HR a komunikovať to aj cez nich, môže to pomôcť. Moc držím palce! Sama som introvert a chodiť do office každý deň by ma zabilo.
Akákoľvek žiadosť musí byt podlozena dobrými argumentami
Tie máš nachystané? Lebo v diskusii som si žiadny neprecitala
Kolegyňa možno má doma decko čo máva v škole sociálne volno, alebo opatruje starého dedka doma a ten nezvládne byt 5 dni sám, alebo chodí ona sama na nejaké liečebne procedúry
Rozprávala si sa niekedy otvorené s kolegyňou, že aj ty by si potrebovala 1-2 dni HO, že ako sa jej to podarilo vybaviť?
Takze popytaj sa aké sú podmienky nastavenia hybridného pracovného pomeru, navrhni napr 1-2 dni HO, zvyšok v kancelárii, neodporúčam žiadať HO v pondelok a v piatok. A nápis nejaký dobrý dôvod.
Debilny tipu, ze si introvert prosím tá nepis. To nemá úroveň.
Porovnaj svoje rodinné zázemie a kolegyňu, je tam nejaký rozdiel?
@anonym_autor HO, ci uz uplne alebo ciastocne je benefit povolit ti ho absolutne nemusi. U nas sa dava HO zvycajne tym co su na MD/RD a chcu skor zacat pracovat alebo maju nato vazny dovod napr kolegyna sa stara o vazne choru mamu, kym sa uvolni miesto v zariadeni. Ten kto vie chodit do prace ten chodi. HO nie je povinnost zamestnavatela umoznit. U nas sa to povoluje dodatkom k zmluve, s jasne urcenym obdobim od-do pre konkretneho zamestnanca.
@anonym_41b7d0 Väčšinou povie len niečo v zmysle, že "momentálne to nie je vhodné", že "potrebuje mať ľudí v kancelárii" alebo že "uvidíme neskôr". Keď sa opýtam konkrétne, prečo kolegyňa môže a ja nie, tak sa priamej odpovedi skôr vyhne. Preto mám pocit, že sa ku mne nepristupuje rovnako.
@anonym_autor súkromná firma alebo väčší korporát či štátna sféra? ak súkromná, tak s tým nič neurobíš....ak väčší korporát či štátna sféra, zisti si čo je uvedené v kolektívnej zmluve.......inak HO sa nárokovať nedá, hlavne ak ho nemáš uvedený v zmluve.....to že kolegyňa má HO je to isté ako keby mala iný plat ako ty a robíte rovnakú prácu...možno ho mala schválený lebo má malé deti....
@anonym_autor
Ja by som ti ponukla ze mozes odist
napis mu svoju poziadavku mailom a podla toho co ti odpise preposli to. a personalne s nim na kopii ze teda ake su podmienky poskytovania
možno je s ním tvoja kolegyňa väčšia kamarátka. Nikdy nevieš ... A keby len kamarátka.
V bývalej práci som mala šéfa ktorý nebol zlý, ale poniektorí ho volali prešťatý čechúr. Po čase som aj ja vedela že prečo.
Nikdy nevieš kto aké výhody komu poskytuje.
napis mu svoju poziadavku mailom a podla toho co ti odpise preposli to. a personalne s nim na kopii ze teda ake su podmienky poskytovania
@anonym_a3df2f Teraz viac firiem znižuje počet pracovníkov s HO, chcú ich mať v kancelárii.
@anonym_a3df2f Teraz viac firiem znižuje počet pracovníkov s HO, chcú ich mať v kancelárii.
@petronelag celkom tomu nerozumiem prečo 😏
@petronelag celkom tomu nerozumiem prečo 😏
@biba_18 no napriklad vo vedlajsej teme autorka pise:
"Obaja pracujeme v IT, ja mám full time job, väčšinou som na home office, pretože sa snažím schudnúť, tak doobeda chodím cviciť, na prechádzky so psom, varím si atď. Medzi tým sa učím, riešim školu."
Takze ked ma fulltime job, kde doobeda chodi cvicit, riesi psa, vari si, medzi tym sa cez den uci a studuje, nechcem vediet kde naberie tych 8h efektivnej prace, ktoru by robila, ak by bola v kancelarii... Ano, je vela ludi co su efektivni aj doma a mozu zmaknut pracu este lepsie ako v kancli - no vzhladom na pribehy, ktore pocuvam uplne z najroznejsich prac na HO od najroznejsich typov a vekovych kategorii ludi (priamo od nich) ma nikto nepresvedci o tom, ze viac je tych, ktori to HO zneuzivaju a flakaju.
"Obaja pracujeme v IT, ja mám full time job, väčšinou som na home office, pretože sa snažím schudnúť, tak doobeda chodím cviciť, na prechádzky so psom, varím si atď. Medzi tým sa učím, riešim školu."
Takze ked ma fulltime job, kde doobeda chodi cvicit, riesi psa, vari si, medzi tym sa cez den uci a studuje, nechcem vediet kde naberie tych 8h efektivnej prace, ktoru by robila, ak by bola v kancelarii... Ano, je vela ludi co su efektivni aj doma a mozu zmaknut pracu este lepsie ako v kancli - no vzhladom na pribehy, ktore pocuvam uplne z najroznejsich prac na HO od najroznejsich typov a vekovych kategorii ludi (priamo od nich) ma nikto nepresvedci o tom, ze viac je tych, ktori to HO zneuzivaju a flakaju.
@anonym_779e4a to že niekto zneužíva HO by si mal zistiť vedúci alebo iný nadriadený. My máme vo firme 60% HO ale naozaj sme doma produktívnejší ako v kancelárii lebo máme viac kľud doma. Lenže u nás sa dá pekne zistiť kto čo robil a koľko toho urobil čiže ak by to niekto zneužíval, bolo by to jasné a mal by byť "potrestaný" len ten konkrétny človek ak si z toho robil holubník. Každopádne u nás je ťažko váľať šunky na HO a nic nerobiť alebo robiť si svoje osobné veci namiesto práce. Je na zamestnávateľovi aby si posvietil na svojich zamestnancov čo a ako robia ak pracujú z domu
To je smutné že jeden má a druhý nie a ani sa vlastne nevie prečo. Ak je to tak že jej to pomôže lebo má doma dieťa no a čo? Má mať benefity lebo si to nevie "zariadiť"? A bezdetný za "trest" chodiť do kancelárie aby rodičia mohli pracovať z domu? Alebo ak napríklad ona je snaživejšia a šikovnejšia a ty máš povesť flakača ktorý by to s najväčšou pravdepodobnosťou zneužil, treba to povedať narovinu.
@anonym_779e4a ale ja sa pýtam na dôvod pre firmu vracať ich s5 do officu… ak mám urobenú robotu a charakter mojej práce to dovoľuje - môžem ju robiť aj večer, že…
Ste len dve? Ake podmienky maju nastavene ostatni kolegovia?
Viem si predstavit ze
A. Kolegyna ma doma nejaky problem a veduci sa jej snazi ulahcit zivot,, a zaroven ti nemoze zavesit na nos preco ona a ty nie.
B. Si nemakacenko a tym padom ti neveri ze na home office budes makat a nie kukaj Love Island a zehlit.
@anonym_779e4a ale ja sa pýtam na dôvod pre firmu vracať ich s5 do officu… ak mám urobenú robotu a charakter mojej práce to dovoľuje - môžem ju robiť aj večer, že…
@biba_18 pretože ja ako koordinátor projektu chcem mat ľudí po ruke. Nechce sa mi telefónovat, vypisovať maily, zas telefonovať a zas písať
Zvolám si ľudí do officu a dám bleskovú poriadu, ktorá vyrieši to čo potrebujem
Keď sú ľudia na HO tak to trvá 10x dlhšie a aj tak často je to neefektívne
Preto mame sice u na HO, 1-2 dni, ale len na vybraných pozíciách a vybraných projektoch
@biba_18 pretože ja ako koordinátor projektu chcem mat ľudí po ruke. Nechce sa mi telefónovat, vypisovať maily, zas telefonovať a zas písať
Zvolám si ľudí do officu a dám bleskovú poriadu, ktorá vyrieši to čo potrebujem
Keď sú ľudia na HO tak to trvá 10x dlhšie a aj tak často je to neefektívne
Preto mame sice u na HO, 1-2 dni, ale len na vybraných pozíciách a vybraných projektoch
@anonym_f34bf0 u nás také niečo nemáme - a u nás tiež rušia HO. síce dôvod tuším, ale je to blbosť . u nás určite…
Možno záleží ako dlho si v práci, u mňa napríklad šéfka povolila HO až keď nový človek ukázal, že vie pracovať samostatne a zvláda svoju prácu. Spýtaj sa tej druhej kolegyne či od začiatku mala HO a podobne, niečo za tým možno bude prečo ešte nemáš aj ty HO.

@anonym_autor čo máš v zmluve?