Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa chodí so mnou autom kolegyňa
Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa vozím domov kolegyňu. Keďže keď sme išli z práce domov opýtala sa ma kde bývam a či môže ísť somnou. Mám to po ceste, býva tým istým smerom ako ja .. len sa chcem spýtať, keďže nie sme nejaké veľké kamarátky keďže sa aj tak nepoznáme ešte, a je o 20 rokov staršia odomna tak čo by ste pýtali peniaze za cestu aj keď býva rovnakým smerom ako ja ? Neviem keby som ju mala rada aspoň tak jasné nerobí mi to problém.. lenže ja ju nepoznam a plus nemáme sa o čom až tak rozprávať akože není zla ale je taká nemasna neslana pre mňa... A už tam pracujem 2 týždne a vkuse automaticky ide somnou do auta....
Je to zapeklitá situcia, zvlášť keď ti je dotyčná ešte aj nesympatická. Vyhovárať sa je také oničom. Asi by som nachvíľu zrušila auto (je v servise), čo najviac by som sa jej vyhýbala a potom ak by išla opäť rovno k autu jej povedala, že ju už voziť nebudem.
.. tu ani tak nejde o peniaze ... je to otravne , neprijemne mat stale niekoho cudzieho v aute, prisposobovat sa, nevediet sa zbavit ..este ju ani poriadne nepoznas, ona ta zjavne vyuziva, vsak ved zadara sa vezie ...je to cele obmedzujuce ... nemozes zrazu zmenit plan lebo uz ti sedi v aute ...musis vediet povedat nie... skus najprv ako radili vyssie ..., ze uz nieco mas atd ... snad pochopi... a ak nie ...povedat priamo, ze nikoho nebudes vozit..ved ide bus , popripade nech si kupi auto atd atd ...
Povedz jej, že si šofér začiatočník a že sa bojíš cudzích brať.
Tak chodievj chvilu busom/peso/bicyklom, aby sa odnaucila, alebo jej povedz jeden vecer ked ju budes zavazat, ze auto ide na tyzden do servisu, ze ci nevezme ona naoplatku auto alebo potom nech zaplati benzin.
Alebo sa vyhovor ze dnes ides opacnym smerom, ju prd do toho kam ides. A aj keby ides do mesta,nnemas cas ju zavazat, ponahlas sa na stretnutie v banke, k lekarovi.
Mňa berie tiež kolegyňa z práce ,ma to po ceste , sme.suoer kamošky, samozrejme že jej od prvej chvíle zato platím , ak by to bolo že spustíme sa dole cestou a za.minutu vystupuje tak nie ale in ak ano
Keby Ti platila by si ju chcela voziť? Či ani tak nie? Ak nie, tak treba to nejako elegantne ukončiť.
Sak jej povedz, ze dnes domov nejdes, ze nieco este mas. Mas 20, hadam nechodis po praci vzdy hned domov..
Ale veď ty nemusíš vysvetľovať co a kam si ideš vybavovať,nie si povinná dopodrobna nič vysvetľovať,povieš len tento týždeň vas neviem zobrať lebo niečo mám. Toto stačí. Ked sa opyta akym smerom,neodpovies,alebo môžeš ešte povedať,prepáčte teraz mi to nevyhovuje lebo niečo mám. Potom to ešte párkrát opakuj ak je dostatočne vnimava,malo by jej to dôjsť. Alebo ďalšia možnosť je v pol ceste zastaviť trebárs každý deň,a dakde si zájsť,obchod hocičo a nechať ju čakať ked aj 2 tyzdne v kuse,keď sa opyta kde toľko trcis a či je to nutné povieš len zas ze áno,a nemusíš nič vysvetľovať.
ahoj, necitala som tych 5 stran diskusie, ale tiez by sa mi nepacilo vozit kazdy den kolegynu ktoru nepoznam a ktorej som to neponukla.
asi nie si velmi asertivna (to ani ja), ale asi by som jej jeden den pocas dna jej povedala ze dnes ides niekam inam, takze ju nevezmes alebo si normalne vypocitaj kolko ta stoji benzin, povedz jej to a nech ti prispieva na cestu.
Ja cestujem každý deň takmer 50km do práce a 50km späť. Po 20km ku mne nastupuje kolegyňa - máme sa radi, sme kamarátky, no na cestu mi prispieva (myslím, že v cene autobusového lístka). Za prvé jazdy som nechcela nič, no teraz spolu chodíme dennodenne a sama na prispievaní trvá. Nevadí mi ju voziť. Ja kebyže som v situácii spolujazdca, radšej vodičovi prispejem na cestu dajme tomu 1-1,50e (ktoré by ma aj tak stál lístok), no mám ráno ušetrenú viac ako hodinu času, poobede častokrát aj 2 hodiny. V podstate si neviem predstaviť, že by som sa dala pravidelne voziť zadarmo. Pokiaľ niekoho zoberiem raz za čas, pristavím sa, keď vidím, že ide niekto známy z vlaku, vtedy je to samozrejme láskavosť, no pokiaľ je to na dennodennej báze, je to podľa mňa o inom. Ako už niekto spomínal, je to win win - ja mám lacnejšiu cestu a spolujazdec ušetrí čas a má pohodlie. Pokiaľ náhodou nejdem priamo domov, nič sa nedeje, ide autobusom. No ak by sa mi bez opýtania niekto pravidelne tlačil do auta (nezávisle od veku a nášho vzťahu), tiež by sa mi to nepáčilo, no ja som povaha, ktorá by nevydržala byť dlho ticho. Asi by som začala výhovorku, ak by to nepomohlo, povedala by som jej na rovinu, že sa mi to nepáči.
Povedzte,že idete niečo vybavovať , ale takmer každý deňjej to treba povedať, niektorí ľudia nemajú radar, neznášam to
Ja teda zasnem co tu citam, mam sluzobne auto a praca domov idem asi tak 5dni z 20tich, ved bezne nakupy,kruzky, proste pochodzky. Sama ked som bez auta a poprosim kolegov tak len v rezime ze ho neobmedzujem a prisposobujem sa. Takejto pani ktoru vozis dokonca za vlastne a ani nechces, by som rano proste oznamila, ze nech so mnou s odvozom nerata, lebo mam ine plany. Ake? Prepacte ale to je moja vec, pekny den prajem.
Ja by som ju vozila ešte 2 týždne a následne povedala, že sa auto pokazilo, oprava stála 2000€ a kedže si ju vozila mesiac zadarmo, mala podieľať 1/12tinou na oprave auta 😀
Tiež som to zažila,kolegyňa sa mi nasilu nasáčkovala do auta po práci a neskôr už aj ráno,takže aj pred službou aj po službe.Pri tom jej autobus mal zastávku hneď pred jej domom.Chvíľu som vydržala,ale potom som jej slušne povedala,že to vnímam ako využívanie,že ju už nebudem a nechcem voziť.Vôbec nešlo o peniaze,zastávka pred domom a ona potrebovala odvoz autom.A vôbec sme nerobili spolu na oddelení neboli sme ani kamošky.Prestala ma zdraviť,našla si inú taxikárku,ktorá poza jej chrbta nadávala,že ju musí voziť.
Pytat si peniaze je totalne trapne. To by ma nenapadlo. Vsak s tym nemas naklad, ked ides rovnakym smerom. Ale zase na druhej strane nechapem, preco si sada automaticky do auta. Jednoducho jej par krat povedat, ze sa ti to nehodi
@elizabet173 Ale ja nehovorim, ze ju ma denne vozit, ked tak obcas. Ale za toto by som si peniaze nikdy nevypytala. Uznavam, ze je to od kolegyni dost drze sa takto automaticky kazdy den nanominovat. To by mi tiez vadilo
@elizabet173 Ale ja to chapem. Ani netvrdim, ze to je ok. Peniaze by som ale nepytala. Beriem to ako pomoc. Bud to chcem robit alebo nie. Ak jej to vadi, nech to nerobi. Podla mna jej skor vadi kolegyna ako taka a bude jaj vadit nadalej bez ohladu na peniaze
@mircalla pomáhať sa ma ľuďom ktori sú dobrý a nie falošným. Dnes som jej povedala že nesom free taxi :D a mi povedala že mám skapat a že povie vedúcemu že mi ide praca zle.. Takže asi tak.. len sa mi potvrdilo že tento človek nieje v poriadku. Keď sa mi chce pomstiebst zato že ju nebudem voziť. Milá bola dokedy som ju vozila. Nevozim ju uz a ukázala sa
@anonym Myslim, ze si si celu temu vymyslela.....Nabuduce sa treba viac snazit, aby to vyznelo doveryhodnejsie
@mircalla nehovor. Ďalšia chytrana

Autorka: Je uplne jedno ci sa to ma, nema proste ti to vadi a nechces v tom pokracovat. Najskor by som povedala, par krat za sebou, ze ides inym smerom (nevysvetlovat, nevymyslat si, staci "dnes idem inym smerom"). Ak pochopi super. Ak nepochopi, slusne vysvetlit, ze nie vzdy ti to vyhovuje. Ze ak bude prsat, snezit...a pojdes tym smerom, ze rada zoberies, ale nie vzdy sa ti da, tak radsej nech sa na teba nespolieha. Ak ani vtedy nepochopi (to uz fakt by musel byt ignorant), tak povedat razne NIE.