icon

Nepríjemné otázky pri pracovných pohovoroch

25. apr 2025

Mám sa vrátiť po rodičovskom období do práce, hľadám si a dnes som našla ponuku v ktorej bolo uvedené, že hľadajú na administratívu a vybavovanie telefonátov, komunikácia s klientmi, ak ťa naša ponuka zaujala pošli nám váš životopis.
Žiadny email tam nebol,len číslo.
Bolo to okolo 6 ráno,tak som tam zanechala sms, kam mám poslať životopis a poďakovala som a pozdravila.
Len žiaľ, nepodpísala som sa priezviskom.

O pol 9 mi odtiaľ volala pani a spustila na mňa, že kto jej písal smsku že sa ani nepodpísal a ona nevie s kým hovorí. Ona mi volala ale vôbec sa mi nepredstavila a mne to išla vytknúť a ani nepozdravila....
Samozrejme do telefónu som sa jej predstavila....potom sa ma pýtala kde som čo som teraz a keď som povedala, že doteraz som bola RD, tak sa ma spýtala že koľko mám detí.
Ja neviem, mám z toho taký zvláštny pocit,veď to je každého osobná vec koľko má detí.
Má vôbec právo na tieto otázky?

autor
25. apr 2025
@patka06

Píšeš, že máš VŠ - zaujímaš sa o adminstratívnu prácu, mala by si poznať základ komunikácie: pracovné záležitosti sa vybavujú po 8.00 t.j. v predpokladanej pracovnej dobe
a samozrejme ak píšem cudzej osobe, nesmie chýbať podpis

@patka06 tá cudzia osoba mi volala, zdvihla som, pozdravila sa a predstavila. Tá volajúca cudzia osoba ani neodzdravila ani sa nepredstavila. V tom prípade ani ona nepozná základ komunikácie.

autor
25. apr 2025
@patka06

Ešte ti poradím, pred tým ako reaguješ na ponuku, snaž sa o firme získať info cez Google

@patka06 ono takto. Ani neviem ako sa firma volá. V inzeráte sa to neuvádza :D
A do telefónu nepovedala ani meno ani názov firmy 🫣🫣

tamtamka26
25. apr 2025

tak neviem, keď napíšu, že zavolaj, tak zavolaj v normálnu hodinu a nepíš SMS. Hučať po tebe určite nemala, ale to vypovedá o serióznosti ponuky aj "firmy". za ďalšie - prac.ponuky hľadať na bazoši - bez komentára...🙄

hopatko
25. apr 2025

Je podla mna uplne jedno kedy a v akom case reagujes na pracovny inzerat. ALE nie je v poriadku, ak posielas SMS cudziemu cloveku za cokolvek a ako dospela osoba sa ani nepodpises menom a priezviskom...aby nam neunikla pointa tohto prispevku 🙂

mircalla
25. apr 2025

@autor Nikomu nepisem o 6 hod. Ale dolezitejsie seriozny job sa nehlada na bazosi. Ty si nikdy nepracovala? Ani vo sne by ma to nenapadlo hladat si job na bazosi, maximalne daky telemarketing

patka06
25. apr 2025

Jasné, že nepozná, to by sa správala úplne inak
Len som ti chcela poradiť, keď sa budeš zaujímať o prácu v serioznej spoločnosti
Čo to to určite nebola,
Pre zaujímavosť by som si dala vyhľadať do Google aj tel.č. - či tam nie sú nejaké recenzie

autor
25. apr 2025
@hopatko

Je podla mna uplne jedno kedy a v akom case reagujes na pracovny inzerat. ALE nie je v poriadku, ak posielas SMS cudziemu cloveku za cokolvek a ako dospela osoba sa ani nepodpises menom a priezviskom...aby nam neunikla pointa tohto prispevku 🙂

@hopatko v maile to mám nastavené automaticky s podpisom, neuvedomila som si, ale nemrzí ma to,lebo i tak, čo ju je po tom koľko mám detí. Nech si hľadá takú, ktorá jej do roka odíde na MD 😁

hopatko
25. apr 2025
@anonym_autor

@hopatko v maile to mám nastavené automaticky s podpisom, neuvedomila som si, ale nemrzí ma to,lebo i tak, čo ju je po tom koľko mám detí. Nech si hľadá takú, ktorá jej do roka odíde na MD 😁

@autorka aj to je pristup...nebudem hodnotit. Ale prehodnot tvoj postoj, mozno tak najdes lahsie aj serioznu pracu.

nelca84
25. apr 2025

Odhliadnuc od toho, ze to nebude seriozna firma, to naozaj reagujes na pracovnu ponuku sms-kou? To mi tiez nepride seriozne.

autor
25. apr 2025
@hopatko

@autorka aj to je pristup...nebudem hodnotit. Ale prehodnot tvoj postoj, mozno tak najdes lahsie aj serioznu pracu.

@hopatko 🙂

autor
25. apr 2025
@nelca84

Odhliadnuc od toho, ze to nebude seriozna firma, to naozaj reagujes na pracovnu ponuku sms-kou? To mi tiez nepride seriozne.

@nelca84 asi to tak bude ako píšeš

luccija
25. apr 2025

Nikam ani nechoď.

mircalla
25. apr 2025
@patka06

Ešte ti poradím, pred tým ako reaguješ na ponuku, snaž sa o firme získať info cez Google

@patka06 Tam urcite nic o firme ani nebolo, to su take ghost firmy

@autor Hoci je to len brigada, odporucam portaly na brigady ci profesiu, je ich dost. Bazos je to posledne, kde by som si hladala pracu. Pani bude asi dobra chudera, co zodpoveda zrejme aj tomu, ze to inzeruju na bazosi. Na druhej strane pisat sms o 6 je trosku moc

lenka188
25. apr 2025

Prva vec, ak hladas serioznu pracu/brigadu, tak nehladaj na na bazosi 🙈 a nereaguj na ponuky kde nie je uvedeny ani nazov spolocnosti. Ved z toho doslova krici, ze to bude nejaka shit robota alebo podvod. A sms o 6 rano, no dobre, bolo to asi nevhodne, ale tak reakcia potencialneho nadriadeneho tiez nebola vobec v poriadku. Ked by to mne osobne tak velmi vadilo, tak sa proste kandidatovi neozvem a uz vobec ho nevolam na osobne stretnutie. Takze rada, na toto sa vykasli a chod na profesiu alebo ine seriozne stranky a posli si zivotopisy.

mircalla
25. apr 2025
@lenka188

Prva vec, ak hladas serioznu pracu/brigadu, tak nehladaj na na bazosi 🙈 a nereaguj na ponuky kde nie je uvedeny ani nazov spolocnosti. Ved z toho doslova krici, ze to bude nejaka shit robota alebo podvod. A sms o 6 rano, no dobre, bolo to asi nevhodne, ale tak reakcia potencialneho nadriadeneho tiez nebola vobec v poriadku. Ked by to mne osobne tak velmi vadilo, tak sa proste kandidatovi neozvem a uz vobec ho nevolam na osobne stretnutie. Takze rada, na toto sa vykasli a chod na profesiu alebo ine seriozne stranky a posli si zivotopisy.

@lenka188 To nebol urcite ani potencionany nadriadeny, ale daka osoba co mala namotat na tu pracu ludi (zjavne bez akychkolvek komunikacnych zrucnosti)

mircalla
25. apr 2025
@nelca84

@nelca84 Ano, suhlasim....ani sms nie je vhodny sposob

autor
25. apr 2025
@lenka188

@lenka188 súhlasím dievčatá, ono z profesie sa ani neozvú koľkokrát 🫣

autor
25. apr 2025
@mircalla

@nelca84 Ano, suhlasim....ani sms nie je vhodny sposob

@mircalla volala som jej ospravedlnila sa a zrušila to. Ale bola nepríjemná .....

yelena159
25. apr 2025

Takže máš VŠ. Reagovala si na ponuku z Bazošu. Reagovala si na ňu SMS-kou. O šiestej ráno. Nepodpísala si sa. V tom inzeráte nebol ani názov tej firmy a napriek tomu si sa ozvala. Jeden prúser za druhým.
Keď si pomyslím, že takíto ľudia majú vyštudovanú VŠ, tak si hovorím, že možno nie som až taká blbá a mala by som skúsiť VŠ aj ja.

mamina7070
25. apr 2025

si zober ze rano okolo siestej dostanes sms od cudzieho cloveka a este bez podpisu
tiez nebudes empaticky zamestnanec

sisa_s
25. apr 2025

Ukazes ten inzerat?

yelena159
25. apr 2025
@sisa_s

Ukazes ten inzerat?

@sisa_s Ou, pozor @autorka, chce ti vyfúknuť robotu. 😅

sisa_s
25. apr 2025
@yelena159

@sisa_s Ou, pozor @autorka, chce ti vyfúknuť robotu. 😅

@yelena159 ja urcite🤣🤣 len som zvedava, ako vyzera taky inzerat bez firmy, emailu

autor
25. apr 2025
@yelena159

Takže máš VŠ. Reagovala si na ponuku z Bazošu. Reagovala si na ňu SMS-kou. O šiestej ráno. Nepodpísala si sa. V tom inzeráte nebol ani názov tej firmy a napriek tomu si sa ozvala. Jeden prúser za druhým.
Keď si pomyslím, že takíto ľudia majú vyštudovanú VŠ, tak si hovorím, že možno nie som až taká blbá a mala by som skúsiť VŠ aj ja.

@yelena159 a ty ju ešte nemáš? 😱Som myslela, podľa prejavu, vieš ako, že máš minimálne dve ☝️

simca06022011
25. apr 2025

poradim ti ja nieco z praxe
1) na inzeraty sa reaguje v pracovnom case, telefonicky, emailom a riadne oficialne s udajmi
= popravde je dost mozne, ze ja by som ti ani nevolala spat, jedine ze by som strasne zufalo hladala cloveka na nieco, ale isla by som si mail doplnit do inzeratu
2) zvykni si, ze nie vsetky firmy a najma nie mensie vyuzivaju personalistov, ty proste volas/pises realnym ludom vo fimre, s rodinami, s inymi povinnostami pracovnymi ako sediet a pisat si so zaujemcami a reakcie mozu byt kadejake, tak ako clovek moze mat kadejaky den (ja som kvoli jednemu inzeratu musela zmenit cislo, lebo j***i ludia, vyvolavali na onzerat este aj v NOCI, co mna tak vytocilo, ze osm nemala nervy uz na nikoho a fakt po 2dnoch ja som telefon vypla a zohnala si novu sim = to len pre priklad a to som fakt velmi proklintsky, proludsky clovek aj po telefone ked riesime firemne veci)

Na otazky telefonicky taketo by som asi ani neodpovedala, riesila by som zaslanie CV, a ak maju zaujem nech sa mi ozvu a stretneme sa. ALe inak nic nezvycajne spytat sa na deti atd. Mimochodom ak nemas ziadne informacie, a spusti na teba takyto stekot nejaka zenska, tak tiez jej mozes povedat, ze ani ja vas nepoznam, ani firmu do akej volam nepoznam = predstavte sa mi, povedzte do akej firmy si mam poslat CV,email.. a na osbne otazky vam urcite do telefonu nebudem odpovedat, ked sa so mnou bavite takymto tonom.
Je dost mozne ze dana zena to robi "nasilu", proste toto jej nariadili.

A k profesii, tam ked davam inzerat pride mi emailov na poziciu kopa, kolkokrat to boli desiatky, stovky.. myslim, ze takmer 200 som mala rekord. To sa fakt neda ozivat. Kolkokrat to triedim este v mailboxe, ani automaticka odpoved z toho "speci cv emailu" nepomoze, lebo akonahle odide nieco, dakujeme, vas CV sme prijali, v pripade, ze ... vas kontaktujeme", tak sa mi ako lavina zacnu chrlit odpovede, a potom po dnoch aj dopytovanie, a nakoniec aj telefonaty. Cize naj je, prijat cv, vytriedit ozvat sa komu potrebujem, zvacsa fakt vytypujem z haldy len 2-3 a tych zavolam. To len pre taku predstavu v malych firmach ako to funguje.

yelena159
25. apr 2025

Bohužiaľ nie. Bola som hlúpa tínedžerka a škola ma nebavila, tak to pravdepodobne budem dobiehať.

kiki68
25. apr 2025
@simca06022011

poradim ti ja nieco z praxe
1) na inzeraty sa reaguje v pracovnom case, telefonicky, emailom a riadne oficialne s udajmi
= popravde je dost mozne, ze ja by som ti ani nevolala spat, jedine ze by som strasne zufalo hladala cloveka na nieco, ale isla by som si mail doplnit do inzeratu
2) zvykni si, ze nie vsetky firmy a najma nie mensie vyuzivaju personalistov, ty proste volas/pises realnym ludom vo fimre, s rodinami, s inymi povinnostami pracovnymi ako sediet a pisat si so zaujemcami a reakcie mozu byt kadejake, tak ako clovek moze mat kadejaky den (ja som kvoli jednemu inzeratu musela zmenit cislo, lebo j***i ludia, vyvolavali na onzerat este aj v NOCI, co mna tak vytocilo, ze osm nemala nervy uz na nikoho a fakt po 2dnoch ja som telefon vypla a zohnala si novu sim = to len pre priklad a to som fakt velmi proklintsky, proludsky clovek aj po telefone ked riesime firemne veci)

Na otazky telefonicky taketo by som asi ani neodpovedala, riesila by som zaslanie CV, a ak maju zaujem nech sa mi ozvu a stretneme sa. ALe inak nic nezvycajne spytat sa na deti atd. Mimochodom ak nemas ziadne informacie, a spusti na teba takyto stekot nejaka zenska, tak tiez jej mozes povedat, ze ani ja vas nepoznam, ani firmu do akej volam nepoznam = predstavte sa mi, povedzte do akej firmy si mam poslat CV,email.. a na osbne otazky vam urcite do telefonu nebudem odpovedat, ked sa so mnou bavite takymto tonom.
Je dost mozne ze dana zena to robi "nasilu", proste toto jej nariadili.

A k profesii, tam ked davam inzerat pride mi emailov na poziciu kopa, kolkokrat to boli desiatky, stovky.. myslim, ze takmer 200 som mala rekord. To sa fakt neda ozivat. Kolkokrat to triedim este v mailboxe, ani automaticka odpoved z toho "speci cv emailu" nepomoze, lebo akonahle odide nieco, dakujeme, vas CV sme prijali, v pripade, ze ... vas kontaktujeme", tak sa mi ako lavina zacnu chrlit odpovede, a potom po dnoch aj dopytovanie, a nakoniec aj telefonaty. Cize naj je, prijat cv, vytriedit ozvat sa komu potrebujem, zvacsa fakt vytypujem z haldy len 2-3 a tych zavolam. To len pre taku predstavu v malych firmach ako to funguje.

@simca06022011 tak prave preto je tam vacsinou email, nakolko tam prehladne vsetko posles a rovnako to ten clovek na druhej strane prijme. Podla toho odpoved dalej. Chapem, ked nejaky recruiter iba vola na zaklade linked in, alebo niecoho podobneho. Ale nechat niekde cislo, ze zavolajte si je uplne neprofesionalne. Ved casto nezapises dobre ani zakladne udaje toho cloveka. Za mna taka firma bud ciste peklo, takto sa veci nerobia.

kiki68
25. apr 2025
@beata_k

Ty si jej vazne pisala o 6 rano? Nemas trochu sudnosti? To nevadi, ze to bola "len" SMS. Toto sa proste nerobi. Zobudila si ju. A nie, nie je nikoho povinnost vypinat si zvuky na mobile lebo kazdy vie, ze o 6 rano sa nepise.

@beata_k no a? Ved ak ma firemny telefon, tak berie spravy a telefonaty az ked pride do prace. Kto nosi firemny telefon ako nausnicu, tak to tiez svedci o pomeroch v tej firme. To uz je tiez na povazenie, mozno jej see zvykne volat o 23:30 s tym, se spite? Lebo ja by som potreboval este nieco…. Tam ta firma nebude mat dobre nastavene podmienky za mna

simca06022011
25. apr 2025
@kiki68

@simca06022011 tak prave preto je tam vacsinou email, nakolko tam prehladne vsetko posles a rovnako to ten clovek na druhej strane prijme. Podla toho odpoved dalej. Chapem, ked nejaky recruiter iba vola na zaklade linked in, alebo niecoho podobneho. Ale nechat niekde cislo, ze zavolajte si je uplne neprofesionalne. Ved casto nezapises dobre ani zakladne udaje toho cloveka. Za mna taka firma bud ciste peklo, takto sa veci nerobia.

@kiki68 podla mna zabudli na ten email v inzerate na bazosi ci kde :D lebo ked pisu ze poslite cv.. a nie je kam.. :D

beata_k
25. apr 2025
@kiki68

@beata_k no a? Ved ak ma firemny telefon, tak berie spravy a telefonaty az ked pride do prace. Kto nosi firemny telefon ako nausnicu, tak to tiez svedci o pomeroch v tej firme. To uz je tiez na povazenie, mozno jej see zvykne volat o 23:30 s tym, se spite? Lebo ja by som potreboval este nieco…. Tam ta firma nebude mat dobre nastavene podmienky za mna

@kiki68 Mozno robi z domu? To vobec, ale vobec nie je ospravedlnitelne niekomu vypisovat o 6 rano. To su uuuuplne zaklady slusnosti.