icon

Nevyplatenie 13. platu kvôli netestovaniu

milagros77
15. dec 2020

Ahojte, prosím máte momentálne niekto túto skúsenosť v práci? Môže toto zamestnávateľ spraviť? Kľudne mi napíšte aj SS, ďakujem veľmi pekne.

sasa1310
15. dec 2020

môže. 13 plat je dobrovoľný, ak ho nemáš zakomponovaný v kolektívnej zmluve.

sterea
15. dec 2020

13 plat nie je povinný, je na dobrej vôli zamestnávateľa či ti ho vyplatí a v akej výške.

milagros77
autor
15. dec 2020

Máme ho v kolektívnej zmluve, ale je tam písané že zamestnanec nesmie mať neplatené voľno. To beriem, ale ja som ho nemala z vlastnej vôle, plnila som nariadenie vlády o karanténe. Za to mám byť potrestana?

silvija1702
15. dec 2020

@milagros77 mala si na výber a vybrala si si.

loginexistuje
15. dec 2020

@milagros77 tak vedela si dopredu co je v kolektivnej zmluve tak sa bolo treba inak zariadit

sasa1310
15. dec 2020

@milagros77 no áno. Čerpala si neplatené voľno. Kvôli čomu, je bezpredmetné. Rozhodla si sa

ivkazba
15. dec 2020

Áno, je to zákonný postup zamestnávateľa a v tomto prípade je aj v súlade s kolektívnou zmluvou.

vroni
15. dec 2020

@milagros77, mala si ho úplne a totálne z vlastnej vôle. Rozhodla si sa netestovat a čerpať neplatené voľno. Tak ako co chceš? Aby šiel zamestnávateľ proti kolektívnej zmluve?

mogaa
15. dec 2020

@milagros77 mala si neplatené volno? mala....takže nie je čom....kludne si mohla čerpať dovolenku keď si nešla na testy....

milagros77
autor
15. dec 2020

Ok, ďakujem vám za odpovede. Ja to vidím inak, bola mi odmietnuta dovolenka, vstup na pracovisko a do toho voľna som bola donútena.Ale v poriadku, beriem na vedomie.

mogaa
15. dec 2020

@milagros77 nepomôžeš si, zamestnávateľ je v práve...

mondolina
15. dec 2020

@milagros77
Zamestnávateľ mal zas právo ťa netestovanú nepustiť medzi testovaných.

vroni
15. dec 2020

@milagros77, verím, že to vidíš inak, hlavne, ak ti zamestnávateľ odmietol dovolenku, ale žiaľ, zamestnávateľ má pravdu. Našli sa aj zamestnávatelia, ktorí neestovanych jednoducho vyrazili, takže vlastne si na tom ešte celkom dobre... Ja viem, slabá útecha, ale fakt je v tomto pripade zamestnávateľ v práve.

patka06
15. dec 2020

ak si bola v karanténe mala si ísť na PN a ak si mala iba zákaz vychádzania, pretože si nebola na celoplošnom testovaní - bolo to tvoje rozhodnutie, v tom prípade má zamestnávateľ pravdu

janettdamian
15. dec 2020

@milagros77 rozumiem ti. Je neskutočné ako rýchlo dokážu ľudia podliezť vlastné hranice. Vydieranie a donucovanie je už u nás PRÁVO a PRAVDA ☹

sidon
15. dec 2020

@janettdamian @milagros77 tiež rozumiem, a nie je to fer. Testovanie bolo dobrovolne, ale zial vydieranim a donucovanim zamestnavatelov sa stalo toto. A nie je tomu koniec, staci si pozriet novy "automat" Krajciho. Bez testu vo faze 4,5, 6, 7 takmer nikde...bez testu sa nepojde do niektorych obchodov, niektorej prace, skoly, fitnes, lyzovanie, zakaz pohybu.... a za par mesiacov budu takto vydierat dobrovolnou GMO vakcinou. Tak neviem, ci si toto ludia neuvedomuju, nechcu vidiet alebo su tak kratkozraki, ze nedokazu vidiet.

vroni
15. dec 2020

@janettdamian, áno, každý jeden štát je postavený na vydierani a donucovani. Núti ta pod hrozbou postihu platiť dane, poistenie, príspevky bez toho, aby si mala reálny vplyv na to, kam pôjdu, financuje zbrojenie ci cesty politikov okolo sveta a berieš to ako fakt. V tomto prípade sa stat rozhodol, že je pre teba dobre dat sa testovať a ak to neuznás, budeš dva týždne v izolácii. Dokonca bol taky veľkorysý, že ťa nechal rozhodnúť sa, ktorú verziu si vyberieš. Zamestnávateľ musí akceptovať zákon, jeho postih by bol niekoľkonásobne vyšší než postih občana. Zákon pozná občiansku neposlusnost, firemnú neposlusnost nepozná a neuznáva. Takže áno, zamestnávateľ konal tak, ako konať musel a preto je v práve.

viestta
Odpoveď bola odstránená
janinah
15. dec 2020

@sidon máš lepší plán ako odľahčiť kolabujúce nemocnice a zachrániť od smrti ľudí,ktorí hoc s chron.chorobami by mohli ešte roky žiť? tak sem s ním....sme už príliš rozmaznaní,sebeckí a nepoznáme pokoru ani pocit spolupatričnosti...☹
k otázke...za 37 rokov poctivej práce som 13 plat nevidela ani jedinký raz,tak dúfam,že ty tú "nespravodlivosť" tentokrát prežiješ

ludka1402
15. dec 2020

Ak som spravne pochopila, tak si chcela cerpat dovolenku ale zamestnavatel to odmietol a ostalo ti jedine riesenie a to nahradne volno. No neviem, ale moj nazor je, ze zamestnavatel vedel, ze ak si vezmes nahradne volno, tak ti nemusi vyplatit ten 13.plat a nikoho zdravie nechranil a ziadneho zakona sa nedrzal.

viestta
Odpoveď bola odstránená
vroni
15. dec 2020

@ludka1402, zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť dovolenku kedykoľvek, keď sa zamestnanec rozhodne. Náhradné voľno by predpokladalo, že na nejaké mala nárok. Evidentne nemala. Zamestnávateľ nie je organizácia pre potešenie zamestnanca(aj keď si to evidentne mnohí myslia), ale miesto, kam chodí zamestnanec pracovať, ak práve nemá dovolenku alebo je PN.

milagros77
autor
15. dec 2020

Ďakujem za vaše reakcie, každý máme na to svoj pohľad, ale veď to som aj čakala a rada si prečítam všetko 🙂 Za mňa napíšem ešte toľko, že až teraz keď som viac pátrala po tom 13.plate som zistila, že sa u nás vypláca aj tým, ktorí absolútne nemajú nárok, ale tak sú vyvolení a majú známosti. A to fakt zamrzí. Robím tam maximum a snažím sa, je to fyzicky ťažká práca a firma teda prosperuje vo veľkom. A potom vás donútia dať si neplatené voľno a pri odmenách vám splechnu do očí, veď ste mali neplatené voľno, nič nedostanete. Kde je vôľa, tam je aj cesta, vždy sa dá slušne dohodnúť,aj keby sa jednalo iba o zlomok odmeny. Pretože tie peniaze sú tam fakt vydrete a oni to veľmi dobre vedia.

ivana11155
15. dec 2020

@milagros77 keď máte v kolektívnej zmluve, že v prípade neplateneho voľna nemáš nárok, tak zamestnávateľ je v práve. Sama si sa netestovanim rozhodla, že ostaneš na neplatenom volne. Nevysudila by si nič aj keď by si ich dala na súd.

darkswan
15. dec 2020

nik sme s testovanim nadseny nebol...preco si bola principialnym rebelom? ma to len zaujima

milagros77
autor
15. dec 2020

@darkswan Určite nie som rebel. Tie dôvody tu nejdem písať, ale zdravotný bol jeden z nich. Bol mi odmietnuty aj test z krvi, pritom viem že sú firmy kde takto fungujú a všetko ide. A bola som doma iba 5 dní, potom som išla teda na test a bola v bolestiach do večera. Takže toľko k tomu.

dadis
15. dec 2020

@milagros77 no tvoje odmeny su nulitne 🤷‍♀️

mirkam3
15. dec 2020

@milagros77 no akosi sa mi nechce verit, ze zvladate robit fyzicky narocnu pracu a potom ste v bolestiach do vecera kvoli jednej tycinke v nose... ak by ste mali take problemy s nosom, dost pochybujem, ze by ste pri fyzickom vypati vladali dychat... sorry... skor mi to pride ako snaha o rozputanie diskusie na temu “hnusna vlada ma chce ovladat”... Berte to tak, ze ziadne peniaze Vas nedonutili porusit Vase principy a nemate teda co lutovat (alebo ano?) 🥴

qetka
15. dec 2020

@milagros77 ja len teda nechapem, ze najprv si na ten test nemohla ist a nakoniec si aj tak sla. Tak si mohla ist rovno, v bolestiach by si bola asi teda rovnako, mohla si byt v praci a mat aj 13.plat. zkeby si mala pracu, kde musis byt pravidelne testovana, tak z prace odides? Keby si musela ist napriklad rodit, tsk tiez si nedas test a ohrozis zdravotnikom, babatka aj mamicky? Neviem si predstavit, co za problemy mas, ze mas z testu bolesti do vecera... Ako nic prijemne to nebolo - za mna asi ako ked ti vleti mucha do nosa a tak pol minutky si tam tymi tenkymi nozickami pochodi hore dole, aj slzy mi vyhrkli... Ale vsetko sa prezit da, keby som si mala vybrat 13ty plat, slebo 100x otestovat, tak sa kludne otestujem 😂😂😂

terina25
15. dec 2020

My sice nemame 13plat,ale odmeny. Mali sme ich na pol roka a na konci . A ja ako jedina som nedostala. Dovod?bola som ocr. Pri prvej vlne 2,5mesiaca. A teraz som bola pn 2mesiace.hlavne ze kolegyna ,ktora nastupila v juni, v juli odmenu dostala. Za co?netusim,kedze nic nevedela robit. A teraz sme boli pn 2. Obidve 2mesiace. Kolegyna dostala,ja nie. A co s tym mozem robit?nic.pretoze moja veduca ma sikanuje. Takze tak...