icon

Odliv mozgov sa mení na odliv všetkých

1. jún 2022

Zdesene sledujem mládež okolo mňa a reálne z každej strany počujem, že masívny odchod zo SR....moja generácia cca 1985 odišla tak 1/4 , teraz mam pocit ze hádam aj 1/2 mladých doslova ráta posledné sekundy a adios SLOVENSKÁ republika.
Je mi z toho smutno, mám malé dieťa, kto tu zostane?je to tu tak zle?nikdy som v zahranici okrem plazi v chorvatsku nebola, tak neviem porovnať....moji rodicia sú patrioti, som ale realistka chápem ze sa inde žije lepšie, no takýto útek mladych ľudí ma desí...

Strana
z2
akvi
1. jún 2022

@wade suhlasim s tym, ze asi zasadny problem tu je ta protihodnota, co clovek dostane za dane, ktore odvadza. A ludia su nevzdelani prave preto, ze ta sluzba - skola, je 100 rokov pozadu. S tym suvisi aj kultura v kazdom slova zmysle. To, ako sa ludia k sebe spravaju. Toto je inak najvacsi rozdiel, ktory vnima aj moja rodina, co zije dlhodobo vonku, ze podla spravania ludi vie okamzite, ze je na SK. Mam kamosku lekarku, pracovala na Kramaroch a potom po par rokoch odisla vonku. Prve, co mi vravela, ze musela uplne zmenit postoj k ludom, spravanie. Ze to, co sa deje u nas, vonku by si ani neskrtla, letela by na hodinu. A ze paradoxne, kym bola toho sucastou na tych Kramaroch, tak si to vobec neuvedomovala a uz vobec to nepovazovala za problem.. Teraz to uz vnima a vidi.

Inak mne sucasne SK pripada ako Skandinavia v 70-tych rokoch - citam rada stare skandinavske detektivky. A presne si vzdy ked to citam pomyslim, ze no ved ako u nas teraz.. 😀 Cize este 50 rokov mame co dobiehat.. 😀

yoxinka
1. jún 2022

@wade
Kam ste šli, ak sa smiem spýtať?

wade
1. jún 2022

@yoxinka Nemecko

mamula20
Odpoveď bola odstránená
bambulka814
1. jún 2022

@saxana000 presne tak, moje sestra študovala VŠ v AT, architektúru, pracovala tam chvíľu po škole a napriek tomu, že je extrémne šikovná, vie 2 jazyky, scestovana, po polroku utekala do Košíc, lebo sa tam k nej chovali ako k bezprizornej a hlúpej🙂. Neustále im musela dokazovať, že na to ma. A tu sa jej darí výborne. Podotýkam, že tam mala úžasný plat, ale život nie je iba o peniazoch proste. Ale treba ísť, najväčší hundrosi na SVK sú ľudia, čo nikde neboli😀.

sisaka
1. jún 2022

Autor - už je neskoro kamkoľvek utekať. Západná kultura prežíva krízu, je to zlé teraz úplne všade. Veľa ľudí v zahraničí balí a sťahuje sa nazad na Slovensko, lebo už zabudli, že aké je to tam na h..o, ale obávam sa, že pred tým neutečú.

mirkasmile
1. jún 2022

Ja by som išla naspäť do Grécka. Bola som tam aj rekreačne aj pracovne.

monuska112
1. jún 2022

tak je to lepsie na zapade...na porovnanie prezije aj upratovacka co si sama musi platit jednoizbovy podnajom a to celkom dobre....v Bratislave asi upratovacka vo vlastnom podnajme proste neprezije....potom 20-hodinove pracovne casy za tyzden (stale dobra mzda) na sk by za tych 400e nikto proste nepracoval tak je to nerealne...to su take veci menej prace viacej vyplaty, viacej dovolenky (o tyzden) ja zijem v at a nemam pocit ze by sa niekto niekedy nadomna povysoval i ked viem si predstavit ze niekto ma stastie....a pracujem v socialnej oblasti neviem ci je niekomu zname kolko socialny pracovnik zarobi na slovensku ale teda je to do placu.

monuska112
1. jún 2022

na druhej strane verim ze aj na sk by mal kto ostat - dalsi utecenci, emigranti ale tak kedze ma slovensko postoj aky ma necudujme sa ze tu mozno ozaj nikto nebude....i ked ukrajinci mozno ostanu

sisaka
1. jún 2022

@monuska112 tak to je super, u nás v Kanade by bola upratovačka rada, ak by mala na prenájom jednej izby u niekoho v byte alebo dome. Ak nerátam upratovačky, čo majú vlastný business

monuska112
1. jún 2022

@sisaka mozno neni zapad ako zapad, ale at je v tomto dobre 🙂

sssss123
1. jún 2022

mám cez 40 a nechystám sa odísť, mne je tu celkom fajn, áno, štve ma pár veci ale nie je ich toľko aby som menila krajinu, ani z okolia mi ľudia neubudli

amelie2017
1. jún 2022

Ja som 88, zijem v zahranici natrvalo od 2014, keby muz vedel po Slovensky, tak by sme sli na 80% na Slovensko. Nazory ludi na vojnu, na covid, atd. ma nezaujimaju a tiez vela zalezi, s kym sa stretavas. Tu a aj na SK su ludia, co budu zdielat tvoj nazor a budu taki, co nie. Na SK sa cela ludi len stazuje, ale neuvedomuju si, ako in tam je v mnohych veciach oproti zahraniciu dobre. Ja mam 10m babo a uz zarezavam 8 hod v praci. Od dcery som sla do prace v jej 4 mesiacoch. Ziadne pridavky, rodicak,..ale ano, viac moznosti na home office, skrateny uvazok, ale tiez zalezi, v akom odbore.

laurita285
1. jún 2022

Ja vždy keď vidím nejakú štatistiku a porovnanie a vidím, že slováci sú na vrchole ( v zlých veciach) a zároveň na konci ( v dobrých veciach) tak som vždy jednou nohou v zahraničí.
Najtupšie deti, najnáchylnejší národ na hoaxy...

marca12
1. jún 2022

Nemam ten pocit,ze by kazdy odchadzal a urcite nie v takom mnozstve ako volakedy,ked sa im to aj financne menej oplati.

elizabet173
1. jún 2022

ja potom asi nežijem na Slovensku, ale nikto z mojich známych, ani z rodiny, ani z priateľov môjho syna neodišiel v poslednom roku ani sa odísť nechystá. Tí, ktorí v zahraničí žijú, sú tam už roky. Tým som ale nechcela povedať, že stav Slovenska je dobrý, nie je, je skôr žalostný

alexka89
1. jún 2022

Mne odišiel brat s frajerkou aj sesternica je už roky v Rakúsku....ja by som šla kebyže mám možnosti viac odvahy a nemám deti

Strana
z2