Odliv mozgov sa mení na odliv všetkých
Zdesene sledujem mládež okolo mňa a reálne z každej strany počujem, že masívny odchod zo SR....moja generácia cca 1985 odišla tak 1/4 , teraz mam pocit ze hádam aj 1/2 mladých doslova ráta posledné sekundy a adios SLOVENSKÁ republika.
Je mi z toho smutno, mám malé dieťa, kto tu zostane?je to tu tak zle?nikdy som v zahranici okrem plazi v chorvatsku nebola, tak neviem porovnať....moji rodicia sú patrioti, som ale realistka chápem ze sa inde žije lepšie, no takýto útek mladych ľudí ma desí...
Stačí sa pozrieť na ceny nehnuteľnosti, priemernú vysku mzdy a …. kto môže uteká
Podľa mňa sa na to pozeráš nesprávne. Ja si práveže myslím ze to je super keď ľudia chcú spoznať aj život inde, to dá človeku veľmi veľa. A neznamená to, že odídu a už sa nikdy nevrátia, práve naopak mam pocit ze veľa ludi sa neskôr vráti, napr keď majú deti. Práve tí ľudia čo žili vo vyspelejsej krajine po návrate budú nespokojní a budú pretlacat zmeny, ved ak by nikto nikdy nič iné nevidel a všetci sedeli len doma tak by sme sa ako spoločnosť nikam neposunuli.
To su dobre prestrelene cisla. Nikde pecene holuby nepadaju. To si len slovaci myslia. V zahranici dobre zaraba tiez len ten, kto ma co ponuknut-lekari, IT.... Ostatni arbeitgastri nemaju na ruziach ustlane. Iba ak si vyborny obkladac, elektrikar, .. Apropo, nemyl si cestovanie, poznavanie za utek z krajiny. Teraz su moznosti, co v socializme neboli. Chvalabohu mozeme slobodne cestovat.
Prispevok na rozputanie vasni.
Som tvoja generacia, trochu starcia. Moj brat tvoj rocnik. Som vonku uz vyse 20 rokov. Ono ani v zahranici to nie je ruzove. Vsetko ma svoje plusy aj minusy. Ono, kto neskusi, nevie skutocne porovnat.
ja by som tiež hneď išla, keby sa dalo. Možno ešte aj pôjdem. uvidím ako sa to celé vyvinie.
Ja som 1970. Bola som von (Britania, Australia, Svedsko) a vratila som sa... kvoli rodine, potom som sa tu vydala a ostali sme tu. Co vymyslia moje deti, neviem, ale bude mi smutno, ak odidu naozaj daleko.
Slováci si to všetko predstavujú ako Hurvínek válku, ale keď ste neodišli do teraz, tak už ani nechoďte. Všade je to rovnako ťažké, a ak neovládaš takú profesiu, ktorá je žiadaná, tak budeš iba ďalšia otrokyňa, ktorá bude robiť na domácich.
Moj brat je 86tka uz 5rokov zije v zahranici, ja si bucham hlavu co som tam ja sprosta neostala tiez 😆🙄 zatial o odchode neuvazujeme, ale jeden nikdy nevie. Len viem ze deti vyslem hajde do sveta a budem velmi nahnevana keby sa vratili 😆
Veru, tiez to vnimam.. Som o nieco starsi rocnik a ked tak pocitam, tak z nasej triedy odislo z 30 ludi 8 do zahranicia a aj tam trvale ziju. V rodine mam dvoch clenov, co su v zahranici a ked sa tak obcas bavime, oni sice povedia, ze to tam tiez nie je lahke, ale ani omylom sa nechystaju vratit. Ze mozno tak na dochodok.. Moje decko uz len na to caka, kedy bude moct vypadnut. Branit mu nebudem, budem rada, ak pojde. Zaroven budem rada, ak sa vrati, lebo ja si uz celkom dobre neviem predstavit, ze by som v mojom veku sla niekam von a zacinala od nuly. Na druhej strane, poznam aj ludi, co im deti odisli do zahranicia a ked sa im tam narodili deti, tak zavolali svoje mamky, ktore uz boli na dochodku a tie tam s nimi ziju, opatruju vnucata a vratit sa neplanuju.. Mna ten utek mladych nedesi, lebo si myslim, ze to ma svoje opodstatnene dovody. Co ma zaraza je to, ze sa v tomto state akosi nik nezaujima o to, preco sa to deje. Byvam v krajskom meste a poslednych 10 rokov klesa z roka na rok pocet obyvatelov. A akosi to nikomu nevadi..
Ktratkodobo sa maju sikovni ludia dobre vsade. Aj na slovensku sa da slusne zarobit. Problem nastava, ked sa pozries, aku protihodnotu dostavas za svoje dane od statu (sluzby). To bol jeden z hlavnych dovodov, preco som odisiel. Zdravotnictvo a skolstvo (kvoli detom) su priorita. A vzdelanie aj z druheho dovodu - na slovensku bolo dlhodobo zanedbavane a teraz mas mnozstvo nevzdelanych ludi v produktivnom veku. To sa odraza na vsetkom - od jazdy po slovenskych cestach, spravania sa k zakaznikom v restauracii az po vysledky volieb. Lebo blbych ludi je vsade rovnako - s tymi sa musi proste zit. Problem su priemerni ludia so zlym vzdelanim.
Určite sa nikam nechystáme. Bola som pred svadbou rok v UK, manžel 1,5 v USA (a to robil vo svojom odbore) a stačilo nám obom na celý život🙂. Milujeme obaja Košice, máme tu všetko a všetkých (rodinu, priateľov, spoločenstvo) a chceme prinášať hodnotu do tohto prostredia (obaja máme dobré práce, kde a načo by sme niekam inam šli). Obaja môžme robiť naše práce aj zo zahraničia, ale nevidím dôvod mať vyššie životné náklady. Naše deti samozrejme budeme podporovať odísť (už sa aj niečo črtá), ale študovať, vyskúšať, nie žiť niekde natrvalo. My sme tu proste veľmi spokojní🙂.
Nie je to tu take zle podla mna, len je proste vacsi vyber. Kedysi si ludia mohli vybrat, kde budu zit v ramci Slovenska/Ceskoslovenska, dnes je rovnako dostupna cela EU a o nieco tazsie, ale predsa, pomaly cely svet. Tak ludia skusaju, hladaju to prave pre seba. Ale urcite sa neda povedat, ze u nas je to nejake hrozne a vsade inde lepsie. Tam, kde zijeme, to proste pozname aj so vsetkymi vadami a muchami. Lahko sa nam moze ina krajina javit lepsie. Ale vsade su problemy a aj ludsky zivot je narocny vsade. Ci nam ina krajina sedi, zistime, az ked v nej naozaj zijeme. Moj manzel napriklad stravil 3 roky v Rakusku, zo zaciatku bol nadseny, no postupne stale menej a nakoniec nechal pracu, o ktorej mnohi len snivaju, a doslova odtial usiel naspat na SK. Ja som dva roky chodila s Talianom, bola som tam casto, zil v rozpravkovom prostredi, ale jeho kazdodenny zivot bola dost velka bieda. Presla ma chut sa tam stahovat veru. Mam kamarata, ktory mal depresie vo Svajciarsku a museli sa odstahovat. Poznam ludi, co stastne ziju v Nemecku a aj takych, ktori sa nemohli dockat, az odtial odidu.
teda nevšimla som si, že by 1/4 odišla :D z mojich kamarátov odišiel tak 1-2, zo strednej z triedy nikto, všetci sú na slovensku, z výšky tiež všetci moji spolužiaci ostali na slovensku. Dokonca sme mali zahraničného spolužiaka. Zaujímalo by ma, ako si prišla na tie čísla :D
Autorka, mozno si necestovala preto, ze mas rodicov velkych patriotov-ako si napisala. Ale fakt je,ze vacsina mladych chce cestovat. Tiez som bola par rokov prec. A kopec mojich rovesnikov takisto. Odisla som v 19-tich. S muzom radi spominame na tie casy, lebo ta neviazavost, neusadenost a nutnost postarat sa sam o seba, postavit sa na vlastne nohy a nebyt nikym a nicim kontrolovany ma svoje obrovske caro. Kazdy ked odchadza vidi iba benefity, a chvilu mozu naozaj prevazit...Ale ak chces mat rodinu a uz sa nechces delit o byt s cudzimi ludmi, nechces mat dve-tri prace,aby si zaplatil najom,ci hypoteku, chces si dieta vychovavat do 3r ty a nie mu po par mesiacoch hladat opatrovatelku, poriadne si to rozmyslis. Z mojich znamych ostalo vonku len par,a to ti, co si tam nasli partnerov. Vsetci ostatni sa s nadsenim vracali domov😊 je nam tu dobre🙏❤️
My nad tým tiež uvažujeme. Vnímam veľmi negatívne momentálne nastavenie spoločnosti a totálnu absenciu politickej kultúry. Uvedomujem si, že volíme si my, ale to, čo sa momentálne pretŕča v parlamente a vo vláde a spôsob, akým sa to prezentuje, je strašidelný. Desí ma nekritický príklon k Rusku a viera ľudí totálne hlúposti, ktoré sa dočítajú lade tade po internetoch. Vedci sú opľúvaní, učitelia veria hoaxom a celá spoločnosť akoby osprostela. Školstvo máme tak 30-40 rokov za vyspelým svetom a to je obrovský prúser, lebo generuje stále nových priemerne vzdelaných ľudí. Mám 10ročného syna a v škole sa učí veci presne tak ako ja pred 30rokmi. Moja švaginá žije v Prahe a keď sa bavíme o tom, ako fungujú jej deti na základnej škole a porovnám to s mojím synom, je mi do plaču. Úroveň vysokých škôla ani nejdem riešiť, už Česi sú ďaleko pred nami, to isté v zdravotníctve. To naše štátne zdravotníctvo “zadarmo” mi tiež dobre lezie na nervy, lebo keď som chcela kvalitného fyzio, musela som si sakra priplatiť za súkromného, keď som chcela detskú očnú, ktorá nemá termín o polroka, musela som si zaplatiť súkromnú, keď chcem u neurologičky termín nie o 5mesiacov, musím si cvaknúť 40€, keď som chcela rodiť apsoň cca ako vo vyspelom svete, cvakala som si dvakrát súkromnú pôrodnicu a to žijem v BA, kde je všetkého dosť na výber … čo robia ľudia v regiónoch, to si ani neviem predstaviť. Kamoška žije vo Viedni, má dve deti a nikoho tam ani nenapadlo, že bude robiť full time, automaticky jej ponúkli polovičný úväzok a prácu len do 14.00, aby si postíhala potom deti. Nájsť tu slušnú práce, kde zohľadnia, že som matka, je ako hľadať jednorožca. Toto bol dôvod, prečo som sa do milovanej práce nemohla vrátiť, lebo nevyhoveli mojim momentálnym možnostiam pracovať v čase, kedy mám deti v inštitúciách. Mám tri deti, od septembra dvoch školákov a jendu škôlkarku a nie je ľahké zobrať sa a ísť preč. Mám dni, kedy by som šla aj zajtra, potom dni, ked si hovorím, že ešte tomu dáme šancu. Môjmu mužovi sa tiež nechce. My si tu žijeme nad pomery a žili by sme si dobre aj v zahraničí, manžel je žiadaný IT odborník, ale cítime sa tu doma. Ale kvôli deťom, ich budúcnosti … fakt neviem, či by nebolo lepšie ísť preč.
A kde zijes konkretne? Ze si tak osamela? V tt nemam pocit, ze by bolo zrovna prazdno - najma v poobednej premavke
@oli18 Ved to co opisujes, je presne to co myslim. Skolstvo je dlhodobo podfinancovane. Ucitelia su nezaplateni a teda je to praca, ktoru si clovek vybera az ako 3tiu v poradi. Sikovni ludia robia vacsinou nieco ine. Nehovoriac o tom, ake sance na vzdelanie maju decka z nizkoprijomovych skupin. A kvalita vysokeho skolstva detto - UK je myslim jedina v prvej 1000cke svetovych univerzit - a to niekde na konci.
Inak som zvedavá, koľko tuna rusofilných zien sa chystá emigrovať do Ruska😁😁. Či väčšina len na ten hnusný západ.🤣
@stanulienkat tak je.
A v zahraničí je stále draho. Bývanie atď. Aktuálne by sme chceli do domu.
600 tisíc na dedine
@yoxinka mali sme podobnu situaciu, a velmi podobne vnimanie. Odisli sme na par mesiacov, a uz sa nevratili. Benefity prevazili. Ale prve roky, kym clovek prekona jazykovu barieru a zorientuje sa v oblastiach, kde bol na slovensku ako doma (dane, socialny / zdravotny system, atd.) su narocne. Treba byt na to pripraveny.
No ja z opacneho sudka skusila som jednu sezonu v Tirolsku a dakujem stacilo....to povysenectvo od domacich.. mozes vediet tri jazyky videla si 5 europskych krajin oni ledva druhu dedinu a ziju s kravami ale aj tak ti to daju vyzrat zhrabla som prachy a prasila domov.sestra je v AT brat v DE Ale mne je tu dobre mam tu rodinu byvanie priatelov uz by som druhykrat neisla...
Ale neskusis-nevies

Ja sa vobec necudujem, tiez nad tym uvazujeme. Hlavne posledne dva roky, ked vidim tie reakcie ludi na covid a vojnu, ze uveria kazdemu nezmyslu, tak coraz viac uvazujem ci chcem vychovavat dieta v republike, kde sa tolko ludi necha zmanipulovat a natlacit si do hlav hluposti.