Ošetrovanie člena rodiny - problém v práci
Milé maminky potrebovala by som vedieť váš názor na nasledovnú vec...
V polovici septembra mi ochorela mladšia dcérka ... mala zápal priedušnice a ja som ostala na OČR týždeň, po týždni kontrola, žiaľ stav sa nezlepšoval, tak ďalší týždeň doma s tým, že som potrebovala čerpať dovolenku, OČR sme ukončili a vzala som si dovolenku... už počas tejto dovolenky som musela navštíviť doktorku aj ja... diagnóza bola rovnaká - zápal priedušnice a liečba ATB, kontrola o týždeň... takisto sa stav nezlepšoval, doktorka predpísala ďalšie ATB, ďalšiu kontrolu... stav sa mi skomplikoval aj črevnou virózou skrátka bola som doma celý mesiac, PN ukončená v piatok a čo čert nechcel, zároveň s tým problém s mladšou dcérkou znova... opäť po troch týždňoch rovnaká diagnóza a liečba ATB...
po nahlásení OČR v práci sa strhlo peklo... ako si to predstavujem, či si to nemôžem riešiť inak, kvôli mne nemôžu čerpať kolegyne dovolenku, či sa nemôžeme prestriedať s manželom pri deťoch...
robím dlhý a krátky týždeň v práci podľa vedúcej by si manžel mať vziať tri dni dovolenku - tú však manžel už nemôže čerpať, nakoľko má posledných 9 dní a potrebuje ju na sviatky - alebo ísť na OČR, čo zase nám nevyhovuje z finančného hľadiska, keďže ja už budem mať výplatu pokazenú za celý mesiac a skrátka nemôžeme si dovoliť skrátiť ešte aj jeho príjem... no a moja otázka je:
môže vedúca takto zasahovať do rozhodnutia kto má a nemá byť doma s dieťaťom?
Ešte aby som upresnila, mne je jasné, že šesť týždňov je dlhá doba, ale naozaj nebolo iné riešenie... svokrovci nežijú, mamina pracuje, ocino je stále na cestách, na opatrovateľku nemáme...
Ďakujem za každý názor...
@nervacik83 jednoducha otazka. Odkedy si skutocne doma? Prvy prispevok- od polovice septembra, dalsi pises od 5.9. a posledny 23.9. 😕 ? V kazdom pripade, byt doma 2 mesiace s tym, ze zAkazdym, ked sa mas vratit ochorie iny clen domacnosti je zvlastne a vobec by som nebola prekvapena, ak by ta, ked sa konecne vratis prepustili...
@nervacik83 zasahovat do ocr, pn, samozrejme nemoze 🙂 pochybujem ze aj nejako konkretne zasiahla.....to upozornenie po 6tyzdnoch, co je viac ako mesiac....prakticky skoro dva je na mieste veducej uplne normalne a myslim, ze kazdy jeden normalny veuci by takto nejako reagoval.
je jasne a samozrjeme ze chorobu si u deti nevyberas, tak ako ani u seba......ale 6t. PNkovat je skutocne trosku moc 🙂
ak skutocne nemas koho dat k detom a manzel nemoze ( skusala si susedy, tety, kamosky, ine maminky? ) tak ti neostava ine len teda liecit dalej a v praci sa obrnit pevnymi nervami - na liecenie svojich deti a seba mas narok!
ale na druhej strane skus pochopit tych ostatnych v praci.
ps: ak sa vam choroba stale dookola vracia a aj po prelieceni 2.mi antibiotikami sa zas vratila - nebola bud liecena spravne, alebo musite doma celkovo posilnit imunitu. lebo pri zdravom cloveku je aj silny kasel pri spravnej liecbe za par dni uplne fuc.
@mircalla práve preto, že sa striedame systémom dlhý a krátky týždeň, vyšetrenia si máme riešiť v čase voľna, ale naozaj sa to nie vždy dá...
@sisaka napísala som niekde 5.9. ? 23.9 je správny dátum odkedy som doma...
@katarinamarkova malá bude mať ďalšie vyšetrenia, ani jej doktorovi sa nezdá, že doteraz zdravé dieťa, je znova po troch týždňoch choré... aj keď pripustil možnosť, že som ju zase mohla nakaziť ja...
@nervacik83 pises, ze aj bez teba je v podstate prace stale rovnako, nie je jej viac....ze to bez teba uplne v pohode zastresuju.........
ja by som sa ale skutocne po tychto vyjadreniach velmi moc zamyslela ci nie je pre firmu jednoduchsie, lacnejsie, efektivnejsie ponechat dany stav, ako funguje uz skoro dva mesiace uplne OK a tu osobu ktorej platime akurat tak ocr, pn, dovolenku radsej pisomne poprosit nech sa uz nevracia.
( neber to osobne, ale skutocne sa nad tym zamysli )
@nervacik83 jeeemine....tak zistite presne o akeho bacila ide, hodte vsetci SPRAVNE lieky a budte zdravi.
Prestriedat sa s mužom je jediné možné riešenie, určite by som k chorému dieťaťu netahala cudziu opatrovateľku, ak má náhodou aj vysoké teploty, tak ani nikoho iného z rodiny...
@nervacik83 presli sme si niecim podobnym pred par rokmi. kadeco sa na maleho nalepilo, potom este operacia. Mesiac pred operaciou sme nesmeli riskovat, ze ochorie, lebo by nam ju zrusili. Takze po tom, co sme boli hore dole na OCR koli kadecomu prislo este to, ze sme boli mesiac doma so zdravym dietatom - len tak, pre niekoho bezdovodne, my uplne zufali z tej situacie. Proste preventivne, lebo v skolke by daco chytil urcite.
Chcem tym len vyjadrit, ze tvoj manzel musi ist na OCR. Je jedno ci to teraz ovplyvni jeho alebo tvoju vyplatu, ci pride o premie 😢 Musite to zobrat tak, ze je tvoja praca velmi ohrozena. To vas ovplyvni viac, ked o nu prides 😖 Ja ta chapem, ze ked si sa ty ponukla a zrusila dovolenku, ked ini potrebovali byt doma, tak cakas od nich viac, ale toto uz budu dva mesiace a to ti nikde nemozu tolerovat. Ja som sa o moju pracu vtedy dost bala, muz pekne radsej somnou striedal OCR, lebo mu bolo jasne, ze ak ja o pracu pridem, on bude sam platit hypoteku a vsetko.............
a u nas neslo len o OCR. My sme vtedy na tieto veci dali vsetku dovolenku - obaja, vam aspon nejaka dovolenka ostava, ber to ako vyhru. Pre nas ten rok bola tak strasne tazky.... ja ta uplne chapem, ale tvoj muz je rovnaky rodic ako ty, jeho zamestnavatel musi pochopit ze pojde na OCR.
a do buducna popracujte na imunite, vela intenzivneho pohybu na vzduchu robi zazraky, ale to uz je ina tema
@nervacik83 necitala som vsetko..len zopar prispevkov. Podla mna je to tvoja vec.
V byvalej robote sme mali kolegu,co sam bol chory hadam aj dva mesiace. Normalne sa vratil a robil dalej. Rozvrh sa prisposobil jeho nepritomnosti a bolo.
V tejto praci tiez jeden kolega bol chory 6tyzdnov. On sam,nie ze ocr a pod. Bolo leto,dovolenky k tomu,bolo to o hubu,mali sme nadcasy,ale aspon sme to mali zaplatene,cize par eur navyse. Prezili sme to. Nikto ho nevyhodil,nikto mu to nevycital.
V normalnej firme s normalnymi vztahmi to kazdy pochopi. To len teraz je v mode zazerat na mamicky. Pritom aj ini zamestnanci mozu mat zdravotne problemy a casto alebo dlhsie chybat. Zabudla som v byvalej robote kolegyna kvoli zlcniku tiez viac chubala,prosto operacia a stav po..to iste aj moja mama zas po inej operacii. Vsak sme.ludia paneboze! A na tei dni opatrovatelka? Tiez som s apytaal na opatrovanie..s opatrovanim v case choroby dietata je problem.
@siska53 suhlasim, najst opatrovatelku len na chorobu je problem.Musela by to byt dochodkyna, ktora si nikde inde neprivyraba. Mamicka na MD/RD urcite nie z logickych dovodov a studentka denna cely den nemoze byt s chorym dietatom, externa povväcsine ma nieco trvale... Naozaj najst niekoho na "ups ochorelo nam dieta potrebujem zajtra varovat" nie je lahke. Kazdopadne, pan manzel musi byt aj za cenu nizsej vyplaty zaangazovany v ocr.
@nervacik83 prosim ta, ty si robis srandu, alebo sa to len nestastne domotalo pri tolkych informaciach? V prvom prispevku si naozaj napisala, ze dcera ochorela v polovici septembra a zostala si s nou doma. A o 14:38 si uz pisala, ze si doma od 5.9. No a njnovsie od 23.9.
Cakas od druhych trochu ludskosti, ale v praci sa od vas trochu ludskosti vo forme tvojho navratu a OCR tvojho muza nedockaju a to len kvoli troche penazi. A pri tom vobec nerozmyslas nad tym, ze ak ta kvoli tomu vyhodia, tak uz nepridete iba o cast penazi, ale o celu jednu vyplatu. A to by sa vam asi oplatilo menej ako to, ze manzel dostane na vyplate mensi plat ako zvycajne.
Ja som nikdy nechapala kolegyne, ktore vkuse chodili na OCR a nikoho ani nenapadlo spytat sa ich, ci sa nemozu prestriedat s muzom. Nechapem preco na OCR vzdy ide automaticky matka a nikdy nie muz. Resp. ked je to take, ze dieta je chore len sem tam, tak chapem, ze mu je lepsie s matkou doma, ale ked je to kazdy druhy tyzden, tak nechapem, co sa neprestriedaju.
Ahojte... netusim co mam robit :( v juni som presla do ceskej poistovni kvoli tomu ze som zacala robit cez v Cr agenturu v Nemecku. V septembri sme sa s partnerom vratili na Slovensko na svadbu kamaratke .Vo firme sme sa dohodli na dovolenku na 2 tyzdne s tym ze nam daju o tretom tyzdni vediet nakolko sa 2 tyzdne mala fabrika prerabat.Sla som k doktorke na kontrolu kedze som uz bola na Slovensku a zistila som ze som uz sv 5 meciaci tehotenstva :( doktorka povedala ze musim ist na pn ku ze v ziadnom pripade v tomto stave uz nemozem robit v takej robote . Pnku som si dala po 2 tyzdnoch dovolenky a veducej som dala vediet ze som tehotna a po dovolenke uz nemozem nastupit ...Ona mi prerusila dovolenlu na 1 tyzden bez toho aby mi to pivedala ( to som sa dozvedela az ked sa tam partner vratil po dovolenke a niesol moju pnku ) .Nakolko mi dala 1 tyzden vyhrozuje mi vypovedou paragrafom pretoze mi tam chyba 5 dni alebo mam podpisat rozviazanie zmluvy :( ak by ste mi vedeli niekto poradit bola by som velmi vdacna
@tehulka7 tak toto bolo ozaj nekorektné od veducej.ja som bola tiez 2 tyzdne na dovolenke a kedze som tiez bola tehu vypytsls som si aj 3 tyzden s tym ze ked ms budu potrebovať má zavolajú ale to som sa dohodla s kolegyňu aj vedúcu aby ju zavoláls keby potrebovali potom som nastúpila na pn az do materskéj.asi by som zašla k doktorke nech má dá od vtedy na pn sice sa to dá len 3 dni spetne.ale tiez som zamestnana v cr sice nie cez agentúru ale toto by si fakt nemali dovoliť.a mali by informovst ze trebs ist do prace.
A nemáš dovolenku podpísanu od vedúcej? Či iba ústne? Lebo ja som opatrná, všetko musím,mať na papieri
@janinah suhlasim...pride mi to zbytocne...ale neustale pocuvam ako vacsina deti ide z choroby do choroby? my sme ako decka chori skoro nebyvali...to je ozaj imunita dnesnych deti na tom tak zle? mne maly fakt chory nebol 2 a pol roka...a to nerobim nic specialne...a chodi do skoly uz 3 rok
Pootm mi z toho vychadza, ze 80 percent deti ma strasne slabu imunitu...
@mircalla pri staršej dcére sme toto absolútne neriešili , tá má pomaly 9 rokov a ak bola na ATB tri krát dokopy tak je veľa... a aj pri mladšej je to za dva a pol roka prvý krát... ťažko povedať čo sa stalo...
mne sa tvoje uvazovanie zda nelogicke.... radsej prist o celu tvoju vyplatu a byt doma na podpore + brutal problem dnes si vobec najst pracu, ako mensi prijemn manzela???
To naozaj mozes ostat bez prace a pohoda? ak ano..nie je co riesit...
ale sla si skor do prace kvoli financiam... tak asi nie 😉
Tvoj manzel tiez moze ist na OCR, je rodic rovnako ako ty... ak to ma byt vseto na tebe..tak mozes dat rovno vypoved..
@siska53
ano, ale ty uvadzas priklady, ze konkretny jedinec z vaznych zdravotnych problemov nemoze ist do prace.
No tu ide o dieta, ktore ma dvoch rodicov... a ak ma byt vseto na jednom...ani nemusi nastupit do prace....
Dnes nie je prezamestnanost ako za socika, ze pracu pre piatich vykonavali desiati...a bolo šuma fuk, ze niekto pravidelne vypadaval...
Tu pracu treba spravit...a aj ti ludia v robote potrebuju ist domov v normalnom case, tiez maju rodiny, deti.. tiez su vycerpani... normalny clovek nema problem zastupit druheho cloveka...ale ak je to pravidelné a hlavne da sa to aj inak poriesit... tak je logicke ze sa buri...
Si vezmi ze mas napr. predajnu a zamestnas si tam 2 predavacky, ktore sa takto striedaju..a jedna z nich bude pravidelne vymeskavat, napr. kvoli OCR... čo ty tam budes pravidelne namiesto nej aj ked budes riesit managment firmy plus mas vlastnu rodinu? ci povies druhej zene, ze ide tahat za dvoch...ale plat druhej nedostane?
@mima4 predavavov je malo po tych obchodoch a su aj biedne zaplateni. A je tam velka fluktuacia tiez,malokto ostava dlhsie.
Dalsia vec-co pise,stalo sa im to prvykrat a neslo o dieta,co bolo vkuse chore,ale chora bola aj ona.
My sme tahali,aj bez toho,ze by niekto bol chori,niekolko mesiacov. Prosto bolo vela roboty. Nepomohli sme si.
Ja som tiez brala nadcasy za chorych kolegov - nastastie platene takze som si aspon zarobila. A aj teraz aspon po hodinke,obcas dvoch. Tak mi deti postrazili rodicia o daco dlhsie.
Sama som mala obdobie,ked som ucila,ze som kazdy mesiac tyzden marodila. Az ma konecne moja dr.poslala na imunoalergologiu,kde zistili,na co som alergicka. Ale to som uz podu skolstva opustila lebo sa mi vyskytla lepsie platena praca inde.
Okrem toho -ak niekto taha pracu navyse,ma to mat zaplatene,tak ako to mame (a mali sme aj v byvalej robote na inom oddeleni) teraz.
Moj drahy si tiez nemoze len tak dovolit vymeskat. Robit sice moze aj z domu,ale ked sa ma starat o deti,tak nemoze robit. Viem,ake to je,ak ideme na dovolenku. Pptom len dohana,je nastavany lebo kudia mu nerobia,nic nevyriesili. Asi dobre vies,ze je problem najst kvalitnych ludi,ktori maju ochotu pracovat a podat vykon. A nie je to len problem v partnerovej firme. Vsetci chcu plat,ale najlepsie bez prace.
Koniec koncov co sa im.oplati viac,si musi on prepocitat,zvazit svoje moznosti, ak by ju kvoli tomu vyhodili,ci vie sama si pomoct a zacat s niecim.podnikat alebo sa vie zamestnat inde.
Ja si tiez setrim ocr na vaznejsie situacie a pripady,ked nikto nebude moct mi prist k detom. (nadejno svokrovci maju 77 a 78r.,pre nich je to tak na den-dva,aj to skor len 1dieta),nasi napr. Su sice mladsi,ale otec mi sam s detmi neostane,navyse ma problem s nohami. Tiez som si uz musela cerpat "pecko",ked nikto nemohol-dva dni na deti. A ja len tak hocakej susede, ktoru nepoznam,deti nezverim. Opatrovatelky tiez nevedia prist len pocas choroby,ako som sa dozvedela...su na pravidelne strazenie. Matkam odtava len dufat,ze deti budu zdrave..
A nie je pravda,ako tu pisala @mircalla,ze my sme boli ovela zdravsi... Mozno o kusok,lebo bolo zdravsie prostredie,nebolo tolko chemie vsade. Ale chori sme boli aj my. A tiez to museli nasi rodicia riesit vseliako platat.
kedy budes cerpat OCR ti samozrejme nikto nemoze urcit, ale treba sa na to pozriet aj ocami druhej strany. vzdy sa da najst nejake riesenie, ja mam napr. uz pri 2 detoch odrobenych 6 rokov a OCR som nebola nikdy. sem tam som mala paragraf co som isla s dietatom k lekarovi na hodinku dve. mala som taku chorlavu kolegynu zahranicnu, ktoru som musela pravidelne takto zastupovat, ona sice nemarodila s detmi ale so sebou, lebo mala pravidelne chudera astmaticke zachvaty a problemy s prieduskami, ale poviem tie ze aj ked som ju mala velmi rada, uz mi to niekedy dobre liezlo krkom 😅 mna doma cakali decka a muz a ja som sedela v robote lebo ona kazdy mesiac 2 tyzdne marodila. nastastie to trvalo len necely rok, tak som to nejak s nervami ustala, hlavne vdaka tomu ze inac som sa na nu vzdy mohla spolahnut a pomohla mi vela razy aj ona zase svojimi vedomostami 😉
takze treba zvazit, kazdy ma len jedny nervy a nikto za teba dlhodobo nebude driet, aby bola tvoja rodina v pohode 🙄 osobne byt na tvojom mieste ocakavam ze ako prva budem prepustena ja.
@siska53 ďakujem že si to prečítala pozorne 🙂 stalo sa to prvý krát, žiaľ vyšlo to ako vyšlo... nie je to pravidelne ako písali baby vyššie...
prácu moju nikto nerobí tak, že by niekto musel robiť navyše, to sa tam dá poriešiť inak, nikto nie je menej doma s rodinou kvôli tomu že som ja doma... ide len o to, že nemôžu čerpať dovolenky, ktorých máme všetci veľa...
ale zase po nástupe som ochotná robiť tak, aby sa tie dovolenky dočerpali... a vždy som aj bola ochotná zaskočiť , potiahnuť...

@nervacik83 Preco si ich brat nemozete? zo zakona mas 7 dni na navstevu lekara a 7 dni na lekara s dietatom.....u nas vo firme si ti tak aj zadame do systemu.....