icon

Plat učiteľov

12. feb 2022

Koľko skutočne zarobí učiteľ? Viem, že sú dve skupiny ľudí, jedna čo tvrdí, že učitelia si nezaslúžia väčšie platy a že majú príliš veľa dovolenky. A potom tá druhá, ktorá si myslí, že zarábajú málo. Prosím vás, ako to v skutočnosti je? Naozaj majú učitelia toľko voľna? Viem, že majú tabuľkový plat, ale nevyznám sa to tej tabuľky

nikolka1992
Autor odpoveď zmazal
mooonika1975
13. feb 2022

@nikolka1992 takze ty neučíš online, to poprve, učiteľka zrejme má s nimi distancnu vyucbu a ver mi, pripraviť si to, adaptovať sa na prezenčné a potom na dištančné vyučovanie, je záber. S dieťaťom sa predpokladám učíš aj keď chodí do školy

A elektrinu, to akoby som môjho muža počula, notas berieeee teda stavy , si pozri koľko tvoja rúra 😅😅

letfenixa
13. feb 2022

@number19 si učiteľka? Alebo 'osobne ' poznáš až dve učiteľky a vďaka nim úplne presne všetky podmienky školstva? Či sa ideme baviť hypoteticky (alebo podľa kontextu skôr teoreticky)? Z pôvodného príspevku autorky som pochopila, že by chcela konkrétne pohľady od učiteliek. Nabudúce sa ja budem zasvätene vyjadrovať k farmaceutom, že sú to len predavači liekov, lebo tak mi to povedala kamarátka farmaceutka.

letfenixa
13. feb 2022

@autorka máme 45 dní dovolenky, čo, keď si pozrieš plán prázdnin, nepokrýva všetky prázdniny. Počas prázdnin učiteľ v škole nemá čo robiť (to, že nepedagogicki pracovníci majú 25 dní a tiež nemajú počas prázdnin v škole čo robiť, nikto nerieši). Platy sú tabulkove, rovnaké pre celý štát. Ja mám pomerne ziadanu kombináciu matematika, fyzika, k tomu informatika, angličtina a obe atestacie. Takže som teraz niekde navrchu tabuľky a plat mi môže stúpať len rokmi praxe. Osobný príplatok je na našej škole za vedenie kabinetu 2€ v hrubom na mesiac. A tak podobne. Učiteľkou som sa nestala kvôli prazdninam a 'poriesenym' deťom, ale pretože je to jediné povolanie, ktoré som kedy chcela robiť.

slovakboy
13. feb 2022

Učiteľstvo je jedno z najnáročnejších povolaní. Vyžaduje si neustále sústredenie a odčerpáva z psychickej energie. A musia robiť prípravy. Tá dovolenka dlhšia je záslužná. Aj práca predavačky je náročná. Aj barman. Aj bankový úradník pri okienku. Zdravotníci ani nehovorím. Zlievač v huti baník sakra ťažká práca. Existuju niektoré nenáročné profesie ale nie je ich veľa. Skôr nejaké podružné funkcie na nejakých oddeleniach. Bezpečák v podniku v ktorom je jeden pracovný úraz za rok. Alebo pracovník skladu kde občas niekto príde pre niečo. Archivár knihovník.

letfenixa
13. feb 2022

Ešte dodam, že keď ostali žiaci doma na distancnom a my sme učili zo školy, boli sme poziadani, aby sme do košov v triedach nič nehadzali, aby pani upratovačky nemuseli do tried ani chodiť.

babulkomale
14. feb 2022

@simsalabim sluzobne auto, mobil a notebook je vybavenie na pracu a nie benefit 🤣 to potom aj automaticka linka vo fabrike a toalety by boli benefit. Neskutocne ma pobavi ked to este firmy uvadzaju ako benefity. Asi obchodny zastupca by mal cestovat vlakom ako na Divokom zapade bez tohto benefitu 😃

desore
14. feb 2022

@simsalabim Maju este jeden a dost velky. Kedze su statni zamestnanci, nie su prepusteni, pri preslapoch a to aj velkych. Pracu maju mentalne tazku, ale prihliadla by som aj na vysledky prace a potom ako minister rozdavala odmeny. Moje deti doteraz nemaju vsetky hodiny online. Je im zaslany link s ucivom a vetou: " Nastudujte si." To hovorim o zakladnej skole. 🤔🤔🤔

xckaret
14. feb 2022

@desore aj ja to poznam, ,,nastudujte si.... a na buducej hodine bude pisomka, alebo poslite mi DU na edupage, ak nahodou DU neprejde, lebo technicky problem, tak je to za 5. Ju to nezaujima....

simsalabim
14. feb 2022

@babulkomale tak napriklad moj brat a aj moj sused maju sluzobne auto, ktore vyuzivaju aj na sukromne ucely. Neplatia zanho servis, poistne, benzin az nad urcitu spotrebu. Nevlastnia vlastne auto, nemusia. Ved maju sluzobne. Chodia s nim aj na dovolenky k moru. To nie je benefit?

@desore pozri, hadat sa nechcem, ako som uz pisala, nie som ucitelka. Ale viem, ze moja sestra mala vzdy zmluvu iba na dobu urcitu. Vzdy. Na dva roky. Takze pustit ju k vode je naozaj jednoduche. Ako to maju ostatni ucitelia, neviem. No a anaozaj tu nechcem riesit to, ako uzasne dobre alebo zle sa ucitelia maju v porovnai s inymi povolaniami. To je take typicke slovenske. Namiesto toho, aby clovek uznal, ake negativa ta praca ma, tak sa povie, drzte hubu a krok, ostatni sa maju horsie.

@xckaret suhlasim, su taki ucitelia. Ale opakujem, podla mna to suvisi s tym, ako su ohodnoteni. V skolstve ostava iba idealista alebo ten, koho zivi partner. A toto je korenom problemu. Ak by ucitel nemusel riesit existencne problemy, v skolstve ostanu aj ti sikovni a dobri. Ale pretoze nie su zaplateni, tak ti sikovni a dobri su nuteni si najst lepsie platenu pracu.

sella38
14. feb 2022

@babulkomale no vidis a my sme ani to vybavenie na pracu nedostali. Ked sa preslo na distancne, na mnohych skolach sa ucitela nikto nepytal, ci vobec ma z coho doma ucit a ci ma data.

babulkomale
14. feb 2022

@simsalabim aha ty si myslela sluzobne auto na sukromne ucely. Tak to ano, to mame aj my, dokonca benzin bez limitu 👍 ale mame aj svoje, kedze manzel je vela v praci, potrebujeme sa dopravovat s detmi. Myslela som ze sluz.auto ako take nie je benefit, lebo ho treba na pracu. Ucitel je v skole a tam vykonava svoju pracu. Nejazdi ucit po kopaniciach po domoch. Takze som nepochopila aky to ma suvis s benefitmi.

babulkomale
14. feb 2022

@sella38 je to absurdne...ja som kupila tyzden pred prvym lockdownom novu tlacku akoby ma osvietilo. Bol to hardcore pre ucitelov, ziakov aj rodicov.

simsalabim
14. feb 2022

@babulkomale no vidis, nielen auto na sukromne ucely, ale aj benzin bez limitu a teba ani len nenapadlo, ze to je benefit. Tusim to vnimas ako samozrejmost...

babulkomale
14. feb 2022

@simsalabim na sukromne je to benefit a ano, vnumam to ako samozrejmost po tych rokoch. Dobrych zamestnancov si treba vediet udrzat.

simsalabim
14. feb 2022

@babulkomale no tak aj ta dlhsia dovolenka pre ucitelov je proste benefit… pre ucitelov asi jediny. Aspon ja to tak vnimam. Su profesie, kde to auto na sluzobne ucely ci dlhsia dovolenka samozrejmostou nie su… ale v inych su to benefity 🤷‍♀️

zemko99
14. feb 2022

Ja dodám len toľko, že práve som sa vrátila z PN kvôli covidu, bola som dva týždne na PN a ostala by som aj tretí, kebyže robím inú prácu, ale neostala som. Hneď prvý deň ako som skončila na Pnke som s horúčkou 38,5 z postele posielala kolegyňam info, čo majú robiť na hodine. Celé dva týždne som s nimi komunikovala, posielala pracovné listy, úlohy, aby presne vedeli čo majú robiť na hodinách a aby som ja vedela, kde sme skončili a náhodou sme neboli vo veľkom omeškaní. Nerobila som to len pre dobro kolegýň, ale aj pre dobro žiakov a seba.

michal711
15. mar 2022

Svokrovci su učitelia a majú mesiace keď im príde dokopy cez 4 000€ hlavne december január. Inak 3 000€ mne to príde dosť veľa, ale som rád že tak majú lepšie ako keby sa mi sťažovať.

sasa1983
15. mar 2022

@michal711 akože spolu 4000e v hrubom za 2 platy ?

michal711
15. mar 2022

@sasa1983 v čistom áno dva platy.

sasa1983
15. mar 2022

@michal711 tak to je celkom slušne. To už ide..ale 3 tis v čistom je málo..

usmejsa
29. mar 2022

chcem sa spytat. mam skoncenu OA. mam takmer 18 rocnu prax v odobre logistika. Chcela by som si spravit pomaturitne studium externe , pedagogicka SŠ. mozte mi prosim poradit aky by som mala plat? neviem sa z tych tabuliek vysomarit. počítaju sa aj odpracovane roky ked som nerobila s detmi ale v uplne inom obore? vdaka

mooonika1975
29. mar 2022

@usmejsa nie, prax sa zaráta za roky práce s deťmi. Takže u teba žiadne

didi2102
29. mar 2022

@usmejsa no popravde učiť s pomaturitnym nebudeš môcť, mooozno vychovávatelka max alebo asistentka , na vychovávateľku pozeraj najnižšiu platový lebo budeš nekvalifikovana a asistentka asi tak štandardy, roky sa ti vôbec nerataju

usmejsa
29. mar 2022

@didi2102 ucit nie, ale myslim ze SŠ pedagogicka staci na ucitelstvo v MŠ. aspon tak som sa zatial dočitala

didi2102
29. mar 2022

@usmejsa budem k tebe úprimná , ja ucim na ZŠ s MŠ, všetky učiteľky majú Mgr, kamarátka učí v inej s Bc, bez praxe ktoru nemáš,niesi ani 20r premotivovana mladica , prepáč neviem ako to napísať, nemáš.sancu sa len tak dostať do MS ale tabuľkovo ideš tak či tak najnižšie a bez príplatku za odročené roky,samozrejme plat v tabuľkách je v hrubom,možno v ba by si si našla miesto ale po SR je na tieto miesta dosť tlacenica

sella38
29. mar 2022

@usmejsa do odpracovaných rokov sa ti ráta aj iná prax, aj materská. Do pedagogickej praxe, ktorá ti každý rok dvíha plat o pár eur sa to nepočíta.

kristinaanna
29. mar 2022

@janka1011 a teba platí štát? ides podľa tabuliek?

mooonika1975
29. mar 2022

@usmejsa áno, v mš áno, stači to.

mooonika1975
29. mar 2022

@didi2102 tu sa budem prieť s tebou, rodič ťa berie ako opatrovateľku, samozrejme NIEKDE nie, ale poväčšinou áno, minule sa hádala s kolegyňou matka, že utierať mu noštek, keď popýta, aj 30 krát za hodinu, je jej práca. Takže opatrovateľky sme tam pomaly všetky popri nich, ak niečo vytkneš, si len .... pip , ktorá ma sa o tie deti postarať. NIe učiť. Ja si to samozrejme nemyslim, pišem všeboecnejšie mienenie o mš učiteľkách. Už som bola aj teta . 😉 A čo sa týka titulov, aj tu oponujem, u nás berieme v zásade len učiteľky bez titulu, stola zamestnávateľa menej. 😝 Nesúhlasim samozrejme tiež, ale je to TAK