icon

Plat učiteľov

12. feb 2022

Koľko skutočne zarobí učiteľ? Viem, že sú dve skupiny ľudí, jedna čo tvrdí, že učitelia si nezaslúžia väčšie platy a že majú príliš veľa dovolenky. A potom tá druhá, ktorá si myslí, že zarábajú málo. Prosím vás, ako to v skutočnosti je? Naozaj majú učitelia toľko voľna? Viem, že majú tabuľkový plat, ale nevyznám sa to tej tabuľky

didi2102
29. mar 2022

@mooonika1975 tak každá ms to má inak , u nás po okoli sa bez VŠ neberie, ja som chcela rodinu mojej švagrinej pretlačiť ,tiež pomaturitne ale bohužiaľ ,nedostačujúce vzdelanie ani školský klub ani do škôlky,robí ledva asistentku v specke pri osade kde už ozaj nik nechcel ísť,záleží ako kde

owecka
29. mar 2022

@mauduska presne tak, ja nie som ucitel, ale tak ako lekar je jednou nohou v base....:(

owecka
29. mar 2022

@simsalabim ano, ja som tak mala, ako ucitel vzdy na 1 rok zmluvu, ked som otehotnela a musela ist lezat do nemocnice na rizikove a po porode mi prisiel len list, ze dakujeme. To bol dost trapas...

usmejsa
29. mar 2022

tak ako teda, zapocitavaju sa odrobene roky mimo opatrovania? v anglicku som bola aupair 1 rok, a mam deti , na materskej som bola 3 roky. ako praca ktoru robim je fajn, ale chcela by som zmenu a ucitelstvo v MS je moj detsky sen, nedostala som sa tam len kvoli mame, nechcela ma pustit na internat. teraz lutujem, a chcela by som byt ucitelkou v MS, samozrejme po skonceni ext.studia

didi2102
29. mar 2022

@usmejsa do pedagogickej praxe sa započítavajú len roky v školstve ak myslíš toto

usmejsa
29. mar 2022

@didi2102 chapem. dakujem za info, a ked sa mozem spytat v skolstve sa dava zmluva na dobu urcitu, je to tak? zvycajne na rok, max dva? ci mylim sa?

didi2102
29. mar 2022

@usmejsa záleží akú pozíciu ideš mať,ci zástup alebo úplne voľné miesto, 99perc ma prvý rok na určito, potom od okolností,niekomu predlžujú aj viac krát po sebe,treba si uvedomiť že môžeš mať napr zmluvu no júna ak má škôlka v daný rok zavreté v lete a teda nebudeš mať nárok ani na podporu a znovu tá vezmú v septembri,ostane to výpadok bez platu úplne 2mesiace,poznám aj taky pripad osobné a zmluva bola predlžovana 4roky,oficiálne sa.to samozrejme nesmie

luccija
29. mar 2022

@usmejsa môžeš ísť robiť vychovávateľku, alebo do škôlky lepšie je do súkromnej.Co mám spolužiačky z iných miest ako Ba majú dosť problém si nájsť prácu, lebo vraj miesta v škôlke sú po známosti, alebo je tam človek roky.Najprv si pozri aké su v tvojom okolí ponuky práce.praca s malými deťmi je krásna, dostaneš od nich spätnú väzbu, lásku, ale po 6 hodinách budeš vyflusnuta psychicky a ja som bola veľmi často od nich chora

mooonika1975
29. mar 2022

@luccija no presne, tie choroby, dosť , že fakt málo zarobime, ešte kopec penazi na lieky a presne ,vyfľusnutá uplne

zuzi0911
29. mar 2022

Úprimne?
Nemám VS ,robím iba predavačku a mam takmer 1 000e plus strávenky(nerobím nerobím potravinách atd)
Odrobim si a mam pokoj a áno mam aj obrovskú zodpovednosť atď....ale....
Keď čítam plat učiteľky úprimne som si myslela,ze musí dobre zarobiť je mi zle z toho..
Akože bieda ...na to aká je to zodpovednosť ,toľko deti ,ktoré treba niekedy viac bit ako učiť a do toho rodicia tých detí tak klobúk dolu....toto by som nerobila ....a dovolenka?ja si myslím,že to máte aj malo....

mooonika1975
29. mar 2022

@zuzi0911 si zlatá a je to naozaj tak , zodpovednosť stále, stači že jedno soti druhe do rohu stola a si v base , no a ten plat ??? krásny fakt, ubohosť

zuzi0911
29. mar 2022

@mooonika1975 úprimne nezávidím naozaj...mne par krat stačilo ked som išla pre dcéry a co tie deti vyvadzali, učiteľka im 5x povedala a oni ju surovo mali v riti....mi vtedy aj hovorila,že akože keby to rodičom povie tak este dostane nadaté...
Celkovo ta psychika dáva najviac zabrať a ta je vo všetkom veľmi kľúčová...ak je to v keli tak aj kopu iných problémov je...nezávidím....

luccija
29. mar 2022

@mooonika1975 hej a hlasivky to som bola prekvapená ja dosť rozprávam, ale zo škôlky som prvé dni chodila zachripnuta.A nehovoriac o rôznych deťoch s poruchami kde si rodičia nechcú uvedomiť, že potrebujú inú škôlku.Ale deti mi chýbajú asi sa vrátim🙂dávali mi energiu na druhej strane brali🙂

vierkainka
29. mar 2022

Inak zarobí učiteľ v ZŠ a inak zarobí učiteľ v ZUŠ

mooonika1975
29. mar 2022

@luccija no to ani nevrav, presne, vidiš , že to dieťa potrebuje niečo iné, rodič to vidi, ale rieši to až, keĎ má byť zaškolené, lebo mš ešte nie je taká dôležitá, ale ty tam s 25 deťmi a s deťmi s poruchami musiš fungovať ako len ty chceš a nie 5-6 hodin, ale 9-10. UFff

nika20222
24. máj 2022

Nedá mi nereagovať. Chápem, že by chceli učitelia viac..ale ako tu čítam príspevky tak sa nestačím čudovať. Všetci chceme viac,ale každý rok sa riešia len a len učitelia, prípadne zdravotníci. Ja pracujem v štátnej sfére na pozícii,kt.si vyžaduje VŠ vzdelanie a plat mam 820 brutto. Tiež pracujem s ľuďmi, kazdu chvíľu sú nové projekty, študujeme si nové veci a ano nosim si občas prácu aj domov... tak ak učiteľom potom všetkým.

kristinaanna
16. jún 2022

@nika20222 preto treba podporovať straj učiteľov, alebo ste počuli už o tom ze by išli štrajkovať štátny úradníci? Nešli, lebo sú spokojní, a veľa miest v štátnej správe sa dá zrušiť keď nebudú peniaze, ale učiteľov treba, či zavriem školy a budeme si vzdelávať deti doma?

maty112
16. jún 2022

ked pocujem vetu- zvysovanie platu ucitelom tak mam vyrazky...

snezienkaaa82
17. jún 2022

Mam taky plat, že zaplatim poistenie, telefón, poplatky deťom do školy, a škôlky, spravím 3 bežné nákupy v jednote, odložím si 60 eur a je fuč.

loginexistuje
17. jún 2022

@snezienkaaa82 a si kvalifikovana ? a mas plny uvazok lebo zasa povedzme si uprimne na regiony ten plat taky nizky nie je a je tam celkom priblem sa do skoly vobec dostat

snezienkaaa82
17. jún 2022

@loginexistuje áno, začínajúca. Plat tabuľkový. Švagriná učí 15 rokov, ta je na tom už lepšie, učí prvý stupen, no má dorobene doplnkové štúdium Anglicky jazyk, potom atestáciu, ešte všeličo navyše. Stále dačo doraba

jasminkaj
17. jún 2022

Či zarábajú veľa/málo o tom by sa dalo dlho polemizovať.. Ale pokiaľ viem platí slobodná voľba povolania. A čo si pamätám z útleho detstva 90.roky, tak bol v správach neustále nejaký štrajk učiteľov.. Čiže tým som len chcela povedať, že tento problém so slabým ohodnotením tu nenastal teraz, ani z dôvodu covidu, ani vojny, ani inflácie.. je tu už minimálne 30 rokov na stole. Preto nerozumiem prečo sa mladí ľudia hrnú študovať pedagogiku a myslia si, že tým zabezpečia sebe a svojej rodine spokojný život.. podľa mňa trochu naivná predstava. Už keď sa ma niekto ako ôsmačky na ZŠ spýtal či nechcem byť učiteľkou, tak som vedela, že nie, lebo tí zarábajú málo. Ale samozrejme (ako moja švagriná a kopu ďalších) veľa ľudí to berie ako "poslanie" a pri partnerovi, ktorý vie rodinu zabezpečiť po finančnej stránke, si môžu dovoliť pracovať v školstve. Tých je však len zlomok 😕 Toľko moja úvaha.. nikoho som tým nechcela uraziť samozrejme 🙂

dievocka
20. aug 2022

Kedy začnú riešiť aj platy kuchárky pracujú za smutných 670v hrubom narobia sa a tiež majú zotpovednost na tých každý kašle

bimbambom
20. aug 2022

@dievocka si kuchárka ?

sasa1983
20. aug 2022

@snezienkaaa82 a aké platy majú asi učitelia na súkromných škôl a gymnázií ? To je taká všeobecná otázka sem

didi2102
20. aug 2022

@sasa1983 moja suseda je učiteľka na súkromnom jazykovom gymnáziu , má tabuľkový plat , úplne rovnaký ako na štátnej škole ale to bude asi individuálne či dávajú extra príplatky , jej škola nedáva

zuzana76
20. aug 2022

@sasa1983 asi zavisi od skoly, ale myslim, ze uplne bezne -tabulkove, taktiez cirkevne skoly, mozno nejaka naozaj dobra sukromna skola, co si to moze dovolit, tak dava aj nejake osobne ohodnotenie navyse

marcella84
21. sep 2022

@simsalabim výborne napísané. Keď niekto závidí učiteľom veľa dovolenky, koľko jej majú takí páni poslanci? 🙂 Určite viac ako počet rokovacích dní v parlamente. A to som ešte nezarátala voľné pondelky a niekoľkonásobne vyššie platy ako učitelia.

jabo5
22. nov 2022

@melonik7 ..... s tým platom cca 1300 eur v čistom po 20 rokoch praxe, ste to melónik "trošku" prepískli.
Som si istý, že drvivá časť pani učiteliek ZŠ o takých platoch len sníva ... (možno pani riaditeľka, alebo jej zástupkyňa)

sasa1983
22. nov 2022

@jabo5 tomu neverím. A ak to tak je, tak je to katastrofa..