Plat učiteľov
Koľko skutočne zarobí učiteľ? Viem, že sú dve skupiny ľudí, jedna čo tvrdí, že učitelia si nezaslúžia väčšie platy a že majú príliš veľa dovolenky. A potom tá druhá, ktorá si myslí, že zarábajú málo. Prosím vás, ako to v skutočnosti je? Naozaj majú učitelia toľko voľna? Viem, že majú tabuľkový plat, ale nevyznám sa to tej tabuľky
@zuzanockamt no nemyslím si, že 1000€ pri toľkých rokoch praxe je slušný plat, skôr na zaplakanie. ☹️ Na druhej strane vaše povolanie degraduje aj nízka úroveň niektorých pedagogických vysokých škôl (napr. katolícka v RK). Moje sesternice tam študujú - študovali za cukrárky, kaderničky, ledva skončili. Teraz študujú za pani učiteľky, škola 2-3 dní v týždni, kredity dostávajú aj za absolvovanie duchovných cvičení.🤦 V máji majú poskuškované ... Ale klobúk dole pred učiteľmi. Učiť v dnešnej dobe rozmaznané decká, kde učiteľ už nie je žiadna autorita ani pre žiakov a ani rodičov... Ja by som sa zbláznila ...
@zuzana76 ale existuje aj tolko dostavaju uciteli zavisi od skoly (riaditela) a zriadovatela
priemerny plat ucitela v 2021 bol 1522 eur (v hrubom)
@loginexistuje to by som chcela vidieť kde.. ja učím od roku 2004, špecializujem sa na deti s PAS, a teda taký príjem som ešte nemala ani s odmenami......
@loginexistuje poslala by som ti moju vyplatnu pasku, ale su to osobne udaje, takze radsej nie
@zuzana76 ale rozumies ze co je statistika ak mas ty taky nizky tak to neznamena ze taky maju aj tvoji kolegovia😉 ja som ucila v case 2005 a mala som prijem v cistom vzedy cca 20 000 korun este
@loginexistuje 😂 to je vtip, však ?ukážeš mi to v tabuľke ? Lebo sme tabuľkovi
@nikaeli jasné, ani s odmenami, nikdy v živote a to mám všetko čo sa dalo ziskať a cez 1000€ som nikdy a teda pekne dlho neprejdem.
@mooonika1975 nie nie je to vtip pocula si o osobnych priplatkovh atd ? odbiekal sa ta statistika v tom skolstve berie tie cisla sa nevycucaju z prsta ale su z realnych miezd pedagogov
@loginexistuje Moji rodičia - učitelia v tom roku boli pred dôchodkom a o takom plate mohli snívať. Ja ako začínajúci pedagóg som vtedy zarobila cca 9300-9400 SK.
@zuzanockamt takto dievcata ano mala som osobne riesila som aj ucebnu na informatiku a dalsie veci ako kazda ucitelka ak mate nizke platy oproti priemeru pedagogov resp medianu treba sa dopytovat u svojich nadriadenych
@mell27 S tým Ružomberkom máš pravdu. V čase mojich začiatkov boli riaditelia, ktorí uchádzačov z tejto VŠ ani nevolali na pohovor a neprijímali do zamestnania. Teraz sa berie všetko, nemá kto učiť.
@loginexistuje Platy máme všetci rovnaké podľa tabuliek. Pracuješ v školstve?
@zuzanockamt pracovala som v skolstve ako posem v rokovh 2004 -2008 naposledy vzedy som mala taky prijem ako som pisala (20000 korun)
teraz pracujem vo verejnej sprave a tiez mam plat mimo tabuliek (vyrazne nad)
tabulky su minimum co musis dostat
@zuzanockamt a ak by ste mali vsetci rovnaky plat preco je potom median na 1000 eur cca ?
@loginexistuje Pretože porovnávať dobu spred 17 rokov a teraz je poriadny rozdiel. Začínala som v školstve (pracovne) v roku 2005 a teda bolo to úplne o inom ako teraz.
@loginexistuje Plat je podľa tabuliek - odpracované roky, atesty, príplatky za vzdelávanie. Čiže učiteľ s rovnakou praxou, atest. a kredit.príplatkom ako mám ja, bude mať aj rovnaký plat ako ja. Pochopené?
@zuzanockamt ty zjavne nechapes ze existuju osobne priplatky tak ako existovali predtym su aj teraz
si pozri aktualne statistiky platov pedagogov a uvidis 😉
@loginexistuje Áno, existujú 🤭 Dlho, dlho si mimo odbor.
Učím v MŠ. Dovolenku? To slovo už pomaly ani nepoznám... Všetky prázdniny robíme aj letné, aj Vianočné, jarné ... proste všetky. Iba v auguste jediný mesiac v roku sa môžeme vystriedať tak, že nám vyjde byť 2 týždne doma.... A plat? Nevyjadrujem sa... Pozrite si platové tabuľky, keby som tú prácu tak nemilovala, tak tam už dávno nie som... .
Kamarátka v Materskej škôlke má 680 podľa toho aký mesiac učí 4 rok a má BC titul 🙂 ma 26 rokov
@loginexistuje osobný priplatok mám 20€ 😂 v hrubom samozrejme
@loginexistuje ale cucajú si ich z prsta, kto to kedy dokáže, čo je pravda ?? Ty ? Ja ? Nikto
@mooonika1975 prosim ??? ty si ucitelka? ake cucanie si z prsta ? vies co je to statistika?
@annamalaga ale štátni zamestnanci sú aj iní, na tých sa ale zabúda. Netreba vidieť len učiteľov a lekárov.
@loginexistuje áno viem, lenže aj vidim platy okolo seba , takže toto mi môže rozprávať kto chce.
Som mzdárka v škole... Máme tretinu učiteľov, ktorý majú okolo 1500€ v hrubom, teda okolo 1200€ v čistom... Naproti tomu, ja s VŠ vzdelaním a 15 rokmi praxe mám 600€ v čistom 🤷 a áno každý štvrťrok zasielame výkazy o platoch v školstve, takže tie štatistiky sú reálne 😉

@sasa1983 1300 eur v čistom, neexistuje, mám vyše 20 ročnú prax, to je naozaj plat aj s vianočnými odmenami, raz za rok, pripadne niekto, kto ma osobne ohodnotenie, dve atestácie, plus rôzne iné záležitosti na starosti, bežný učiteľ môže len snívať , to je možno tak 10 percent platov v školstve, čo môže mať 1300 v čistom, možno aj menej, riadiaci pracovníci a pod.