icon

Práca na polovičný úväzok po päťdesiatke - skúsenosti a rady

vitaminsee
19. feb 2026

Existuje niekto, kto je na polovičnom pracovnom úväzku a má viac ako 50 ?
Celý život som pracovala v súkromných firmách ( stavebníctvo ), moja prác je náročná a stresujúca, preto som vyskúšala prácu v štátnom sektore, lenže problém je v tom, že bola dočasná, iba na 1 rok a ďalej nie je možné pokračovať, projekt skončil. Moje miesto chceli pôvodne zrušiť, ale teraz mi ponúkajú iba polovičný pracovný úväzok a to na dobu určitú, iba do novembra ... Nie som úplne stotožnená, jasné, že kvôli veku a platu ... Na druhej strane také benefity som v súkromnom sektore nemala .... Novú zmluvu som ešte nevidela, jasné že nebudem mať stravné lístky .... Nikdy som tento druh pracovného záväzku nemala ...

Strana
z2
letfenixa
22. feb 2026
@gigie24

@letfenixa Nie je to pravda, ak mas zmluvu v statnej sprave na 4 hodiny, vyplacane ti budu len 4 hodiny a aj keby si mala nadcasov 20 hodin nie je narok na stravne, lebo zmluva je takto postavena a platna. Nadcasy si mozu vyhodnotit zial tak, ze nestihas svoju pracu v dohodnutom case, aj ked makas takmer bez prestavky, takato je zial realita, len reagujem aby sme tu neuviedli nespravnu informaciu 😇🙏.

@gigie24 tak tie nadčasy robiť nebudem.

gigie24
22. feb 2026
@letfenixa

@gigie24 tak tie nadčasy robiť nebudem.

@letfenixa S tym suhlasim 😇. Len ked neurobis pracu a nestihnes ju dokoncit v pracovnej dobe, mozu ti znizit osobny priplatok, ale toto nie je pripad nasej prispievatelky nastastie 🙏. Pisala som ako to funguje v praxi.

Strana
z2