Práca od 7 - 15:30 a choré dieťa
Ahojte, potrebujem radu. Od januára nastupujem do práce, pracovná doba 7:00-15:00. Mám 4 ročné dieťa, chodí do škôlky, ale nepravidelne, doteraz som pracovala prevažne víkendy a cez týždeň pár nočných. Tak keď bola chorá, som si ju nechávala doma. Ako to riešite, keď takto pracujete a dieťa ochorie? Muž robí tiež 7-15:30. Nechávate deti starým rodičom. Alebo sa striedate s mužom na očr? V práci to chápu? Sa bojim, že ma hneď aj vyhodia, keby som musela ísť na očr
@bambulienka25 tvoj prispevok je hodny ocenenia. Nerozumiem,preco aj tu stale zeny riesia, co so skolkarom, ked je casto chory, ked ty mas radu ako zapojit celu rodinu, aby sa striedala pri dietati. Ty zijes podla mna uplne mimo realitu,ale ze uplne. Dnes babky a dedkovia este pracuju a surodenci rodicov maju hadam svoje rodiny a svoje deti. Ci dam svagrinej strazit svoje chore dieta, aby sa nakazili aj jej zdrave deti? Ci slobodnemu svagrovi nanutim, aby si vzal dovolenku, aby sa staral o moje chore dieta? Ze zjavne, ze pises puhu teoriu a nic z toho si v praxi nezazila
Ak mas k dispozicii ochotnych starkych, je to vyhra a mas o starost menej. Zial, nie kazdy to tak ma. A velke plus je aj zamestnavatel, ak ocr toleruje, v dnesnej dobe to zvykne byt problem. Moj zamestnavatel ocr ani pn netoleroval, aj s jednodnovym paragrafom bol neraz problem.
Tak dievčatá ďakujem za rady 😅 rodila som v 26 a nie v 40, takze mi rodičia ešte pracujú. Ďakujem za normálne názory, všetky tety, ujovia, súrodenci, bratranci, sesternice, krstni pracujú. Len som chcela vedieť, či v práci to tolerujú, ale asi zamestnávatelia áno, ale kolegovia nie. Ďakujem ❤️
aj normalni kolegovia toleruju, zalezi od pracovnych cinnosti. Ak musia za teba pracovat, pacit sa im to nebude. Ale ono je to vsetko individualne, zalezi od celkovej atmosfery v praci aj od zlozenia kolegov...
@bambulienka25 tak su aj taki co pomoc nemaju, plus este osamela mama, to uz tazko
Moje deti majú síce babky a dedkov, ale pracujúcich ešte 5-8 rokov. Svokor je na ID a viem, že by bol ochotny ich strazit vždy, keď treba, ale vzhľadom na zdravie to nepovažujem za vhodne zakaždým. Majú aj krstných a jedného strýka - tiež sú pracujúci (svagrina v sucasnosti s bábätkom doma), ale aj keď neboli alebo mali dovolenku, netrhal sa nikto na stráženie chorých detí 😂 a vlastne ani neviem, z akého dôvodu by sa mi mala starať o choré deti celá široká rodina, sú moji a zial treba sa pasovať aj s tým. Fungujem tak, že som doma s nimi ja, keď je to potrebné. A robím od samého začiatku všetko pre to, aby sme podporovali imunitu. Chorí neboli takmer nikdy, posledný rok a pol mali ale 2xcovid, kiahne a zvyšné mesiace (asi polroka to dokopy vychádzalo) povinne zavreté školy a škôlky. Zamestnavatel mi ešte na začiatku vyšiel v ustrety, povolil mi home office, lebo vedel, že robotu spravim aj o polnoci, ale spravim. Keď už sa mne zdalo toho moc a mala som obdobie, keď HO nebol mozny, párkrát ostal s nimi doma manzel. Kombinujeme, ako sa dá, ale robime maximum pre prevenciu chorôb.
My sa striedame cela rodina. Ja ako krstna mama si tiez obcas beriem volno,takisto aj ostatni clenovia rodiny,ale prioritne su s detmi ich rodicia. Neboj,da sa to vykryt,ak mas rodinu nablizku a su ochotni pomoct.
No takto, ked som mala dieta chore vzala som si povacsinou dva dni dovolenky, a zvysne dni sa nejak prestriedal muz, alebo svokra a tak proste neda sa svietit, zase ak je dieta chore raz za rok ocr je pohodka, ale neviem keby som doma tyzden z mesiaca co na to zamestnavatel, ked ma nikdo nezastupi, este dalsia vec niekedy som si malu vzala do kancelarie, kreslila si alebo pozerala na mobile, alebo hracky v rubsaku a isla, dalo sa lebo som tam sama
@bambulienka25 cez tyzden su deti v skole, skolke. Moj malu tiez nemam komu dat.. svokrovci pracuju, tak isto aj moj otec. Nic ine mi nezostava len byt s nou doma na ocr 🤷♀️
@bambulienka25 veď jej radíš, má má choré dieťa strážiť široká rodina, tak sa pýtam, či to ty tiež tak robíš
Autorka.
Ja som nastupila do prace kde mam TPP. Od oktobra cerpam prave druhu ocr. Po pravde mam strach, ze ma prepustia. Ale zial nemam na vyber.. nemam komu dat malu. Je super, ze mas partnera co tiez postrazi dieta. Ja by som to striedala. Raz jeden raz druhy.. aby toho nebolo vela.
Ak si v skusobnej dobe tak by som neriskovala tie prve 3 mesiace. Radsej nech je muz doma.. ono je to velmi tazke v tejto dobe ked mamickam v skolke vadia len sople.. a pritom dieta moze mat sopel aj 6 mesiacov v roku a nemusi to prepuknut do choroby..
Ja som to musela riešiť opatrovateľkou
@h2 paneboze tiež si klepem po čele, súrodenci pracujú , švagrovci tiež pracujú a starí rodičia sú daleko. Riešime to len my 2 s muzom
@0silvia0 preco myslis, ze je to nespravodlivost ked bezdetne zeny robia vikendy?? Ved su prilepsia k vyplate. Ja pred materskou som isla dobrovolne robit vikendy. Peniaze sa mi vzdy hodili. Teraz by som isla.. zial nemozem.
Treba si nájsť prácu s možnosťou homeoffice
U nas sa da vela veci poriesit v homeoffice. Neviam, o akej praci hovori zakladatelka... ja by som do prace, kde sef otvorene povie, ze netoleruje ocr, paragrafy a pod ani nenastupila.
@katulienkax to je dobry napad. Len nie vsetci maju v tomto prax.
@bambulienka25 tak napriklad moji svokrovci o vnucata nikdy nejavili ziaden zaujem, nieto ze by sa o ne postarali, ked boli chori. Nemyslim si, ze sa da pausalizovat, ze o dieta sa postara sirsia rodina.
@bambulienka25 veď neboj osud ta potrestá o pár rokov tu budeš vypisovať iné veci
@slniecko66 autorka to berie ako nespravodlivost a nie ja. Ja len hovorim, ze celkom ju chapem, aj slobodna bezdetna zena by mala obcas volny vikend. Mozno by si vysla rada na veceru, do kina s frajerom, ktory cez vikend nepracuje...
Ved kazdy ma inu situaciu, nemozeme vsetko posudzovat podla seba.
@0silvia0 ano to chapem. Podla mna by to malo byt na vzajomnej dohode. Ak moze mamicka nech ide v sobotu.. mali by sme si pomahat 😊
Nemam babky ani sestry ani sesternice k dispozicii, a v klude sme to prezili. Nerob si stresy vopred. Proste ak ti dieta ochorie, budete nietko doma na OCR, nacvicte si to, casto choroby sa daju vyriesit aj za par dni. Neviem aku mas pracvonu poziciu,ale napr ja mam kolegu co ma teraz dceru malu 3-4r a ked dcera ochorie ostava doma on den-dva a potom ide manzelka ak treba, vacsinou predlzeny vikend a maju pokoj. Nik to neriesi, vsetci mame/sme mali male deti. Ak sa to da prestriedat po par dnoch, tak ani nejake medzery v praci nevznikaju, lebo dorobi sa to rychlo. Ine je vypadnut na 2t vkuse. Zvladam to aj ako zamestnavatel a zvladame to aj kolegovia. Horsie by bolo keby sa rozhodli naraz vsetci, ze mame chore deti. Asi by som vypratala nejake kancelarie a urobila tam "jasle" pre chore deti :DD
@bambulienka25 je to uplne normalne, poznam xy firiem, kde sa matkam takto vychadza v ustrety. Ak s tym mas problem, treba zmenit kolektiv. My sme mali aj take pripady v byvalej praci, ze kym bezdetne sme tahali cele dni do vecera, mamy odchadzali okolo 16tej (max) a robili napr. soboty doobeda. Aby rano/vecer boli doma a soboty doobeda vykryl otec. Vikendy boli doma. CO mna vytocilo, a preco som z tade odisla bolo, ze my bezdetni sme nemali narok ani na sviatky :D a to sme vacsinu dochadzali cez pol slovenska. Cize maminecka co byvala 20minut od prace, nemohla napr. na vianoce doobeda pracovat, ale my co sme potom mali ist na vianoce mimo, sme samozrejme ostat mali. To ze chceme byt my s rodinami (mala som koelgu co chodil z BA niekam na vychod fakt raz za rok), je nas problem. Ale tyzdenne riesenia "odpracovanych hodin" mi boli ukradnute. Vsetci sme tam rovnaky cas dokopy, bolo mi fuk ci robim cez vikend. Dokonca ja som radsej robila vikendy, lebo cez tydzne som si toho viac vybavila. Keby mi to nevyhovovalo, iste sa ozvem.

@bambulienka25 nie kazdy ma ochotnu tetu po ruke a na blizku. Toto naozaj zalezi od okolnosti a rodicia si nejako poradit musia.