icon

Prepúšťanie v IT sektore kvôli umelej inteligencii

17. máj 2026

Podelte sa o skusenost, prepustili uz vo Vasej IT firme niekoho kvoli nastupu AI? U nas prepustili par testerov a zaroven sa pozastavilo prijimanie novych ludi, pricom predtym sme vzdy niekoho hladali.

anonym_ab287e
17. máj 2026

@anonym_autor zatiaľ 10 ludi na nižších pozíciách teraz sa ide má vyššie a jeden manager po tlaku dal sám výpoveď resp je na PN zatiaľ psychicky sa zrútil.Hnus aká je situácia v práci každý donasa, aj ja uvažujem odísť mám plné zuby korporatu

anonym_68dd4f
17. máj 2026

tak ano. it sektor si zozne to co sam zasial.

janinah
17. máj 2026

Pribuzny grafik,prepusteny uz v januari,pracu stále nemá.

anonym_347bf6
17. máj 2026

Kamarát bol roky ako podpora - online pre manažérov v jednej veľkej celoslovenskej firme. Akýkoľvek problém vyriešil, nasmeroval a pod. Firma ale investovala do vlastnej podpory AI a on je bez práce. Ďalší grafici - pracovali v kancelárii traja a už ostal len šéf a AI.

anonym_e1aac5
18. máj 2026

Áno, jedno celé oddelenie zrušené, - 60 ľudi.

anonym_6c8a85
18. máj 2026

@anonym_autor Sme veľká IT firma a od konca pandemie sme sa zbavili vyše 50% zamestnancov. A každý rok -10%.

anonym_6c8a85
18. máj 2026
@anonym_ab287e

@anonym_autor zatiaľ 10 ludi na nižších pozíciách teraz sa ide má vyššie a jeden manager po tlaku dal sám výpoveď resp je na PN zatiaľ psychicky sa zrútil.Hnus aká je situácia v práci každý donasa, aj ja uvažujem odísť mám plné zuby korporatu

@anonym_ab287e A kam by si išla z korporatu?

anonym_015e83
18. máj 2026

Robim v eshope, mame vlastne produkty, aj výrobu. Áno, veľa veci si vieme spravit sami za pomoci AI (grafiky, marketing, …). Zároveň manzel študuje na vs. Robím za neho niektoré prace do skoly a take IT veci (štatistika, dátové analyzy v programe) sa dnes študujú lahko. Veď AI ti povie, na čo máš kliknúť, dokonca ti napise cely kod. To, čo by som v minulosti nevedela spravit, alebo by mi to trvalo tri hodiny, dnes viem za par minut spravit. Sú tam ešte problemy, že nie vzdy vie AI spravit všetko super, ale sme určite na ceste k tomu, že sa bude veľmi veľa prepúšťať. Zrovna sa o tom ucil aj v skole manzel. Volakedy sme sa učili, že robotizácia prispeje k nahradenie manuálnych pracovníkov, teraz sa ucia, ze AI nahradí veľa vysokokvalifikovaných pozicii.

biba_18
18. máj 2026

@anonym_68dd4f máš pravdu ... ale rozhodli za nich iní ...

anonym_a0fd6b
18. máj 2026
@anonym_68dd4f

tak ano. it sektor si zozne to co sam zasial.

@anonym_68dd4f Sef AI z Microsoftu sa vyjadril, ze do 18 mesiacov sa to dotkne najma pravnych oddeleni, uctovnictva a projekt managementu. Problem je, ze Slovensko sa nepripravuje na tuto dobru ako uz niektore staty.

anonym_ab287e
18. máj 2026
@anonym_6c8a85

@anonym_ab287e A kam by si išla z korporatu?

@anonym_6c8a85 kdekoľvek do administratívy už nemám 30 r a nechce sa mi drat dopredu.To prenechám mladým a dravým😉kamarátka je u developera, ktorý stavia asi pôjdem k nim na predaj

anonym_15d423
Včera o 16:18
@anonym_015e83

Robim v eshope, mame vlastne produkty, aj výrobu. Áno, veľa veci si vieme spravit sami za pomoci AI (grafiky, marketing, …). Zároveň manzel študuje na vs. Robím za neho niektoré prace do skoly a take IT veci (štatistika, dátové analyzy v programe) sa dnes študujú lahko. Veď AI ti povie, na čo máš kliknúť, dokonca ti napise cely kod. To, čo by som v minulosti nevedela spravit, alebo by mi to trvalo tri hodiny, dnes viem za par minut spravit. Sú tam ešte problemy, že nie vzdy vie AI spravit všetko super, ale sme určite na ceste k tomu, že sa bude veľmi veľa prepúšťať. Zrovna sa o tom ucil aj v skole manzel. Volakedy sme sa učili, že robotizácia prispeje k nahradenie manuálnych pracovníkov, teraz sa ucia, ze AI nahradí veľa vysokokvalifikovaných pozicii.

@anonym_015e83 sorry. Ale pises nezmysl. Ai primarne nahradi nizkokvalifikovane a juniornejsie pozicie a nie vysokokvalifikovane. Ano. Vie to rychlo pisat texty a program. Ale robi aj vela chyb. Aspon zatial. Hlavne musis aspon vediet co robis a je dobre to po nej aj skontrolovat. Lebo sem tam nieco extremne dolezie vynecha alebo "zabudne". Cize skor predpokladam ze urobis viac prace a tym je menej pozicii. Ale netyka sa to primarne it. Nahradit sa da vsetko skor ci neskor. Ako tu uviedli: grafici. call centra cuca. Pravnici juniori. Aj uctovnictvo. Aj middle manazement. Pekne postupne to co je naucene rutinne a automatizovatelne. A je to krocik aj k manualnym prac pojde do robotov

tramtada31
Včera o 23:18
@anonym_15d423

@anonym_015e83 sorry. Ale pises nezmysl. Ai primarne nahradi nizkokvalifikovane a juniornejsie pozicie a nie vysokokvalifikovane. Ano. Vie to rychlo pisat texty a program. Ale robi aj vela chyb. Aspon zatial. Hlavne musis aspon vediet co robis a je dobre to po nej aj skontrolovat. Lebo sem tam nieco extremne dolezie vynecha alebo "zabudne". Cize skor predpokladam ze urobis viac prace a tym je menej pozicii. Ale netyka sa to primarne it. Nahradit sa da vsetko skor ci neskor. Ako tu uviedli: grafici. call centra cuca. Pravnici juniori. Aj uctovnictvo. Aj middle manazement. Pekne postupne to co je naucene rutinne a automatizovatelne. A je to krocik aj k manualnym prac pojde do robotov

@anonym_15d423 to sú vysokokvalifikovani pracovníci. Roboti tak maximálne pracovníkov vo velkych fabrikách, ale nie bežne manualne pozície a o remeselníkoch ani nehovorim

anonym_15d423
Dnes o 05:47
@tramtada31

@anonym_15d423 to sú vysokokvalifikovani pracovníci. Roboti tak maximálne pracovníkov vo velkych fabrikách, ale nie bežne manualne pozície a o remeselníkoch ani nehovorim

@tramtada31 o tom co je vysokokval. Sa da polemizovat.