icon

Prichádza kríza a hromadné prepúšťanie?

13. okt 2021

Prepáčte za depresívny príspevok, ale som vydesená. Pracujem v auto-moto priemysle, všade nedostatok čipov, raz sme doma, potom zase ideme do práce, u nás zrušili úplne nočné smeny, už aj prepustili nejakých zamestnancov... bojím sa straty práce. Myslíte, že prichádza kríza a hromadné prepúšťania?

Strana
z2
vikinka128
13. okt 2021

Benzín 🙈 katastrofa. Jedno naše auto je hybrid od lexusu - za plnú nádrž sme platili takých 40-45€.. pred týždňom sme tankovali - 3/4 nádrže 41€!!!! Neskutočne

simca06022011
13. okt 2021

autorka, treba si to dat do suvislosti.. energie/nafta, na co ich treba? na vsetko.. Ak energie idu hore, vsetko zdrazie. Ak idu extremne hore, plus je kriza, nedostatok nejakeho komponentu/produktu, zase ide vsetko hore. A ta fabrika rata, ake ma fixne naklady, ci sa jej oplati fungovat, ked napr. nevie zvysit produkciu ale prave naopak ma ju znizit...
Si to vezmi na chleba kolko sa minie len energie.. na poliach nafta, vyroba muky, vyroba chleba... vsade energie porastu, na kazdom stupni vyroby.

zafir01
13. okt 2021

@simca06022011 pred par minútami sme s mužom riešili tiež adblue. On tankuje každé 2 týždne cca 100 litrov ad. , teraz tankoval naftu v CZ o 2 Kč drahšie ako pred 5 dňami. Všetko to na seba je naviazané, ja len dúfam, že bude toho dostatok a nebudú odstávky dopravy koli tomu

emjee
13. okt 2021

@tenerifka vw je low cost?

autorka - bohuzial nekvalifikovana pracovna sila ma vzdy najhorsie postavenie na trhu, pretoze je najlahsie nahraditelna, najmenej platena. Najvyssi cas sa mozno kvalifikovat v nejakom inom odvetvi

luccija
13. okt 2021

Kriza je roky a ešte len bude.Podla mňa veľkym firmám skončia daňové prázdniny a zbalia caky paky a pôjdu do Rumunska a iných lacných krajín.Volakedy bola v Ba praziaren kávy Július Meinl a skončili im úľavy a išli do Rumunska myslím ...sme len lacná pracovná sila.Podobne som počula o IT firmach..A náš štát je postavený a ekonomiku ťahá autopriemysel..

vikinka128
13. okt 2021

@emjee tiež ma to prekvapilo.. v dnešnom svete už ani Peugeot ani Opel, ani KIA a podobne značky nie sú lowcost..

simca06022011
13. okt 2021

@zafir01 no nam sa podarilo 70 baleni objednat na obed, lebo moj drahy nepozera slovenske spravy....Nechapem co si myslel, ked zacali objednavky chodit, ze preco to dnes ludia ako rozky objednavaju. Ja som nevedela, ze DUSLO to vyraba na Slovensku... neberieme to zo SR a nevidim na zahranicnych strankach ziadne halooo okolo neho, tak hadam sa nic neudeje, toto utichne a bude sa dovazat dalej. uvidime 🙂

simca06022011
13. okt 2021

@luccija podla mna tiez to tak bude, vsetci pridu kvoli dotaciam a podporam, ulavam.. a potom dovi. ide o biznis a nie o ludi...

zafir01
13. okt 2021

@simca06022011 a cena ostala rovnaká? Keď vypustia také haló, či to nie je zámer, koli zvyšovaniu cien a vyvolanie narazoveho dopytu

simca06022011
13. okt 2021

@zafir01 tak to neviem 🙂 lebo nas dodavatel nema ziadne halooo.. ja som teraz zbezne pozerala aj zahranicne stranky namatkovo a nenasla som o adblue ani slovo. Tak sme sa doma zhodli, ze pockame tyzden a uvidi sa, ked sa situacia ukludni, vyjasni a vysvetli... Problem adblue je napr. v pripade eshopu doprava, je to lacne ako voda ale je to tazke, cize doprava je draha a to v beznych podmienkach sa nebude dat vykryt, bude sa cena urcite upravovat. Ked to mame ako doplnkovy tovar je to ok, ale v momente ked idu objednavky na tuto "somarinku" kazdu minutu, riesit sa to bude musiet inak. Neviem ako inde, ja toto riesim teraz asi 2h, cize cenu sme nemenili zatial. Tak ako na zaciatku pandemie dezinfekcia bola draha, moze sa to stat aj tu, urcite sa taky spekulanti najdu. My mame inu cenovu politiku uz dlhe roky.
A moze to byt aj spekulacia, napr. aj dusla... ved "ukazeme" aky sme dolezity a co sa stane ak adblue nebude a nech ministry robia nieco s cenami energie... neviem.. tazko povedat. Mne sa len ten stres nepaci :D

simca06022011
13. okt 2021

@niekto2hy to nie je zahranicna sprava 🙂 slovenske som citala

zafir01
13. okt 2021

@simca06022011 presne mi to príde ako špekulácia a s tými titulkami na nete také strašenie, aby sa vyvolal strach v ľuďoch, a potom podmeho nejaké kompenzácie vytlačiť z vlády, inak bude výroba spomalena.. Od čias korony to vidím ako časti politiku veľkých firiem. Vyvolať umelo dopyt, znížiť výrobu, vyvolať paniku a strach a potom vydierať vládu

leonie35
13. okt 2021

Kriza uz je a ozaj netusim co nas caka..to, ze sa zdrazuje a bude zdrazovat skoro v kazdej oblasti, je jasne uz asi kazdemu "zdravo" uvazujucemu cloveku, ale zaujimave je, ze skoro vsetko, coho je nedostatok pomaly v kazdom odvetvi pochadza z Ciny. Nechcem by "strojcom" nejakych konspiracii, ale odkial "prisiel" Covid?...🤷‍♀️

simca06022011
13. okt 2021

@zafir01 no uvidime, tazko spekulovat nad tym co niekto iny vymyslel, my pekne pockame.

marca12
13. okt 2021

@tenerifka ma vsetky auta sa caka a je aj slaby vyber jazdenych aut a este aj tie zdrazeli a pojdu este vyssie,lebo dopyt je,ale nie su auta

tara42
13. okt 2021

Moj partner pracuje tiez v automobilovom priemysle ale za PC a v terene a od septembra musi hladat bokovky v inej sfere na fulltime, v jeho robote nie su zakazky, katastrofa ... A krizu uz maju niekolkomesiacov.

luccija
13. okt 2021

@marca12 mužov kamarát robí vo veľkej firme, ktorá predáva jazdené autá a enormne im stúpol predaj.Ani sa nečudujem ľudia sa boja záväzkov leasingov, keď nikto nevie čo bude a berú aj lacnejšie auta.

mikadooo
13. okt 2021

Myslím si že nie je taká kríza, že by vyhadzovali ľudí... minulý týždeň kdesi v rámci správ vysielali, že profesia má nejaký rekord v množstve zverejnených pracovných ponúk 🙂. Čiže je nedostatok ľudí. Jasné že keď nie sú čipy, nedá sa toľko vyrábať, na druhú stranu, keby vás prepustili, musia platiť kadejaké odstupné a pokiaľ pracuješ vo veľkej automobilke, tak myslím, že tam je aj nejaký záväzok voči štátu, keďže na začiatku dostali kadejaké finančné stimuly, čiže asi preto to riešia takto. Ak sa dá, tak vás radšej nechajú doma a ako prvých zoškrtajú brigádnikov, lízingáčov a podobne.

tina4931
15. okt 2021

A nielen automobilky,aj iné podniky. Zvaluju to aj na energie a pod. No zle je a bude ešte horšie😕

Strana
z2