Problémy manžela s pracovnou zmluvou na TPP
Ahojte môj manžel začal pracovať od Októbra 2025 v nemenovanej firme na TPP zmluvu má podpísanú. Od začiatku tam bol problém čo sa týka zákazok niekedy mali prácu na celý deň inokedy nemali vôbec, vtedy ostával doma s tým že si bol u doktorky vybaviť PČko. Pred Vianocami bol aj pár dní na Pnke. Výplatu ako firma, neposiela na účet ale vypláca v obálke na "ruku". Výplatné pásky nedostávajú a nepodpisujú ani žiadne prevzatie peňazí. Odvody za neho platia do sociálnej aj zdravotnej poisťovne. Keď sa pýtal či mu preplatili a zohľadnili aj Pnku vo výplate odpoveď bola že v našej firme sa Pnky neplatia - ostala som ako obarená a aj on. Keď nemajú prácu občas sú doma a teda bez mzdy - žiadna prekážka u zamestnávateľa ( za čo by mali mať aspoň nejaké % pokiaľ nieje práca ) Prosím čo robiť a ako postupovať.
@anonym_ea4bde preco az ked da vypoved? Aby to bolo brane,ze byvaly zamestnanec sa mstí firme?
@martin96321 nie, aby mu nespravili zle ešte viac keď je zamestnaný
Prečo to neriešil už po prvom mesiaci ?! Alebo po 2 ? Neriešil doteraz, ale slepo poslúchol a išiel na P alebo PN, keď nebol indikovany zdravotný problém - konanie proti zákonu muža aj lekára, nielen firmy.
Prečo nežiadal nápravu písomne, neriešil počas skúšobnej doby ale tu skúšobnú dobu aj presvihol ?
@anonym_autor neviem ci to nie je tak že prvých niekoľko dní platí pn zamestnávateľ. Môžem sa popýtať na nejaké veci ak chceš napíš mi správu.
@sova7 áno prvých 10 dní platí zamestnávateľ ale po novom roku už 14 dní, takže Pn mal mať zaplatenú podľa zákona - to v zmluve nemusí mať uvedené
Prečo to neriešil už po prvom mesiaci ?! Alebo po 2 ? Neriešil doteraz, ale slepo poslúchol a išiel na P alebo PN, keď nebol indikovany zdravotný problém - konanie proti zákonu muža aj lekára, nielen firmy.
Prečo nežiadal nápravu písomne, neriešil počas skúšobnej doby ale tu skúšobnú dobu aj presvihol ?
@anonym_b14bac pretože v prvom mesiaci nebol na Pn tak samozrejme nemohol vedieť že firma neplatí Pnku ako mu bolo povedané. Výplatné pásky si pýtal avšak majiteľ sa vyhováral že ich musí účtovníčka vytlačiť. Ako vieš že nebol indikovaný zdravotný problém? Tu ide hlavne o to že keď je človek PN zamestnávateľ je povinný podľa zákona zaplatiť a ďalšia vec je aj ked je chyba na strane zamestnávateľa ( napr. Nejaká prekážka) aj to musí zaplatiť prečítaj si niečo o tom hlavne zákony
@anonym_b14bac pretože v prvom mesiaci nebol na Pn tak samozrejme nemohol vedieť že firma neplatí Pnku ako mu bolo povedané. Výplatné pásky si pýtal avšak majiteľ sa vyhováral že ich musí účtovníčka vytlačiť. Ako vieš že nebol indikovaný zdravotný problém? Tu ide hlavne o to že keď je človek PN zamestnávateľ je povinný podľa zákona zaplatiť a ďalšia vec je aj ked je chyba na strane zamestnávateľa ( napr. Nejaká prekážka) aj to musí zaplatiť prečítaj si niečo o tom hlavne zákony
@anonym_autor ja zákony poznám, a keď ich poznáš aj ty a tvoj muž tak máte vedieť čo a ako máte robiť.
Už od 1. mesiaca to tam smrdelo ...
Vacsina takychto firiem to ma osetrene, a aj keby nahlasi na ip, pri kontrole im bide vsetko sediet a aj vyplatne pasky aj pn a to ze ich nedostáva, je tvrdenie voci tvrdeniu, nakolko oni bezproblemov zdokladuju ze bola odovzada a cize tvoj manžel by musel priznat svoju totoznost o koho sa jedna a dokazat ze si neprevzal - nedostalvyplatnu pasku, a ver tomu ze ak by sa aj k tej paske dostal, bola by tam nahrada za pn napisana, ....cize......to je ta dan za to ze dostava peniaze tak ako dostava, nemas sa o co opriet
@anonym_eedc2a
@maba123 akože bez problémov zdokladujú že bola odovzdaná - však ju musí asi podpísať že tú pásku prevzal nie? Ja to tak napríklad mám že dostávame výplatné pásky a musíme ich podpísať že sme ich prevzali
Same prečo, prečo prečo tu nejde o prečo neodišiel, prečo nešiel a prečo toto a prečo tamto tu ide o to, že ako zamestnávateľ porušuje niekoľko zákonov nevypláca Pn, pcko dovolenky nic, ked nieje praca tak nezaplati nic - čo by podľa zákona mal, nedáva výplatné pásky, keď prevezmú peniaze prevezmú ich bez podpisú - to môže kludne povedat ze nic nedostal
@anonym_autor ja zákony poznám, a keď ich poznáš aj ty a tvoj muž tak máte vedieť čo a ako máte robiť.
Už od 1. mesiaca to tam smrdelo ...
@anonym_b14bac tak mi tu nepíš čo bolo ale ak vieš a poznáš tie zákony lepšie, tak napíš k veci čo sa dá robiť, ak nemáš radu tak naozaj nemám chuť tu čitať veci typu prečo neodišiel atď. Proste teraz je situácia takáto a chcela som vedieť čo sa dá robiť
@anonym_eedc2a On na coerno nepracuje. Má riadnu pracovnu zmluvu. Vyplacat na ruku noeje problem,problem je zvysok co firma robi,nie on
@martin96321 presne tak Ďakujem Martin
Ahoj. Áno je to nezákonné. Nahlásiť zamestnávateľa na inšpektorát práce- môže aj anonymne.
Výplatnú pásku zo zákona musí dostať zamestnanec od zamestnávateľa.
Otázka je z akeho VZ sa mu platia odvody do poisťovní .....
@ja.nu.la Dakujem Janka

@anonym_eedc2a On na coerno nepracuje. Má riadnu pracovnu zmluvu. Vyplacat na ruku noeje problem,problem je zvysok co firma robi,nie on
@martin96321 pri vyplacany mzdy v hotovosti to musi mat uvedene priamo v pracovnej zmluve a platia tam prisnejsie pravidla ako pri bezhotovostnom vyplacani
v podstate je este v skusobnej dobe pravdepodobne a ak nedostava vyplatne pasky ak ma inu sumu na zmluve ako dostava ak nema exaktne v zmluve uvedene ze vyplata je v hotovosti chyba je na oboch stranach, je to obojstranny vztah
zamestnanca a zamestnavatela