icon

Šialená pracovná doba a malé deti

pjentkovamartina
7. nov 2021

Zdravim vas.Chcem sa opytat,ci je tu niekto,kto zvlada pri malych detoch pracovat od 8-do 17.30.Pracujem z domu pre jednu zahranicnu spolocnost a ak si niekto mysli,ze home office je vyhra,tak je na omyle.Uz mi to pride,ze som v praci od rana do uplneho vecera.V time mame vsetko slobodnych,mladych,bezdetnych ludi,ktorym toto sialene tempo zjavne vobec nevadi.Zda sa mi,ze uz je cely moj tyzden len o praci,deti vidim vecer a mam vycitky,ze sa im vobec nevenujem.Ako dlho sa da takto fungovat?Je tu niekto s podobnou skusenostou?

Strana
z2
zuzks5
8. nov 2021

ak to nezvladas a myslim si, ze to mas dost tazke a chapem tvoje pocity, tak najlepsie co mozes spravit je proste si najst nieco nove. chapem, ak to tym mladym vyhovuje, tak tazko obhajis, ze ty mas inu situaciu kedze mas deti, no to vacsinu takychto zamestnavatelov ani len netrapi

simkids
8. nov 2021

ja som na tom podobne, ale predtym som robila do 17:30 v office mimo mesta, takze este aj dohadzanie, teraz mam aspon HO. Vyhoda je ze rano mozem v klude odniest deti a poobede si ich vyzdvihnut po tretej. Pracu zacinam o osmej priblizne, ked mam deti v skole, skolke. Snazim sa im venovat hned ako skoncim robotu: domace ulohy, pripadne ine aktivity a rada vtedy s nimi idem aj von, lebo sa konecne prevetram na vzduchu aj ja. A mam cas aj pre seba, chodim behavat,ci bicyklovat a nahradne volna z nadcasov su top. Prvy tyzden v mesiaci robim do osmej az desiatej vecer, vtedy je to hrozne, ale deti si zvykli, ak by neprisiel covid, tak by som tento cas nocny travila v robote a potom taxikom domov, takze za mna plus, ze skoncim a mozem rovno zalahnut. Aj na cally si moje deti zvykli, vtedy vedia ze za mnou nemaju vobec chodit. Ak mam nadrobene, tak viem realne skoncit nastastie aj o tretej a tym padom sa viem detom hned venovat, len treba aj byt obriadit a tak dalej. Ale neviem ako dlho takto vydrzim 🙂

jana_eyre_2
8. nov 2021

@bluka2 tak ktovie či pri 1,4miliardy obyvateľstva v Číne s tým naozaj nemá nikto problem.. navyše nemôžu mať viac ako dve deti.. skôr si myslím, že tam ten problém nemôže nikto ani len priznať, takže ťažko to porovnávať.. my máme na výber, oni zrejme ani moc nie...

sense
8. nov 2021

Nemyslím ze je to šialená pracovná doba, aj keď teda ja osobne by som Ho robiť nemohla... Ja mam pre mojich známi h sialenu prác. Dobu... Ale za mňa výhoda o 12.00 koniec, aj keď teda som musela začať 2.55

Ak chceš byť viac deťmi tak treba skúšať hľadať prácu na skrátený úväzok... Alebo prácu kde budeš mat inú pracovnú dobu. Každá práca ma svoje plusy a mínusy.

luccija
8. nov 2021

@sense a kedy si išla večer spať?zaujímavý začiatok prac.doby ..to si si mohla poobede zdriemnuť a ešte mať celý deň pre seba a dieta

squ1rrel
8. nov 2021

@pjentkovamartina ja robievam aj dlhšie a teda výčitky nemám. Každý deň strávim istý čas že sa dcere venujem naplno, len jej a nie mobilu alebo iný multitasking. A víkendy úplne celý deň.
Tebe vadí ta pracovná doba alebo ten celkový čas ktorý v práci musíš odrobiť?
Keď si na HO nemôžeš si urobiť 30 minútovú prestávku napr a venovať sa deťom za ten čas? Mozes si to dorobit keď zaspia.

bubinko1506
8. nov 2021

Ahoj, ja robim podobne. Home office, 8:00-17:00, v piatok 14:30. Mam 5 rocne dvojicky, doobeda su v skolke, poobede si aj chvilu citame, kreslime, vacsinou sa ale hraju s legom pri mne. Ked mam meeting, tak pozeraju rozpravku. Nastastie nemusim cestovat do office, to by museli byt mali aj poobede v skolke.

sense
8. nov 2021

@luccija o 20.15 s dcerou, a ked prisem domov si na hodinu dve zdriemnem

marcellka32
8. nov 2021

Keď mal druhý syn 3 roky, nastúpila som do práce (dcéra 5 rokov, syn 3), ráno som vstávala o 5, cesta mi trvala 1.5 hodiny, práca od 7-15.30 hod, presne som odišla, nezajem, nikto ma za viac hodín neplatil, musela som bežať do škôlky na 16.30, ak prišiel mail, rýchlo som napísala, že sa tomu budem venovať ráno...druhí slobodní musia pochopiť, že máš aj rodinu, druhu šichtu po práci v domácnosti, a ty musíš staviť tie hranice...prípadný dohodnutý nadčas nie je problém, ale nie dobrovoľne denne, sama si si na vine trošku

beronsche
8. nov 2021

@pjentkovamartina nerozumiem celkom tym odpovediam v zmysle, ze bud rada, ze mas pracu a este HO.. ze si nevies robotu zorganizovat a podobne hluposti..

ano, vela matiek ma velmi podobne pocity. Maju vydat plny prac. vykon a potom travit plnohodnotny cas s detmi a den ma len 24h.. Toto ked niekto dokaze pri beznom prac case a malych detoch, tak klobuk dole..
ved tie deti travia viac casu v instituciach ako s vlastnymi rodicmi..
takze bud sa s tym zmieris, alebo si najdes inu pracu..ina moznost nie je.. Ale neplatene nadcasy by som rozhodne netahala!
Inak casto sa citim uplne rovnako - rozmyslam, ze s detmi "vobec nie som".. Ale praca mi vyhovuje (8,5h, pruzny prac. cas, 7km od domu), deti rastu a cas otupuje hrany vycitiek.. nuz pracujuce matky si nenavyberaju.. 🙂

scila
8. nov 2021

@pjentkovamartina aj ja som voľakedy patrila k tým mladým bezdetným, ktorí boli v robote od nevidím do nevidím. A často sa mi stalo, že som ostávala v práci dlhšie namiesto šéfky, ktorá musela ísť do škôlky pre deti, alebo som ju zastupovala, lebo mala choré deti.
Život je otázkou priorít, mojou prioritou sú teraz deti, v práci som sa dohodla na polovičný úväzok. Keby mi ho nedali, hľadala by som si inú prácu, kedže muž robí na 120%.

beronsche
8. nov 2021

@bluka2 cina ma jasne priority - praca ....... a az potom rodina. Mlade rodiny maju casto dieta u starych rodicov a oni makaju, piatok - sviatok, v kuse..
odporucam dokument American factory, co - to tam vidiet o cinskej mentalite v suvislosti s pracou. 🙂

bluka2
8. nov 2021

@jana_eyre_2 mám pre teba update ohľadom koľko detí môže mať pár v Číne, ale inak súhlasím https://en.m.wikipedia.org/wiki/Three-child_pol....

bluka2
8. nov 2021

@beronsche Ja ale pracujem takmer prevažne (80% - Číňania, 20%- Nemci) s Číňanmi a mám inú skúsenosť. Moja šéfka Číňanka má niekedy dieťa na videohovore, že je chorý, tak je s ním doma. Alebo minule, že si nedá video, lebo sú so synom - 5 ročný- hiking niekde v okolí Pekingu, tak sme mali len telefonát. Takže sa mi zdá, že sa nová generácia snaží o work life balance.

Aj keď zas včera som bola s Číňanmi na obede a rovesníčka mojej dcéry chodí do čínskej školy v Nemecku. V nemeckej škole pre prvákov majú 15 minút max. na úlohu (že v tom veku to stačí) a v čínskej škole každý deň hodinu si robí úlohy.

bluka2
8. nov 2021

Čo sa týka výčitiek ohľadom množstva času s deťmi - maximálne mávam výčitky, keď sa mi ten čas nepodarí stráviť ako som chcela, som nervózna a pod. - určite ide o kvalitu, nie o kvantitu, čo sa ráta...

bluka2
8. nov 2021

@beronsche myslím, že Čína je už ďalej a to čo spomínaš ako jasné priority Číny, to je pieseň minulosti. V Číne sa veci strašne rýchlo menia. Ďalší čínsky kolega mal práve dieťa - berie si day off každý týždeň

beronsche
8. nov 2021

@bluka2 tak super, ze sa to meni aj tam... 🙂 Len aziati su zatial znami tym, ze praca je priorita..
to s tou skolou, rovnako to je napr. u korejcov (info z prvej ruky, preto to spominam) - naroky na deti od malinka obrovske, z pohladu europana az prehnane..

bluka2
8. nov 2021

@beronsche hej, podľa mňa hovoríme tu istú vec. Práca je brana veľmi vážne, nielen dospelí ale aj deti musia makať (na sebe), ale nový vietor sa už dostal aj tam

squ1rrel
8. nov 2021

Podľa mňa to nie je o tom ci sa môžu alebo nemôžu ozvať. Je to o firmnej kultúre a zvykoch v krajine. Ak 100% ľudí okolo teba robí nonstop tak aj ty budeš robiť nonstop, inak sa nezamestnas.
Ja ani nerobím v Číne, "len" v Ázii a je to tu podobne, až na to ze víkendy robiť nemusíme a po polnoci ma už nikto okrem cinanov neotravuje.
Na druhej strane, oproti Slovensku to tu mame inak zariadené. Ja nerobím veci čo mi nič nedávajú a čo môže za mňa urobiť niekto druhý = moja helperka (varenie, pranie, upratovanie atď). Ja keď nepracujem mám 100% voľný čas ktorý trávim s rodinou alebo záľubámi.
Ak autorka chce stíhať aj deti obriadit, aj navariť aj upratať aj mužovi sa venovať a popri tom chce podať pracovný výkon, tak to asi nepôjde. Deň má len 24 hodín. Treba sa sústrediť na priority.
Slovensko poskytuje možnosti, je zaužívané že ženy sú 3 roky doma a ze môžu pracovať na pol úväzku, a môžu začať aj skončiť skôr. Čiže ak autorkina priorita je rodina a záľuby tak je celkom jasné aký má zvoliť postup.

beronsche
8. nov 2021

@squ1rrel v podstate suhlasim, az na tie moznosti, kt. nam slovensko poskytuje..
Podla mna je ponuka part time velmi obmedzena.. najma u takych specifickejsich zamestnaniach, nie, ze praca v obchode na 4h ...

bluka2
8. nov 2021

@beronsche ale máš skúsenost s part time? Ja som tú možnosť zobrala v Rakúsku po prvom dieťati. Rozdiel som videla jedine na vyplnenej páske. Roboty ostalo rovnako, len som pracovala tak, že sadnem za počítač, zadrzim dych a idem na plno. Čo kedysi za 8hodin, to potom za 4 spravené. Po druhom dieťati som sa rozhodla pre plný úväzok a omnoho viac mi to vyhovuje. Pracovné nasadenie rovnaké, ale narozdiel od prvej skúsenosti, aspoň posledný týždeň pred výplatou nie je blbý a môžem si dovoliť babysittera kedy chcem a potrebjem, takže som na tom podľa mňa lepšie. Odhliadnuc od dôchodku (ak nejaký raz dostaneme)

squ1rrel
8. nov 2021

@bluka2 moja sestra robí na skrátený vo Švajčiarsku a presne ako píšeš. Roboty toľko isto len to musí stihnúť za kratšiu dobu. Ale aspoň ma pondelky úplne volne, neprihlasuje sa ani neodpovedá na telefon/email. V tom je ta výhoda.

bluka2
8. nov 2021

@squ1rrel tak tak ešte dobré. Každopádne neodporúčam si to rozdeliť ako ja kedysi, rovnaký počet hodín denne na 5 dni v týždni

beronsche
8. nov 2021

@bluka2 priznavam, ze osobnu nie. U nas, z cca 500 white collar maju part time 2 zeny, jednu poznam osobne, ta ma agendu taku, ze to v pohode stiha.. Ale viem, ze vedenie part time nepodporuje a je takmer nemozne ho "dostat" teraz...

mircalla
8. nov 2021

U mna toto pracovne tempo prispelo k vyhoreniu. Robim to ale dlho roky, planujem max este pol roka

elementissa
8. nov 2021

@luccija od budúceho mesiaca v škôlke bude a zatial sa vykrývame s mužom a babkami. Ale muž je na polovičnom, v našej domácnosti to máme naopak. On má trpezlivosť s dieťaťom a ja som radšej celý deň v pracovni a zarábam peniaze 🤣 nie všetky ženy sú super materinské typy. Ak by sa to nedalo, že by babky nedokázali pomôcť a muž by nemal možnosť skráteného, tak by bol už rok v jasliach alebo teraz počas korony by sme mu platili opatrovateľku. Kto chce robiť, zariadi sa, aby mohol, kto chce byť viac času s deťmi, zariadi sa zasa naopak. Kto nechce robiť, vždy si nájde výhovorku, ako sa nedá 🤣🤣🤣🤣 základ je "Can do" prístup :D

vanda323
8. nov 2021

@pjentkovamartina Ja som to takto mala, a preto som sa rozhodla z práce na nejaký čas odísť. Domácnosť a deti boli zanedbané....opatrovateľka nestíhala, deti drzé...robili si čo chceli...tak som sa s manželom rozhodla.ze si dávam.pause

luccija
8. nov 2021

@elementissa super veď každá rodina podľa svojich priorít🙂lepšie ako keby si mala byť frustrovaná

miriam11
Odpoveď bola odstránená
elementissa
8. nov 2021

@luccija presne tak, nám to takto vyhovuje a ja som mega šťastná, moja práca ma neskutočne napĺňa 🙂 nemusí mať každá rodina všetko podľa jednej šablóny, ľudia sú rôznorodí 🙂 takže každý nech sa zariadi ako mu vyhovuje a ako je šťastný 🙂 kým to nie je trestná činnosť alebo neumiera od hladu či nezobre na ulici, každý nech si spraví ako mu najlepšie vyhovuje 🙂 všetko sa dá 😆😆

Strana
z2