Home office s dieťaťom: Skúsenosti a tipy?
Ahojte,
Mam dvojrocne dieta a kvoli financiam zvazujem nastup spat do prace. Buduci rok by sme chceli este jedno dieta.
Pracu mam fajn, kancelarsku, s moznostou home office.
Rozmyslala som ze ten rok by som si nechala doma dieta so mnou a nedavala ho do skolky a ja by som sa dohodla na full time home office.
Je tu nejaka zienka ktora to tak spravila a ma nejake tipy triky pripadne skusenosti ci to je vobec realne?
S partnerom sme na to sami, babky dedkovia su daleko takze s tymto nepocitam.
Vdaka za vase pribehy
ak je Vašou jedinou náplňou v práci prijímať plat, tak potom áno :D pri dvojročnom si to neviem predstaviť, aby som aspoň ako tak robila to čo mám do práce :D keď chcete druhé dieťa, tak vybavte to, byť tehotná, v práci home office s dieťaťom doma mi neznie ako niečo, čo chcem absolvovať za kancelársky plat :D
Takisto si myslím, že to úplne reálne nie je, ale OK. 😀 Nič neurobíš pri tak malom dieťati. A ak to bude práca, kde musíš byť online a byť k dispozícii 8h vkuse, tak nemáš šancu uspieť 😀
Toto si neviem celkom predstavit.
tiez sa mi to nezda velmi realne, akoze dieta si isto bude vyzadovat pozornost, nebudes vediet pracovat na plny vykon, s tym treba ratat. pripadne budes musiet tahat aj mimo pracovnej doby. ale vela aj zalezi, co za pracu vykonavas...
Neviem si to predstaviť, 2 rocne dieta potrebuje pozornost, nie ze ho odložíš do kúta a ty budeš pri PC. Robím 80% HO a ked mam doma dcérku, ze nejde do škôlky, alebo su prazdniny, tak pri nej neurobim tak, ako ked som doma sama, nie som sustredená a to má 5 rokov. Pracu potom doháňam po večeroch, dlhodobo si to neviem predstaviť. 2 rocne dieta je este malé, rozmysli si to
Tak vela by som urobila asi poobede ked by bol partner s dietatom, neni to nutnost sediet pei pc 8 hodin, Robota je dana a mam nejaky cas na to ju spravit. Skor mi ide o to ze ci sa na to na ten rok dat, alebo ju teraz zapisat do skolky aspon na pol dna.
Dvojrocne dieta a home office? Srandujes?
@anjelicek26 Toto je dalsia, ktora si mysli, ze tukne 2x do klavesnice, pritom navari, operie a bude sa este venovat dietatu. Dieta doteraz byvalo u susedov, ze mas take ruzove predstavy? Btw, nemame peniaze, ale buduci rok chceme dalsie dieta. Hm...
ja mám prácu kde by je možné byť doma a nemusieť byť k dispozícii každú minútu. ale s 2-ročným si to predstaviť neviem teda, veď to dieťa ťa bude brať že si doma a bude vyžadovať tvoju pozornosť...
A aby som ti dala ukazku - mam dvojrocne dieta, full time pracu s moznostou home office... ten home office si beriem uplne minimalne, ked muz nieco musi povybavovat... ked je maly doma, neurobim vobec nic... realne mozno 15 minut pred telkou, ked to dieta lezi v klude, inak beha, skace, chce jest, pit, hrat sa, nosi mi bagre, knizky a je mu strasna nuda, nosi topanky a chce ist von... toto je proste realita... ziadne 2 rocne dieta sa nezabavi same dlhsie ako 5-10 minut a to nevybavis ani jeden meeting, nie to sustredene na niecom pracovat. Pracovna doba je fixna aj pri home offiice od-do musis byt pritomna pre kolegov, niie je to, ze pracujem od 5-7 rano a od 20- polnoci... nejde toto..
Nerozumiem, preco rozmyslas nad zapismi do skolky, ked ju musis dat do jasli...
@anonym_1660c8 ja v pohode navarím aj operiem... za mňa nikto moju prácu neurobí 😒 a je jedno, či to urobím o 8:06 alebo 16:13...
Ty musíš vedieť, aký typ roboty máš, ako sa dieťa zahrá atď. To, že sa budeš starať o dieťa a zarovenl v tom istom čase sústrediť na prácu moc nerátaj. Ak má partner po práci toľko času, že vieš robiť vtedy, tak do toho choď.
A aby som ti dala ukazku - mam dvojrocne dieta, full time pracu s moznostou home office... ten home office si beriem uplne minimalne, ked muz nieco musi povybavovat... ked je maly doma, neurobim vobec nic... realne mozno 15 minut pred telkou, ked to dieta lezi v klude, inak beha, skace, chce jest, pit, hrat sa, nosi mi bagre, knizky a je mu strasna nuda, nosi topanky a chce ist von... toto je proste realita... ziadne 2 rocne dieta sa nezabavi same dlhsie ako 5-10 minut a to nevybavis ani jeden meeting, nie to sustredene na niecom pracovat. Pracovna doba je fixna aj pri home offiice od-do musis byt pritomna pre kolegov, niie je to, ze pracujem od 5-7 rano a od 20- polnoci... nejde toto..
@anjelicek26 nemusi ho davat do jasli. U nas brali do skolky uz aj mensie deticky. V triede bolo najmladsie dieta 2 roky a 3 mesiace. Len musi byt odplienkovane a zvladnut odlucenie.
Poznám rodiny, ktoré to zvládajú ale len preto, že sa vedia pri dieťati striedať. Je to ale náročné. Z mojej skúsenosti - mám staršie deti, takže to riešim len v lete a je to dosť vyčerpávajúce - buď si privstať alebo robiť poobede/ večer, keď sa im venuje manžel, ale hlavu nezastavíš a celý deň rozmýšľaš nad tým, čo potrebuješ stihnúť do práce a do kedy.
Da sa to uplne v pohode zvladnut s opatrovatelkou doma. Inac cista samovrazda. Ani robota poriadne urobena, ani o dieta poriadne nepostarane. Vykryt obcas tyzden takto ok, ale nie dlhodobo.
@anjelicek26 za dvojročné deti sa dávajú tento rok prihlášky do škôlky. 3 roky dovŕšia v školskom roku, na ktorý ich rodičia prihlasujú .Bežne na dedine alebo kde sú voľné kapacity nastupujú aj deti pod 3 roky. Aj ja tento rok podávam prihlášku
@anonym_1660c8 ja v pohode navarím aj operiem... za mňa nikto moju prácu neurobí 😒 a je jedno, či to urobím o 8:06 alebo 16:13...
@biba_18 ja som tirz robila z domu, oprat a navarit sa da, pracka neotravuje a varila som cez porady so sluchatkami ale s dietatom neudrzatelne dlhodobo. Robila som tak a realita bola ze som robila od 5-7, potom poobede ked spalo a po veceroch
@biba_18 ja som tirz robila z domu, oprat a navarit sa da, pracka neotravuje a varila som cez porady so sluchatkami ale s dietatom neudrzatelne dlhodobo. Robila som tak a realita bola ze som robila od 5-7, potom poobede ked spalo a po veceroch
@eeffka ako dlho si to vydrzala?
@anonym_autor ono to reálne byť môže aj nemusí. Ak máš v práci maximálnu flexibilitu, t.j. je jedno, kedy ju vykonáš, zároveň napr. to dieťa dlho ráno spáva, cez obed tiež min. 2 hodiny a partner môže dieta prevziať už o nejaké tretej popoludní, tak by sa to aj dalo. Lebo popri dvojročnom dieťati v bdelom stave si viem predstaviť odrobiť Max. 1 hodinu, aj to prerušovane.
Pracujem 90% z domu a mám kamarátku s dieťaťom v podobnom veku. Celé dni mi pilila uši nech jej pomôžem u nás vo firme nájsť nejaké miesto s HO, keďže ju aj malého poznám, nechcelo sa mi do toho. Dohodla som sa s ňou ale, že nech príde normálne nejaký pracovný deň a vyskúšame si to. Normálne sedela vedľa mňa keď som pracovala, keď som riešila nejaké zdlhavejsie prípady, vtedy proste nemôžeš odskakovat každé 2 minúty. Malý bol frustrovaný že sa mu nevenuje, robil zle, bolo stále treba sledovať čo robí. Ja som jej tiež vysvetlila že toto čo práve robím musí byť spravené čo najskôr, lebo to potom zdržiava kolegov na inom oddelení. V ten deň mi tiež zavolala kolegyňa, to bol asi 10 min hovor, počas ktorého kamoška išla radšej utíšiť malého, a vyskočil mi tam aj meeting. Jednoducho pokiaľ človek pracuje aj s inými ľuďmi (že nejde o nejaké prekladanie) a musí s nimi komunikovať, mať za chrbtom malé dieťa a striehnuť naňho, to nie je najlepší nápad.
@anjelicek26 nemusi ho davat do jasli. U nas brali do skolky uz aj mensie deticky. V triede bolo najmladsie dieta 2 roky a 3 mesiace. Len musi byt odplienkovane a zvladnut odlucenie.
@andrea_82 to ale asi nebola bezna skolka s 22-25 detmi ci? ja viem, ze take malicke deti su v takom velkom kolektive uplne stratene.
@anjelicek26 Toto je dalsia, ktora si mysli, ze tukne 2x do klavesnice, pritom navari, operie a bude sa este venovat dietatu. Dieta doteraz byvalo u susedov, ze mas take ruzove predstavy? Btw, nemame peniaze, ale buduci rok chceme dalsie dieta. Hm...
@anonym_1660c8 neries moju maternicu
@anonym_autor Boli sme v UK, ked dcera mala 2-4 roky, striedali sme sa pri nej, ale ja som pocas toho, ako som bola doma, este zehlila. Takze dcera do nosica na chrbat a isla som.
Podla mna je to vsetko o tom, ake to dieta je a aku pracu mas. Ak je to iba praca s PC, preco nie.
@andrea_82 to ale asi nebola bezna skolka s 22-25 detmi ci? ja viem, ze take malicke deti su v takom velkom kolektive uplne stratene.
@anjelicek26 uplne obycajna dedinska skolka. V triede ich je 18, mali 3 ucitelky.
Nie je to uplne nerealne, ale nebudes mat na 100% urobenu ani robotu, ani postarane o dieta. My sme takto fungovali s 2,5 rocnym pocas covidu a bolo to k hovnu. Pracu som si dorabala dlho do noci, bola som totalne unavena, syn vacsinu dna pozeral rozpravky v TV a mala som vycitky, ze sa mu nevenujem. Ono to je pri tak malom dietati furt nieco, popri tom aj obed treba navarit a nakrmit. Kazdu minutu ma volal, prisaham, kazdu minutu. A cim viac som mu opakovala, nech je tichsie (napr. pocas meetingu), tak tym bol dotieravejsi.
@anonym_autor jedine, ze mozes vykonavat pracu po nociach ci vecer, ked ti pride muz. A cez den, ked bude spinkat. Inak nespravis v podstate nic. Pokial tam nemas dalsieho cloveka, ktory ti ho postrazi.
Sestra ma.teojrocneho, co chodí na pol dna len do skolky, na viac jej ho nechcu vziat a veru tam ma bud jednu alebo druhu babku. Ak sa ned aonak, je go velmi, velmi tazke. Zvlast, ked su mitingy. Je to ešte moc malicke dieta.
Záleži od prace. Ja by som svoju asi stíhala, ale nešla by som do toho, pokiaľ by som nemusela, len preto, aby chúďatko dieta nebolo cele dni doma zavreté kvôli mojej práci.
V takom veku sme boli veľa von.
Mali sme kedysi jednu takú externistku, dieťa jej doma behalo, vyrušovalo, vyplo počítač, ona nervózna, polovicu vecí urobila zle..
Na druhej strane ja mám full remote a keď sa stane že deti majú teplotu, riaditeľské voľno, prázdniny atď. tak je to v pohode, lenže už majú 10 a 8, vedia sa aj samé najesť, obliecť, môžu ísť aj samé von, netreba byť pri nich nonstop. Keby mali 2-3 roky tak je to bez šance, aj keby som mala len jedno.

Dvojrocne dieta a home office? Srandujes?