Školenie po práci: Počíta sa ako pracovný čas?
V práci nám dali školenie po pracovnej dobe.
Má to byť asi na dve hodiny a vyzerá to tak, že sa očakáva účasť. Len nikto nepovedal, či nám to zaplatia, alebo či si tie hodiny môžeme niekedy vybrať.
Neviem, či sa mám ozvať, alebo je to bežné a riešim zbytočne.
Mali ste školenie po práci? Ako to u vás brali?
V zivote by ma nenapadlo riesit taketo dve hodiny doplatit zamestnavatelovi... ber to ako zvysenie kvalifikacie. Keby je to nieco pravidelne a opakovalo by sa to kazdy tyzden, potom ano...
@anonym_b54e9f nie vzdy je skolenie zvysenim kvalifikacie - napr skolenie bezpecnosti pri praci… no my ho mavame v pracovnej dobe.
Vypíš si prácu nadčas a normálne sa zapíš do dochádzky, potom si niekedy vyberieš náhradné voľno.
Skolenie nariadene firmou je plateny pracovny cas. Pozor na nejake finty stylu dobrovolne povinne.
Tak na toto pozor- treba pozriet pracovnu zmluvu. Mala som kolegov, ktori museli absolvovat skolenia kade tade (a ano, dobrovolne nasilu a bolo im to na 2 veci) a nemali to zaplatene. Ja som to mala v zmluve tak, ze mi akekolvek skolenie, hlavne mimo pracovny cas, bolo preplatene, ak to to malo suvis s mojou pracou.
V prvom rade, vacsina standardnych pracovnych zmluv ma v zmluve uvedene, ze x hodin nadcasov je akoby automaticky v ramci zmluvy. Cize nemas narok na preplatenie, nemas narok na nahradne volno (ak nejde o nariadenu pracu cez vikend a nocnu atd.), pozri pripadne svoju zmluvu....ak mas flexibilny pracovny cas, tak pripadne vies iny den odist skor. Bezne to tak ludia robia, ze jeden den mam viac robim viac, inokedy menej idem skor, pracovny fond sedi. Kazdopadne ano, malo by sa to pocitat normalne do pracovneho casu.
O aky typ prace ide? Ako mate rozvrhnuty pracovny cas?
V práci som bežné bývalá navyše možno aj 15 hodín mesačne, nič som nemala zaplatené, proste nestíhalo sa alebo som stála hodinu na pošte nikdo to neriešil, ak máš nariadené školenie firmou, pravdepodobne sa tie hodiny navyše stratia
V prvom rade, vacsina standardnych pracovnych zmluv ma v zmluve uvedene, ze x hodin nadcasov je akoby automaticky v ramci zmluvy. Cize nemas narok na preplatenie, nemas narok na nahradne volno (ak nejde o nariadenu pracu cez vikend a nocnu atd.), pozri pripadne svoju zmluvu....ak mas flexibilny pracovny cas, tak pripadne vies iny den odist skor. Bezne to tak ludia robia, ze jeden den mam viac robim viac, inokedy menej idem skor, pracovny fond sedi. Kazdopadne ano, malo by sa to pocitat normalne do pracovneho casu.
O aky typ prace ide? Ako mate rozvrhnuty pracovny cas?
@petamich pozor, toto mozu mat iba vybrane skupiny zamestnancov, veduci zamestnanci, zamestnanci, ktoru zabezpecuju nejake uplne nevyhnutne potreby... a ti to maju vacsinou osetrene aj v plate. Bezny radovy zamestnanec nemoze mat v zmluve uvedene neplatene nadcasy. Viem to preto, lebo nam po zmene majiteľa firmy vo velkom prerabali zmluvy, kedze tie nadcasy zadarmo v povodnej zmluve neboli v sulade so zakonom
@petamich pozor, toto mozu mat iba vybrane skupiny zamestnancov, veduci zamestnanci, zamestnanci, ktoru zabezpecuju nejake uplne nevyhnutne potreby... a ti to maju vacsinou osetrene aj v plate. Bezny radovy zamestnanec nemoze mat v zmluve uvedene neplatene nadcasy. Viem to preto, lebo nam po zmene majiteľa firmy vo velkom prerabali zmluvy, kedze tie nadcasy zadarmo v povodnej zmluve neboli v sulade so zakonom
@anonym_966679 ano pravdu mas 🙂 preto sa pytam, ze co je to za pracu, lebo pokojne to moze byt v zmluve (a pokojne to moze byt aj bezny radovy zamestnanec ak splna typ alebo charakter prace, napr. som bola bezny radovy zamestnanec v banke na centrale a mali sme to v zmluve) ale inak je to ako pises
@anonym_966679 ano pravdu mas 🙂 preto sa pytam, ze co je to za pracu, lebo pokojne to moze byt v zmluve (a pokojne to moze byt aj bezny radovy zamestnanec ak splna typ alebo charakter prace, napr. som bola bezny radovy zamestnanec v banke na centrale a mali sme to v zmluve) ale inak je to ako pises
@petamich však keby je to aj u radového zamestnanca v zmluve, je to neplatné a treba sa ozvať
U nás áno, aj keď sú to len inštrukcie na pol hodinu. Alebo aj keď dostaneme nový pracovný mobil a treba ho nainštalovať.
Z práce som bola vyslaná na dlhodobé vzdelávanie, ktoré trvalo rok a pol. Každú druhú sobotu od 8ej do 14ej online, každý druhý pondelok od 13ej do 18ej praktické cvičenia. Žiadny nadčas, žiadne náhradné voľno, žiadne odmeny.
Neexistuje, aby som svoj voľný čas obetovala pracovným veciam a ešte zadarmo.

V zivote by ma nenapadlo riesit taketo dve hodiny doplatit zamestnavatelovi... ber to ako zvysenie kvalifikacie. Keby je to nieco pravidelne a opakovalo by sa to kazdy tyzden, potom ano...