Slovenské platy vs inflácia: Môžu podnikatelia zvýšiť platy?
Ako je možné že cena proteinov z BioTech usa stupla z 45€ na 90€ ,zmrzlina z 0.60€ na 1.50€, kopu tovarov stuplo 2-3nasobne ale nemam pocit žeby aj žgrloši podnikatelia 2-3 nasobne zvýšili za 5rokov ľuďom platy... Nedivim sa mladým že pýtajú aj bez praxe toľko koľko pýtajú a že sa nemechaju využívať na zložitú prácu za pár šupov keď podnikatelia ktori znasobili svoje príjmy nevedia znásobiť aj platy...
@anonym_e244eb v cistom. A pisem to pre porovanie ked napisal ze 5 rokov su rovnake platy. Nocne sa nerobia ale nejde o to, nemame presne taku sumu ako pisem, lisi sa to od odpracovanych dni samozrejme to som napisala len zaklad.
@anonym_1ffb3e áno mzdy museli ísť hore. Ale to čo ty píšeš máju o pár centov vyššiu mzdu ako minimálnu.
@sara07 ty tu dosť často píšeš o ťažkostiach v podnikaní. Sa mi zdá, že si spomínala, že máš živnosť. Neviem v akej oblasti podnikáš, ale ja čo sa pozriem okolo, netrú veru biedu. Ak to nevychádza, tak niekde je chyba. Poznám takú jednu. Moja sesternica. Ekobio bezobalový obchod. Má tak pre seba 1000 eur mesačne a bedáka už 3 roky, žiadna dovolenka, PN, najnižšie odvody, dotuje ju najbližšia rodina 🙄 Nechápem takýto typ podnikania. Áno, chápem, že nie je ľahké vyrobiť peniaze, na druhej strane musím zvážiť vstup a výstupnú cenu a kúpnu silu, ochotu kúpiť. Lebo ja som napríklad nie ochotná kupovať tie jej veci, ktoré sú 3x predražené. O šošovicu na váhu nemám záujem, kúpim kg za 2 eurá. U nej by som dala 6. Takže autor príspevku porovnal dobre. Ceny sú neúmerné platom. A to nerýpem, len aj to je pravda
@anonym_1d30fb mám szoč popri ttp
szoč mám aby sme mali na prilepšenie , nič viac .. taky mikroodvod aj v novej uprave nás da dole, ja nie som proti plateniu odvodov z akéhokolvek prijmu /mov ale normálne nastavené nie likvidačné , dá sa to len sa musí chciet
mne to čo zarobím ako szoč stačí na to čo potrebujeme , treba sa aj rodine venovat nielen makať
pre niekoho je to blbost 100-350€ mesačne, nám to bohate stači .. a miname ich na slovensku alebo v čechách - radšej kupim niečo z dvora ako z maroka .. atd..
a že ludia šetria a neminaju tolko je proste pravda
@anonym_1ffb3e áno mzdy museli ísť hore. Ale to čo ty píšeš máju o pár centov vyššiu mzdu ako minimálnu.
@anonym_e244eb minimalna mzda je cca 730€ v cistom tak akoze 500€ je par centov? s tymi hodinami co tam odrobime to vychadza 9€ na hod.. vsak ja nehovorim ze su uzasne platy u nas na slovensku je tu vsetko drahe ano ja by som tiez chcela 2200€ namiesto 1200€
@anonym_e244eb minimalna mzda je cca 730€ v cistom tak akoze 500€ je par centov? s tymi hodinami co tam odrobime to vychadza 9€ na hod.. vsak ja nehovorim ze su uzasne platy u nas na slovensku je tu vsetko drahe ano ja by som tiez chcela 2200€ namiesto 1200€
@anonym_1ffb3e si na drogách? 😂😂😂 Hod si do Google koľko je minimálna mzda a prosím ťa nechoď k volebnej urne.
@anonym_1ffb3e prepáč neviem či vieš používať Google tak tu máš info:
Minimálna mzda na Slovensku od 1. januára 2026 dosiahne úroveň 915 € mesačne pri plnom úväzku (40 hodín týždenne), čo predstavuje nárast o 99 € oproti roku 2025. Hodinová minimálna mzda je stanovená na 5,259 €. Čistý príjem zamestnanca s minimálnou mzdou bude približne 725 € až 729 €.Kľúčové informácie o minimálnej mzde pre rok 2026:Mesačná mzda (1. stupeň): 915 € v hrubom.Hodinová mzda (1. stupeň): 5,259 €.Čistá mzda: cca 725,90 € – 729 € (závisí od nezdaniteľnej časti a detí).
Píšeme o 1. Stupni a ten má 915. To sú pomocné práce.
@anonym_1ffb3e si na drogách? 😂😂😂 Hod si do Google koľko je minimálna mzda a prosím ťa nechoď k volebnej urne.
@anonym_e244eb ano som, hod si ty ked si myslim ze to tak neni.. ved pisem 730€ v cistom.
Minimálna mzda na Slovensku od 1. januára 2026 dosiahne úroveň 915 € mesačne pri plnom úväzku (40 hodín týždenne), čo predstavuje nárast o 99 € oproti roku 2025. Hodinová minimálna mzda je stanovená na 5,259 €. Čistý príjem zamestnanca s minimálnou mzdou bude približne 725 € až 729 €.Kľúčové informácie o minimálnej mzde pre rok 2026:Mesačná mzda (1. stupeň): 915 € v hrubom.Hodinová mzda (1. stupeň): 5,259 €.Čistá mzda: cca 725,90 € – 729 € (závisí od nezdaniteľnej časti a detí).
@anonym_e244eb poslala si mi to iste co som napisala.
@anonym_e244eb ty sice vies pouzivat google ale nevies citat😂
@anonym_e244eb ty sice vies pouzivat google ale nevies citat😂
@anonym_1ffb3e ale ty si pocitaj nie 1.stupen a plus prácu cez víkend. Takže celkovo tie platy nič moc.
A pozri kolko je minimálna mzda aj na iné profesie.co si spomínala Takže dávajú vám iba to čo musia žiadne neviem aké peniaze, lebo robíte aj cez víkend a sviatky.
@anonym_1ffb3e ale ty si pocitaj nie 1.stupen a plus prácu cez víkend. Takže celkovo tie platy nič moc.
A pozri kolko je minimálna mzda aj na iné profesie.co si spomínala Takže dávajú vám iba to čo musia žiadne neviem aké peniaze, lebo robíte aj cez víkend a sviatky.
@anonym_e244eb ale ved ja nehadam o tom ci su tie platy uzasne vysoke, ale o tom ze sli hore 😁reagovala som na to, ze su stale mzdy rovnake a podnikatelia su nenazrati. Ja neviem ktore casnicky alebo recepcne zarabaju 3k.. u nas v meste asi tazko.
@anonym_e244eb ale ved ja nehadam o tom ci su tie platy uzasne vysoke, ale o tom ze sli hore 😁reagovala som na to, ze su stale mzdy rovnake a podnikatelia su nenazrati. Ja neviem ktore casnicky alebo recepcne zarabaju 3k.. u nas v meste asi tazko.
@anonym_1ffb3e tak to je jasné že žiadna Nezarobí 3k. To by musela byť iná liga a iný podnik.
Ako ze ako je to mozne? Nesledujes spravy a nerozumies ekonomike? Ci len sa chces porozculovat?
@anonym_f2233d Nikde vo svete kde su nizke dane sa nemajú bežní ľudia dobre, väčšinou len podnikateľka
@xopino ved niekto tie luxusne auta nad 120 000€ musi zaplatit, ja ked vidim ze zmrzlina kopček 2€, lagnos 4€, pizza 11€, obed 10€, halusky 12€ porcia, hovorim si co im j..e?
Strasne sa tu stale od nich vyplakava ake je im tazke tu podnikat, ake maju podnikatelia naklady a pritom vies ze ti len sprosto do klamu do oci, v skutocnosti co mesiac to maju luxusne zisky, aj ordinacie, ze vraj bez poplatkov by lekari nevyzili a pritom si sprosto vypytaju ako od poistovne tak od pacienta za ukon plus este ziadaju registracny a servisny poplatok k tomu.
V tejto krajine su stat a podnikatelia ale ze strasny nenazranci, preto kto moze uteka na dochodok aebo na zapad lebo zodrat sa pre tychto dvoch nema absolutne ziadnu cenu, ono coskoro narazi kosa na kamen, uz len cakam kedy skonci vojna na Ukrajine a prestanu byt Ukrajinci dotovany(maju statut vojnoveho utecenca), k tomu pôjdu na dochodok Husakove deti, aj ty aziati sa tu dlho neohreju lebo velky hraci postupne presuvaju svoju vyrobu mimo tento stat.
Minimalna mzda mala byt k dnesnym cenam nastavena na 1800€ a priemerna mala byt cez 3000€, tak su totiz nastavene ceny tovarov a sluzieb na Slovensku dnes, aj pohreby, 1700€ za co sa pytam? Zisk pohrebnej sluzby cisty cez 1000€, alebo dvojpomnik cez 3000€ a potom vidis kamenara ktory ti to robil na 160 000€ BMW X6, ked tu bola moja znama ktora pracuje vo Svajciarsku, sama povedala ze tam nemaju taky vozovy park ako tu.
Samostatna kapitola su predajcovia ojazdenych aut, ty jednak klamu tak sa zaruky u nich nedovolas, zlate retaze na krku a rukach, jednoducho luxus ale placu, kazdy kto place z podnikatelov sa ma velmi dobre, preto chcu aj obmedzit lustrovane na katastri, by si sa divila kto tam co ma pokupene a pritom plače jak krhla...
@anonym_495a00 hrobovu jamu kopali dvaja romovia, kazdy dostal od pohrebnictva 20 euro. Na fakture bola polozka vykopanie hrobovej jamy 250 euro a 20 euro za odvoz zeminy. Polozka za oznam na matriku o umrti 60 euro, za hudbu z cd pri obrade 70 euro...Pomniky kupuju kamenari uz hotove vo velkosklade, len ich poskladaju ako nabytok z Ikey a vypieskuju napis.
Šéf príde do práce na novom Ferrari. Jeho zamestnanec za ním ide a hovorí mu:
- Šéfe, to je parádne auto! Naozaj dobrá kúpa!
Šéf sa naňho otcovsky pozrie a hovorí:
- No, pokiaľ budeš poctivo pracovať, plniť úlohy tak, ako máš, nebáť sa odpracúvať aj nadčasy a pracovať aj cez víkend, o rok si kúpim ešte jedno!
@anonym_f2233d Nikde vo svete kde su nizke dane sa nemajú bežní ľudia dobre, väčšinou len podnikateľka
@xopino no vidis, vsade na svete je to rovnako. Ti co maju odvahu podnikat sa maju dobre, ostatni sa musia nejak zariadit.

@anonym_1ffb3e píšeš v hrubom alebo čistom. ? Vieš kolko je minimálna hodinová mzda? Vieš koľko je minimálna mzda? Predpokladám že vsetci robia aj cez víkend. Recepčná aj v noci? Takže asi čo píšeš majú základ žiadne extra peniaze.
@anonym_e244eb v cistom. A pisem to pre porovanie ked napisal ze 5 rokov su rovnake platy. Nocne sa nerobia ale nejde o to, nemame presne taku sumu ako pisem, lisi sa to od odpracovanych dni samozrejme to som napisala len zaklad.