Strata práce a tehotenstvo
Najprv som sa minuly mesiac dozvedela krasnu novinku, ze cakam babatko. A nie dlho na to aj zlu spravu, ze mi v praci nepredlzia zmluvu, napriek tomu, ze mi niekolko mesiacov veduci hovoril, ako ma na tej pozicii bude treba. Viem, ze nie som prva ani posledna, a preto by som chcela pocut vase skusenosti, ak ste sa v podobnej situacii ocitli. Podarilo sa niektorej zamestnat aj tehotnej? Pracovat chcem a tajit na pohovore tehotenstvo (aj ked som len v druhom mesiaci) urcite nema vyznam. Budem si musiet teraz na urade prace platit sama este aj nemocenske poistenie? Dakujem za kazdu dobru radu.
Ja som sa dohodla so zamestnávateľom aspoň na predĺžení do materskej naa ktorú som potom nastúpila v ochrannej lehote
@medeaa ak pojdes na matersku z ochrannej lehoty, nastup musis mat 6t pred porodom. Nie 8t
@zuzkaa1991 nechcem byt na PNke, necitim sa chora ale zdrava a praceschopna, skor ma zaujima, ci sa niekomu v tehotenstve zamestnat podarilo...
@medeaa takže podmienku 270dí PN za posledné 2roky máš, treba mať ešte aktívne alebo byť v ochrannej lehote. ty keďže ako tehotná pracuješ - si v ochrannej lehote, takže nárok na materskú budeš mať a tým pádom aj vyšší RP....takže môžeš ísž na PN, čepať na UPSvR podporu alebo sa niekde brigádne zamestnať....napr.u nás teraz hľadajú predavačku do pokladne do chlieb-pečiva, či napr.predavačka niekde v cukrárni....ono záleží kde si pracovala odteraz, či sa ti viac neoplatí finančne PN alebo podpora...
@mogaa Dakujem. Aspon o matersku sa nemusim obavat. Pnka sa mi oplati viac, ale na Pnke byt nechcem :(. Poradim sa este na urade prace. Ak tam skoncim, musim si platit nemocenske poistenie, aby mi narok na matersku nezanikol, alebo aj keby do porodu ostanem nezamestnana, nemusim si to poistenie platit?
@veronikaszabova a keby bola evidovaná na úrade a odtiaľ pôjde na MD, nie z PN, tak má nárok na MD?
@medeaa aj keby si sa zajtra prihlasila na UPSVAR ako nezamestnana, narok na matersku mas
@ibrunova jasne, ze hej.
Podmienku 270 dni NP ma splnenu a zaroven by isla z ochrannej lehoty na MD
@medeaa ochranná lehota je ak máš splnenú podmienku 270dní aktívneho NP a zároveň otehotnieš počas posledného zamestnania......takže ty si nemusíš platiť doplnkové poistenie, lebo si v ochrannej lehote.....teraz ide o to, aby si do dňa nástupu na materskú neplatila zdravotku(teda v období kedy ostaneš bez práce a nastúpiš na materskú) - preto tá PN alebo UPSvR a čerpať podporu.....
Ahoj presne rovnako som dopadla aj ja, teraz som od 2.9 PN, poradila mi to pani na urade prace ze do nastupu na matersku cerpat PN, potom nastupim na matersku, ked mi materska skonci mam rodicak prepisat na muza a ja vybrat podporu a tak si prilepsime 🙂 skus nad tym porozmyslat, ja som to vzdala ako tehotnu ma nikto nezamestna :/ takze som doma aj tak mavam silne nevolnosti velmi zle mi byva tak by som v praci nevydrzala
@turga ahoj, rodicak prepisat na muza, cize aby rodicovsky prispevok dostal muz? Je to tak vyhodnejsie? Alebo co to znamena? Problem je, ze ja sa naozaj citim dobre (zatial.. :D) a nechcem sediet doma... Predpokladam, ze mas vychadzky od lekarky, ale neviem si predstavit, ze by som trpla ci mi pride alebo nepride kontrola, ked chcem ist na vikend k rodicom alebo niekam na na vylet... Zaroven by som radsej mala nejaky prijem, aby som sa vedela lepsie a bez stresu pripravit na babo. Ale na druhej strane uplne chapem, ze mozno zo bude najrozumnejsi postuo aj u mna... Aj ked pochybujem, ze moja lekarka ma da na PN iba kvoli tehotenstvu.
@medeaa je to vyhodnejsie v tom ze rodicak dostane muz a ty dostanes podporu v nezamestnanosti a potom ked ti uplynie podpora pojdes znova na rodicak. Cize dostanete viac penazi, sama pani na urade mi to poradila 😀 ja budem mat uz tretie takze nejake extra pripravy robit nebudem ako pri prvom 🙂
@ibrunova ano, lebo je v ochrannej lehote podla mna. Mne skoncila zmluva na dobu urcitu v aprili, otehotnela som v marci podla terminu poslednej menstruacie a som na urade prace, este som mala aj OCR na dcerku, na matersku nastupujem v novembri, takze "bez prijmu" budem september, okrober a cast novembra, ja som nemala narok na podporu a zarobila som malo, bola som len na polovicny uvazok zamestnana, takze moja materska bude biedna, menej nez rodicak 🙄, ale tak to uz je vedlajsie, len to som chcela, ze pokial otehotnie pocas trvania pracovneho pomeru a na matersku nastupi do 8 mesiacov po ukonceni prac.pomeru, narok na matersku ma. Ale keby sa zamestnala v inej praci, tak tym padom ochranna lehota neplati, a este potom neviem, z ktoreho prijmu by sa vyratavala materska...toto fakt neviem, to si treba pozistovat.
@medeaa ten rodičák dáš na manžela až keď sa ti skončí materská , čiže do nástupu na materskú PN, po materskej môžeš nastúpiť na podporu a po skončení podpory opäť prehodíš rodičák z muža na seba do 3roku dieťaťa.....to v prípade ak pôjdeš teraz na PN....a ano vychádzky treba dodržiavať a rovnako ťa lekár nemusí vypísať do konca tehotenstva bez diagnozy na PN....čiže v tom prípade po skončení PP pôjdeš rovno na podporu a z podpory prejdeš rovno na materskú...určite výhodnejšia je prvá možnosť, ale je to naozaj od gynekológa či ťa vypíše na PN hlavne ak nemáš žiadne ťažkosti a teda sú tam počas PN aj tie obmedzenia s vychádzkami, lebo kontroly chodia ja tehotným

@medeaa ak mate splnené 270dni odpracované platenie nemocenske išla by som na pn az po materskú tak som bola kedze ste ochranej lehote 8mes. Po skončení TP mate narok na materskú mne tiez nepredĺžili zmluvu a pocas pn kedze som bola od začiatku.a plynule som isla z pn a materskú