icon

TTP - výpoveď

evka64
8. okt 2021

Ahojte mamky, prosim kto sa vyzna, prosim poradte. Dakujem
20.5.2022 mi konci rodicovska dovolenka s mladsou dcerou. Mam TTP od 1/2014, ale tu nastava problem...starsia dcera pojde buduci rok do skoly (2022), ma diabetes 1.typu a vobec neviem ako budeme fungovat, bude jej treba chodit pred obedom pichat inzulin, je nesamostatna a aspon ten prvy rok by som mala byt k dispozicii, kym si nezvykne a nenauci sa sama fungovat. Dalsia vec, keby daco, musim bezat do skoly (hypoglykemia, bude jej zle a pod.)
No a teraz, co robit? Co by bolo pre mna najlepsie?
Pracu mam vzdialenu 12 km, cize nerealne odbiehat, manzel tiez nemoze len tak odist kazdy den z prace.
Cize asi musim dat vypoved a pojdem na podporu? A potom sa evidujem na urad prace? Alebo pojdem na predlzeny rodicak s mladsou do 6rokov, ale to uz nedostanem ziadne peniaze. Chcela som ziadat o opatrovatelske, ale nechcu ho schvalovat, ale ziadost urcite dam.
Takze, co by ste robili? Mam uz teraz z toho stres.
Dakujem

Strana
z2
evka64
autor
8. okt 2021

@evka64 nikto neporadi?

mattkapd
8. okt 2021

@evka64 ja sa nevyznám len chcem poradiť či by nebola lepšia pre ňu ta inzulinova pumpa?

janai1
Odpoveď bola odstránená
evka64
autor
9. okt 2021

@mattkapd keby to bolo take jednoduche, tak ju ma, dcera ju nechce a nasilu do pumpy nepojdeme

evka64
autor
9. okt 2021

@janai1 nie je to take jednoduche, nasilu do pumpy nepojdeme, dcera ju zatial nechce

janai1
Odpoveď bola odstránená
evka64
autor
9. okt 2021

@janai1 vidno, ze nemate dieta s diabetom, pumpa tiez nie je vyhra pokial ju nevie ovladat...pytala som sa na inu vec nie na chorobu mojej dcery

janai1
Odpoveď bola odstránená
diusqa761
9. okt 2021

@evka64 ahoj, informovala by som sa v škôlke u riaditeľky či by niektorá z učiteliek nemohla pichať ten inzulín. A inak tebe by nestačilo cez obednú pauzu tam zájsť ? 12 km je máličko a vo väčšine prác je pauza od 12:00 do 12:30 až 13:00. Keby si povedala šéfovi že potrebuješ o 20 min viacej aby si išla dať dcére inzulín by hádam s tým problém nemal.

loginexistuje
9. okt 2021

@diusqa761 ucitelka nemoze obsluhovat pumpu moze ak je ochotna len dohlidnut ako si to dieta nastavi ak uz nebude nudzovy stav a pod potom jedine bud ukoncit pracovny pomer a podpora na pol roka alebo ostat doma s dietatom do sest rokov ale bez prijmu
ak by bol este pandemicky rodicak tak potom sa da aj ten ale to uz haram nebude a bude po korone

mattkapd
9. okt 2021

@evka64 a tie detské pumpy sú už aj s ovladacom ktorý máte vy.. Skúste si to len pozrieť.. Možno ju teraz nechce ale o pol roka možno bude chcieť.. Ja neviem co iné poradiť nepoznám osobne žiadne mamičky co majú deti s cukrovkou takže len toto ma napadlo

diusqa761
9. okt 2021

@loginexistuje jej dieťa nemá pumpu

diusqa761
9. okt 2021

@evka64 alebo si nájdi prácu v meste kde je škôlka aby si nemala problém odbehnúť na obed na pár minút jej podať inzulín.

loginexistuje
9. okt 2021

@diusqa761 hej videla som ze je na perach tj musi odmerat kolko ma cukor a nastavit jednotky inzulinu na pere a pichnut ucitelka moze byt maximalne pritomna nemoze ona vykonavat zdravotne ukony ci bude na perach alebo na pumpe

ako sa mna do buducna je urcite najlepsie prejst na pumpu a tak vies monitorovat a zasiahnut aj vzdialene ale v skole skolke nemozu podavat lieciva (kym tam nebudu skolske sestry)

mogaa
9. okt 2021

@evka64 no možnosti čo máš si presne popísala...opatrovateľský ak má dieťa stabilizovaný diabetes tak ti naozaj s najväčšou pravdepodobnosťou neschvália....takže ako píšeš, buď podpora (tá ti ale situáciu porieši len na max.6mesiacov) alebo osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov....tam toho veľa nevymyslíš...takže dieťaťu len pumpu alebo zohnať nejakú staršiu pani čo jej bude chodiť inzulín pichať miesto teba....prípadne niekoho z rodiny alebo študentku zdrav.školy....opatrovateľské by prichádzalo do úvahy len v prípade ak nemá dieťa dobre kompenzovnanú cukrovku

diusqa761
9. okt 2021

@loginexistuje hej ale autorka ani jej dieťa nechcú pumpu, treba to rešpektovať a nehučať furt do nej o pumpe keď o ňu nestojí. A stále je možnosť nájsť si prácu v mieste škôlky a odbehnúť na obednú pauzu podať inzulín to je párminútová záležitosť . Alebo v starej práci vysvetliť situáciu a poprosiť o 20min dlhšiu pauzu .

loginexistuje
9. okt 2021

@diusqa761 a kde som ja hucala o pumpe ? ak pracuje mimo skoly odbehnut sa velmi neda predpokladam a uplne minutova zalezitost to nie je
je to len obdobie kym sa mala nauci sama to riesit deti su velmi prisposobive a sikovne v tomto

diusqa761
9. okt 2021

@loginexistuje nikto nepíše o tebe , treba čítať s porozumením. Vo všetkých komentároch každý len pumpu omieľa keď ju autorka odmieta to to znamená , netreba si všetko osobne hneď brať. Áno je to párminútová záležitosť. Som zdravotná sestra a robili sme to 20 ľuďom denne, obedná pauza to v poriadku pokryje keby robila v mieste kde sa nachádza škôlka. A dieťa by nemalo dostať pumpu na silu ale keď bude na ňu mentálne pripravená.

evka64
autor
9. okt 2021

@diusqa761 teraz chodim cez obed do skolky, aj dam inzulin aj obed donesiem...ale som doma s mensou na rodicaku do maja 2022, takze teraz je to v pohode. Ide mi o tu pracu, tam nejde len o podanie inzulinu, hocikedy mi mozu zavolat zo skoly, ze je zle a musim prist.

evka64
autor
9. okt 2021

@loginexistuje my sme chceli pumpu, ale dcera je tvrdohlava, nemozem nasilu, bolo by to horsie a bola by priecna este viac..no nie je to jednoduche

evka64
autor
9. okt 2021

@mogaa no som si aj myslela, ze ine moznosti nemam...no je vyborne kompenzovana, vobec nevyzera ze je chora ale cukrovka je nevyspytatelna...asi urobim tak, dam vypoved dohodou, mam este kopu dovolenky a potom pojdem na podporu ...a potom sa uvidi. Mozno dcera prekvapi a bude to oki ..len v tejto chvili mam z toho stres

evka64
autor
9. okt 2021

@diusqa761 presne tak, nie ze by sme my rodicia nechceli, prave naopak ale dcera je tvrdohlava a nemozme robit daco nasilu, uz ju pozname...to by bol cirkus
Hej, chcem si potom hladat pracu blizsie, aby som bola po ruke.

mogaa
9. okt 2021

@evka64 nuž práca v dnešnej dobe sa vyberá z ponuky, nie z toho čo by sme chceli robiť....takže prácu určite zoženieš aj u vás, dnes je veľa možností pracovať aj na skrátený úväzok - aj to by bola cesta....

evka64
autor
9. okt 2021

@mogaa ano, no hadam sa mi podari daco najst, aj ked s mojim odborom to bude tazke...teraz mi je dieta prvorade 🙂

mogaa
9. okt 2021

@evka64 no ak nenájdeš nič v tvojom odbore, Kaufland, Jednota, Tesco všade berú aj na skrátený úväzok a časovo sa dá vždy dohodnúť keď sa chce...kludne ten prvý rok aj upratovačka v škôlke...

evka64
autor
9. okt 2021

@mogaa no vsak ano, aj to som rozmyslala..uvidime ako bude

diusqa761
9. okt 2021

@evka64 robíš dobre že ju nenútiš zbytočne. Uvidíš že to zvládnete. ❤️ Dcérka má obrovské šťastie že má tak milujúcu starostlivú maminku.❤️

evka64
autor
9. okt 2021

@diusqa761 dakujem, ze ma chapes...kazdy si mysli, ze to je take jednoduche zobrat ju do nemocnice a nasilu napichnut kanylu na pumpu. Snad to zvladneme a casom sa uvidi 😌

luccija
9. okt 2021

@evka64 moja kamarátka ma dieťa s takou diagnózou.Ako išla do puberty cukor jej začal skákať a všetko sa rozhodilo.Dnes už má pumpu...rozprávala s ňou o tom doktorka?od nej by to možno lepšie prijala ako od rodičov.Mozno to vidíš horšie ako bude realita už bude staršia...bude si to vedieť kontrolovať, lebo týmto spôsobom potom môžeš vždy čakať, že Ti budú volať ešte roky..ale zatiaľ by som spravila ako píšeš podpora a byť doma na neplatenej do 6 r.Ale zase sa mi to zdá také zvláštne byť doma a možno Ti budú volať raz za 3 m ..uvidíš kamarátka s tým nemala žiadne problémy tie prišli az v puberte, ale to ju lekarka upozornila, že puberta bude ťažšia.

dollyzv
9. okt 2021

Mňa napadla opatrovateľka v meste škôlky ktorá by chodila dcérke pichať inzulín kým si v práci 🤔🤔

Strana
z2