Učitelia: Zlepší sa niekedy vyčerpanosť a únava?
Učím 5. rok a cítim extrémnu únavu, nemám ešte ani 30.
Každý deň som veľmi vyčerpaná. Samozrejme, najviac psychicky. Tí, ktorí ste takisto pedagógovia najmä na základných školách, máte to tak isto/mali ste to tak isto/začali ste robiť niečo inak, aby to tak nebolo?
Ja mám častokrát pocit, že niet z tohto povolania úniku, som v ňom úplne ponorená a zviazaná.
Ďakujem.
skus sa nepretazovat, nebrať si vsetko osobne a neriesit vsetko hned. tiez som mala sklon k vyhoreniu, povedala som si dost a hlavne po pracovnej dobe nic neriesim. je to super psychohygiena
Ak máš takéto strašné pocity už teraz, radšej skús niečo iné robiť. Pre svoje dobro, aj dobro detí, ktoré učíš. Verím, že je to náročná práca, sama by som to nezvládala a nie je hanba si priznať, že to nie je pre teba to pravé.
Som na tom podobne.
A v iných povolaniach je to tiež náročné.
@petronelag Uvedomujem si to. Lenže tá náročnosť je tam aj lepšie ohodnotená.
@anonym_autor tu to ale vacsina vidi tak,ze nemas byt prečo vyhoreta, si 5h v praci, robis to preto,ze nic ine nevies, a co si dovolujes sa stazovat,ved mas tolkooo prazdnin, nebodaj by si este vacsi plat chcela, ked tam nie si 8h...
Ja tiez ucim, niekedy mam super den, niekedy som fakt unavena alebo smutna,ze clovek sa snazi a vacsinou tam riesi zaklady spravania atd...
@anonym_autor co ti konkretne vadi, vela prace, vedenie, deti, rodicia, alebo co, lebo vsade je vela prace.
@anonym_autor ja som sice robila v skolke. Nedavala som to uz s trpezlivostou. Teraz uz stvrty rok robim nieco ine. A zacinam pocitovat, ze mi zacina chybat praca s detmi. Skus nieco ine na dva tri roky ak si vyhoreta, mozno nacerpas nanovo energiu.
A v iných povolaniach je to tiež náročné.
@petronelag presne tak. Všade sú po rokoch vyhorení zamestnanci.
@anonym_autor áno, mala som to v začiatkoch, tesne po škole. S vekom sa to veľmi zlepšilo - úprimne aj vek robí veľa, či človek chce alebo nie, deti sa správajú inak k 25 a 35 ročnému človeku, jednak som nabrala skúsenosti, vedela si lepšie zorganizovať prácu, našla si spôsoby ako zrelaxovať, kde nájsť podporu.
Aké predmety učíš a aký vek ?
@anonym_autor co ti konkretne vadi, vela prace, vedenie, deti, rodicia, alebo co, lebo vsade je vela prace.
@domkakvet to by si musela pracovat so ziakmi, aby si to vedela pochopit. Jasne,ze kazda praca ma to svoje, v com je narocna.
@anonym_autor ja by som to nedala s tými faganmi nevychovanými, čo ich celé hodiny musíš upozorňovať a napomínať , nerešpektujú , naschvál robia
@domkakvet
Napríklad - prípravam sa doma venujem už oveľa menej.
Lenže každý deň aj tak človek sedí večer pri EduPage a vypisuje, dopĺňa, kontroluje. Keď som fyzicky v práci, tak tam nestíham si odbehnúť ani na WC. Triedy a žiaci sa neustále menia, človek sa istým spôsobom musí naladiť na každú jednu triedu a žiakov. Chcem, aby ich to bavilo. Na konci dňa mám pocit, že som zahrala 6 rôznych predstavení pred rôznym publikom. Medzitým príde niekto cez prestávku, že je mu zle, že sa niekde niekto pobil, niekde je nejaký konflikt, niekto niečo potrebuje, atď.
To, že človek stále musí pri rôznych potrebných vzdelávaniach až potupne dokazovať, že vie, čo robí a prečo to robí.
Mne veľmi pomohlo všetko v práci dokončiť a ísť domov s čistou hlavou. Ak som mala pracovnú dobu do 15.30, tak dovtedy som bola v robote, častokrát sama ako prst, ale domov som si už nič nebrala. Po práci som sa venovala už len sebe a rodine.
Mne sa paci ako je vzdy okamzite ucitelka posielana do ineho zamestnania, lebo ked je pred vyhorenim, tak iba skodi detom. Nikto nepovie, aby ste si rodicia zacali tie deti konecne vychovavat. Nikto nevidi, ze s mnohymi triedami, hlavne ZS 2.stupen sa neda pracovat a s rodicmi sa neda spolupracovat. Kazdy vidi iba povinnosti ucitela, vacsina rodicov vnima ucitela ako nekompetentneho nepriatela. Ak by ste vy v praci boli vkuse pod takouto palbou, nevyhoreli by ste? To ale neznamena, ze svoju pracu v zdravych podmienkach neviete vykonavat dobre. A hlavne by si mali rodicia konecne uvedomit, ze najskor vyhori prave ten dobry ucitel, ktory sa snazi robit vsetko na 100%, plazit sa pred ziakmi, vedenim, rodicmi, aby bol konecne kazdy spokojny a ovocie neprichadza. A vtedy vyhoris, lebo tvoje telo sa jednoducho zruti. Ucitel nie je fackovaci panak, do ktoreho mozes kopat roky rokuce, lebo ty si jeho pan, ved on je nepodstatny statny zaamestnanec, ktory vlastne nic nevie a nic nerobi. Lebo takyto status ste, drahi rodicia, vytvorili ucitelovi.
@petronelag Uvedomujem si to. Lenže tá náročnosť je tam aj lepšie ohodnotená.
@anonym_autor nie nie je lepšie ohodnotená 🙂 treba po práci robiť psychohygienu napr. po pracovnej dobe vypni mobil do vecera alebo aj do rána - alebo vypni iba sociálne siete. po pracovnej dobe nerob prípravy, ani neopravuj písomky ani nič co súvisí so školou (ak nemáš skolopovinné dieta - ak más tak by čas nevyhnutný pre neho/nu). Rodičom vysvetli, že ťa môžu oslovovať iba od 8:00 - 15:30 teda do tvojej pracovnej doby.. bodka. proste tak.. 🙂 skús a ked sa to nezlepší tak si hľadaj niečo iné. ale každá práca má za aj proti
@domkakvet
Lenže každý deň aj tak človek sedí večer pri EduPage a vypisuje, dopĺňa, kontroluje. Keď som fyzicky v práci, tak tam nestíham si odbehnúť ani na WC. Triedy a žiaci sa neustále menia, človek sa istým spôsobom musí naladiť na každú jednu triedu a žiakov. Chcem, aby ich to bavilo. Na konci dňa mám pocit, že som zahrala 6 rôznych predstavení pred rôznym publikom. Medzitým príde niekto cez prestávku, že je mu zle, že sa niekde niekto pobil, niekde je nejaký konflikt, niekto niečo potrebuje, atď.
To, že človek stále musí pri rôznych potrebných vzdelávaniach až potupne dokazovať, že vie, čo robí a prečo to robí.
@anonym_autor EduPage urcite neries kazdy vecer, predpokladam, ze nemas deti, ked mas na to cas, ale robia to aj tvoji kolegovia? tak to nerob ani ty. Posledny odsek co viem sa deje takmer vsade, lebo same poziadavky, ale od vedenia chcu minimalne.
Mne sa paci ako je vzdy okamzite ucitelka posielana do ineho zamestnania, lebo ked je pred vyhorenim, tak iba skodi detom. Nikto nepovie, aby ste si rodicia zacali tie deti konecne vychovavat. Nikto nevidi, ze s mnohymi triedami, hlavne ZS 2.stupen sa neda pracovat a s rodicmi sa neda spolupracovat. Kazdy vidi iba povinnosti ucitela, vacsina rodicov vnima ucitela ako nekompetentneho nepriatela. Ak by ste vy v praci boli vkuse pod takouto palbou, nevyhoreli by ste? To ale neznamena, ze svoju pracu v zdravych podmienkach neviete vykonavat dobre. A hlavne by si mali rodicia konecne uvedomit, ze najskor vyhori prave ten dobry ucitel, ktory sa snazi robit vsetko na 100%, plazit sa pred ziakmi, vedenim, rodicmi, aby bol konecne kazdy spokojny a ovocie neprichadza. A vtedy vyhoris, lebo tvoje telo sa jednoducho zruti. Ucitel nie je fackovaci panak, do ktoreho mozes kopat roky rokuce, lebo ty si jeho pan, ved on je nepodstatny statny zaamestnanec, ktory vlastne nic nevie a nic nerobi. Lebo takyto status ste, drahi rodicia, vytvorili ucitelovi.
@anonym_c27b02 "Nikto nepovie, aby ste si rodicia zacali tie deti konecne vychovavat. "
Pretoze bohuzial vieme, ze je to nerealne. Ruku na srdce. Nevychovanca doma cepovat nezacnu, tak ako si do svedomia nevstupia premotivovani (alebo sibnuti, s prepacenim za vyraz) rodicia. Takze bohuzial ucitelovi ostavaju len dve moznosti:
1. Najst si inu pracu, lebo ine to nebude
2. Zmierit sa s tym, lebo ine to nebude
Mne je ucitelov luto, je to narocna praca. Nie, ani my ini nemame lahku pracu a nie, vobec nemame velakrat ani lepsie ohodnotenie. Ale proste praca ucitela JE narocna.
@domkakvet
@anonym_autor vecer pri edupage nesed. To by som radsej posedela este 20 minut v praci, podoplnala co treba, a dvihla sa a SMOLA, doma uz nic nevyplnam, neriesim, nezachranujem druhych a neodpisujem nikomu do polnoci. Na rodicku by som to povedala a smola. Toto nie je Tvoja povinnost, mat permanentne ruseny este aj volny cas kedy mas vypnut a zregenerovat.
asi ťa nepoteším, ale nezlepšuje sa to, skôr naopak. Deti sú bohužiaľ z roka na rok "hlúpšie " len a len kvôli tomu, že ich všetko preťažuje a musia robiť aj niečo iné ako sedieť na PC či mobilom 😖 všetko sa im zdá ťažké lebo to nejde hneď. Rodičia sú aj vyborní aj tí vrtáci u ktorých je vzdelanie len dehonestované... ale čo je pre mňa najhoršie a úplne vyčerpávajúce su rôzne školenia, vzdelavania, reformy, ktoré nemajú žiadne pravidlá a všetko prebieha v mojom osobnom čase bez akejkoľvek "odmeny" či následného voľna. Vzdelavania si platím z vlastného vrecka a potom aj tak o príplatok prídem, lebo raz sa rušia kredity, potom inovačné vzdelavania platia len 7 rokov a podobne..únavné! Papierová inklúzia je tiez top. V meste triedy preplnené (napr. 28-29 ziakov) a z toho bežne 6 detí s inými požiadavkami. Bohužiaľ toto je len o papiery, lebo o individulanom prístupe nemôže byť ani zmienka.
Motivácia žiadna. Beriem to ako prestupnú stanicu...
@anonym_c27b02 každý to má dnes ťažké, nielen učitelia. Si myslíš, že len deti sú drzé ? Že len vy ste pod paľbou ? Skús si iné zamestnanie a uvidíš koľko stresu to obnáša. A nemyslím to v zlom .
@anonym_c27b02 každý to má dnes ťažké, nielen učitelia. Si myslíš, že len deti sú drzé ? Že len vy ste pod paľbou ? Skús si iné zamestnanie a uvidíš koľko stresu to obnáša. A nemyslím to v zlom .
@emaakajka a robis presne to, na co poukazujem. Ja napr nikde netvrdim, ze v inych zamestnaniach je to lahke. Zato na ucitelov sa vzdy ukazuje ako na tych, ktori nemaju pravo sa stazovat, lebo aj ostatni to maju tazke a opat posielas ucitelov robit nieco ine. Kto bude vase deti ucit? Absolutne znevazujete v spolocnosti ucitelske povolanie a robite to aj doma pred detmi a potom to v tych skolach aj tak vyzera. Este raz, kazde povilanie ma plusy a minusy, kazde je v dnesnej dobe svojim sposobom tazke, tak preco nedokazete uznat, ze sj to ucitelske.
Na úvod musím povedať, že už aj mne ako učiteľke vadia tieto každotýždňové výlevy o únave a vyčerpaní, pritom sme s deťmi 3 týždne ... Čo potom majú povedať ľudia, ktorí majú 20 dní dovolenky na celý rok. Nehovoriac o tom, že keď človek potrebuje poukázať na naozaj systémové veci alebo objektívne fakty,ktoré treba zmeniť, tak sme v očiach spoločnosti tí, ktorí nonstop vyplakávajú a sme znevažovaní ešte viac.
K tvojmu problému - mne pomohlo si striktne nastaviť hranice - rodičom odpisujem výhradne v mojom pracovnom čase do 15.30. Rešpektujem, že rodičia chodia do práce a preto mi píšu večer, keď s deťmi riešia prípravu do školy, evidujem ich správy, ale neodpisujem. Iba ak je to niečo extrémne vážne. Odpíšem až v mojom pracovnom čase.
Každý deň mám vyčlenený krátky čas na psychohygienu (v mojom prípade fitko) a rodina tento čas rešpektuje.
V piatok a aspoň jeden deň cez víkend absolútne neriešim prácu a ani prípravy - iba výnimočne.
Prácu počas dňa robím efektívne tak, aby som nemusela nad edupage stráviť viac času ako treba. Čo na ňom kontroluješ po poobediach? Ja zapisujem priebežne na každej hodine. Celý deň si odkontrolujem na konci poslednej hodiny/keď idem vypnúť notebook, svoju triedu v triednej knihe kontrolujem v škole pred prvou hodinou. Úprimne si neviem predstaviť, čo večer tam toľko kontroluješ.
A posledný bod, najdôležitejší - niektoré veci si človek proste nesmie brať k srdcu. Každému vždy nevyhovieš a každá situácia nás obohatí. Aj tá negatívna.
@emaakajka a robis presne to, na co poukazujem. Ja napr nikde netvrdim, ze v inych zamestnaniach je to lahke. Zato na ucitelov sa vzdy ukazuje ako na tych, ktori nemaju pravo sa stazovat, lebo aj ostatni to maju tazke a opat posielas ucitelov robit nieco ine. Kto bude vase deti ucit? Absolutne znevazujete v spolocnosti ucitelske povolanie a robite to aj doma pred detmi a potom to v tych skolach aj tak vyzera. Este raz, kazde povilanie ma plusy a minusy, kazde je v dnesnej dobe svojim sposobom tazke, tak preco nedokazete uznat, ze sj to ucitelske.
@anonym_c27b02 lebo nikto sa tak nesťažuje ako vy, učitelia ...ak si vyhorená, nevládzeš, je toho na teba veľa prečo nezmeníš povolanie ? normálne sa pýtam, nevyrývam . Vy učitelia ste neuveriteľne alergickí na to, že vás niekto pošle za pás do výroby napr. už útočíte .
A prečo by nemali byť alergickí na to, keď ich niekto posiela za pás? Keď sa niekto snaží zlepšiť podmienky v školách a poukazuje na nedostatky, tak riešenie je, že sa nemá stále sťažovať a má ísť za pás? V tom je aká logika? Autorka adresuje otázku na učiteľov, od ktorých chce nejaké rady týkajúce sa ich profesie. Prečo by sa nemohla posťažovať? Tí, ktorí tú prácu robili, to pochopia a nebudú ju hejtovať za sťažovanie. A tí ostatní sa správajú ako ten pomyselný holub, ktorý síce šach hrať nevie, ale aspoň rozhádže figúrky, okadí šachovnicu a ešte sa bude naparovať, že vyhral....
@anonym_c27b02 lebo nikto sa tak nesťažuje ako vy, učitelia ...ak si vyhorená, nevládzeš, je toho na teba veľa prečo nezmeníš povolanie ? normálne sa pýtam, nevyrývam . Vy učitelia ste neuveriteľne alergickí na to, že vás niekto pošle za pás do výroby napr. už útočíte .
@anonym_b024d3 preco by mala ist za pas, pre boha
nech ich poslu do kniznice, alebo robit nejaku administrativu, preco vsetci posielaju ucitelov za pas, cize ak sa mi postazuje niekto iny s VS, napriklad lekar, tak ho poslem za pas, OK.
Na úvod musím povedať, že už aj mne ako učiteľke vadia tieto každotýždňové výlevy o únave a vyčerpaní, pritom sme s deťmi 3 týždne ... Čo potom majú povedať ľudia, ktorí majú 20 dní dovolenky na celý rok. Nehovoriac o tom, že keď človek potrebuje poukázať na naozaj systémové veci alebo objektívne fakty,ktoré treba zmeniť, tak sme v očiach spoločnosti tí, ktorí nonstop vyplakávajú a sme znevažovaní ešte viac.
K tvojmu problému - mne pomohlo si striktne nastaviť hranice - rodičom odpisujem výhradne v mojom pracovnom čase do 15.30. Rešpektujem, že rodičia chodia do práce a preto mi píšu večer, keď s deťmi riešia prípravu do školy, evidujem ich správy, ale neodpisujem. Iba ak je to niečo extrémne vážne. Odpíšem až v mojom pracovnom čase.
Každý deň mám vyčlenený krátky čas na psychohygienu (v mojom prípade fitko) a rodina tento čas rešpektuje.
V piatok a aspoň jeden deň cez víkend absolútne neriešim prácu a ani prípravy - iba výnimočne.
Prácu počas dňa robím efektívne tak, aby som nemusela nad edupage stráviť viac času ako treba. Čo na ňom kontroluješ po poobediach? Ja zapisujem priebežne na každej hodine. Celý deň si odkontrolujem na konci poslednej hodiny/keď idem vypnúť notebook, svoju triedu v triednej knihe kontrolujem v škole pred prvou hodinou. Úprimne si neviem predstaviť, čo večer tam toľko kontroluješ.
A posledný bod, najdôležitejší - niektoré veci si človek proste nesmie brať k srdcu. Každému vždy nevyhovieš a každá situácia nás obohatí. Aj tá negatívna.
@basullinka A kedy opravuješ písomky? Mám 4 triedy slovenčiny, každú iný ročník, všade musim napísať diktát a prvú písomku z jazyka, vzápätí aj z literatúry a tak dookola. Potom pride sloh, do toho súťaže, príprava žiakov...To sa nedá zvládať všetko v škole, alebo do 15.30, jedine po večeroch alebo cez víkendy.
@basullinka A kedy opravuješ písomky? Mám 4 triedy slovenčiny, každú iný ročník, všade musim napísať diktát a prvú písomku z jazyka, vzápätí aj z literatúry a tak dookola. Potom pride sloh, do toho súťaže, príprava žiakov...To sa nedá zvládať všetko v škole, alebo do 15.30, jedine po večeroch alebo cez víkendy.
@anonym_55cc8f ako som písala - jeden deň cez víkend sa nevenujem škole vôbec, druhý deň cez víkend si k tomu na nejaký čas sadnem. Áno, je to môj voľný čas, ale nie toľko aby som sa kvôli tomu rúcala.

@anonym_autor Ja som minuly tyzden dala vypoved. Skoncila som na antidepresivach.