icon

Ako zvládnuť vyhorenie pri práci učiteľa?

9. sep 2026

Začal sa nový školský rok a ja už som teraz tak vyčerpaná ako na konci školského roka. Priznám, že vôbec som sa už netešila.

Toto je môj piaty školský rok v pozícii pedagóga.
Pociťujem na sebe, že do tejto práce dávam veľkú časť mňa a nič sa mi nevracia naspäť.

Takisto mi začali vadiť pohľady žiakov na mňa počas celej hodiny, mám pocit, že na mne všetko súdia a najradšej by som z hodiny utiekla preč sa pred všetkým a všetkými skryť. Dnes som už musela dať dva zápisy, žiakov je stále ťažšie akokoľvek zaujať a tým, že učím cudzí jazyk, tak sa neustále snažím striedať rôzne činnosti, ale niekedy by som bola najradšej keby celú hodinu písali len niečo do zošita a do PZ. Vlastne je každá hodina z mojej strany o veľkom prekonávaní sa a o tom, že musím byť celý čas "on" a byť trochu iným človek akým naozaj v jadre som.

Vedenie pravidelne chodí na hodiny a veľmi sa im moje hodiny páčia, ale všetko toto vyžaduje veľmi veľkú mentálnu záťaž. Ešte nebol deň, aby som podvečer nesedela pri počítači a niečo do práce neriešila.

Peniaze ani nestoja za reč, zarábam 1250€ v čistom, teraz si chystám urobiť si I. atestáciu, nemám zatiaľ ani vlastné bývanie.

Prosím, mal niekto podobné pocity? Prekonali ste ich alebo ste išli pracovať do úplne iného odvetvia?

Ďakujem.

Strana
z2
anonym_95933b
9. sep 2026

@anonym_autor ahoj, som učiteľka a učím podobne dlho ako ty. Prešla som si tým minulý rok. Skončila som PN s veľmi nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami vyvolanými stresom. Zmenila som školu a zatiaľ sa cítim dobre. Popravde plánujem v školstve zostať, kým nebudem mať deti väčšie a potom asi skúsim niečo iné. Je to smutné, ale myslím, že drvivá väčšina pedagógov uvažuje podobne.

merkelica
9. sep 2026

@anonym_autor vravis ze pocas hodiny musis byt niekto iny nez si ty sama. Skus o tom povedat viac. Mozno tam sa skryva pricina vyhorenia. Aka si? a aka musis byt pocas hodiny a ake mas pri tom pocity?

autor
9. sep 2026
@merkelica

@anonym_autor vravis ze pocas hodiny musis byt niekto iny nez si ty sama. Skus o tom povedat viac. Mozno tam sa skryva pricina vyhorenia. Aka si? a aka musis byt pocas hodiny a ake mas pri tom pocity?

@merkelica Som introvert. Mám rada ľudí, ale za deň ich je toľko, že som potom veľmi unavená a vyčerpaná. Počas hodín človek musí inak pracovať napríklad so svojim hlasom a chcem, aby zo mňa žiaci cítili nadšenie a podporu - na hodinách som živá, komunikatívna, nadšená, ale akonáhle som v zborovni s kolegami, zalieziem do svojej ulity a veľmi sa neprejavujem. Skrátka sa to vo mne bije. 😄

lukbe
9. sep 2026

@anonym_autor no, niektorí ziaci sú takí je to ťažké. Ak mas cudzi jazyk, hľadala by som niečo iné, a to ti radím, aj ked som celý život učila a učila som rada. Ale sú rôzni žiaci, vedenie, podmienky.

domkakvet
9. sep 2026
@anonym_autor

@merkelica Som introvert. Mám rada ľudí, ale za deň ich je toľko, že som potom veľmi unavená a vyčerpaná. Počas hodín človek musí inak pracovať napríklad so svojim hlasom a chcem, aby zo mňa žiaci cítili nadšenie a podporu - na hodinách som živá, komunikatívna, nadšená, ale akonáhle som v zborovni s kolegami, zalieziem do svojej ulity a veľmi sa neprejavujem. Skrátka sa to vo mne bije. 😄

@anonym_autor ludia a aj deti vedia vycitit, ze nie si sama sebou, vedenie ta chvali, tak sa skus na hodine uvolnit.

nadychni_sa
9. sep 2026

Úplne som sa v tom, čo píšete, našla. Minulý školský rok som prežívala prakticky presne to isté – akoby som čítala o sebe. Aj povahovo sme si podľa toho, čo píšete, veľmi podobné. Neustále prekonávanie sa, potreba byť počas hodiny stále „on“, premýšľanie nad tým, ako zaujať žiakov, a pritom pocit, že zo seba dávam obrovské množstvo energie a nič sa mi nevracia späť.

Postupne sa k tomu pridalo aj zhoršenie môjho psychického zdravotného stavu a nakoniec som sa rozhodla, že ku koncu školského roka podám výpoveď. Vtedy som vôbec nevedela, do čoho idem a či robím správne rozhodnutie. Dnes to však hodnotím ako jeden z najlepších krokov, ktoré som mohla urobiť.

Držím Vám veľmi palce, nech už sa rozhodnete akokoľvek. A hlavne nezabúdajte, že ak vás tá práca dlhodobo stojí takmer všetku energiu, nie je to zlyhanie.

anonym_3dd3a3
9. sep 2026

@anonym_autor Chyba je to, ze sa pretvarujes, je to vycerpavajuce. Ucim ovela dlhsie ako Ty a neviem si toto predstavit.

anonym_97b2ea
9. sep 2026

@anonym_autor istu dobu som robila asistentku ucitela. To aki vyhoreti ucitelia tam boli to som pokope este nevidela v ziadnej praci. Maju toho nesmierne vela. Az tam som to pochopila. Ziaci su zli, povinnosti zo strany ucitela je vela. Je uplne normalne pracovat tam len piaty rok a vyhoriet. Ja ako ucitelka by som dala vypoved asi po roku. Preto si myslim ze prazdniny su zasluzene. Chod na pn a popremyslaj ci chces kvoli zdraviu este zotrvat

autor
9. sep 2026
@nadychni_sa

Úplne som sa v tom, čo píšete, našla. Minulý školský rok som prežívala prakticky presne to isté – akoby som čítala o sebe. Aj povahovo sme si podľa toho, čo píšete, veľmi podobné. Neustále prekonávanie sa, potreba byť počas hodiny stále „on“, premýšľanie nad tým, ako zaujať žiakov, a pritom pocit, že zo seba dávam obrovské množstvo energie a nič sa mi nevracia späť.

Postupne sa k tomu pridalo aj zhoršenie môjho psychického zdravotného stavu a nakoniec som sa rozhodla, že ku koncu školského roka podám výpoveď. Vtedy som vôbec nevedela, do čoho idem a či robím správne rozhodnutie. Dnes to však hodnotím ako jeden z najlepších krokov, ktoré som mohla urobiť.

Držím Vám veľmi palce, nech už sa rozhodnete akokoľvek. A hlavne nezabúdajte, že ak vás tá práca dlhodobo stojí takmer všetku energiu, nie je to zlyhanie.

@nadychni_sa Ďakujem za podporu. Do akého odvetia ste zo školstva odišli, prosím?

mauduska
9. sep 2026

Ja som učiteľka, teraz doma s deťmi a chápem ťa.. držím palce so všetkým 🥺 mne pomohlo keď som si prestala robotu brať domov, nastavila si pevné hranice a podmienky aj smerom ku žiakom aj k rodičom. Ale je to ťažké, najmä ak ťa v tom nepodporí vedenie. Ak budeš z roboty len na nervy, kašli na to. Tvoje zdravie je dôležité 🙂

anonym_fb623b
9. sep 2026

Podla mna nie je ucitelstvo vhodna praca pre introverta. Ale co uz teraz.

loliki
9. sep 2026

@anonym_autor Hľadaj si inú prácu, kde využiješ angličtinu. Keď ju nájdeš, daj výpoveď. Dnes veľa ľudí mení prácu, aj v školstve.

eeffka
9. sep 2026
@anonym_autor

@nadychni_sa Ďakujem za podporu. Do akého odvetia ste zo školstva odišli, prosím?

@anonym_autor uprimne preco si si vybrala ucitelstvo s introvertnou povahou? Ved to je jedno vycerpavajuce povolanie, kde do teba hucia z kazdej stany (deti,vedenie,rodicia). 5r je za mna celkom slusny vykon.

anonym_b33c49
9. sep 2026
@eeffka

@anonym_autor uprimne preco si si vybrala ucitelstvo s introvertnou povahou? Ved to je jedno vycerpavajuce povolanie, kde do teba hucia z kazdej stany (deti,vedenie,rodicia). 5r je za mna celkom slusny vykon.

@anonym_fb623b
@eeffka ja som tiež introvert, čím som staršia, tým viac a viac...a som v školstve cca 13 tokov ...a určite ďalšie roky neplánujem meniť...našťastie mam teraz super kolegyne, nevysavaju zo mňa energiu , deti ako ktoré, ale tam si treba nastaviť hranice...čiže, dá sa to...ale je pravda, že po práci potrebujem svoj kľud a priestor a hlavne ticho 😁

autor
9. sep 2026
@eeffka

@eeffka Podľa mňa je medzi učiteľmi introvertov celkom veľa. Chcela som odovzdávať svoje vedomosti, milujem deti. Mám rada ľudí, len potrebujem mať potom svoj pokoj a dobiť baterky. Tých 5 rokov už ale aj ja beriem ako celkom slušný výkon, vzhľadom na to, že človek dostáva zo všetkých strán pravidelnú dávku podnetov.

anonym_81e9e9
9. sep 2026

@anonym_autor kolko by si chcela zarabat?

autor
9. sep 2026
@anonym_81e9e9

@anonym_autor kolko by si chcela zarabat?

@anonym_81e9e9 Toľko ako v iných odvetviach, v ktorých je potrebné vysokoškolské vzdelanie.

anonym_244fb2
9. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_81e9e9 Toľko ako v iných odvetviach, v ktorých je potrebné vysokoškolské vzdelanie.

@anonym_autor mne pomohlo zmenit skolu. Ale ja nie som introvert.

anonym_2e05b6
10. sep 2026

Casom tak trochu vyhoris v kazdej praci. Nespoliehaj sa na to,ze je to len v skolstve.

anonym_454948
10. sep 2026

Zmeň povolanie. Ja si hľadám momentálne tiež niečo iné.

anonym_2cbf0c
10. sep 2026

Čo by sme my ostatní na rôznych pozíciách v štátnej správe s vysokou školou II.stupňa dali za tento plat......nadrieme sa ako kone, bežné je 10 hodín denne v práci ( zaplatených len 7,5 hodiny), po konsolidácii pracujeme aj za vyhodených kolegov pretože robota samozrejme musí byť urobená. Plat v čistom 810 eur. Keby som mala pedagogické vzdelanie, hneď by som s tebou menila. Človek sa nadrie tiež ale určite aspoň za lepší plat. A ten plat ktorý uvádzam je po 6 rokoch praxe vrátane všetkých príplatkov ktoré máme. Verím že práca učiteľa je náročná ale rozčuľuje ma ako fňukáte za nízky plat. VY NETUŠÍTE AKO VYZERÁ NÍZKY PLAT!

anonym_535499
10. sep 2026

@anonym_autor takže keby si mala väčší plat tak už by si vyhoreta nebola?

aperolcek
10. sep 2026
@anonym_2cbf0c

Čo by sme my ostatní na rôznych pozíciách v štátnej správe s vysokou školou II.stupňa dali za tento plat......nadrieme sa ako kone, bežné je 10 hodín denne v práci ( zaplatených len 7,5 hodiny), po konsolidácii pracujeme aj za vyhodených kolegov pretože robota samozrejme musí byť urobená. Plat v čistom 810 eur. Keby som mala pedagogické vzdelanie, hneď by som s tebou menila. Človek sa nadrie tiež ale určite aspoň za lepší plat. A ten plat ktorý uvádzam je po 6 rokoch praxe vrátane všetkých príplatkov ktoré máme. Verím že práca učiteľa je náročná ale rozčuľuje ma ako fňukáte za nízky plat. VY NETUŠÍTE AKO VYZERÁ NÍZKY PLAT!

@anonym_2cbf0c nechcem rýpať, len sa snažím pochopiť, prečo vzdelaný a schopný človek toto dobrovoľne podstupuje... a ešte k tomu tak dlho. Má tá práca aj nejaké benefity? Je to široko ďaleko jediné stabilné miesto? Každopádne je mi ľúto, že to takto máš.

autor
10. sep 2026
@anonym_535499

@anonym_autor takže keby si mala väčší plat tak už by si vyhoreta nebola?

@anonym_535499 Prekrúcate to a vytrhávate z kontextu.

oceanahory
10. sep 2026

Ja by som len rada pridala tolko (i ked viem, ze to asi nic nepomoze 🫣), ze vsetcia takyto pedagogovia maju moj obrovsky obdiv, zjavne si ani neuvedomujete, ake ste silne osobnosti, ja osobne by som po mesiaci bola asi na psychiatrii a to myslim uplne vazne 😅! Za mna je to psychicky jedna z najnarocnejsich a najmenej docenenych peofesii na SK, tie platy su na zaplakanie...
Takze autorka velka vdaka a drzim palce, aby si znova objavila "caro" svojej profesie 🌻!

anonym_fb623b
10. sep 2026
@aperolcek

@anonym_2cbf0c nechcem rýpať, len sa snažím pochopiť, prečo vzdelaný a schopný človek toto dobrovoľne podstupuje... a ešte k tomu tak dlho. Má tá práca aj nejaké benefity? Je to široko ďaleko jediné stabilné miesto? Každopádne je mi ľúto, že to takto máš.

@aperolcek Naco potom chodila na VS, ked barskto v Lidli zarobi s ucnovkou viac? Ja chapem, ze nie vsetci ziju v BA alebo na zapade SK, ale to asi fakt radsej Urad prace ako robit otroka.

anonym_64f5fc
10. sep 2026

@anonym_autor mala si 2 mesiace zaplatenych prazdnin, minuly rok k tomu 800€ odmeny ktore iny zamestnanci nedostali, cele pracovne dni si pekne sedis na zadku a tu nam kuvikas, vsak chod do automobilky a na nocnu ktoru ziadny ucitel nepozna...

anonym_3dd3a3
10. sep 2026
@anonym_64f5fc

@anonym_autor mala si 2 mesiace zaplatenych prazdnin, minuly rok k tomu 800€ odmeny ktore iny zamestnanci nedostali, cele pracovne dni si pekne sedis na zadku a tu nam kuvikas, vsak chod do automobilky a na nocnu ktoru ziadny ucitel nepozna...

@anonym_64f5fc Ty nemas platenu dovolenku? Ucitel cez prazdniny cerpa dovolenku.

anonym_2c8d81
10. sep 2026

Nie je narocna praca... ale deti. Zial ☹ uplnw vycuvaju aj poslednu energiu a vasen pedagoga ☹
Dnesne deti su ozaj narocne. A... neposlusne? Myslis si ze mozu vsetko a zaroven nemusia nic ☹
Nechcu sa ucit. Maju na haku. Vyrusuju. Cest vynimkam ☹
Ja len ze-vela sil.
A kto nepracoval s detmi-mladezou nevie co je to robit tam.

anonym_113da2
10. sep 2026
@anonym_64f5fc

@anonym_64f5fc čo tu splietaš piate cez deviate a miešaš hrušky s jablkami....napíš, akú prácu máš ty, nech ju pekne zhodnotíme,sa stavím, že celé dni len sedíš na zadku a kuvikáš

Strana
z2