icon

Ukrátenie o výplatu

nikolweiss
29. aug 2017

Ahojte. Mám.nasledovný problém. Pracujem vo firme kde sa spracovávajú dokumenty (podotýkam ,že v 3 cudzích jazykoch) a práca spočíva najmä v rýchlosti -rýchly strojopis +rýchle čítanie s porozumením. Plat sa doteraz počítal tak,že ak mal niekto 200 percent mal už tzv. "strop" a nebolo možné aj po odpracovaní väčšeho množstva viac zarobiť. Tento "strop" sa však od 1 augusta otvoril a už je môžné zarobiť viac. Ja som samozrejme pridala a reálne som odrobila viac lenze vedenie sa rozhodlo mi priemerovat ten výkon s výkonom z operácie ktorú sa de facto len zaúčam a neprešlo 8 týždňov. Je to podľa Vás kvalifikovateľné ako podvod ?

nikolweiss
autor
•
29. aug 2017

Ešte aby som náhodou nezabudla,začali si písať kto koľko času trávi na toalete...rada by som dala okamžitú výpoveď s tým ,že chcem vyplatiť všetko čo mám zarobené plus preplatiť dovolenku.mám na to nárok ?

katarinamarkova
•
29. aug 2017

@nikolweiss nemáte nejako papierovo, či virtuálne k dispozícii presné podmienky k províznemu systému vo vašej firme?
okamžitú výpoveď? myslíš bez výpovednej lehoty? a dôvod? lebo ti nadriadený chce nejakým spôsobom krátiť odmeny? to ti fakt neprejde. Ak sa teda nedohodneš na dohode o skončení prac. pomeru a ost. podmienkach, čo pochybujem.

pozri si presne čo hovorí váš provízny systém.
myslím, že každá jedna firma tam vsunie klauzlku o tom, že nadriadený má prvávo z nejakého dôvodu odmeny krátiť.
ps: ak by mne niekto meral čas strávený na wc asi sa ho s úsmevom angličana spýtam, či nechce rovno aj presnú gramáž stolice. Z takej firmy rýchlo preč.

kacenka255
•
29. aug 2017

Ak sa podmienky zmenili k 1.8 tak zmenu pocitis predsa az v septembri v augustovej vyplate. Prestuduj si pracovnu zmluvu a kolektivne dojednanie k proviziam a ked je tam nieco co ti porusili mozes ziadat o vyjadrenie preco a za akych okolnosti. Podotykam porusenie pracovnej discipliny nie je dovod kym ti ho nikto nedal pisomne. Vypoved bud zo strany tvojej ale rataj s 2 mesacnym odstupnym alebo dohodou k. Iejakemu datumu na ktorom sa dohodnete.

stastnablcha
•
4. sep 2017

prides mi nastavana a tak nie mocracionalna. toto by som si vyjasnila / pisomne / s nadriadenym, kde by som napisala ze mam odrobene toto a zataky cas a podla kolektivnej zmluvy/pracovneho poriadku/internej smernice by som mala dostat toto a preco to tak nebolo. ak su ine aspekty prace dobre, bola by skoda prist o pracu ktora nieje zla

marusia12
•
4. sep 2017

Osobne by som v takejto firme nezostávala.... ak to urobili raz, urobia to aj druhý krát. Firiem je dnes veľa, vyzeráš, že si šikovná, nebudeš mať problém si nájsť niečo iné. V prípade, že máš dôkazy, že oni porušili pracovnú zmluvu, teda tvoju náplň práce, máš právo na zrušenie pracovného pomeru a taktiež podanie podnetu na inšpektorát práce. Netreba sa toho báť.

anatalia77
•
4. sep 2017

Tiež by som sa rozhodla pre výpoveď

bluka2
•
4. sep 2017

Tomu prvemu nie uplne chapem, ale ta toaleta je konecna. Co by sa stalo, keby si tam bola pol hodinu? Budu skumat, ci mas hnacku alebo co?! 😕

misinka0611
•
4. sep 2017

Neviem si to predstaviť. To ako niekto stojí pred dverami WC a ked vyjdeš stropné stopky a poznačí si priezvisko a cas ? Ci kamery ? 😒 Kam sme to dospeli...