icon

Ukrátenie o výplatu

nikolweiss
29. aug 2017

Ahojte. Mám.nasledovný problém. Pracujem vo firme kde sa spracovávajú dokumenty (podotýkam ,že v 3 cudzích jazykoch) a práca spočíva najmä v rýchlosti -rýchly strojopis +rýchle čítanie s porozumením. Plat sa doteraz počítal tak,že ak mal niekto 200 percent mal už tzv. "strop" a nebolo možné aj po odpracovaní väčšeho množstva viac zarobiť. Tento "strop" sa však od 1 augusta otvoril a už je môžné zarobiť viac. Ja som samozrejme pridala a reálne som odrobila viac lenze vedenie sa rozhodlo mi priemerovat ten výkon s výkonom z operácie ktorú sa de facto len zaúčam a neprešlo 8 týždňov. Je to podľa Vás kvalifikovateľné ako podvod ?

nikolweiss
autor
29. aug 2017

Ešte aby som náhodou nezabudla,začali si písať kto koľko času trávi na toalete...rada by som dala okamžitú výpoveď s tým ,že chcem vyplatiť všetko čo mám zarobené plus preplatiť dovolenku.mám na to nárok ?

katarinamarkova
29. aug 2017

@nikolweiss nemáte nejako papierovo, či virtuálne k dispozícii presné podmienky k províznemu systému vo vašej firme?
okamžitú výpoveď? myslíš bez výpovednej lehoty? a dôvod? lebo ti nadriadený chce nejakým spôsobom krátiť odmeny? to ti fakt neprejde. Ak sa teda nedohodneš na dohode o skončení prac. pomeru a ost. podmienkach, čo pochybujem.

pozri si presne čo hovorí váš provízny systém.
myslím, že každá jedna firma tam vsunie klauzlku o tom, že nadriadený má prvávo z nejakého dôvodu odmeny krátiť.
ps: ak by mne niekto meral čas strávený na wc asi sa ho s úsmevom angličana spýtam, či nechce rovno aj presnú gramáž stolice. Z takej firmy rýchlo preč.

kacenka255
29. aug 2017

Ak sa podmienky zmenili k 1.8 tak zmenu pocitis predsa az v septembri v augustovej vyplate. Prestuduj si pracovnu zmluvu a kolektivne dojednanie k proviziam a ked je tam nieco co ti porusili mozes ziadat o vyjadrenie preco a za akych okolnosti. Podotykam porusenie pracovnej discipliny nie je dovod kym ti ho nikto nedal pisomne. Vypoved bud zo strany tvojej ale rataj s 2 mesacnym odstupnym alebo dohodou k. Iejakemu datumu na ktorom sa dohodnete.

stastnablcha
4. sep 2017

prides mi nastavana a tak nie mocracionalna. toto by som si vyjasnila / pisomne / s nadriadenym, kde by som napisala ze mam odrobene toto a zataky cas a podla kolektivnej zmluvy/pracovneho poriadku/internej smernice by som mala dostat toto a preco to tak nebolo. ak su ine aspekty prace dobre, bola by skoda prist o pracu ktora nieje zla

marusia12
4. sep 2017

Osobne by som v takejto firme nezostávala.... ak to urobili raz, urobia to aj druhý krát. Firiem je dnes veľa, vyzeráš, že si šikovná, nebudeš mať problém si nájsť niečo iné. V prípade, že máš dôkazy, že oni porušili pracovnú zmluvu, teda tvoju náplň práce, máš právo na zrušenie pracovného pomeru a taktiež podanie podnetu na inšpektorát práce. Netreba sa toho báť.

anatalia77
4. sep 2017

Tiež by som sa rozhodla pre výpoveď

bluka2
4. sep 2017

Tomu prvemu nie uplne chapem, ale ta toaleta je konecna. Co by sa stalo, keby si tam bola pol hodinu? Budu skumat, ci mas hnacku alebo co?! 😕

misinka0611
4. sep 2017

Neviem si to predstaviť. To ako niekto stojí pred dverami WC a ked vyjdeš stropné stopky a poznačí si priezvisko a cas ? Ci kamery ? 😒 Kam sme to dospeli...