icon

Úvahy o práci učiteľky na základnej škole

8. aug 2026

Ahojte,
uvazujem nad tym dorobit si skolu a pracovat ako ucitelka, mam rada deti. Kamaratka je slovencinarka a pracu si nevie vynachvalit. Hovorila mi, ze uci 5 hodin denne plus utorky a stvrtky ma dozor na chodbe. Na hodinach ma casto asistenta, lebo uci jeden z hlavnych predmetov. Pocas skolskeho roka obcas zastupuje, ale aj hodiny na ktorych nema asistenta sa daju zvladnut, lebo napriklad na obcianskej nauke sa da vymysliet vela aktivit a tak deti nemaju cas vymyslat. Co sa tyka papierov maju toho viac pri priprave na zaciatku skolskeho roku, ked treba robit plany, neviem uz presny nazov, asi tematicke. Ked ze pracuje na druhom stupni ZS, tak tam praca s rodicmi uz nie je taka narocna, aj ked ano najdu sa aj taki, ktorym musi vysvetlovat preco to a tamto, ale nic hrozne nakolko rodicom vsetko vysvetli na rodicovskom zdruzeni, ziakom na triednickej hodine a pravidelne dava informacie cez Edupage, ake ma poziadavky, za co mohli dostat body na pisomke atd. Pracu na doma niekedy robi a niekedy nie. Skor z domu posle nejaku spravu na Edupage, druhy den si urobi pripravu na rodicovske zdruzenie a raz do tyzdna opravuje pisomky. Z prace odchadza o druhej. Financne by to mohlo byt podla jej slov aj lepsie, ale ako kompenzaciu vnima viac volna.

autor
8. aug 2026
@anonym_7a68a7

@anonym_autor Nenechaj sa odradiť komentármi. Som učiteľka, išla som na školu až po 30ke a učiť som začala až v 36ke. Dovtedy som mala tie obyčajné práce, pár som ich vystiedala, ako predavačka alebo vo fabrike, a áno, učiteľka je značne oveľa lepšie povolanie. Plat síce nie je úžasný, ale lepší ako minimálka, čo berú ľudia a nadrú sa ako kone. Odučíš tých 3–4 hod. denne a zvyšok je na tebe, tiež prázdniny, žiadne nočné, žiadna víkendová práca. Ale toto vie fakt oceniť len človek, čo už pracoval v blbých podmienkach, že učiteľstvo je výhra.

@anonym_7a68a7 dakujem ti za podporu. Ja robim tiez teraz inu pracu, ktora si myslim, ze je narocnejsia a o to viac by som ocenila pracu v skole.

elz1920
8. aug 2026
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl nemam problem vystudovat skolu, aj ked urcite to je narocne.

@anonym_autor odbor už máš vybratý?

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_7a68a7 dakujem ti za podporu. Ja robim tiez teraz inu pracu, ktora si myslim, ze je narocnejsia a o to viac by som ocenila pracu v skole.

@anonym_autor ak budeš pracovať ako nepedagogicky pracovnik, tak to až také náročné nebude, ak ako učiteľka, tak veľmi.

autor
8. aug 2026
@elz1920

Si si istá, že nie je srandistka?

@elz1920 super baba, aj srandistka. Je s nou zabava. Ale urcite si nerobila zo mna srandu. Na tuto temu sme sa vazne rozpravali.

autor
8. aug 2026
@euka210

@anonym_autor pockaj na 7.rocnik a pubertakov, co dokazu vystrajat 😃...podpalili adventny veniec, deviatacky prisli opite jednu brala sanitka, sikana, ked su tam pocerni, tak nepokoje na wc stale, rozbite dvere, ucitelky sa uz tesia na prazdniny, lebo toho maju dost.
Vela zavisi od skoly, vedenia, lokality, ale take ruzove to davno nie je, aj ja som mala iluzie este okolo r.2010, ale po par rokoch som to vzdala. Ucenie je cim dalej tym tazsie.

@euka210 adventny veniec nemuseli podpalit naschval. Je tam tolko ozdob a ihlicia, ze sa moze stat. To ostatne je horsie, pracovala si v specialnej skole?

staratura2017
8. aug 2026
@anonym_7a68a7

@anonym_autor Nenechaj sa odradiť komentármi. Som učiteľka, išla som na školu až po 30ke a učiť som začala až v 36ke. Dovtedy som mala tie obyčajné práce, pár som ich vystiedala, ako predavačka alebo vo fabrike, a áno, učiteľka je značne oveľa lepšie povolanie. Plat síce nie je úžasný, ale lepší ako minimálka, čo berú ľudia a nadrú sa ako kone. Odučíš tých 3–4 hod. denne a zvyšok je na tebe, tiež prázdniny, žiadne nočné, žiadna víkendová práca. Ale toto vie fakt oceniť len človek, čo už pracoval v blbých podmienkach, že učiteľstvo je výhra.

@anonym_7a68a7 ...tiež som prešla viacerými zamestnaniami a nevyhla sa pri deťoch ani nočným...byť učiteľom ( ak to robíš poriadne) neznamená odučiť iba 3-4 hodiny a máš padla ( mimochodom, máte skrátený úväzok?)...častokrát si treba pripravovať materiál ešte aj doma po práci...častokrát riešiš mimo pracovný čas reakcie rodičov a stres si odnášaš aj do postele...triedy sú preplnené a k tomu kopec žiakov s PO či ŠVP...a pri súčasných zmenách v školstve nevieš, či by nebolo predsa rozumnejšie vrátiť sa "za pás"...

autor
8. aug 2026
@anonym_04ee2f

Pracujem v skole 10 rokov , kolegyne , hlavne kolegovia davaju vypovefe za radom.
Nebavi ich to, nenaplna, hlavne tlaky od rodicov, za vsetko moze ucitel, sustavne pripravy ,aby hodina vyzerala aby sa deti nenudili, nie len PZ robit, ale aj nieco ine, deti su znudene, drze , sluzby na chodbe o zivot ..
Xalexi od skoly, od vefenia. Acrodicia vyvolavaju aj po veceroch, hodinove rozhovory. Tolko reality.
Praca s detmi je krasna, ale narocna. Zalexi aku mas triedu a kde ucis.
Ale, chod, vyskusaj a uvidis ci ta to bude naplnat.
To co si pisala ako prispevok, realita unikla.

@anonym_04ee2f hodinove rozhovory, treba si nadstavit hranice, alebo je to na Vasej skole povinne viest rozhovory s rodicmi vecer? Ak to nie je povinnostou nebrala by som telefon, aj ked som ochotny clovek, ale potrebujem svoj cas.

autor
8. aug 2026
@elz1920

@anonym_autor odbor už máš vybratý?

@elz1920 uvazujem o jednom predmete a akurat dnes som citala, ze je tam nedostatok ucitelov.

anonym_1c543e
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_04ee2f hodinove rozhovory, treba si nadstavit hranice, alebo je to na Vasej skole povinne viest rozhovory s rodicmi vecer? Ak to nie je povinnostou nebrala by som telefon, aj ked som ochotny clovek, ale potrebujem svoj cas.

@anonym_autor Ak je to to, po čom túžiš, ako som aj ja, čo som aj vyššie písala, tak do toho choď. Tiež som druhostupniarka a deťom sa viem priblížiť, keďže mám ešte len 30 rokov, ale naozaj ti baby vyššie radia dobre. O 14 síce skončíš, ale prídeš maximálne ohučaná a vynervovaná. Dnešné deti nevedia sedieť ticho v triede. Každý deň budeš riešiť XY vecí, behať ako splašená, pretože akože druhostupniar nie si len v jednej triede. Doma budeš chcieť mať svätý kľud a ticho. A mám dojem, že dnes to zvládajú len tí, čo sú uplní flegmatici a úprimne na deti kašlú. Ak ti na nich záleží, chceš to mať naozaj super odučené, tak je to náročné a veľakrát prídem domov viac vyčerpaná ako môj partner, ktorý robí dlhšie, tiež sa musí sustrediť, ale psychicky nie je na tom tak vyčerpane ako ja.

autor
8. aug 2026
@staratura2017

@anonym_7a68a7 ...tiež som prešla viacerými zamestnaniami a nevyhla sa pri deťoch ani nočným...byť učiteľom ( ak to robíš poriadne) neznamená odučiť iba 3-4 hodiny a máš padla ( mimochodom, máte skrátený úväzok?)...častokrát si treba pripravovať materiál ešte aj doma po práci...častokrát riešiš mimo pracovný čas reakcie rodičov a stres si odnášaš aj do postele...triedy sú preplnené a k tomu kopec žiakov s PO či ŠVP...a pri súčasných zmenách v školstve nevieš, či by nebolo predsa rozumnejšie vrátiť sa "za pás"...

@staratura2017 aj to mi kamoska spominala, ze si nerobi ziadnu pripravu. Tu si robila prvy rok a teraz uz cerpa iba z toho. Obcas ze nieco vylepsi, upravi. Hodiny sa opakuju. Rodicov riesi v pracovnom case, ked sa cez volne hodiny zakeca s kolegynou, tak vtedy povybavuje aj vecer.

zuzana76
8. aug 2026
@anonym_7a68a7

@anonym_7a68a7 ale 3-4 hodiny denne je znizeny uvazok, zakladny uvazok je 23 hodin, ak by oducila 3 hodiny denne, tak je to 15 hodin, 4 hodiny - 20 hodin

anonym_8cb836
8. aug 2026
@anonym_autor

@elz1920 uvazujem o jednom predmete a akurat dnes som citala, ze je tam nedostatok ucitelov.

@anonym_autor som učiteľka na ZŠ (predtým som pracovala v úplne inej oblasti) a veľmi odporúčam ísť si niekam prácu s deťmi vyskúšať (aj ako dobrovoľník). Aby si zistila, či je to niečo, čo ťa bude baviť a budeš to zvládať. Odovzdávanie vedomostí je v našej práci to menej podstatné. Trieda sú deti, živé bytosti a ty, ako učiteľ ich máš pripraviť do života, naučiť spolu vychádzať, komunikovať, spolupracovať, byť slušným a ľudskými.

tortelinka
8. aug 2026
@anonym_7a68a7

@anonym_7a68a7 mňa zaujali tie 3-4 hodiny...kde prosím?

elz1920
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor veď sa nehanbi a napíš.

zuzana76
8. aug 2026
@anonym_autor

@staratura2017 aj to mi kamoska spominala, ze si nerobi ziadnu pripravu. Tu si robila prvy rok a teraz uz cerpa iba z toho. Obcas ze nieco vylepsi, upravi. Hodiny sa opakuju. Rodicov riesi v pracovnom case, ked sa cez volne hodiny zakeca s kolegynou, tak vtedy povybavuje aj vecer.

@anonym_autor drzim ti palce, chod si za tym, len si uvaz, ci ta ten jeden predmet uzivi, ci je tam dostatocna dotacia, ak to je MAt tak ok, ak fyzika, tak to stacit nebude

elz1920
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor iba rok prípravy? No hotový génius tá kamka.

staratura2017
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ...tak načo sa pýtate, keď ste už rozhodnutá...

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor hodiny sa síce opakujú, ale aj keď učíš všetky triedy jedného ročníka, u nás sú po 3, tak je každá hodina ina, pretože všade sú iní žiaci.
Ten opis tvojej kamarátky mi vyznieva akoby ona iba učila, bez interakcie s triedou, ako na VŠ.

anonym_e6153d
8. aug 2026

@anonym_autor ano tiez som pocula ze je to velmi fajn praca, ta moja kamoska este popritom sukromne doucuje, pripravuje na prijinacky. Mesacne ma aj s platom cez 2tisicky a k tomu skoro cele prazdniny volno.

euka210
8. aug 2026
@anonym_autor

@euka210 adventny veniec nemuseli podpalit naschval. Je tam tolko ozdob a ihlicia, ze sa moze stat. To ostatne je horsie, pracovala si v specialnej skole?

@anonym_autor tie veci su zo skoly mojich deti.
Ucila som na Zs a aj na specialnej Zs, aj ako asistentka.

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor čiže matika, fyzika, chémia, informatika? Ak si vyberieš len 1 predmet, tak buď budeš mať 5 hodín matiky denne, čo je extrémne, alebo nebudeš mať plný úväzok.

autor
8. aug 2026
@elz1920

@anonym_autor iba rok prípravy? No hotový génius tá kamka.

@elz1920 ona je slovencinarka, tak tiez nerozumiem co by mala akoze kazdy rok menit. Pravopis je stale ten isty, pady a sklonovanie rovnake. Uci aj literaturu, ale tam tiez stale to iste.

autor
8. aug 2026
@elz1920

@anonym_autor veď sa nehanbi a napíš.

@elz1920 @zuzana76 anglicky jazyk.

autor
8. aug 2026
@staratura2017

@anonym_autor ...tak načo sa pýtate, keď ste už rozhodnutá...

@staratura2017 som viac menej rozhodnuta, ale chcem vediet ako to funguje inde a pocut nazor od ucitelov, ked ze ich je nedostatok. Preto sa bojim, ci naozaj to je vsade tak ako pisem, ze napriklad budem ucit iba 25 hodin tyzdenne a ked budem zastupovat, tak ci vsade za to dostanem aj volno. Potom ci je vsade pracovny cas maximalne do druhej a vsetko co som pisala.

petronelag
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nie je to rovnaké učiť na každej ZŠ, rozdiel je už aj či učí v meste alebo dedine, poznala som niekoľko učiteliek a niektoré to zvládali dobre, niektoré došli nechtiac do konfliktov s rodičmi, niektoré s deťmi na druhom stupni, pochvaľovala si to iba jedna, ktorá robila na dedine a ich škola mala veľkú podporu od celého vedenia tej dediny aaj rodičov. Tie učiteľky ak aj majú denne 4 hodiny, tak doma kontrolovali písomky a rôzné práce, chodili na rôzné školenia a akcie, aj na začiatku prázdnin a pred začiatkom nového roku už pripravovali.

autor
8. aug 2026
@letfenixa

@anonym_autor čiže matika, fyzika, chémia, informatika? Ak si vyberieš len 1 predmet, tak buď budeš mať 5 hodín matiky denne, čo je extrémne, alebo nebudeš mať plný úväzok.

@letfenixa ja teraz pracujem osem hodin denne, s piatimi by som si potom mala poradit.

elz1920
8. aug 2026
@anonym_autor

@elz1920 ona je slovencinarka, tak tiez nerozumiem co by mala akoze kazdy rok menit. Pravopis je stale ten isty, pady a sklonovanie rovnake. Uci aj literaturu, ale tam tiez stale to iste.

@anonym_autor ale deti nie sú tie isté. Sú triedy, kde treba nájsť iný spôsob ako v deviatich predtým, kde fungovali osvedčené veci. Napr. sa môžu kolegovia dohodnúť na zmene učebníc. Takisto nemusí slovenčinárka učiť v jednom roku všetky ročníky. Preto nemusí mať všetky prípravy hotové v prvom roku učenia.
Som slovenčinárka, tak hádam o tom niečo viem.
Slovenčina je zrovna jeden z tých predmetov, kde sa namakáš, ak to robíš poriadne.

zuzana76
8. aug 2026
@anonym_autor

@staratura2017 som viac menej rozhodnuta, ale chcem vediet ako to funguje inde a pocut nazor od ucitelov, ked ze ich je nedostatok. Preto sa bojim, ci naozaj to je vsade tak ako pisem, ze napriklad budem ucit iba 25 hodin tyzdenne a ked budem zastupovat, tak ci vsade za to dostanem aj volno. Potom ci je vsade pracovny cas maximalne do druhej a vsetko co som pisala.

@anonym_autor kazda skola to ma inak, aj pracovnu dobu, su skoly najma v BA kde su v skole aj do 15:30, pocitaj s kruzkami, ak budes mat kruzok tak budes v skole tak do 15:00 najmenej, anglictina ok, ale podla mna malo na mensej skole

elz1920
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor iba angličtina? A druhý odbor?

zuzana76
8. aug 2026
@anonym_autor

@letfenixa ja teraz pracujem osem hodin denne, s piatimi by som si potom mala poradit.

@anonym_autor oducit 5 hodin je rozdiel ako byt 8 hodin v inej praci - tiez robim teraz ine a neucim a neda sa to porovnat, ale skus, mna vycerpavalo viac ucenie