icon

Úvahy o práci učiteľky na základnej škole

8. aug 2026

Ahojte,
uvazujem nad tym dorobit si skolu a pracovat ako ucitelka, mam rada deti. Kamaratka je slovencinarka a pracu si nevie vynachvalit. Hovorila mi, ze uci 5 hodin denne plus utorky a stvrtky ma dozor na chodbe. Na hodinach ma casto asistenta, lebo uci jeden z hlavnych predmetov. Pocas skolskeho roka obcas zastupuje, ale aj hodiny na ktorych nema asistenta sa daju zvladnut, lebo napriklad na obcianskej nauke sa da vymysliet vela aktivit a tak deti nemaju cas vymyslat. Co sa tyka papierov maju toho viac pri priprave na zaciatku skolskeho roku, ked treba robit plany, neviem uz presny nazov, asi tematicke. Ked ze pracuje na druhom stupni ZS, tak tam praca s rodicmi uz nie je taka narocna, aj ked ano najdu sa aj taki, ktorym musi vysvetlovat preco to a tamto, ale nic hrozne nakolko rodicom vsetko vysvetli na rodicovskom zdruzeni, ziakom na triednickej hodine a pravidelne dava informacie cez Edupage, ake ma poziadavky, za co mohli dostat body na pisomke atd. Pracu na doma niekedy robi a niekedy nie. Skor z domu posle nejaku spravu na Edupage, druhy den si urobi pripravu na rodicovske zdruzenie a raz do tyzdna opravuje pisomky. Z prace odchadza o druhej. Financne by to mohlo byt podla jej slov aj lepsie, ale ako kompenzaciu vnima viac volna.

autor
8. aug 2026
@euka210

@anonym_autor tie veci su zo skoly mojich deti.
Ucila som na Zs a aj na specialnej Zs, aj ako asistentka.

@euka210 specialka to je uz ina kategoria, tomu verim. Planujem robit na beznej skole.

zuzana76
8. aug 2026
@anonym_autor

@euka210 specialka to je uz ina kategoria, tomu verim. Planujem robit na beznej skole.

@anonym_autor aj na beznej skole budes mat ziakov s opatreniami, ale chod ucit, aspon budes vediet realne porovnat

autor
8. aug 2026
@letfenixa

@anonym_autor hodiny sa síce opakujú, ale aj keď učíš všetky triedy jedného ročníka, u nás sú po 3, tak je každá hodina ina, pretože všade sú iní žiaci.
Ten opis tvojej kamarátky mi vyznieva akoby ona iba učila, bez interakcie s triedou, ako na VŠ.

@letfenixa neviem odpovedat, ale opytam sa.

elz1920
8. aug 2026

Hurvínek mal o vojne realistickejšie predstavy ako autorka o učení a fungovaní školstva.

hylary
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor chod robit pg asistentku.budes s detmi a je to ovela menej náročné.. a sem tam ta dajú zastupovať tak si vyskusas aj ucenie..

zuzana76
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a aku mas ty VS?

anonym_eeaa64
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_eeaa64 nerozumiem.

@anonym_autor jasne, ze nerozumieš, keď napíšeš taký hlúpy príspevok

elz1920
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nechcem ťa veľmi sklamať, ale mnoho dnešných bežných základných škôl už funguje takmer ako pomocné či špeciálne, len sa im to ešte nedostalo do názvu, možno ani nedostane. A na rozdiel od tých špeciálnych, kde je v triede menší počet žiakov, v bežnej ZŠ je takmer 30 detí v triede, vrátane žiakov s rôznymi špeciálnymi potrebami, obyčajne v počte minimálne 5 a viac.

Ale neboj, ty to všetko zvládneš, kamka ti múdro radí, všetko vie. 5 hodín odkrútiť denne v škole je malina. To len my od fachu to máme v hlavách riadne pomýlené.
Školstvo v dnešnej dobe je priam zlatonosná žila, veget s benefitmi od zamestnávateľa, aj teplý obed v hlučnej jedálni chutí ako božská manna. Rodičia sú najláskavejší ľudia, majú obrovské pochopenie pre "padla". V podstate presedíš deň s nohami na stole. Hor sa do štúdia! Ale to v podstate ľavou zadnou aj prednou dáš. Zopár knižočiek prečítaš a bude to šupito presto.

autor
8. aug 2026
@zuzana76

@anonym_autor a aku mas ty VS?

@zuzana76 ja nemam ucitelstvo. To som pisala aj v uvodnom prispevku. Da sa predsa vystudovat.

anonym_0fd9ae
8. aug 2026
@anonym_autor

@staratura2017 chcela by som vediet, ci to tak funguje na vsetkych skolach, alebo aspon tak priblizne, ked ze predpokladam, ze nebudem pracovat presne tam kde kamoska.

@anonym_autor moja zlata, takto to nefunguje nikde! kamoska ta oklamala!!!

anonym_58b118
8. aug 2026
@anonym_autor

@zuzana76 ja nemam ucitelstvo. To som pisala aj v uvodnom prispevku. Da sa predsa vystudovat.

@anonym_autor Ty si tá, čo vyštudovala ten cestovný ruch a multikulturalizmus a už roky sa s tym nevie uplatniť a tak zvažuje školstvo, lebo tam podľa nej môže pracovať hocikto a je to nenáročná práca? Aj tá mala v hlave dosť prázdno a bola úplne mimo realitu. Az mi jej bolo ľúto, lebo taká naivita a zároveň hlúposť v jednej osobe, to často človek nevidí.

autor
8. aug 2026
@letfenixa

@anonym_autor hodiny sa síce opakujú, ale aj keď učíš všetky triedy jedného ročníka, u nás sú po 3, tak je každá hodina ina, pretože všade sú iní žiaci.
Ten opis tvojej kamarátky mi vyznieva akoby ona iba učila, bez interakcie s triedou, ako na VŠ.

@letfenixa uz som dostala aj odpoved. Tak nieco v tomto zmysle: "To povedala urcite ucitelka? Lebo my pracujeme podla osnov, ktore su dane z Ministerstva skolstva a podla nich vypracujeme tematicke plany posledny augustovy tyzden. Napriklad kolko vychadza sviatkov, aby sme vedeli rozlozit ucivo. Podla ziakov sa ucivo neprisposobuje, nakolko je presne dane, co mame prebrat a aj keby sme chceli, tak nevieme do predu akych ziakov dostaneme. Ano budem mat aj triedy, kde uz som ucila, ale pridu aj novi ziaci. Pre slabsich je tam asistent, ktory im zopakuje, pomoze. Jasne, ze ked nerozumeju vysvetlim aj ja inym sposobom, ale nie ze sa bude vsetko komplet menit".

autor
8. aug 2026
@anonym_58b118

@anonym_autor Ty si tá, čo vyštudovala ten cestovný ruch a multikulturalizmus a už roky sa s tym nevie uplatniť a tak zvažuje školstvo, lebo tam podľa nej môže pracovať hocikto a je to nenáročná práca? Aj tá mala v hlave dosť prázdno a bola úplne mimo realitu. Az mi jej bolo ľúto, lebo taká naivita a zároveň hlúposť v jednej osobe, to často človek nevidí.

@anonym_58b118 nie ja to nemam vystudovane.

autor
8. aug 2026
@anonym_0fd9ae

@anonym_autor moja zlata, takto to nefunguje nikde! kamoska ta oklamala!!!

@anonym_0fd9ae pozname sa od skolky, tak pochybujem a v com ma mala oklamat? Co konkretne?

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@letfenixa uz som dostala aj odpoved. Tak nieco v tomto zmysle: "To povedala urcite ucitelka? Lebo my pracujeme podla osnov, ktore su dane z Ministerstva skolstva a podla nich vypracujeme tematicke plany posledny augustovy tyzden. Napriklad kolko vychadza sviatkov, aby sme vedeli rozlozit ucivo. Podla ziakov sa ucivo neprisposobuje, nakolko je presne dane, co mame prebrat a aj keby sme chceli, tak nevieme do predu akych ziakov dostaneme. Ano budem mat aj triedy, kde uz som ucila, ale pridu aj novi ziaci. Pre slabsich je tam asistent, ktory im zopakuje, pomoze. Jasne, ze ked nerozumeju vysvetlim aj ja inym sposobom, ale nie ze sa bude vsetko komplet menit".

@anonym_autor stále sa snažím byť seriozna, ale už sa smejem.
Áno, toto som napísala ako učiteľka s 23-rocnou praxou. Je úplne jedno ako vyzerajú osnovy, v každej triede človek pracuje inak, táto odpoveď tvpjej kamarátky znova potvrdila, že nemá so žiakmi interakciu. Naviac ako slovenčinarka žiakov pripravuje na Testovanie 9, a to netrva 2 mesiace v 9.ročníku, ale od začiatku 5.ročníka.

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor na VŠ som sa ťa pýtala aj ja. Takže plánuješ 5-ročné štúdium AJ?

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@letfenixa ja teraz pracujem osem hodin denne, s piatimi by som si potom mala poradit.

@anonym_autor s akými 5? 5 hodín oducis, 8 pracuješ.

petronelag
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_0fd9ae pozname sa od skolky, tak pochybujem a v com ma mala oklamat? Co konkretne?

@anonym_autor Ona povedala, ako je to teraz v ich škole, ale v každej škole to môže byť trochu inak, aj celkove sa v školstve budú robiť zmeny a tiež neviem, či stačí učiť jeden predmet, čo som poznala učiteľov, každý mal dva predmety.

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@staratura2017 som viac menej rozhodnuta, ale chcem vediet ako to funguje inde a pocut nazor od ucitelov, ked ze ich je nedostatok. Preto sa bojim, ci naozaj to je vsade tak ako pisem, ze napriklad budem ucit iba 25 hodin tyzdenne a ked budem zastupovat, tak ci vsade za to dostanem aj volno. Potom ci je vsade pracovny cas maximalne do druhej a vsetko co som pisala.

@anonym_autor čas prítomnosti na pracovisku stanovuje riaditeľ. U nás je do 13,15, inde môžeš odísť po douceni, na inej škole do 15,30.

autor
8. aug 2026
@elz1920

@anonym_autor nechcem ťa veľmi sklamať, ale mnoho dnešných bežných základných škôl už funguje takmer ako pomocné či špeciálne, len sa im to ešte nedostalo do názvu, možno ani nedostane. A na rozdiel od tých špeciálnych, kde je v triede menší počet žiakov, v bežnej ZŠ je takmer 30 detí v triede, vrátane žiakov s rôznymi špeciálnymi potrebami, obyčajne v počte minimálne 5 a viac.

Ale neboj, ty to všetko zvládneš, kamka ti múdro radí, všetko vie. 5 hodín odkrútiť denne v škole je malina. To len my od fachu to máme v hlavách riadne pomýlené.
Školstvo v dnešnej dobe je priam zlatonosná žila, veget s benefitmi od zamestnávateľa, aj teplý obed v hlučnej jedálni chutí ako božská manna. Rodičia sú najláskavejší ľudia, majú obrovské pochopenie pre "padla". V podstate presedíš deň s nohami na stole. Hor sa do štúdia! Ale to v podstate ľavou zadnou aj prednou dáš. Zopár knižočiek prečítaš a bude to šupito presto.

@elz1920 tak snad ti to pomoze, ale treba na zaciatku skolskeho roka zorganizovat rodicovske zdruzenie a triednicku hodinu, kde si jasne stanovis pravidla a vysvetlis co ocakavas a ako budes hodnotit, ak bude test, tak bude za kazdu spravnu odpoved bod, podla toho znamka, ak otvorene otazky treba sa rodicov opytat ci v pripade potreby sa mozu pisomky porovnat, pri ustnej odpovedi sa opytat ziaka aku znamku by si dal on. Oboznamit rodicov, ze vecer odpisovat nebudes, mas rodinu a povinnosti a podobne. Tak to robi kamaratka a vraj ziadny problem, ked nema co robit vecer, tak rodicia este happy, ze pracuje nadcas, lebo s tym nepocitali a vecer odpisuje iba vynimocne.

anonym_0fd9ae
8. aug 2026

teraz mam dilemu...autorka je bud velmi sikovna , dobre sa bavi a pomaha si nejakou virtualnou kamoskou (ja sa teda bavim), ktorá jej stylizuje tieto utopicke konstrukty zo sveta mimo misu...alebo je fakt tak mimo, ze na cokolvek najde odpoved a nik ju nepresvedci o realite....len neviem, co je horsie🙄🙄🙄🙄🙄🙄

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@elz1920 tak snad ti to pomoze, ale treba na zaciatku skolskeho roka zorganizovat rodicovske zdruzenie a triednicku hodinu, kde si jasne stanovis pravidla a vysvetlis co ocakavas a ako budes hodnotit, ak bude test, tak bude za kazdu spravnu odpoved bod, podla toho znamka, ak otvorene otazky treba sa rodicov opytat ci v pripade potreby sa mozu pisomky porovnat, pri ustnej odpovedi sa opytat ziaka aku znamku by si dal on. Oboznamit rodicov, ze vecer odpisovat nebudes, mas rodinu a povinnosti a podobne. Tak to robi kamaratka a vraj ziadny problem, ked nema co robit vecer, tak rodicia este happy, ze pracuje nadcas, lebo s tym nepocitali a vecer odpisuje iba vynimocne.

@anonym_autor a to chce tá kamaratka povedať, že všetci žiaci a všetci zakonni zastupcovia jej žiakov bez výhrad prijímajú jej hodnotenia a pravidlá atď? Kolkorocnu prax má?
Ja nikoho neoboznamujem s tým, že nereagujem na správy po 15,30, rovnako žiadny rodič ešte nemal moje tel.cislo.

zuzana76
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja sa pytam aku vs mas, viem ze nemas ucitelstvo, ak si napr vystudovana tlmocnicka, tak si staci dorobit doplnkove ped studium, ak mas napr VS ekonomicku a mas statnicu z ANJ tak ti to stavi tiez, ak nemas VS, tak musis ist studovst, cize 5 rokov studia

letfenixa
8. aug 2026
@petronelag

@anonym_autor Ona povedala, ako je to teraz v ich škole, ale v každej škole to môže byť trochu inak, aj celkove sa v školstve budú robiť zmeny a tiež neviem, či stačí učiť jeden predmet, čo som poznala učiteľov, každý mal dva predmety.

@petronelag alebo aj tri, ja mám napr štyri, všetky 'silné ' a žiadané.

euka210
8. aug 2026
@anonym_autor

@elz1920 ona je slovencinarka, tak tiez nerozumiem co by mala akoze kazdy rok menit. Pravopis je stale ten isty, pady a sklonovanie rovnake. Uci aj literaturu, ale tam tiez stale to iste.

@anonym_autor staci, ze mas v triede dieta s nejakou dys, diagnozou a uz mu prispodobujes pisomky...teda robis mu extra pisomku. Nic nie je sablonovite, kazda trieda je ina a musis sa prisposobovat, vymyslat atd.

chocolate_cake
8. aug 2026
@anonym_autor

@chocolate_cake co konkretne nebolo tak?

@anonym_autor Viac-menej nič z toho, čo si písala. Nie je to vždy 5 hodín denne a keď končím 8mou hodinou, tak končím okolo 15.30, plus v dnešnej dobe tým, že je málo učiteľov, mávame aj nadúväzok, plus samozrejme suplovania, takže reálne odučím aj viac. Dozory - záleží od školy, mávam dozory aj 4 dni v týždni a niekedy aj dva za deň. Medzitým zamestnávateľ očakáva, že budeš na chodbe a zároveň prídeš načas na hodinu, na WC zabudni. Na školách sú nainštalované kamery a oni si toto reálne z času na čas sledujú. V triede máš viacero detí s rôznymi diagnózami a aj keby si tam mala aj asistenta, čo ja nemám, tak každý potrebuje indivindi prístup, čo si môžeš naštudovať z obsiahlych správ od psychológov a pod. a skús si to v každej triede s toľkými žiakmi. To znamená aj iné testy pre daných žiakov a podobne. Čo sa týka prípravy, tak to je na celý školský rok, nie len na začiatku. Veď na každú hodinu sa musíš pripraviť. Ja som samozrejme využívala aj letné prázdniny, ale pokiaľ to chceš mať aj kvalitné, aj zaujímavé, tak ti to zaberie čas, treba byť kreatívny. Učebnice sa neustále menia, aj učivo sa učí inak, takže to nie je raz si to pripravíš a máš navždy. U mňa to znamenalo dojsť domov poobede, okolo štvrtej, dve hodinky si oddýchnuť a potom robiť prípravy na hodiny, testy, opravy testov + administratíva, lebo odkedy je Edupage, žiaci vypisujú jak diví, veď načo by došli osobne sa niečo opýtať, tak takú polhodku vybavujem maily. Samozrejme sa nazbierajú aj tie od administrátora a ostatných učiteľov... každý jeden deň. Do toho máš ďalšie veci, čo musíš robiť, čo od teba chce vedenie školy, čo sa týka miliónu vecí, ktoré na škole prebiehajú, vrátane už spomenutej byrokracie. A k rodičom... tvoja kámoška ešte nezažila vulgarizmy zo strany rodičov, tak to sa priprav, lebo doba pokročila. A kolega si už aj od piataka na ZŠ vypočul, že je kkt po tom, ako doňho žiak hodil špongiu - btw výberová škola. Ale tak, sa ututlalo, lebo otecko prispieva škole. Prepáč za dlhý príspevok, ale mohla by som tu písať do nekonečna, za 10 rokov učenia toho bolo veľa a je to čím ďalej, tým horšie. Ale nechcem ťa odhovárať, veď vyskúšaj si to, prajem ti, aby si bola spokojná, úprimne 🙂

elz1920
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor máš pocit, že v mojom príspevku žiadam o pomoc?

anonym_f87139
8. aug 2026

Zábava graduje, graduje 😂😃😂 Bavím sa 😃

@anonym_autor Akú máš VŠ? A AnJ chceš v ap. s čím? Chýbajú učitelia matiky, chémie, fyziky, info. To hybaj študovať 😂 No nemohla byť lepšia zábava na večer ako toto tu čítať 😃

letfenixa
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a teda píšeš ako robot, my tu prítomné učiteľky nepotrebujeme rady od niekoho, kto o učiteľskej dráhe zatiaľ len uvažuje.

anonym_1f93bd
8. aug 2026
@anonym_autor

@elz1920 ona je slovencinarka, tak tiez nerozumiem co by mala akoze kazdy rok menit. Pravopis je stale ten isty, pady a sklonovanie rovnake. Uci aj literaturu, ale tam tiez stale to iste.

@anonym_autor v matematike sa nebodaj niečo za roky zmenilo? Zlomky sa riešia už roky rovnako, priama a nepriama úmera to isté, geometria sa rysuje rovnako. Fyzika? to isté, snáď sa rieši hustota inak? Alebo v elektrike sú iné vzorce? Ani náhodou, pri mojich deťoch som si všimla že jedine slovenčina sa rokmi poriadne zmenila. Jazykovedný ústav nezaháľa.